Artighetsanalys på Titanics undergång och moderna katastrofer

by

En amerikansk forskare har analyserat artighetens betydelse för chansen att överleva när Titanic gick under (SvD och Independent). Han har kommit fram till att britter drunkade i större utsträckning än amerikaner för att de var artigare. Britterna stod prydligt i kö till livbåtarna medan amerikaner, tja, de var mera på hugget om man säger så.

Intressant nog har David Savage, som forskaren heter, även gjort genusanalys. ”Kvinnor och barn” överlevde i 70 procent större utsträckning än män. Skälet var att männen var artiga mot kvinnorna (och barnen). Hmmmm, intressant, mot bakgrund av dagens genusdebatt där vi män hela tiden anklagas för att förhäva oss och förtrycka kvinnor. Att få livet till skänks av en annan människa som istället offrar sitt eget liv är ingen liten gåva.

Ännu mera intressant blir det när David Savage säger att samma fenomen – att männen aktivt såg till att kvinnorna fick rädda sig först – upprepade sig så sent som när ett flygplan härom veckan havererade och hamnade i Hudson-floden i New York.

Annonser

3 svar to “Artighetsanalys på Titanics undergång och moderna katastrofer”

 1. Bierman Says:

  ”Kvinnor och barn först” heter det ju i såna här sammanhang. Okej för barnen, men är det i övrigt inte dags att göra upp med denna ordning så att den blir könsneutral?

  ”Barn först – sedan den med vassast armbågar”

 2. Robert Andersson Says:

  http://blogg.alltombarn.se/katerina/2009/01/22/ska-pappor-och-tonarsdottrar-sova-nakna-ihop/

  Något att bita i. Naiv pappa hänsynslöst förförd av samvetslös dotter.

 3. Kvinnor och barn först när det är farligt « GenusNytt Says:

  […] Det allra första blogginlägget på GenusNytt handlade just om mäns uppoffring vid katastrofer. En amerikansk forskare har räknat på överlevnadsprocent och kommit fram till att kvinnor överlever katastrofer i högre utsträckning än män för att männen offrar sig för kvinnorna. Läs det här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: