Täby kommun lär (bara) flickor att shoppa

by

I sommar ska Täby kommun anordna ett läger för flickor. Det heter ”Girl & the city” och går ut på att flickor mellan 11 och 13 år ska besöka designers, shoppa och ”dricka latte varje dag”. Fritidskonsulenten Mats Blücker kläckte idén. ”Åtminstone i Täby börjar flickor i den åldern intressera sig för att åka till stan och gå i affärer. Grundtanken var att försöka visa på positiva delar av staden”, säger han till media (läs mer här). ”Det finns något väldigt känsligt i flickor och deras intressen. Men jag menar att man kan försöka få in diskussioner om ideal från andra hållet. Är flickorna för smala får vi väl stoppa i dem en bakelse, om du förstår vad jag menar”, säger han vidare.

Så kan en kommunal satsning år 2009 efter Kristus se ut. Jag undrar när vi får se en svensk kommun ordna ett läger bara för pojkar där de ska lära sig något riktigt grabbigt (alltså en pojkmotsvarighet till det typiskt tjejiga att shoppa). Innan jag får se det lär det väl växa palmer på Antarktis.

För övrigt kan jag starkt rekommendera Sanna Raymans inlägg idag på SvD:s ledarblogg här. Om genushysterin. Hon hänvisar till ett inlägg på Tanja Bergkvists blogg (här).

Tack seww för tipset om Täby! Jag uppskattar tips mycket!

Annonser

15 svar to “Täby kommun lär (bara) flickor att shoppa”

 1. Lövet Says:

  Jag tycker kanske inte detta var ett av de mest upprörande exemplen på mansdiskriminering. Tvärtom var det ett befriande politiskt inkorrekt grepp för att stödja stockholmshandeln.

  Där kan man förvisso fråga sig om det är kranskommunens uppgift – att gynna handlarna i centralorten, men vad vet jag – de kanske fick sponsring för aktiviteten?

 2. Frida Says:

  Det där lägret är ju ett av det dummaste påhitten på länge.
  Det är väll om nått att spela på könsroller.
  Tycker inte att unga pojkar ska åka på läger för att lära sig ”grabbiga” saker heller

 3. Sandra Says:

  Ja men va fint! Tryck in barnen ännu längre i de av samhället satta normerna för hur en tjej/kvinna ska vara! Hoppas de får lära sej att fnittra så där löjligt åt killars dumma skämt också. Och att de på ngt sätt bestraffas om de uppvisar en vilja att tänka själva, eller uttrycker en önskan om att spela fotboll el. liknande.
  (jag är rädd för att det behövs påpekas att jag är extremt ironisk nu)

 4. Erik Says:

  Vad skall man säga om detta idiotiska förslag annat än att det tydligen inte krävs nån som helst utbildning, kompetens eller förnuft för att bestämma vad skattepengar används till. Småtjejer skall alltså lära sig dyra vanor i en ålder när de inte har nån som helst möjlighet att ha sådana vanor och detta på basis av en titel uppenbart inspirerad av en serie med en mycket äldre målgrupp? Kanske vettigare att lära sig shoppa mat på Willys koka eget kaffe och leta kläder på Myrornas än lära dem vanor de realistiskt enbart kan få råd med genom mycket äldre pojkvänner, sälja nätsex eller tigga av föräldrarna?

 5. Lövet Says:

  Kul att alla är överens för en gångs skull!

 6. Siri Says:

  Förutom att någon antyder att unga tjejer bara kan tjäna pengar genom att snylta på andra(män) eller sälja sina kroppar. Smakfullt.

 7. Aewheros Says:

  Och helt oavsett vilket kön det handlar om… vad har vi hamnat i för ett samhälle när staten tar på sig att lära barn att konsumera?

 8. Josef Boberg Says:

  ”…vad har vi hamnat i för ett samhälle när staten tar på sig att lära barn att konsumera ?”

 9. Erik Says:

  Siri:

  Bra då kanske du kan berätta för mig hur en kille i åldrarna 11-13 år som inte har rika föräldrar vanligen finansierar behovet att konsumera dyra droger också? Är det också osmakligt?

 10. Ragnar Arvidsson Says:

  Det är ju tur att alla inte står bakom detta. Jag fick följande svar när jag frågade folkpartiets komunalråd i opposition Mats Hasselgren vad han tyckte om detta:

  Hej Ragnar,

  klart att vi är emot detta.

  Omdömeslöst. Men, vi har varken inflytande eller påverkan på vad som sker.

  Detta var dock mer ”olycksfall” i arbetet än någon medveten politisk handling från de enväldiga moderaterna.

  Men, om allt i det kommunala ska vara kommersiellt så ökar riskerna……….

  Mvh Mats Hasselgren, fp Täby

 11. parstrom Says:

  Jag tycker att det intressanta, och anmärkningsvärda, med det här är att man väljer det ena könet och gör något könsstereotypt för dem. Det anmärkningsvärda är att om det varit tvärtom hade det blivit ett ramaskri. Täby kommun hade fått löpa gatlopp i media för ”grabbighet” och andra skällsord och feminister hade intervjuats och pratat om patriarkala strukturer om det varit tvärtom. Det som en kommun ordnar bör vara öppet för båda kön. Om det sedan råkar bli en övervikt av det ena könet bland den som anmäler sig så gör det förstås inget, men det ska vara öppet för båda. Helt obegripligt att man ska behöva påpeka det, efter flera decenniers krav på millimeterrättvisa mellan könen från feministrörelsens sida.

 12. Totte Says:

  Tror att detta är ganska bra, rent principiellt.
  Att, som det länge kämpats för, flickor ska ‘ta för sig’ verkar mest innebära att de ska ta efter allt förkastligt i grabbars beteende. Detta tror jag är en starkt bidragande orsak till att flickor mår sämre idag än tidigare (även om detta påstående kan vara ännu en ogranskad myt).
  Signalen att det faktiskt är okej att vara tjej om det är det man önskar, dämpar måhända den förvirring som leder fram till unga kvinnor som beter sig som as.
  Självklart kan man diskutera om lattedrickande och shopping är rätt väg, och givetvis måste det finnas motsvarande satsning på hur killar kan vara killiga utan att detta innebär ett destruktivt beteende.
  Förslaget är kanske ett första steg mot faktisk öppenhet mot valfrihet!

 13. Lövet Says:

  Pär: Just i detta fall är jag inte säker på att du har helt rätt. Jag drar mig t ex till minnes de famösa ”seglingslägren” för ”pojkar på glid” (tungt kriminella alltså) som var så populära på 90-talet.

  Det förekommer ju faktiskt en hel del ungdomsaktiviteter som bedrivs enkönat, men jag håller med om att det är sällan de säljs som enbart riktade till pojkar.

  Alldeles bortsett från det, så är naturligtvis idén – eller sättet att presentera den åtminstone – fullständigt befängd, men det är vi ju alla överens om.

  Din blogg är en alldeles nödvändig motpol till det mediapolitiska komplexets propaganda, MEN för att bibehålla en hög nivå så bör du kanske sålla bort sådant här. Ungdomsaktiviteter riktade mot (huvudsakligen) ett specifikt kön är inget ovanligt – ta den gamla hockey vs konståkningsdebatten.

  Min tes i just detta fall är att

 14. Lövet Says:

  …asch … här trodde man att man raderat allt!

 15. Lövet Says:

  …dock är jag säker på att den asnvarige Täbypolitikern eller -tjänstemannen – tjänstepersonen kanske man måste skriva numera förresten :-p – var säker på att kunna plocka poäng på att göra lägret till en ”tjejsatsning”.

  D e t vet vi ju att s å d a n t ger extra plus när genusstrategen skall följa upp kommunens jämställdhetsplan mot slutet av budgetåret.

  Denna gång gick det dock liiiite snett!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: