Sticka med barnen lönar sig för mamman

by

Enligt Föräldrabalken krävs båda föräldrars samtycke om barnen ska flytta med den ena av två skilda föräldrar till en annan ort, ifall gemensam vårdnad råder (vilket är vanligast). Ändå är det vanligt att den ena föräldern, oftast mamman, struntar i detta och bara tar barnen med sig och flyttar till en annan ort. Kvar står pappan med stora svårigheter att få träffa sina barn. När det blir tvist får mamman rätt trots att hon brutit mot lagen eftersom det anses att barnen hunnit rota sig på den nya orten. Detta är ett jätteproblem för pappor. Två ambitiösa reportrar på Sveriges Radio har gjort en noggrann studie, vilket är värt en stor eloge. Läs mer här (kort) och här (den långa varianten).

Emellertid: Faktiskt kan en lagändring vara på gång som förändrar detta. Det är inte lönlöst att kämpa mot orättvisor för män.

För övrigt har Tanja Bergkvist bloggat mycket intressant om biologiska olikheter mellan kvinnor och män – detta hemska som inte ens får nämnas… Läs mer här.

För övrigt 2, här finns en essä i DN om att det är dags att starta om feminismen.

Annonser

3 svar to “Sticka med barnen lönar sig för mamman”

 1. Mattias Says:

  Det är väl ändå intressant att det faktum att det i 80% (tror jag de uppskattade det till) av fallen är mamman som berövar fadern barnet nämndes bara i en bisats för att inte beröras ytterligare. Hela problemet verkade aldrig vara ett förknippat med jämställdhet.
  Oavsett detta är det bra att problematiken belyses även om det inte går att applicera könsmaktsperspektivet på det.

 2. Per Says:

  Undrar om hon svenskan som blivit av med sin son Thor har kört samma lögner för att flytta med barnet till Sverige? Efter allt man läst och förstått – hur illa män behandlas i vårdnadstvister och hur mammorna ljuger – har jag svårt att känna någon sympati för henne. Jag kan ha fel, men det känns inte helt okej när man läser om henne i tidningarna.

 3. Tommy Jonsson Says:

  55% av de barn som föds i dag föds av en ogift mor. Vill hon inte uppge fader eller ge fadern gemensam vårdnad. Då kan hon flytta och fader måste gå till domstol för att få träffa sitt barn och för att få gemensam vårdnad. Att ha gemensam vårdnad betyder inte lika stora rättigheter. Det är i dag var barnet är folkbokfört. Det är boföräldern som har makten.
  Pär Ströms rekommendation att läsa Tanja Bergkvist blogg vill jag gärna understryka.
  Per:
  Modern anklagade fadern för övergrepp mot Thor och fick ensam vårdnad och skulle då ta barnet och flytta till Sverige. Vad myndigheterna nu tydligen vill göra är att utreda anklagelserna och barnet är placerat på ett barnhem. Jqg har fått det intrycket att modern misstros av myndigheterna mera än fadern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: