Manlig härskarteknik är feministisk härskarteknik

by

Nu har försvarsminister Sten Tolgfors anklagats för att använda sig av manlig härskarteknik i riksdagen. Han har gjort något fruktansvärt – han har kallat två kvinnliga riksdagsledamöter för förnamn, medan en manlig ledamot fick heta både för- och efternamn. Tilltaget kallas ”oerhört oförskämt, ”en skymf”, ”ett lågvattenmärke”, ”oanständigt” samt ”ett totalt övertramp”.Läs mer här.

Det är naturligtvis kvalificerat trams, vilket också Sanna Rayman på Svenska Dagbladets ledarsida verkar tycka (här). Feminismen har slagit knut på sig själv i sin iver att hitta en chans att rikta ett slag mot den manliga halvan av befolkningen.

Själva begreppet manlig härskarteknik är också kvalificerat trams. Visst förekommer det att människor beter sig nedlåtande och överlägset på olika sätt, men det har inget med kön att göra. Det är lika vanligt att kvinnor beter sig på det sättet som att män gör det. Det är en mänsklig fråga, inte en genusfråga. Jag har själv många gånger råkat ut för härskarteknik från kvinnors sida (liksom från mäns sida). Allra värst har jag drabbats vid debatter mot feminister, de är riktigt duktiga på härskarteknik (avbryta så fort jag öppnar munnen, antyda att jag är psykiskt sjuk, antyda att jag borde slås ned med ett järnrör, för att ta några i mängden).

I själva verket är lanserandet av begreppet manlig härskarteknik ett sätt för den feministiska rörelsen att skaffa sig själv legitimitet, fördelar och makt. Det är ett exempel på feministisk härskarteknik.

För att kontra det här med manlig härskarteknik har jag på kul listat de metoder som ingår i kvinnlig härskarteknik. Dessa finns i min bok Mansförtryck och kvinnovälde, som kan laddas ned gratis här.

3 svar to “Manlig härskarteknik är feministisk härskarteknik”

 1. Olbap Says:

  Mycket väl argumenterat! Du är inte ensam att tycka detta!

 2. Tanja Bergkvist Says:

  Ja, klockren observation av Pär att lanserandet att dessa feministbegrepp
  i själva verket är uttryck för feministisk härskarteknik! 🙂

 3. Egalia – ett feministiskt drömsamhälle | Medborgarperspektiv Says:

  […] och manlighet att göra. Ofta genom att ta till olika härskartekniker för att skaffa sig själva legitimitet, fördelar och makt. Den däremot feministiskt hyllade metrosexuella mannen ska träna, vårda sin kropp, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: