Nu genusvinklas självmord igen

by

DN skriver idag om psykisk ohälsa bland ungdomar (här). ”Den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar och är vanligare bland kvinnor än män. Andelen självmordsförsök bland unga kvinnor har ökat dramatiskt och allt fler unga vårdas på sjukhus för depression eller ångest”, står det.

Detta ger intryck av att det är unga kvinnor som är värst drabbade av självmord. Kvinnor drabbas värst – alltid – som bekant.

Nu råkar det vara så att bland ungdomar inträffar 75 procent av självmorden bland pojkar. Det innebär att självmord är tre gånger så vanligt bland pojkar som bland flickor. Pojkar drabbas värst, skulle jag vilja påstå. Men den rubriken lär vi inte få se i media. Dessutom kan man fråga sig om inte den ultimata definitionen på psykisk ohälsa är just genomförda självmord. I så fall är ju den psykiska ohälsan störst bland pojkar.

Den nämnda artikeln är ett av många exempel på hur nyheter vinklas så att bilden skapas att kvinnor drabbas värst. Formellt stämmer nog artikeltexten, men den skapar en annan bild än den korrekta.

GenusMagazinet har sammanfattat frågan om genusaspekter på självmord här.

—————————————————————-

Via Twitter kan du följa mina nyheter och kritiska tankar i genusfrågan under användarnamnet GenusNytt –  bli gärna “följare”. För en förhandstitt, eller för att bli medlem, klicka på länken. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre under användarnamnet StoppaStorebror. Diverse samhällsfrågor skriver jag om i alla tre mikrobloggar under användarnamnet ParStrom.

5 svar to “Nu genusvinklas självmord igen”

 1. Hysteriska mantimmer, rakbladsmyter och könade självmord « trollhare Says:

  […] ett pressmeddelande från Socialstyrelsen som nämns i en artikel i DN som ger resultat på bloggen GenusNytt som länkar vidare till en artikel i […]

 2. Läsaren Says:

  Feminism tycks vara synonymt med ett maniskt självömkande i symbios med synnerligen illa dolt pojkhat.

  Vilket kopieras, och rapas upp av nyttiga idioter i media. Helt utan källkritisk research.

 3. Lasse Says:

  Läsaren:

  Du slog verkligen huvudet på spiken…..men några få rader 🙂

 4. Erik Says:

  En talande artikel. Det gäller inte bara självmordsvåldet, det gäller allt dödligt våld och även allt icke-dödligt våld förutom det sexuella våldet. Män är även i klar majoritet i de som pga våld behöver sjukhusbesök.

  ”Våldets offer

  Figur 2 illustrerar utvecklingen av antalet fall av självmord och vägolyckor per 100000 invånare respektive antalet fall av dödligt våld per miljon invånare sedan år 1990, uppdelat på kvinnor och män. Av figuren framgår att samtliga redovisade typer av dödsfall minskat under perioden och att proportionen mellan kvinnor och män i samtliga tre typer är densamma: omkring en tredjedel kvinnor och två tredjedelar män. (Andelen kvinnor av offren är 28 procent när det gäller självmord, 27 procent vid trafikolyckor och 33 procent vid mord, dråp och misshandel med dödlig utgång.)

  Män dominerar också bland offren för de flesta våldsbrott (utom sexuellt våld) där utgången inte är dödlig. Enligt statistiken över anmälda brott [10] utgör kvinnor 37 procent av misshandelsoffren. Enligt offerundersökningarna år 2005 utgjorde kvinnorna 42 procent av alla som uppgav att de under det senaste året blivit utsatta för våld och 35–38 procent när det gäller grövre våld. I BRÅs skolundersökning [14] utgjorde flickor 39 procent av offren för lindrigare våld och 33 procent av offren för grövre våld. Enligt sjukvårdsstatistiken [11] utgör kvinnor i genomsnitt 24 procent av alla som under åren 1968–2002 vårdats på sjukhus till följd av våldsskador.”

  http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8795

 5. Karl Says:

  Gör googlesökningar på ”självmord män” och ”självmord kvinnor”, rätt talande.

  Feminismen idag är i praktiken antihumanistisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: