DN tar till Lebensraum i könskriget

by

Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller ägnar idag en fjärdedel av ledarredaktionens ena sida åt ett angrepp på Patriarkatet (här).

Problemet gäller isbanor. Kjöller har uppsökt det som kallas allmänhetens åkning på kommunens isbanor, och blivit störd av ”medelålders män” som lär sina barn att spela ishockey. Termen ”medelålders män” förekommer två gånger i artikeln, och man förstår att vi som hör till den gruppen är ena riktiga skurkar. Det visste vi i och för sig redan tidigare. Särskilt lågt stående är min egen grupp ”vita, medelålders, män”. Vi ska helst hålla käften helt och hållet, och hålla oss borta från samhällsdebatten.

För att riktigt understryka uselheten hos gruppen ”medelålders män” använder Hanne Kjöller det synnerligen laddade ordet ”lebensraum”. De ”medelålders männen” tar sig ”lebensraum” på isbanan, menar Kjöller. Vi vet alla vilka det var som en gång i tiden ansåg sig behöva ”lebensraum” i Europa, så associationen med det värsta är tydlig utan att anklagelsen behöver uttalas i klartext (därmed blir den ju svårare att bemöta).

”Patriarkatet i blixtbelysning”, skriver Kjöller om de ”medelålders männens” hockeyövningar med sina söner. ”Mannen som norm, kvinnan som avvikelse”, skriver hon också. Det framgår inte på vilket sätt de medelålders kvinnorna hindras från att öva hockey med sina döttrar.

Jag har full förståelse för problemet att hårda puckar inte går ihop med pensionärers eller småbarnsföräldrars försiktiga åkande på isen. Problemet är dock lätt att lösa. På den isbana som finns i mitt eget område, som drivs av en idrottsförening, råder alltid en lika uppdelning på åkning med respektive utan klubba. Ibland är planen delad på mitten med en liten kant, ibland är det olika tider. Fungerar utmärkt.

Så borde kommunen också göra. Att dra in isbanorna i könskriget leder däremot inte framåt.

Twitter, Jaiku och Bloggy. På alla dessa tre mikrobloggar kan du följa mina nyheter och kritiska tankar i genusfrågan under användarnamnet GenusNytt –  bli gärna “följare”. För en förhandstitt, klicka på på mikrobloggarnas namn först i detta stycke. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre under användarnamnet StoppaStorebror. Diverse samhällsfrågor skriver jag om i alla tre mikrobloggar under användarnamnet ParStrom.

 

15 svar to “DN tar till Lebensraum i könskriget”

 1. Mannen Says:

  Hon kanske skissar på ”Die Endlösung” för patriarkatet.

  Om inte, så föreslår jag en kontruktiv lösning på Kjöllers problem, som även Pär skriver om. På vissa rinkar sätter man upp en synlig sarg. Det kan fungera bättre än en osynlig linje.

  Sist jag åkte skridskor irriterade jag mig på en massa föräldrar (av båda könen) som satte stolar och små hockeymål i händerna på små barn. Barnen skulle ha de här grejerna till stöd för att lära sig åka. Till slut var hela rinken belamrad med stolar och hockeymål.

  Det var livsfarlig för mig som medelålders man som vill åka lite baklänges och ha skoj och göra piruetter som dom gjör i stjärnor på is.

 2. Henrik Sultan Says:

  Haha man kunde riktigt känner hennes bitterhet i artikeln över mansgrisarna som lär sina barn spela hockey och istället för att komma på något konstruktivt (som de exempel du nämner ovan) så skriver hon en bitter artikel… haha

  skön kvinna 🙂

 3. Lövet Says:

  Underbart: Godwins lag direkt i krönika, varför vänta på att den efterföljande forumdebatten degenererar när man själv kan starta på gråsuggenivån?

  Hon framstår mer och mer som ett renodlat pucko!

  Här i stan är 1 av 3 ”allmänhetens åkningar” vikt för klubb och puck. En rätt ok uppdelning givet att resten av tiden är hockeyträningstider.

  Jag skulle rentav kunna köpa en ännu lägre frekvens, men då mer av omsorg om alla skridskonybörjare o a v s e t t kön.

 4. Lasse Says:

  Blir mest förvånad hur DN kan låta henne hållas…..dvs. skriva en artikel som är så vinklad, provocerande och kränkande. Hoppas någon tar henne i örat 😉

 5. ppp Says:

  ovanligt dum text

 6. Åsa Says:

  Den metafor som Kjöller målar upp håller mycket väl i mina ögon, men jag tillhör ju den delen av mänskligheten som blir utknökad från både isbanor och andra aktiviteter genom att inte tillhöra normen.

  Ett exempel på hur männen sätter normen finns ju till och med i det här blogginlägget – det finns inget som hindrar tjejer från att bete sig precis som killar om de vill ha plats. Men de får inte plats om de inte beter sig precis som killar, eller?

  Kjöller drog förmodligen in isbanorna i det påstådda könskriget just därför att hon ville öppna ögonen på herrar som ovanstående. Mannen är norm, och tar för sig av utrymmet med både hockeyklubbor och nedlåtande kommentarer som exempelvis att ta den besvärliga och ”kränkande” Kjöller i örat.

  Länge leve Kjöller, säger jag istället, och hoppas att hon fortsätter vara precis lika vinklad, provocerande och ”kränkande” som hon hittills varit. Hennes röst behövs – särskilt när man läser inlägg som det här och de påföljande kommentarerna.

 7. DrKejs Says:

  Åsa, självklart håller Kjöllers metafor i dina öron. Jag antar att du tror på könsmaktordningen, så hennes metafor passar ypperligt dina egna åsikter också.

  Själv tror jag på tomtar och troll samt att månen är gjord av grönmögelost. Min uppfattning är lika giltig som er könsmaktordning och har lika god grund i vetenskapen som den.

 8. Rolle Stoltz Says:

  Men Åsa då!
  Det där var väl en ytterst könsrollskonservativ, för att inte säga sexistisk, kommentar!?
  Om ”medelålders tanter” lär sina döttrar den ädla konsten att hantera gummitrissan är väl problemet ur världen?

  Det är väl inte så att du likt H.K. vill ersätta den ”manliga normen” med den ”kvinnliga normen”? Om så, varför är den ena normen bättre än den andra?
  /R.S.

 9. Liljekonvaljen Says:

  Kommunisten, genusprofessorn och feministen sitter i samma båt. De spyr sjukligt sitt irrationella könshat återigen över relingen. Båten har samma namn som det verklighetsförnekande gängets centrala, ideologiska offer-lögn. Båten heter ”könsmaktsordningen”.

  Alla vet att den båten läcker som ett såll.

 10. VEB Says:

  ”Den metafor som Kjöller målar upp håller mycket väl i mina ögon, men jag tillhör ju den delen av mänskligheten som blir utknökad från både isbanor och andra aktiviteter genom att inte tillhöra normen.”

  Tvärtom, personer med åsikter som du och Kjöller är den överlägset mest dominanta normen i den allmänna debatten. Fast ni kanske menade att det är bara utseendemässigt det skall vara mångfald?

  ”Ett exempel på hur männen sätter normen finns ju till och med i det här blogginlägget – det finns inget som hindrar tjejer från att bete sig precis som killar om de vill ha plats.”

  Så nu är att spela och träna hockey att bete sig som killar plötsligt? Finns det ingen gräns för dumheterna vissa vräker ur sig?

  ”Men de får inte plats om de inte beter sig precis som killar, eller?”

  Att spela och träna hockey är inte att bete sig som killar så frågan är enbart korkad.

  ”Kjöller drog förmodligen in isbanorna i det påstådda könskriget just därför att hon ville öppna ögonen på herrar som ovanstående.”

  Hennes syfte är lika irrelevant som Liza Marklunds syfte. Ändamål helgar inte medel.

  ”Mannen är norm, och tar för sig av utrymmet med både hockeyklubbor och nedlåtande kommentarer”

  Det är rätt intressant att se hur allt som killar gör blir förtryckande och allt som tjejer gör inte blir det. Marxistiska åsiktshegemonin i det du skriver är så tydlig att man undrar om det är 1960.

  ”som exempelvis att ta den besvärliga och “kränkande” Kjöller i örat.”

  Dvs om personen som påstår någonting (oavsett hur korkat/osant) är kvinna får hon inte kritiseras pga hennes kön. Kvinnor får aldrig kritiseras för någonting. Det är ju vad du säger.

  ”Länge leve Kjöller, säger jag istället”

  Ja, och det gör du pga hennes kön och åsiktshegemoni. Hon är marxist och det är du också och ni håller med varandra oavsett hur osanna saker som påstås. Man kan undra vad damlandslaget i hockey sysslar med enligt dig? Försöker vara patriarkatet till lags kanske? vad du säger är kränkande för både män och kvinnor. Värst kränkta är uppenbarligen de svenska hockeytjejerna. Fast jag skulle hävda att alla manliga konståkare är också tämligen förnedrand behandlade av dig.

  ”och hoppas att hon fortsätter vara precis lika vinklad, provocerande och “kränkande” som hon hittills varit.”

  Ja för att provocera och jävlas med människor utan anledning ser personer som du och henne ett egenvärde i. Behövs inte ens nån motivation, gränsöverskridande i sig är tillräcklig orsak för er precis som konstfackseleven.

  ”Hennes röst behövs”

  Ja, för att gränsöverskrida. Vilket vi behöver lika mycket som vi behöver lunginflammation och som är bra till lika mycket som navelludd. Men om saker är bra till någonting har för länge sedan upphört att vara viktigt för feminister.

  ”särskilt när man läser inlägg som det här och de påföljande kommentarerna.”

  Ja, för enbart att människor blir provocerade och kränkta är ju enligt vissa egotrippade människor ett bevis att det är bra att provocera. Ditt resonemang är snarlikt en mobbares. Det är ju för att du blir arg som det är så kul

 11. LEB Says:

  Hmmmm…..undrar var ”Kvinnors sexuella makt” tar för plats i den här här sk. ”könsmaktsordningen”. Vi pratar om en av de största maktfaktorerna genom tiderna i relationen mellan kvinnor och män. I finland har detta ämne vänt upp och ner på hela könsrolldebatten.

  Önskar denna debatt kunde blossa upp här också, den behövs.

 12. DrKejs Says:

  LEB, du kommer inte att få se den debatten i Sverige eftersom våra medier är så starkt påverkade av feministerna och dessa inte gärna tar upp det ämnet.

  Att den debatten behövs råder det ingen tvekan om. Vi kan utan tvekan se dagens sexköpslag som en del av stärkandet av kvinnans sexuella makt eftersom det innebär ett uteslutande av konkurrens för kvinnor.

 13. Med sådana män behövs inga feminister. « PeoWagstrom’s Weblog Says:

  […] Med sådana män behövs inga feminister. Trist typ som inte hajat problemet. […]

 14. Vackra kvinnor kan inte hjälpa sin otrohet « PeoWagstrom’s Weblog Says:

  […] extremt korkade karlar, annars skulle det vara lätt att bli anti feminist. Nu finns ju såna som Pär Ström som gör att man inte ens behöver fundera i de […]

 15. Lövet Says:

  Åsa skrev: ”Den metafor som Kjöller målar upp håller mycket väl i mina ögon, men jag tillhör ju den delen av mänskligheten som blir utknökad från både isbanor och andra aktiviteter genom att inte tillhöra normen. ”

  Jodå – i Åsas värld är det helt relevant att jämföra annekteringen av Sudetlandet i tjeckien och Österrike, invasionen av Polen och operation Barbarossa, med efterföljande massutrotning av orena raser och oliktänkande med fördelningen av tider för allmänhetens åkning!!!

  Men visst att dra sådana paralleller måste ju ni kvinnor få göra utan att ”patriarkatet” kommer med ”härskartekniker” och ”förminskar” era inlägg genom att påpeka att de är uppåt väggarna!

  Jösses!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: