(mp) ser kvinnoförtryck i sedlar

by

Tävlingen om vem som är duktigast på att hitta dolda exempel på kvinnoförtryck rullar vidare. Nu försöker miljöpartiet rycka åt sig ledningen. De har upptäckt att svenska sedlar inte är jämställda. Det är ju så att Gustav Vasa finns på tusenlappen och Selma Lagerlöf på tjugolappen, och tusen är mer än tjugo. ”Det speglar hur män fortfarande värderas högre än kvinnor”, säger Esabelle Dingizian, som är partiets jämställdhetspolitiska talesperson. Se här.

Tusen är 50 gånger så mycket som tjugo. Män är alltså 50 gånger så mycket värda som kvinnor, enligt miljöpartiet. Jag tycker Esabelle Dingizian ska vara glad för att Selma inte hamnade på enkronan istället. Då hade män varit 1000 gånger så mycket värda som kvinnor, och det hade ju varit ännu värre.

Utmaning till bloggens läsare: Vilka fler hittills oupptäckta former av dolt kvinnoförtryck kan ni komma på? Skriv kommentarer!

28 svar to “(mp) ser kvinnoförtryck i sedlar”

 1. Lasse Says:

  Det här ju så patetiskt att det kan vändas till vår fördel, dvs. folk reagerar negavtivt och äntligen får upp ögonen.

 2. Rune Says:

  Det är ju självklart att något måste göras åt alla diskriminerande offentliga toaletter. Kvinnor måste ju sitta ner och pinka, vi män kan välja om vi vill sitta eller stå!
  :-p

 3. DrKejs Says:

  Rune, det kanske ska vara maxhöjd på offentliga toaletter så att den absoluta majoriteten av män inte kan stå och pinka? Då kommer alla att tvingas sitta ner för att pinka…

 4. DrKejs Says:

  Singelkvinnor betalar lika mycket för sängar och sängkläder som män trots att de statistiskt är kortare och mindre! Diskriminering!

 5. Info Says:

  Är det någon som är sexistisk så är det väl miljöpartissan Dingizian. Som envisas med att kalla stackars Selma för kvinna, trots Selmas intensiva kärleksaffärer med andra kvinnor. Särskilt med Valborg Olander kom hon med tiden att leva samman i ett typiskt man-hustruförhållande.

  ”Min älskade jag kan inte säga hur glad jag är åt att ha dig och bli bortskämd af din stora kärlek.”  

  Brev från Selma Lagerlöf till Valborg Olander 1902 i början av förbindelsen. Sedermera brukade hen kalla Valborg en perfekt ”författarhustru”.

 6. midnattsvarg Says:

  Skrattretande fjantigt.

 7. VEB Says:

  På tal om författaren

  ”Rörande överens var Nalin Pekgul(s), Josefin Brink(v) och Esabelle Dingizian(mp) på gårdagens samtal om förskolan. Varför är vi så rädda att utveckla föräldrapoltiken? frågade Helene Sigfridsson, generalsekreterare för Makalösa föräldrar.”

  Observera de ständiga språktricken, Vad de egentligen säger är ”Vad är NI svennar och demokrater rädda för” Det är inte vi som är rädda. Det finns inget vi här. De är en liten självutnämnd elit som sitter låtsas de pratar för nån annan än sig själva.

  De pratar om kvotering medan Sveriges familjers framtid skall bestämmas av en styrelse som är 66% helt utan band till svenska kulturarvet och där övriga 33% förespråkar kommunism i allmänhet.

  ”Därför att det fortfarande uppfattas som en djupt privat fråga och berör maktordningen mellan könen var ett svar.”

  Observera även detta trick när man drar samman privat fråga OCH berör den maktordning de själva pratar om som inte är fakta och sålunda grundlöst påstående. Vad detta egentligen betyder är att de tillsammans i sin lilla klubb bestämt att se detta som en privat fråga är nåt de bångstyriga svennarna inte skall få göra alls. Lägg sedan märke till att de inbillar sig att de står för valfrihet.

  ”Därför att vi fortfarande lever med ett hemmafru ideal a la 50-tal, trots kvinnors inträde på arbetsmarknaden och fyrtio år av jämställdhetspolitik var ett annat.”

  Och där har vi åter grunden i den gamla goda kommunist-feminismen. Från den klassiska intervjun: Nej sade hon, kvinnor skall INTE FÅ göra det valet för om de får det är det för många som gör det valet. Valfrihet my ass!

  ”Vi måste våga lyfta frågan både i debatten och internt i våra partier sa Nalin. Vi står för ett helt annat ideal än den borgerliga alliansen. Allas rätt till reell valfrihet.”

  Ja av misstag har budskapet blivit helt rätt, de tre står för ett helt annat ideal än det liberala allas rätt till reell valfrihet. De står för idealet där deras lilla elitklubb bestämmer vilka val kvinnor och män skall få vara tillåtna göra precis som det funkar i ex. deras ursprungliga hemländer.

 8. Tanja Bergkvist Says:

  VEB: det är precis som genusvetarna, som anser att de vet allas fria vilja,
  och den fria viljan är nämligen precis den som sammanfaller med deras ideologi och förutbestämda mall, medan alla avvikelser ifrån detta ses som
  något individen inte egentligen tänkt själv i fritt tillstånd, utan omedvetet tänkt som ett offer för de patriarkala strukturerna.

  Problemet är att när de använder denna härskarteknik ”vi” så kommer vanligt folk till slut att anta detta synsätt, eftersom få i detta land vill skilja sig nämnvärt ifrån majoriteten, men problemet är just som du säger att det är en minoritet som för majoritetens talan, men det blir en självuppfyllande profetsia eftersom folk luras att tro att det är så ”alla andra” tänker. …

 9. VEB Says:

  Tanja:

  ”VEB: det är precis som genusvetarna, som anser att de vet allas fria vilja”

  Jag skulle snarare beskriva det så att genusvetenskap är en leninistisk kultur vilken hatar väst och där människans fria vilja är betraktad som icke-önskvärd samt där man föredrar diktatur framför demokrati. Därmed är den heller ingen nyhet vi har sett alltihop förut. Ja genusvetarna hävdar de vet människans fria vilja men jag tror helt enkelt inte på ett ord av vad de säger. Lenins ide kan sammanfattas säg vad som helst och påstå er tro på vad som helst men se till att skaffa makt.

  ”och den fria viljan är nämligen precis den som sammanfaller med deras ideologi och förutbestämda mall, medan alla avvikelser ifrån detta ses som något individen inte egentligen tänkt själv i fritt tillstånd, utan omedvetet tänkt som ett offer för de patriarkala strukturerna.”

  Ja de påstår detta men igen, jag tror inte på ett ord. Jag tror inte de är så dumma jag ser det som ytterligare ett taktiskt drag för att framstå som den svaga parten med rätten att negera (som beskrivs i boken om den negativa uppbyggeligheten) Som sagt detta är klassisk Leninism, säg vad som helst som ger makt. Påstå dig hata kommunism, stöd kapitalism och demokrati, kom till makten, avskaffa demokratin.

  ”Problemet är att när de använder denna härskarteknik “vi” så kommer vanligt folk till slut att anta detta synsätt, eftersom få i detta land vill skilja sig nämnvärt ifrån majoriteten”

  Ja i teorin är det så, fast bara så länge man ser kunskap och åsikter som nån slags verbal valuta utan betydelse i riktiga livet. Om man däremot ser dem enbart som beteendeförändrande mönster så framgår det väldigt klart att precis som i forna Sovjet de flesta som hävdar sig ha detta synsätt inte på något sätt kan prestera levnad eller egna val som bekräftar det påståendet. Resultatet kallar jag COL (Culture of Lies) Dvs när folk måste stå för vad de pratar om är det ingen som gör det de bara ljuger.

  Till och med genusvetarna själva erkänner det är så. Det enda som skiljer dem från mig på denna punkt är att de inbillar sig de kan göra något åt det. Redan för länge sedan skrev personer som Ingemar Gens om ”i princip mannen” dvs män som sade sig vara för jämställdhet (på det sätt feministerna vill definiera det) men som inte levde så. Folk lever inte så idag heller. Genusvetarna själva brukar inte klara av att leva så heller. De är ju kapitalister själva.

  ”men problemet är just som du säger att det är en minoritet som för majoritetens talan, men det blir en självuppfyllande profetsia eftersom folk luras att tro att det är så “alla andra” tänker.”

  Se ovan min kommentar om åsikter som verbal (dvs social) valuta.

  Det har blivit ett litet fel här tror jag. Problemet är inte att en minoritet för majoritetens talan. Problemet är att minoriteten inte alls för majoritetens talan utan enbart sin egen. Jag skulle inflika att detta inte alls är ovanligt i de kulturer dessa damer kommer från. Vad har/hade folket för talan i Armenien? Vad har/hade folket för talan i Kurdistan? Vi inbillar oss att människor från dessa områden skall vara glada att slippa vad de flyr från och älska frihet och demokrati men vi lurar oss själva där för det människan känner igen känns vanligen bäst oavsett hur eländigt det är.

  Detta är nog orsaken samma person som i egna landet förbjöds tala det språk hon föredrog sitter och förbjuder svenska män att tala det språk de föredrar. Nån empati eller koppling verkar hon helt sakna förmågan att göra. Frihet för henne är makten att införa de förbud som gör den begränsade odemokratiska tillvaro hon känner igen från hemlandet mer normal.

 10. Google Says:

  Men det är väl klart att Nalin Pekgul(s), Josefin Brink(v) och Esabelle Dingizian(mp), det vill säga några av genustanterna från extremvänstern:

  De vet självklart bäst hur svensken ska leva sitt privatliv, sitt yrkesliv, och hur barnen i landets förskolor måste indoktrineras. De har ju för jösse namn utbildning i genusvetenskap! Det är klart att de kan bäst om sin egen genusideologi! Mera kvotering och feministiskt floskelmässig offer-lögns-indoktrinering för oss alla!

  Ge dem, den upplysta genus-eliten ännu mera makt, så ska ni snart se att drömsamhället sparkar in även din dörr. Och trots din ”oupplysta”, liberala, motvilja så ger äntligen ”eliten” även dig, äkta kommunistisk ”valfrihet”.

 11. Gudrun Says:

  Tänk efter!

  I väggen sitter honkontakter. I dessa kan man koppla in hankontakter.

  Detta visar med all önskvärd tydlighet de traditionella könsrollerna och könsmaktsordningen. Kvinnorna förväntas vara bundna till hemmet, medan männen förväntas röra sig fritt och kan koppla in sig var som helst. Upprörande!

  Konstruktionen med han- respektive honkontakter visar också på heteronormativiteten i samhället.

  Vi måste kräva av männen i standardiseringsorganen, för det är oftast medelålders, heterosexuella män, att denna könsdiskriminering och diskriminering vad avser sexuell läggning upphör!

  Nya kontakter måste konstrueras med löstagbara piggar (s.k. dildokontakter) så att heteronormativiteten upphör och att man kan också kan köpa väggkontakter som är hankontakter. Vi kräver att minst hälften av alla väggkontakter skall vara hanar eller könsneutrala. Går det inte på frivillig väg kräver vi kvotering!

  Männen kommer nog att hävda att det vore fullständigt livsfarligt, men sådana vulgärargument hör inte hemma i den seriösa jämställdhetsdebatten!

 12. Simone Debil Says:

  Det mest flagranta exemplet på att män står över kvinnor måste väl ändå vara arkitekturen runt om kring oss.

  Om det byggs torn eller liknande så byggs de alltid uppåt och aldrig neråt, och torn är en tydlig fallos-symbol representerande den manliga sexualiteten. Tänk på fyrar, kyrktorn, minareter eller bara vanliga höga smala byggnader! De byggs aldrig neråt.

  När det gäller håligheter istället så byggs de alltid neråt och aldrig uppåt, samtidigt som håligheter är tydliga representanter för det kvinnliga könet.

 13. Simone Debil Says:

  (forts.) Tänk på tunnlar, kloaker, brunnar osv. De byggs aldrig uppåt.

  Det här måste vara ett tydligt uttryck för kvinnors lägre ställning i vår kultur, som bidrar starkt till att befästa kvinnors lägre värde och deras underordning. Vi måste börja kräva att tunnlar byggs över marken och uppåt, samtidigt som fyrar byggs neråt i marken. Bara så kan vi uppnå verklig jämställdhet och råda bot på kvinnans underordning.

 14. arne Says:

  Jag är övertygad om att en djupare analys rörande det samlade värdet av alla 20-kronors sedlar jmf med dito för 1000-lappar, skulle avslöja en upprörande ekonomisk diskriminering av Gustav Vasa. JÄMO bör skyndsamt utreda detta. Förslagsvis delas kostnaderna för uppdraget lika mellan Jenny Lind och Karl XI för att undvika jäv.

 15. DrKejs Says:

  Gudrun! Ett sånt underbart inlägg, jag måste bara få kopiera det och lägga upp på ett forum! Hoppas att du inte tar illa upp om jag gör det.

 16. Gudrun Says:

  Naturligtvis har jag inget emot att mitt inlägg sprids.

  Jag har också den tunga plikten att lämna följande tragiska tillkännagivande: http://infohost.nmt.edu/~armiller/commonsen.htm

 17. Tanja Bergkvist Says:

  Som fackidiot kan jag bara komma på orättvisor i mitt eget ämne.
  Jag har på senaste blivit medveten om att det döljer sig en könsmaktsordning inom matematisk notation. Nämligen att y alltid betecknas som en funktion av x. Och jag tänkte direkt att detta är ju hemskt, enligt definitionen på funktion kan varje x bara ge ett y (kravet på entydighet) medan ett och samma y kan antas för flera olika x. Jag tolkar detta (underförstått att bokstaven betecknar kromosom) att det är ok att en man har flera kvinnor medan en kvinna bara förväntas kunna ha en man! Om man bestämmer att det för varje y ska svara precis ett x istället för funktionen så innebär detta att funktionen är inverterbar och då råder jämlikhet! Alltså måste alla icke-inverterbara funktioner genast avskaffas i den heliga statsfeminismens namn!

 18. Tanja Bergkvist Says:

  Å andra sidan påpekade någon jag pratade med att x är den oberoende variabeln medan y är den beroende, så det kan ju tolkas till kvinnors fördel. jag är förvirrad.

  Förslag: Pär Ström sammanställer allt vansinne i form av de orättvisor vi alla ser och skriver ihop ett kompendium som vi skickar in till Riksdagen i form av en motion där vi omedelbart kräver åtgärder från de styrandes sida!!!!

 19. Hjälp till att hitta dolda maktstrukturer! « Tanja Bergkvist’s Blog Says:

  […] Nu har Pär Ström tagit initiativ till en brainstorming där vi alla hjälps åt att finna fler oupptäckta former av dolt kvinnoförtryck genom att alla som har ett bidrag att lämna gör det här! […]

 20. Uffe Says:

  Selma Lagerlöf eller Gustav Vasa, spelar ingen roll. Kontanter som valuta är snart passé då fler och fler handlar med kort och allt fler banker förvarar mindre och mindre kontanter i uttagsautomaterna.

  Klart, med de nya chip-baserade korten som ”penetrerar” automaterna på ett sätt likt det exempel som tas upp ovan med el-uttagen, så kommer det säkert finnas en del radikaler som går igång och vill stoppa korten.

  Men vi behöver inte stanna där! Det som löses med chip kan lika gärna, dock lite kostsammare kanske, lösas med RFID. Vips får vi då ett mindre heteronormativt betalsystem!

 21. VEB Says:

  Jag kan inte ta cred för detta då det kommer från ett annat inlägg men en bloggare påpekade på annat ställe nåt intressant. George Washington är på 1 dollars sedeln. Vad drar dårhusfeministerna i mp för slutsats av detta? Det påpekades även att om det var tvärtom och Selma var på 1000-kronors sedeln skulle anklagelsen röra osynliggörande av kvinnor. Dårhusfeministerna gör precis som en magiker. Ber dig välja ett av två kort men säger inte om du väljer kortet de drar bort eller kortet de behåller.

 22. Björn Says:

  Jag har inga egna exempel på vansinniga ”genusfällor” mer en fundering på detta med sedlarna. Man skulle kunna vända på steken och konstatera att Selma är den som är klart överrepresenterad i samhället. Hur ofta betalas någon med en tjuga jämfört med tusenlappen? Dagligen påminns vi som hanterar kontanter om Selma medan stackars Gustav i bästa fall ligger i ett kassaskåp och t(r)ynar bort.

 23. Björn Says:

  Hmm… missade VEB:s inlägg som, placerat precis ovanför mitt eget inlägg, gör min poäng lite meningslös:)

 24. sE Says:

  Modertumörer och dottertumörer. Modertumörerna sprider sig allt som oftast väldigt mycket i likhet med ensamstående WT och där finns ingen faderstumör heller,, asså haaalååå ingen som ser sambandet eller??

 25. carl Says:

  oj´oj oj oj oj va coolt not

 26. John Nilsson Says:

  Favorit i repris:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/07/riksbanken-g-r-om-g-r-j-mst-llt

 27. Fredrik Hu Says:

  Tanja, samtidigt måste du betrakta heteronormativiteten i matematiken. Ett x-värde kan bara ha ett y-värde och aldrig ett x-värde. Typiskt patriarkat-förtryck av lesbiska kvinnor! Givetvis bör ett x-värde kunna ha flera andra x-värden liksom y-värden ska kunna ha andra y-värden.

  Vi får dock inte glömma våra andra kön så givetvis måste z-värden kunna representeras även i en tvådimensionell xy-värld.

  Fast den mest kompletta och HBTQ-kompatibla lösningen måste vara att endast tillåta n-dimensionella hen-axlar, där syntaxen måste vara (hen, …, hen) = f(hen, …, hen). På så sätt representeras alla möjliga kön utan att representera något alls.

  Matematiken har en lång väg att gå innan den är jämställd och tolerant men genusfakulteten i Uppsala är beredvillig och ställer gärna upp med att säkra ovetenskaplighet även inom matematik.

 28. Ny feministisk attack på nya sedlarna « GenusNytt Says:

  […] fortfarande värderas högre än kvinnor”, sa Esabelle Dingizian. Läs mitt blogginlägg om detta här. Såg samma problem två år […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: