89 procent män av de döda i Gaza

by

Krig är fasansfullt, och alla är förlorare när krig bryter ut. Därför tycker jag inte man ska använda krig för att kamma hem poäng i andra frågor. Allra minst ska man göra genusfråga av krig.

Men nu är det tyvärr många som är aktiva i jämställdhetsdebatten i Sverige som har börjat hävda att ”kvinnorna drabbas värst av krig”.  Påståendet används som ett av många för att bygga upp en bild av en synnerligen omfattande diskriminering av kvinnor i världen.

På senare tid har jag sett rubriker om hur kvinnor drabbas av kriget i Gaza. Här kan du t.ex. läsa i DN en artikel med rubriken ”Kriget i Gaza direkt riktat mot kvinnor och barn” (det är visserligen ett citat, men ändå). Och här kan du läsa en artikel med rubriken ”Blodig attack mot kvinnor och barn i Gaza”.

Nu har jag sökt fram statistik över dödsoffren.

Enligt Palestinian Centre for Human Rights (PCHR), som verkar vara den enda källan till statistik över dödsoffren i konflikten, har 1005 vuxna dödats. Av dessa uppges 894 vara män och 111 kvinnor. Det innebär att andelen män är 89%, andelen kvinnor 11%. Om man väljer att begränsa sig till de civila dödsoffren så rapporterar PCHR följande: 782 civila vuxna har dödats, av dessa var 111 kvinnor och 671 män.  Det innebär 14% kvinnor och 86% män av de civila dödsoffren. Du finner statistiken här.

Nu kan man kanske hävda att PCHR är en part i målet, eftersom de representerar den ena sidan i konflikten. Det är sant. Men PCHR har inga skäl att vilja få ned siffrorna för antalet dödade kvinnor. Tvärtom skulle den palestinska sidan sannolikt vinna mer sympatier runtom i världen ju fler kvinnliga dödsoffer man kan rapportera om (så märkliga är våra värderingar). Så den sidan missar nog ingen chans att rapportera om dödade kvinnor.

Det här är ett exempel på att det är en feministisk myt att ”kvinnor drabbas värst i krig”. Varför tjafsar du om det, säger kanske någon. Därför att myten används tillsammans med andra myter, halvsanningar och lögner för att bygga upp en felaktig bild av en våldsam kvinnodiskriminering. Och sedan används den bilden som argument för diskriminerande åtgärder mot män.

Nu väntar jag bara på att svenska medier börjar sprida rubriker av typen ”Männen drabbas i Gaza”. Men innan vi får se det lär det nog växa mossa på solen…

Syd1 Syd2 AB

Twitter, Jaiku och Bloggy. På alla dessa tre mikrobloggar kan du följa mina nyheter och kritiska tankar i genusfrågan under användarnamnet GenusNytt – bli gärna “följare”.  Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre under användarnamnet StoppaStorebror. Diverse samhällsfrågor skriver jag om i alla tre mikrobloggar under användarnamnet ParStrom.

Annonser

4 svar to “89 procent män av de döda i Gaza”

 1. Pelle Billing Says:

  Tack för denna relevanta statistik Pär. Det förvånar mig inte alls att de flesta döda är män. Så är det i alla krig, och om vi hade ett äkta intresse för jämställdhet i Sverige, så skulle detta faktum uppmärksammas gång på gång. Nu är det inte så, eftersom jämställdhet konstigt nog har kommit att handla om kvinnors problem, kvinnors utsatthet, kvinnors behov och kvinnors liv.

  Feminismen har tyvärr blivit en enögd rörelse som bara ser könsfrågor från kvinnors perspektiv, det finns inget djupare intresse av att se världen genom mäns ögon, och fundera på vilken verklighet som män utsätts för.

  Det är faktiskt så att mäns liv värderas lägre än kvinnors liv, vilket blir uppenbart i medias rapportering, och vilket blir uppenbart så fort det ska offras liv i krig eller på farliga arbetsplatser. Det finns en bakgrundsförklaring till detta, som även ger en ledtråd om hur könsroller uppstod i allmänhet. Men tyvärr saknas det ofta en vilja att se dessa djupare samband i en feministisk könsdebatt som tyvärr ser kvinnor som barn och män som vuxna.

 2. hampus Says:

  Härligt Pär, låt oss höra vad kritikerna har att komma med nu!

 3. hampus Says:

  Hur mejla dig? Vill säga nåt.

  hampus

 4. Pär Ström Says:

  Hej Hampus! Du kan mejla mig på: par (at) atomer.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: