Könskrig, nu även på dansgolvet

by

På Krischanstads nation vid Lunds universitet har en ny slags feministisk protestaktion tagit sin början. När det är dans på kvällen kommer medlemmar ur studentföreningen Genus att bära T-shirts med texten ”Jag vill dansa utan dina händer på mig”. Det är en protest mot vad föreningen kallar ”tafsandet”.

Om ”tafsandet” säger en representant för föreningen Genus att det är ”en del av den vita manliga hegemonin och diskursen om tillgänglighet till kroppar, framförallt kvinnors, i samhället. På dansgolvet är man tillgänglig för tafs, både fysiskt och verbalt. Alla vill ju ”ha roligt” och att säga ifrån är inte roligt, att vara feminist anses inte heller vara så roligt.”

Undrar varför hon tror att feminister inte uppfattas som så roliga?

Mera information om föreningen Genus feministiska protest här. Och här kan du se ett blogginlägg med en väldigt rolig alternativ variant på T-shirt. Kanske något denna blogg borde börja sälja?

25 svar to “Könskrig, nu även på dansgolvet”

 1. Midnattsvarg Says:

  Jag köper absolut att de reagerar mot köttmarknaden på dansgolvet, det är en hel kultur i det fysiska dansandet som på många vis verkar vara svårt att välja bort. Att det däremot skulle vara en del av en vit, manlig könsmaktsordning är däremot trams, den fysiska kontakten går i allt väsentligt åt båda hållen. Så kul det är att skuldbelägga det ena könet för beteende som kommer från, och drabbar, båda.

 2. Johannes Says:

  Vänta nu…jag är vit, heterosexuell man och har blivit ”tafsad på” på dansgolv. Jag har blivit utsatt för matriarkala maktstrukturer!

 3. Push_Up_BH Says:

  Midnattsvarg skriver: ”det fysiska dansandet som på många vis verkar vara svårt att välja bort”

  Svårt att välja bort??? Nonsens. Fritt val för alla.

  För maniskt offer-floskel-rapande och frigida gnällkärringar med ett sjukligt heterohat och beröringsskräck så är nog det hela ett reellt problem. Och inte bara en patetisk T-shirt för mentalpatienter. Och inte bara ett feministiskt offer-problem. Och inte bara en variant på den gamla feminisitiska offer-floskeln om de hemska, mäktiga männen som dräglande smeker de stackars alltid ovilliga och maktlösa, men godhjärtade kvinnorna.

  För alla oss andra är det sedan länge känt att det inte existerar något dans-tvång i Sverige. Inte ens för maniska feministlögnerskor. Det är dessutom känt att det påstått hemska och oerhört utbredda ”tafsandet” i detta land är en simpel, och uppblåst, gammal feministisk offerlögn.

 4. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2009/03/28/nemo-saltat-sobrius-nisi-forte-insanit/

  Vänliga hälsningar från
  Uffe/PappaRättsGruppen

 5. Midnattsvarg Says:

  Push_Up_BH:
  Vad jag menar är att det är svårt att välja bort när man väl ställer sig på dansgolvet, det närmast förmodas att alla på dansgolvet samtycker till fysisk kontakt, och vill man inte det är man tvungen att markera detta. Sedan är det absolut frivilligt att ställa sig på dansgolvet, men nog ska man väl kunna göra detta utan att automatiskt vara lovligt byte för närmanden? Man behöver inte ha beröringsskräck för att *själv* vilja besluta hur och när man berör andra människor.

 6. Cygnus Says:

  På vilket sätt är det farligt och förtryckande att ta på någon?
  (Då syftar jag inte på elaka saker som slag och fasthållning)

  Jag har aldrig förstått hur många kvinnor betraktar fysisk kontakt med deras kropp som en sorts våld. Jag har dock aldrig nämnt detta, eftersom det skulle ses som ett försvar av mäns påstådda förtryck mot kvinnor. Vad blir nästa steg? Att en man inte får skaka hand med en kvinna utan att tydligt fråga om tillstånd? Blir ytterligare nästa steg att bara frågan om sådant medgivande betraktas som sexuella trakasserier?

 7. Cygnus Says:

  Vi närmar oss den mest extrema Arab-världens syn på umgänge mellan män och kvinnor. Skillnaden är att i Saudi-Arabien, med mera, är det konsekvent kvinnan som klandras vid olämpligt umgänge mellan könen.

  Där är det kvinnan som betraktas som oönskad och obehaglig. Kvinnlig heterosexualitet ses som farligt och obehagligt för män, varpå kvinnorna åläggs restriktioner. Män ska inte behöva störas av att behöva se kvinnors kroppar, varpå kvinnorna åläggs att bära kläder som döljer mesta möjliga av kvinnornas kroppar. Detta kombineras med en uppfattning att kvinnors sexualdrift är mycket starkare än mäns, och därför måste män skyddas från kvinnlig heterosexualitet. Allt som förknippas med kvinnlig sexual-drift hålls tillbaka med hjälp av olika sorters förbud. Kvinnor får inte titta på män på ett sätt som kan ens skulle kunna tolkas som en sexuell önskan. Detta bidrar till att skapa ett samhälle där männen har mycket större makt, och bättre utgångsläge än kvinnorna. Kvinnorna blir beroende av mäns välvilja för att ha ett vettigt liv.

  Är det ett bra samhälle? Är ett sådant samhälle önskvärt hos oss i Skandinavien?

  Observera att jag inte betraktar muslimsk invandring som ett hot. Det allvarliga hotet mot vårt samhälle kommer från feminismen. Muslimerna har ändå mycket mindre inverkan på samhället än feminismen. Och muslimerna kan ofta anpassa sig efter svenska samhället, medan feminismen vill anpassa samhället för att passa feministerna.

 8. Logitech Says:

  Gnället om det förkastliga ”tafsandet” har tvenne aspekter värda att nämna:

  * För de allra flesta kvinnorna är det naturligtvis en del i att upplysa andra om sin stora attraktionskraft: ”Jag har blivit tafsad på.” Och detta med kristeligt påbjuden indignation. Ty riktigt fina flickor gillar ju – som vi alla vet – inte sexuella sammankomster med män, innan äktenskapet.

  * För feministiska heterohaterskor med ideologiskt anbefallen beröringsskräck, så är det ju ett självklart led i det ständiga offerskapet att gnälla om det myckna lidandet av de tafsande ”djuren”.

 9. Erik Says:

  Herrejösses vilket oärligt beteende.
  Är det några som beter sig som om kvinnors kroppar vore deras personliga ägodelar är det förtryckarmänniskorna i föreningen Genus som ständigt försöker berätta vad kvinnor får göra och inte göra på basis av deras makt-teori

  Det är samma sak varenda gång, vad de säger är en ursäkt att i smyg kontrollera andra människor än sig själva (precis som Paolo Roberto påpekade i SR) Vill de inte dansa så är det bara att inte dansa inte men dans innebär fysisk kontakt, jag vill inte dansa med personer som inte vill ha fysisk kontakt, måste jag sätta på en T-shirt där det står “vill du inte dansa så tacka nej för tusan?” Är de vuxna människor eller småungar?

  Är det likadant med sex? Måste jag ha en T-shirt där det står “jag vill bara ha sex med personer som VILL Ha sex med mig, följ inte med hem om vad du försöker utnyttja mig för att känna DIG SJÄLV trygg. Jag är inget emotionellt verktyg för dig”? Är det så vi kommunicerar på 2000-talet? Med reklamtexter?

  De påminner om mobbare på mellanstadiet, de kan heller inte prata för sig utan måste vara många i grupp för att våga ha en åsikt. Är de inte intresserade av fysisk kontakt varför går de på tillställningar där HELA POÄNGEN är just fysisk kontakt? Jo för de vill styra och kontrollera dessa tillställningar och alla som bevistar dem. Det är vad det handlar om.

  Det är dags att säga ifrån dessa KONTROLLFREAKS! Sig själva får de kontrollera, andra människor skall de banne mig inte ha MAKT över. Anklaga andra för maktordning, vilka är det som försöker utöva makt över hur andras relationer till andra människor ser ut huh? Dans är ingen mänsklig rättighet mer än sex är det.

 10. vmm Says:

  Det är väl bara att låta bli att dansa med feminister. Det är ju bra att dom har en sådan t-shirt så man ser vilka man ska undvika.

 11. Erik Says:

  wmm: Om det bara var dem själva som feminister gjorde anspråk på att tala för så skulle det där stämma men nu handlar ju detta inte om att de skall avstå från att dansa med dig, det handlar om att de vill styra vad alla andra gör och inte gör.

 12. Gammal {"gubbe"} i gården Says:

  I min ungdoms glans blev jag ofta tafsad på. Det var rumpgnidningar och händer. Inte bara på dansgolvet. Sanningen att säga så tänkte jag inte ens på att det skulle vara något farligt. Det kändes inte alls obehagligt när någon av töserna tryckte sin rumpa mot min vid bardisken. Feministerna verkar verkligen vara rädda för fysisk kontakt. Undrar varför?

 13. maria Says:

  Jag hoppar in här igen, det är ett intressant ämne!

  I mitt förra inlägg höll jag starkt med er. I denna fråga är jag lite kluven.

  Jag har själv flera gånger haft killar på mig på dansgolvet. Det är till skillnad från vad push_up_bh påstår faktiskt rätt vanligt. Att jag är på en krog betyder inte att det är fritt fram att komma fram o lägga händerna på min rumpa o mina bröst. Det är stor skillnad att som cygnus säger skaka hand med någon och att ta en på brösten. Skulle en person gå fram till en annan på Ica och göra samma sak kan ni väl inte mena att det är ok? Jag förstår att det råder en lite annan kultur på krogen. Att ragga hör ju nästan till och dans är fysiskt. Men när en kille kommer bakifrån en utan att man ens sett honom o plötsligt börjar smeka en där bak.. Förlåt, men nej. När personen dessutom försöker om o om igen fast man sagt ifrån blir det inte bättre.

  Men det här handlar inte heller om nåt manligt förtryck mot kvinnor. Det handlar helt enkelt om enstaka puckon som saknar vett, o dom puckona finns det nog lika många av av båda könen.

 14. Solceller Says:

  Den Gamla Gubben skriver:

  ”I min ungdoms glans blev jag ofta tafsad på. Det var rumpgnidningar och händer. Inte bara på dansgolvet. Sanningen att säga så tänkte jag inte ens på att det skulle vara något farligt. Det kändes inte alls obehagligt när någon av töserna tryckte sin rumpa mot min vid bardisken. Feministerna verkar verkligen vara rädda för fysisk kontakt. Undrar varför?”

  I dessa mänskliga interaktioner finner en ordinär kommunistflata ”patriarkatet”, ”sexualisering”, ”könsmaktsordningen”, samt ”förtryckande heteronormer”.

  Alla med det gemensamma temat ‘kvinnor är offer och män är förövare’.

  Mot dessa uppenbara ideologiska missfoster för genustanten – feministen – en bitter och hatisk könskamp. Genuspedagogik.

 15. Per Says:

  Män får väl börja tafsa på varandra istället och låta de stackars utnyttjade kvinnorna vara i fred. Jag låter mig gärna tafsas på av en massa karlar, mmm 😉

 16. Erik Says:

  Maria:

  Jag håller med om det mesta du säger här också. Att okända människor kommer fram och utan vidare tafsar på bröst och rumpa är givetvis helt oacceptabelt och det vet de som gör det också. Men nu var feministernas text inte ”tafsa inte på mina bröst” den var ”jag vill dansa utan dina händer på mig” Nu råkar ju att initiera närmare kontakt med nya människor av motsatt kön gå till huvudsakligen med just händerna. Detta kallas kino (kinesthetic approach) och innebär stegvis eskalering från neutrala områden (händer armar axlar) till mindre neutrala. Hade feministerna sagt att det är oacceptabelt att okända människor tafsar på flickors bröst och liknande hade jag utan vidare hållt med om detta.

  Men deras attack på det mest grundläggande sättet att skapa intima relationer mellan könen tyder mest på att personerna bakom förslaget antingen är lesbiska, religösa eller bara allmänt livrädda för allt som kan tolkas sexuellt. Att ragga är fysiskt och det är nästan alltid killarna som måste initiera eftersom tjejerna helt enkelt är för rädda och osäkra för att gå fram till okända människor och ge dem fysisk respons, däremot så kan tjejerna vara precis tvärtom med killar de känner och/eller när tjejerna är packade. Exempel: En kompis till mig var med sin flickvän på dansgolvet när en tjej han känner hoppade upp på honom bakifrån och höll för ögonen. En tjej jag kände kastade sig rätt i min famn och sade ”take me home or lose me forever”

  Så avslutningsvis har du helt rätt både i att det förekommer hos bägge kön samt att de som inte kan hålla sig inom gränserna är några få korkade ofta fulla individer. Nån ”manlig” struktur som den de talar om existerar inte. Det är bara fantasifoster som störda människor hittar på. Samt effekten av att vissa tjejer även om de säger sig störas av elaka killar inte ger trevliga killar nån som helst uppmärksamhet med följden att de tjejerna tror alla killar är likadana.

 17. mormor Says:

  Feministen ”Per” klafsar på tangentbordet: ”Män får väl börja tafsa på varandra istället och låta de stackars utnyttjade kvinnorna vara i fred.”

  Fel 1: ”Män får väl börja tafsa på varandra istället”. Sexuell läggning är inget val. Detta helt oavsett att nazister och feminister ”tycker” att det är ett eget val (som går att ”lära” bort av staten). Sexuella aktiviteters utförande i praktiken – är ett val. Exempelvis penetration av hårig späck-säck.

  Fel 2: ”de stackars utnyttjade kvinnorna vara i fred”. Heterosexuella kvinnor vill inte vara ifred. De vill ha män. Som inte _bara_ tafsar lite smörigt. Vi vill ha mer.

 18. Per Says:

  Mormor: Du förstör för alla kvinnor och vrider klockan 40 år tillbaka i tiden med dina kvinnohatande utsagor.

  Låt oss bögar ta hand om karlarna! Vi står redo på huk, på knä och på alla fyra.

 19. maria Says:

  Erik,

  Vet du att när jag läser texten ”jag vill dansa utan dina händer på mig” så är det för mig ett uttryck för just det att man vill kunna stå på ett dansgolv utan att nån kommer fram o tar på en helt oprovocerat.
  Jag gick nu in på sidan där de beskriver sin aktion och av det första jag läste stämde, enligt min uppfattning, min tolkning mkt väl.

  ”– Absolut, vi ska bara dansa och ha kul, fast klädda i vita t-shirts med texten ”Jag vill dansa utan dina händer på mig” tryckt på bröstet. Det är en protest mot alla de gånger vi ofrivilligt blivit tafsade på ute på dansgolven. Det handlar om att markera att bara för att jag dansar har du inte rätt att ta på mig hur du vill!”

  Det var så jag tolkade aktionen när jag läste om den här. Nämligen att det är en protest mot personer som tror att de kan ta på en hur som helst bara för att man står på ett dansgolv. Inte att de är emot all sorts kroppskontakt. Men jag förstår att inte alla tolkar det så.

  Men det de säger sen är ju bara… ja, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.
  ”Är tafsandet jämnt spritt över landet?
  – Det tror vi absolut. Det är en del av den vita manliga hegemonin och diskursen om tillgänglighet till kroppar, framförallt kvinnors, i samhället.”

  Som jag sa tidigare, det här handlar om enstaka idioter inom båda könen, ingen allmän manlig hegemoni. Det är ju skrattretande.

 20. YouTube Says:

  Således, och slutser:

  Utsagan, de feministiska genusdårarnas t-tröja: “jag vill dansa utan dina händer på mig”

  Offertaktiskt gnäll av Stalins vänner på gammalt känt manér. Skåpmat. Extremvänsterhöns utan liv och celler i den arma offertröskande hönshjärnan som ”agerar” i politisk ”kamp”. Offerlögner tas återigen ur skafferiet: Bokstav T? ‘Tafsa på mitt stackars ovilliga kön.’

 21. Richard Says:

  Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Jag tror inte det är något större problem det här. Mina ovetenskapliga studier efter över 30 år på dansgolvet har visat att feminister inte kan dansa så därmed är väl problemet löst. Tafsande finns men som jag ser det från två huvudgrupper. Onyktra umga män och kvinnor +50. Men var är problemet? Det går att gå därifrån. Ämnet är lika ointressant som att diskutera trumpeten som genussymbol. Ha en bra dag och håll om varandra ordentligt allihopa för då frigörs dom där små endorfinerna som gör att man blir glad!

 22. Johan Says:

  Men herregud. De flesta som inte är ute efter att aktivt läsa in någonting man tycker illa om i det hela ser inte ”på ett trångt dansgolv borde jag slippa nudda någon annan” utan som en protest mot folk som tafsar på en, i stil med vad Maria beskriver ovan. Som en person som är fullt beredd att ta till våld för att freda mig själv om ord inte räcker trots att jag inte råkar ut för det en gång för trettio för varje gång det händer vissa kvinnliga vänner tycker jag att man kan gå förbaskat mycket längre än att trycka upp några tröjor med ett helt vettigt budskap innan det går för långt.

  //JJ

 23. Alexander Says:

  Själv är jag ingen våldsam typ och brukar inte gå till fysiskt angrepp när någon tafsar, men jag har förståelse både för de som blir kränkta av oinbjuden fysisk kontakt och de som känner sig förtryckta av att inte få uttrycka sig fysiskt i vissa sammanhang. Jag tycker det intressanta i frågan är varför vi fungerar som vi gör och varför kulturen ser ut som den gör, på vilka grunder vissa saker anses ok och andra inte. Och om det trots allt går att uppnå någon sorts konsensus om vad som bör vara tillåtet när och varför. En tillfällig konsensus, eftersom samhället alltid förändras.

 24. PPU - Projekt: Personlig Utvärdering, och Festrevolusionen « Says:

  […] MIG har anammats av Genus – en studentförening på Lunds universitet vars festrevolutionerande har väckt en massa uppmärksamhet! Om revolutionen kan du läsa här, glöm inte att läsa kommentarerna! Jag […]

 25. Lopyappaf Says:

  hh. good one )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: