Hjärt-lungfonden genussatsar

by

Hjärt-lungfonden har börjat annonsera i pressen under rubriken ”Fler kvinnor dör av hjärtsjukdomar än av någon annan sjukdom”. Sedan kommer det vanliga påståendet: ”Vi har inte tillräcklig kunskap om kvinnors hjärtsjukdomar. Forskningen hittills har mest varit fokuserad på män och deras symptom”, står det. Annonsen slutar med att berätta att Hjärt-lungfonden nu ska samla in fem miljoner kronor för att bekosta två forskartjänster som är helt inriktade på kvinnors hjärtsjukdomar.

Detta är en feministisk myt att kvinnors hjärtsjukdomar är eftersatta, en myt som vevas om och om igen för att den bidrar till att ge makt åt de egna leden. Sveriges kardiologer (hjärtläkare) är mycket upprörda över att denna myt hela tiden sprids vidare. Här har exempelvis 15 hjärtspecialister, varav flera professorer, skrivit en debattartikel på DN Debatt med rubriken “En myt att kvinnor får sämre hjärtsjukvård”.

I själva verket är det männen som är mest utsatta, och mest i behov av förbättrad vård, när det gäller hjärtsjukdomar. “Under 2005 dog 1.604 män och kvinnor före sin 65-årsdag i hjärtinfarkt. Av dessa var 1.282, eller 80 procent, män”, skriver de 15 hjärtläkarna i sin debattartikel. De skriver också (efter att ha avlivat ett par feministmyter om kvinnohjärtsjukdomar):

“En annan myt är att kvinnor har högre risk att avlida och får annorlunda behandling än män vid hjärtinfarkt. Efter hänsyn till åldersskillnaderna finns inga betydelsefulla könsskillnader i dödlighet i vårt nationella register om hjärtinfarktvård (RIKS-HIA) under senaste tioårsperioden. Också de sista tio årens kraftiga minskning av dödligheten efter hjärtinfarkt är identisk hos män och kvinnor när man tar hänsyn till skillnader i ålder. Ett flertal nya svenska publicerade forskningsarbeten och avhandlingar har också internationellt presenterat resultat som inte visat på några betydelsefulla skillnader i omhändertagandet eller behandlingsresultaten hos kvinnor och män som inkommer till sjukhus med hjärtinfarkt.”

5 svar to “Hjärt-lungfonden genussatsar”

 1. Info Says:

  APROPÅ PRESSBILDER AV VERKLIGHETEN

  Jag vet inte om du lyssnade på Sveriges radios Studio Ett idag. Ett propagandainslag om nödvändigheten av tvingande lagar betr. feministisk könsdressyr i alla Sveriges förskolor. I urvalet av medverkande experter saknade jag dels vita, heterosexuella män, dels personer i allmänhet, som inte utan vidare ville överlåta sina barns uppfostran och daning till vilt främmande, statligt sanktionerade genuspedagoger. Sveriges radios hemsida:

  ”Genusarbete i förskolan
  Genusarbete i förskolan På genusmedvetna förskolor vänder man på de traditionella könsrollerna. Där kan Stålmannen kan vara en flicka och Rödluvan en pojke. Men trots att kunskaperna finns om hur man kan jobba med att bryta upp gamla könsmönster så saknas viljan i många kommuner att driva ett aktivt genusarbete i förskolan. Vad hände egentligen med jämställdhetsarbetet bland dom allra minsta? Temat sänds från en förskola i Bjärred, medverkar gör Anneli Jenssen, förskolärare, Pamela Sabljan, genusvetare, Marie Granlund (S) riksdagsledamot och Birgitta Ohlsson (FP).”

  Det gäller alltså att BRYTA UPP sina medmänniskor. Det enda jag själv fick ut av programmet var vår Store Ledares, Birgitta Ohlssons, uttal av ordet JÄMSTÄLLDHET. Ni vet, riksdagskvinnan, hon som alltid minglar runt på alla pride-veckor och offrar sitt liv (men inte sin månadslön på omkring 60.000) för lesbiskas rätt till gratis, skattefinansierad inseminering av lesbiska par. Alltså, hon uttalade ordet JÄMSTÄLLDHET i programmet omkring 27 gånger. Och varje gång sa hon: JST.

  Programmets behållning: JST. JST.

 2. Läsaren Says:

  Info skriver: ”Alltså, hon uttalade ordet JÄMSTÄLLDHET i programmet omkring 27 gånger.”

  Men vad härligt! Äntligen lite objektiv och icke könsvinklad saklighet i den röda propagandakanalen nummer 1.

  Ty vi vet ju alla att den feministiskt genusdrillade hönshjärnan Birgitta Ohlssons jämställdhet tyvärr är allt annat än saklig, neutral, och rättvis. Ty hon rapar så välvilligt trötta floskler direkt ur extremvänsterns könsvinklade kamp-propaganda: Genusvetenskap!

 3. DrKejs Says:

  Lyssnade på studio ett idag, håller fullständigt med om det vedervärdiga propagandainslaget som de hade. Man blir mörkrädd när man ser hur det går till. De rabiata galningarna som uttalade sig var riktiga hjärntvättade muppar.

  Dock!

  En glädjande aspekt kunde jag finna! Det nämndes att antalet genuspedagoger i kommunerna nu minskar pga det rådande ekonomiska klimat. Skiter i om det handlar om ekonomin eller inte, det är oerhört glädjande att höra hur rabiaten sabljar har fått sparken från Helsingborg.

 4. Cygnus Says:

  SVARET PÅ HJÄRT-LUNGFONDENS FRÅGA:

  Kampanjen ”Rädda kvinnohjärtat” påstår:
  ”Men kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt får behandling i lägre grad än män.”
  (Citat från http://www.hjart-lungfonden.se/HLF/Pressrum/Pressmeddelanden/Kvinnor-underbehandlas-vid-hjartinfarkt/)

  Kampanjen säger även ”Vi har inget svar på frågan varför kvinnor underbehandlas.”

  – Lyckligtvis finns svaret tillgängligt på sjukhusen. Information från Akademiska sjukhuset säger:
  ”Det medför ju alltid risker att göra ingrepp. Därför är det inte fel att låta bli ibland, speciellt när det gäller kvinnor. Det kan tolkas som att sjukvården inte bryr sig om kvinnorna, men faktum är att vissa kvinnor kan klara sig utmärkt genom att enbart sätta in lämpliga mediciner”
  (Citat från http://www.uas.se/templates/page____41853.aspx)

  – Japp. Där finns alltså svaret. Hjärt-Lungfonden har tydligen inte frågat sjukhusen efter svaret varför kvinnor får mindre behandling än män. I stället så spekulerar dom på egen hand:
  ”Men vi kan konstatera att forskningen är mycket eftersatt och kunskapsnivån är oroväckande låg kring kvinnor och hjärt-kärlsjukdom, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.”

  Är det fel att misstänka att Hjärt-Lungfonden vill pumpa pengar till ännu mer genusrelaterad forskning, för att skapa skillnader mellan könen, som är större än dom köns-skillnader som finns enligt naturen? Mer köns-åtskillnad ger mer ännu mer bränsle åt genus-forskarna.

  Det finns forskning som gör mer nytta än genus-relaterad forskning. Vanlig, icke-genusrelaterad, hjärtforskning har åstadkommit förbättringar som är till glädje för både kvinnor och män.
  http://www.uas.se/templates/page____42060.aspx
  http://www.uas.se/templates/page____39798.aspx

 5. Cygnus Says:

  ETT ANNAT PÅSTÅENDE SOM MOTSÄGS AV EXPERTISEN:

  Staffan Josephson på Hjärt-Lungfonden säger:
  ”Det behövs mer forskning kring kvinnors hjärtan. Detta är viktigt bland annat eftersom rekommenderad läkemedelsdosering i huvudsak är anpassad för män.”

  Det förekommer ofta påståenden att läkemedel är anpassade enbart för manliga patienter. Dessa påståenden om kvinnodiskriminering är inte sanningsenliga enligt Läkemedelsverket.
  http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Sa-godkanns-ett-lakemedel/Test-av-lakemedel/Test-pa-bade-man-och-kvinnor/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: