Pappor diskrimineras kraftigt i vårdnadsfrågor

by

Nu påstår en forskare, citerad i Aftonbladet (här), att det inte alls är så att pappor diskrimineras vid vårdnadstvister. Visserligen får mammorna 95% av all enskild vårdnad, men det beror inte på att de är mammor utan på att de varit mer med barnet, säger den kvinnliga forskaren. Könet spelar ingen roll.

Det är naturligtvis struntprat. Det är ingen slump att mammorna får vårdnaden i ett mammanormativt samhälle där nästan all personal på socialen är kvinnor. Hela regelverket är riggat så att vårdnaden ”råkar” hamna hos mamman.

För övrigt är det orimligt att ifall pappan nu skulle ha tillbringat lite mer tid med att dra in pengar till familjen medan mamman tillbringat lite mer tid med att vårda barnet så ska det hållas emot pappan och han ska straffas med förlorad vårdnad. Helt orimligt. En arbetsdelning är ju vanlig i en familj. Man kan för övrigt konstatera att många mammor vill ta en större del än hälften av barnavårdandet (detta har visats i många enkäter etc).

Läs gärna en utmärkt lite djupare analys av frågan i den kritiska webbtidningen GenusMagazinet (här). Och här kan du läsa en nyförlöst mamma blogga om att hon tycker precis som jag.

Annonser

4 svar to “Pappor diskrimineras kraftigt i vårdnadsfrågor”

 1. Magnus Says:

  Bland de bloggar som skrivit om artikeln och som finns listade vid sidan av artikeln – är samtliga kraftigt kritiska till påståendet om att kön inte har någon betydelse vid vårdnadstvister.
  Har full förståelse för att ett sådant utspel väcker kritik.

  Har inte läst Johanna Schiratzki studie, och kan inte uttala mig om innehållet. Men det som framkommer i Aftonbladets artikel, påminner mer om ett politiskt utspel än om en objektiv studie.

 2. Hej Says:

  Kom precis på en sak.

  Det följer ju logiskt att mammorna har tillbringat lite mer tid med barnen då dom måste amma. Därmed borde inte tidsfördelningen mellan föräldrarna vara en så avgörande faktor för vårdnaden, om ens en faktor alls.

  Det är helt orimligt.

 3. DrKejs Says:

  Johanna Schiratzki har uttalat sig i dessa frågor tidigare och är en kategorisk förnekare av att pappor/män kan bli diskriminerade. Detta oavsett hur verkligheten ser ut.

 4. andershammarlind Says:

  Det är alltså inte kön som avgör utan vem som bäst tar hand om barnet säger forskaren, professorn i fråga. Eftersom män, pappor, är rätt dåliga på att vara hemmapappor så, kanske det, finns någon substans i detta som man inte bara kan avfärda så enkelt. För varför dömer Domstolarna som regel i 9-1, dvs. detsamma som pappornas pappadagar de facto.
  Hon säger att Domstolarna utgår från vem som visar fram fötterna, tar omsorgsansvar medan männen inte gör detta. Är det så månne?
  Kan vi inte fundera över detta utan att gå i taket?

  Ja, jag känner väldigt väl till den manliga fientligheten i svensk Genusforskning där vi män mest är såsom vilken Talibanhövding som helst.
  Men seriöst nu, utan att gå i taket och slå sönder inredningen, är män/pappor för mycket på jobbet så att det blir som det blir.
  Jag frågar er och inget annat.

  För visst i föräldraskap är män överlag utsatta för underordning, mödrarna sätter normen och samhällsnormen.

  Jag har fått läsa några få domstolsutslag som fått mig att baxna, männen har varit bra, rekorderliga, BRA pappor men utsatta för en kraftfull kvinnlig attack där det svamlas och mumlas och lugandet är satt i system.
  Professorn har läst in sig på flera hundra domar så jag vill gärna ta del av domar som är av annan kaliber än att mamman alltid är bäst. Vill du skicka så gör det, som journalist är källan alltid säkrad, dvs. jag säger inget överhuvudtaget.

  Jag har adress; anders.hammarlind@surfnet.fi

  fi betyder Finland och inte alls feministiskt initiativ, som någon trodde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: