När män diskrimineras kallas det jämställdhetsarbete

by

I morgon kommer domen i Uppsala tingsrätt i fallet med de många förturerna för manliga sökande till veterinärutbildningen. 44 kvinnor kräver skadestånd. Alla hade högsta betyg från folkhögskola men bara manliga sökande togs in. Två tredjedelar av landets högskolor använder könsdiskriminerande antagningsregler. Nära 8 000 fall av könsdiskriminering har skett åren 2006–2008. Ökningen är 34 procent. Mest sortering utifrån kön sker till populära utbildningar som till läkare, psykolog och veterinär. 94 procent av de drabbade är kvinnor, skriver juristerna Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord, som företräder de 44 kvinnor som inte fick veterinärutbildning. Om kvinnorna vinner i domstolen, har troligen tusentals drabbade rätt till skadestånd. Läs mer på DN Debatt idag (här).

Det är inget fel att Centrum för rättvisa kämpar för dessa 44 kvinnor. Tvärtom är det jättebra, och Centrum för rättvisa gör generellt ett utomordentligt bra jobb. Felet återfinns på andra kanten.

I det ovan beskrivna fallet är kvinnor diskriminerade, och upprördheten blir (med rätta) stor. Men sedan många år utsätts män på arbetsmarknaden för en motsvarande diskriminering, då de petas åt sidan för att öka den procentuella andelen kvinnor. Men att välja en kvinna framför en man för att hon är kvinna, om kompetensen och andra sakskäl talar för  mannen, det är diskriminering och inget annat.

Men i Sverige kallas det för jämställdhetsarbete. I den distinktionen ligger ytterligare en mansdiskriminering…

8 svar to “När män diskrimineras kallas det jämställdhetsarbete”

 1. rogerklang Says:

  Det är ju också så att man hittar de flesta superintelligenta genierna bland män. Men det finns kvinnor som är smarta också, titta bara på Tanja Bergkvist!

  M.v.h. Roger Klang, Lund

 2. Lasse Says:

  Hmmm….vad jag förstod var nu tjejerna i majoritet när det gäller vetrinäryrket. Så detta är väl inget annat än en kvotering för att få upp balansen mellan könen.

  Tänk om männen skulle gå ut och skrika så fort det är åt andra hållet ?

  Vilket det är hela tiden !

 3. Anders B Westin Says:

  Den centrala frågan är väl om det för yrkesutövningen är viktigt att det finns både män och kvinnor.

  Det finns ett relativt stort antal yrken där detta faktiskt är eller kan vara viktigt.

  Hur det är med veterinär vet jag inte. Men läkare, psykolog, jurist, polis och lärare är definitivt yrken där det är solklart en stor fördel med hyggligt jämn könsfördelning. (40/60)

  Lärare sticker väl ut mer än de övriga. Grundskolan lider just nu ett oerhört underskott av manliga förebilder.

  Varför tror ni att många pubertala grabbar nästan finner glädje i att inte bry sig om skolan.
  Jag är övertygad om att bristen av manliga lärare har en stor inverkan.

  MVH

 4. Anders B Westin Says:

  Man behöver inte se detta som kvotering.

  Att vara manlig lärare är ett yrke. Att vara kvinnlig lärare är också ett yrke.

  Dvs två olika yrken eftersom könet är en del av yrkesrollen.

  Sexuell selektion är en del av evolutionen. Vi måste använda oss av denna insikt om vi skall bygga ett funktionellt samhälle som utnyttjar primala drivkrafter i ett gott syfte.

 5. Access Says:

  Om tingsrättens utslag blir till de diskriminerades favör så lär ju frågan om könskvotering till bolagsstyrelser falla som ett korthus. För det är väl inte mer rätt att kvotera inom ett område än ett annat? Och vem skulle i så fall bestämma vari skillnaden ligger och var gränserna ska dras?

 6. Magnus Says:

  När staten tyckte att det fanns för lite kvinnor på polishögskolan, så föreslog man att hela intagningsprocessen skulle göras om.

  För att underlätta för kvinnor att komma in på Polishögskolan, lade man ett förslag på att vissa av de grundläggande kraven ska slopas.
  De grundläggande krav som kan tänkas slopas är de nuvarande kraven på svenskt medborgarskap, samt svenskaprovet. Men även de fysiska kraven som styrka, kondition och simning, samt de personliga egenskaperna.

  Allt detta för att underlätta för kvinnor (men även invandrare) att komma in på polishögskolan.
  Av den anledningen är det svårt att förstå kritiken mot att andra högskolor och Universitet vill underlätta för män att komma in på kvinnodominerade utbildningar.

  Läs mer:
  http://www.genusperspektiv.se/?p=348

  Blir det en fällande dom, tror jag att det i förlängningen blir ett bakslag för feministerna. Det blir svårt för dem att fortsättningsvis kämpa för kvoterade styrelser (som nämndes tidigare), då man fortsättningsvis i så fall alltid kommer att få försvara sig mot denna dom (om den blir fällande).

 7. robban Says:

  hmm kommer alla chicksen från folkhögskolan? (aka mvg-skolan) eller gällde det alla sökande? folkhögskolorna brukar vara generösa med betygen och det spelar nog in i urvalsprosessen med kan man tro

 8. vmm Says:

  Magnus: Ang. polishögskolan: i senaste rekryteringen var det fler kvinnor än män som antogs. Så nu sätter väl sig ansvariga för polishögskolorna och börjar fundera på hur dom ska ändra proven så att färre kvinnor klarar dom…

  Hursomhelst så tycker jag det var oerhört skönt att kvinnorna vann det här målet för det sätter förmodligen käppar i hjulet för kvoteringsivrarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: