Chefredaktör tycker svältande MÄN kan dö

by

”Omoraliskt dubbelspel” är rubriken för en krönika skriven härom dagen av Peter Franke, som är chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Värmlands Folkblad (läs den här).  Omoraliskt är ordet.

Peter Franke citerar FN-organet Unicef, men verkar dela dess syn på saken, när han i krönikan gör genusfråga av krigens tragedier. Och naturligtvis mynnar det ut i en attack på oss män. Så här skriver Franke:

”Unicefs årliga rapport om världens katastrofer är dyster läsning – som vanligt. Barn och kvinnor drabbas hårdast i konflikter, som maktgalna män startat och våldsamt driver.”

Det är motbjudande att notera hur feminister (av båda könen) gång efter gång utnyttjar krig och snedvrider fakta kring dem för att få ammunition till sitt eget genuskrig. Krig i tredje världen är förstås (liksom alla krig) fruktansvärda tragedier. Problemet är, om man beskriver det sakligt, att en eller några enstaka maktgalna psykopater drar igång ett krig som får fruktansvärda konsekvenser för ”vanligt folk”. Detta omtolkas och vinklas av feminister till att ”män” drar igång krig medan ”kvinnor” (och barn) drabbas värst.

Påståendet är ett hån mot de miljoner helt vanliga, utfattiga män som blir lidande av de krig som psykopaterna dragit igång. Varför ska dessa mäns lidande osynliggöras för att de råkar bära samma könsorgan som den dåre som startade kriget? Det är ju mellan onskefulla psykopater och vanligt folk som motsättningen står, inte mellan kvinnor och män.

Lite längre ned skriver Franke:

”Unicef vädjar om mer resurser för att möta den befarade ökningen av undernärda i utvecklingsländerna. En miljard dollar skulle hjälpa utsatta barn och kvinnor i 35 katastrofdrabbade länder.”

Han tycker alltså att Unicef ska hjälpa ”barn och kvinnor” i katastrofdrabbade länder. ”Barn och kvinnor”. Smaka på orden, samtidigt som du ser svälten och katastroferna framför dig (sönderbombade hus, översvämning, jordbävning, torka, utmärglade personer utan mat och med förstörda bostäder, bortsprängda kroppsdelar). Kvinnorna ska hjälpas, medan de svältande eller lemlästade karlarna ska lämnas åt sitt öde. De tillhör ju ”det skyldiga könet”.

Det är verkligen ett understatement att säga att jämställdhetsdebatten i Sverige har spårat ur…

Twitter, Jaiku och Bloggy. På alla dessa tre mikrobloggar kan du följa mina nyheter och kritiska tankar i genusfrågan under användarnamnet GenusNytt –  bli gärna “följare”. För en förhandstitt, klicka på på mikrobloggarnas namn först i detta stycke. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre under användarnamnet StoppaStorebror. Diverse samhällsfrågor skriver jag om i alla tre mikrobloggar under användarnamnet ParStrom.

16 svar to “Chefredaktör tycker svältande MÄN kan dö”

 1. Nisse Says:

  Skickade in en mycket nyanserad läsarkommentar som byggde på det du skrivit.

  Blev det publicerad ?

  Nej naturligtvus inte……det håller verkligen på att spåra ur

 2. Nisse Says:

  Jo nu kom den med det tog ett bra tag 🙂

 3. anna Says:

  Hittade er sida idag.

  Precis vad jag försökt lyfta fram i ljuset i bl.a skolan. Det talas alldeles för lite om diskrimineringen av pojkar/män.

  Har två tonårssöner och har många gånger blivit beklämd av hur de behandlats av skolan (i egenskap av pojkar) och hur den gängse mediabilden ser ut när det gäller det manliga könet.

  Tänker på alla arbetsplatsolyckor som sker på traditionellt manliga arbeten men här verkar det som att det är ok. med ett svinn och att några stryker med varje år.

 4. Pär Svensson Says:

  ”Problemet är, om man beskriver det sakligt, att en eller några enstaka maktgalna psykopater drar igång ett krig som får fruktansvärda konsekvenser för “vanligt folk”.”

  Jag håller inte med: Det är inte några psykopatiska dårar som massvåldtar kvinnor i Kongo eller misshandlar sina fruar i Sverige. Det är vanliga män, precis som lägervaktrerna i Aushwitz är inte monster utan snubbar på fel plats i fel tid, offer de också.

  De flesta av oss män slipper lyckligtvis hamna i den pressade situation där vi drivs till det yttersta maktmedlet för att leva upp till kraven som ställs på oss av den ojämställda kulturen vi lever i, men vi kan nog alla känna igen oss i frustration som uppstår i relationer till kvinnor pga motsägelsefulla krav och ideal som vi har i oss.

  Alltså: Det sexistiska samhället drabbar både män och kvinnor, men att inte erkänna att män kommer lindrigast undan är befängt…

 5. VEB Says:

  Pär Svensson:

  Du har fallit för den politiskt korrekta fällan (floskeln) att se soldater som representanter för sig själva. Soldater representerar aldrig någonsin sig själva de representerar några få ledande människor (politiker) i hemlandet och den som ytterst bär skulden för det våld som soldaterna utför är den som satte de politikerna vid makten att bestämma över soldaterna. Via politiker så förs makten vidare till höga officerare och när instruktionerna når soldaterna vid fronten är det bara för dem att lyda order.
  Exempel: Om Obama invaderar Iran och Amerikanska soldater dödar iranska medborgare så handlar det inte om de soldaterna, det handlar om politikerna som gav order och folket som röstade dit politikerna. De som massvåldtar kvinnor i Kongo följer de order de får av sina befäl och den som bär skulden för dessa order är den som röstade dit de politiker (maktgalna psykopater) som ger dessa order.

  Och är det någonting som forskningen visar är det att du ljuger och just att det är några psykopatiska dårar som misshandlar sina fruar i Sverige.

  ”Det här vill man inte prata så mycket om, säger han. Från vissa håll vill man gärna få det att framstå som att det är vilka män som helst som slår. Om vi i stället accepterade uppfattningen att det ligger en psykisk störning i botten skulle vi se att det finns preventiva åtgärder att sätta in. Det här beteendet går inte att straffa bort, det måste behandlas.”

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=547358

  Lägervakterna i Aushwitz var inte monster. Personerna som bestämde över befälen som bestämde över lägervakterna i Aushwitz var däremot definitivt monster vilket konstaterades flera gånger om i Nürnberg. Men vilka var det som satte monster vid makten? Vilka är det som vill sätta monster vid makten? Jo socialister och radikaler. Det är de som vill ha monster vid makten. Det är de som sätter manshatare som Ireene von W som ORDFÖRANDE i sina föreningar. Det är de som sätter tokar som Tiina som ledare för sina politiska partier. Det är just sådana människor som bär skulden över att vanliga människor begår sådana dåd. Organisationer som AFA sätter gladeligen monster vid makten.

  Det är inte traditionella konservativa värderingar som ser till att Hitler och Stalin får beodra ett lands soldater. Det är tvärtom de aggressiva unga radikala som vill ha förändiring fort och helst NU som gör det.

 6. Pelle Billing Says:

  Pär Svensson,

  Denna länk kan vara intressant för dig.

  Mvh,
  Pelle Billing
  http://www.pellebilling.com

 7. Clabbe Says:

  Pär Svensson

  ”Det är vanliga män, precis som lägervaktrerna i Aushwitz är inte monster utan snubbar på fel plats i fel tid, offer de också.”

  Det fanns åtskilliga kvinnliga lägervakter på Auschwitz:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Aufseherin

  ”Det sexistiska samhället drabbar både män och kvinnor, men att inte erkänna att män kommer lindrigast undan är befängt…”

  Hittar inte länken nu tyvärr, men i en tråd på Feminitik.se hade en skribent listat orättvisor som drabbar män, och orättvisor som drabbar kvinnor.

  Både feminister och ickefeminister enades kring att listan var heltäckande. Och ingen kunde hävda att den ena listan var så mycket längre eller grövre än den andra.

  Så svälj inte myter med hull och hår, Pär – tänk nyanserat!

 8. Chefredaktör tycker svältande MÄN kan dö « Pär Ströms blogg Says:

  […] publicist kan häva ur sig något så sexistiskt utan att det får konsekvenser. Läs mer om saken här på […]

 9. emretsson Says:

  Spänn av lite, Pär. Var har du gentlemannen inom dig?

  Det är ”sen gammalt” att hjälp i första hand ska gå till ”kvinnor och barn” eftersom de är mer utsatta.

  Dessutom är det väl känt att hjälp till kvinnor i större utsträckning kommer hela familjen till del, medan män (tyvärr) är mer benägna att lägga beslag på det mesta själva – och i vissa fall slösa bort det.

  Och för tydlighets skull: Inget av detta betyder att det är något fel på DIG, Pär. Du är en fin kille, det vet alla som träffat dig. På makronivå ser det däremot ut som jag beskrivit ovan.

 10. Lasse Says:

  Ehhhh……Emretsson !

  Skriver du så där bara för att provocera eller har du fastnat i någon tidsmaskin 20 år tillbaka och nu poppat upp igen.

  Ordet gentleman är ett förlegat ord som representerar ojämställdhet i sitt ursprung.

  Vad är en gentleman…..jo ett uttryck där en kvinna genom sin ”sexuella makt” får mannen att ge kvinnan saker, där kvinnan utnyttjar mannen ekonomiskt, där kvinnan utnyttjar mannen socialt etc.

  Vad heter det när en man utnyttjar en kvinna ekonomiskt etc. jo ”Sol och vårare”.

  Är det någon som är belägen att lägga beslag på det mesta är det kvinnan finns hur många historiska exempel som helst på detta, detta genom att återigen ”utnyttja sin sexuella makt över män”.

  Säga att hjälp i första hand skall gå till kvinnan och att hon är mer utsatt en män…..är omjämlikheten mellan könen i sin ”vagga”, tack för du satte huvudet på spiken.

  Emretsson det är år 2009 nu…… waky waky !

 11. Pär Svensson Says:

  Lasse: Jag håller med dig om att gentleman är ett sexistiskt laddat ord. Vem som har ”makt” är ju dock en diskussionsfråga: Har kvinnan sexuell makt eller är det män som har materiell/ekonomiskt makt? Är det kvinnan som köper någonting eller mannen?

  Rent teoretiskt borde även män kunna utöva sexuell makt, kvinnor har ju också en stark sexualdrift. Däremot har kvinnorna ofta det sämre ställt med andra tillgångar samt även ett fysiskt underläge. Jag tror att det snarare är relevant att prata om mäns fysiska och ekonomiska makt än kvinnors sexuella.

  Intressant angående hjälp riktad till just kvinnor:
  Mohammad Yunus fick Nobelpris i ekonomi 2006 för sitt arbete med mikrolån till fattiga i Indien, så att de kan starta små affärssörelser och få fart på sina liv. De lånar i 94% av fallen ut till kvinnor; att låna ut till män ger helt enkelt en för låg chans att få tillbaka pengarna. Att kvinnorna är ambitiösare i sitt företagande i det här fallet tror han beror på att eftersom kvinnorna har det sämre ställt har de större vilja att förbättra sina liv.
  (http://www.abc.net.au/foreign/stories/s400630.htm)

 12. Lasse Says:

  Pär

  Vet inte om du är man eller om det bara är ditt alias.

  Kvinnan har sexuell makt över mannen, så har det varit i alla tider och kommer alltid att vara det ligger i vår natur. Så detta är inte ett diskussionsämne utan fakta.

  Titta på alla dejtningsidor där är det kvinnorna som ställer kravspecen och blir fullkomligt nerlusade med mail från män. Medans män får kämpa för att få uppmärksamhet, nästan alltid är det kvinnan som väljer mannen.

  Om en kvinna vill ha sex för en kväll får hon det utan problem alls, medans en man om han skulle vilja detsamma, ofta får känna sig nobbad. Ska skriva hela sidan full med exempel, men jag stannar där. Självklart finns det några få undantag från ovanstående men dem är få.

  Hur kan du jämföra kvinnor och män i indien med kvinnor och män i Västeuropa Sverige. Som att jämföra äpplen och päron.

  Titta på svensk statistik istället, trots nyföretagarstöd (vilket även det är omjämställt) och andra åtgärder till bara kvinnor är dem inte lika benägna att våga ta risker, som män är.

  Tråkigt tycker jag, för att lyckats måste man våga !

  Tyvärr misslyckats även kvinnor oftare med sitt nyföretagande än män. Min teori är att de ej vågar satsa helhjärtat, vilket man måste göra för att lyckats med sitt företagande. Självklart finns det några lysande undantag där kvinnor lyckats.

  Slutsats:

  Man ska inte belasta männen varför dem kvinnor inte startar företag här i Sverige, trots att dem får mycket bättre förutsättningar.

  Som avslutning finns det flera ”kulturer” både förr och nu, där kvinnor är mycket mer företagssamma än män. Men detta är ju ointressant när det gäller vår jämställdhet här i Sverige.

 13. emretsson Says:

  Men snälla Lasse. Det handlade ju just om hjälp till Tredje världen, och där är det betydligt effektivare att rikta hjälpen till kvinnor. Vilket jag också skrev. I Sverige har vi en massa andra kulturella mönster som påverkar på andra sätt, men det kan vi väl diskutera en annan gång.

  Att vara en gentleman blir för övrigt aldrig omodernt. Och det är man inte för att få knulla.

 14. Lasse Says:

  Hmmmm……var skrev du det ?

  Kan bara konstatera att du skriver för att provocera, din filosofi, tankegångar och påståenden ligger ljusår från jämlikhet mellan man och kvinna.

  Därför finns det inget att diskutera, däremot för jag gärna en dialog med någon som också tror på att leva i ett jämlikt samhälle.

  Din avslutning är patetisk och säger allt om dig som person med några få ord.

 15. The Chill Lounge Says:

  Men snälla emretsson. Vilka _belägg_ har du för ditt feministiska hittepå? Det uppenbart manshatiska: Att hjälpa fattiga flickor/kvinnor men att inte hjälpa fattiga pojkar/män?

  Vad skulle du kalla motsvarande? Att hjälpa fattiga vita men att inte hjälpa fattiga svarta?

 16. Per Says:

  tycker iofs att det säger en hel del om mäns ansvarslöshet och lealöshet om att microlånen bara går till kvinnor. det kanske är kvinnorna som blir u-världens räddning. dock är ju inte det applicerbart i sverige där jag upplever kvinnor som rätt lealösa och män som, visserligen mesiga, men med framåtanda.

  och om ni inte får knulla, ni får väl leva i celibat då och sluta att förnedra er?! det är ju en skam att män håller på som de gör. jag är homo, men lever i celibat trots att det är lätt för mig att få sex. jag sköter det bättre själv och vill inte ha någon i mitt liv helt enkelt. heteromän får väl börja göra detsamma än att svassa omkring med patetiskt hopp om att få ligga. ni drar verkligen ner manssläktet i ett träsk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: