Sundsvalls Tidning stångar pannan blodig för jämställdhet

by

På Sundsvalls Tidning har man det jobbigt. Det gäller kampen för jämställdhet. Redaktionen har kommit på att materialet i tidningen inte är jämställt, och frågan är nu hur det ska lösas. Tidningen har skrivit om saken på sin redaktionsblogg. Ett utdrag därifrån:

”Hur ska vi till exempel göra på sporten där vi har fler elitlag i Sundsvall på den manliga sidan? Hur löser vi det med minnesorden på Nära&kära när anhöriga till avlidna män oftare skickar in material än när kvinnor gått bort?”

Tja, om verkligheten utanför redaktionen inte ser ut så som redaktionen vill så finns det väl åtgärder att vidta. Vägra ta in manliga minnesord, exempelvis, tills kvoten kommer ned i antalet kvinnliga minnesord. Det är bara att räkna och göra en lista. Och ifall de kvinnliga elitlagen inte räcker till går det väl att skriva om kvinnlig korpfotboll eller skolfotboll eller något annat med flickor och boll tills halva sportsidan blivit fylld med kvinnor. Lätt som en plätt, skulle jag vilja säga!

Här kan du läsa blogginlägget. Skriv gärna kommentar i deras blogg!

8 svar to “Sundsvalls Tidning stångar pannan blodig för jämställdhet”

 1. seww Says:

  Haha det är ju inte sant.
  Hur kan de ens tänka i såna banor? Det har ju ingenting att göra med jämställdhet!
  Men va sjukt detta land blivit…

  Pär Ström: Såg en intressant artikel i SvD idag om unga arbetslösa som mår sämre än de i samma ålder med jobb. Självklart så mådde unga kvinnor sämre än unga män, men det intressanta är att Sverige kallar sig själv världens mest jämställda land och det är så underbart här och yada yada. Men hur kommer det sig då att våra kvinnor verkar lida mer än i nåt annat land?

  Jag läser om nyheter i USA, främst på cnn.com men även några lokala nyhetssidor (jag har bott där i 4 år så det är alltid kul att se vad som händer). Har nästan aldrig stött på en artikel om genus eller jämställdhet, i alla fall inte på samma sätt som våra fantastiska tidningar skriver om det.

  Personligen är det ju lite märkligt eftersom vi påstår att vi är bäst i världen på allt och speciellt att USA är en massa puckon, men hur kommer det sig att deras kvinnor (människor i allmänhet) mår bättre än vad vi gör?
  Jag vet inte, men något har gått riktigt snett i vårt avlånga, fjantiga land.

 2. Erik Says:

  Det man de vill ha sagt med det där inlägget är nog att detta är en komplicerad fråga, att de anser att de har en tendens att ge män mer utrymme och att i de fall då det handlar om personliga preferenser så kan man tänka en gång extra istället för att automatiskt se mannen som norm. Detta illustrerades både bokstavligt och bildligt av att man kan rita en kvinna i ett träd istället för en man. Det exemplet var troligtvis där för att även de mest tjockskalliga skulle greppa problematiken som de ville belysa.
  Jag tolkar det som att om man trots jämvikt av kvinnor och män på en del områden, eller snarare områden där kön inte spelar någon roll, oftast väljer att visa män.
  Det citat Ström har valt visar väl mest några frågor som kan dyka upp när man försöker diskuterar denna problematik, de menar alltså inte att de ska ha en 50/50-uppdelning där man tvingas skriva om t ex korpfotboll för att fylla någon sorts kvot.

 3. Erik Says:

  Erik:

  ”Det citat Ström har valt visar väl mest några frågor som kan dyka upp när man försöker diskuterar denna problematik, de menar alltså inte att de ska ha en 50/50-uppdelning där man tvingas skriva om t ex korpfotboll för att fylla någon sorts kvot.”

  Och hur vet du de inte menar det? Om grunden inte är att försöka få jämn fördelning enligt kvoter vad är grunden då? Vad tusan är detta resonemang baserat på egentligen?

 4. Access Says:

  Jag tycker att män ska uppmuntras att sluta idrotta tills dess antalet idrottande män är lika litet som antalet idrottande kvinnor. Om männen ändå fortsätter så borde de åtminstone försöka att inte vara så duktiga utan istället lägga sig i nivå med de kvinnliga prestationerna.
  Om männen ändå fortsätter idrotta och göra bra resultat så borde det omgivande samhället försöka tysta ner det hela. Jag menar, sånt där ojämlikt idrottande måste ju kväsas, på ett eller annat sätt.

  Slut på ironin.

 5. Logitech Says:

  De verklighetsförnekande mentalfallen på Sundsvalls Tidning gräver sin egen kvoterade kommunistgrav.

  De tycks ha missat vissa grundläggande fakta

  * att människor är olika, och olika bra på olika saker
  * att män och kvinnor inte är samma sak; heterosexualitet
  * att ‘män’ och ‘kvinnor’ inte är två könshatande kommunistkollektiv

 6. tomaskarls Says:

  Har inget att göra med inlägget, men jag tänkte bara som ett tips.

  Ibland kommer ju faktiskt den riktiga (får vi hoppas) bilden ut i media, fast den är politikst inkorrekt.

  http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/5/18/w27508.php

 7. Chris Says:

  Access skrev: ”Jag tycker att män ska uppmuntras att sluta idrotta tills dess antalet idrottande män är lika litet som antalet idrottande kvinnor. Om männen ändå fortsätter så borde de åtminstone försöka att inte vara så duktiga utan istället lägga sig i nivå med de kvinnliga prestationerna.”

  Så har redan skett, fast på mer påtvingande basis. Matematikkunskaperna bland landets skolungdomar är numera mer jämställda än någonsin. Flickorna har inte blivit bättre på grund av ”satsningar på jämställdhet”. Istället har pojkarna blivit sämre. Så nu är det jämställt.

 8. Kött och könsroller « Tanja Bergkvist’s Blog Says:

  […] Pär Ström rapporterar på sin blogg Genusnytt om hur Sundsvalls tidning på sin redaktionsblogg uppger hur de jobbar med jämställdheten: “Så håll koll på oss och hur det går i vår strävan att minska antalet gubbar och öka antalet gummor. Och hjälp oss. När du skickar ett nyhetstips, fundera på om det lika gärna finns en kvinna som vi kan kontakta när du är på väg att ge oss namnet på en man.” Som avslutning visar man stolt upp sitt senaste framsteg: “Ett litet exempel på jämställdhet i dagens tidning: grafik med en kvinnlig brandman.” samt den tecknade bilden infogad. Fantastiskt! Har vi för få reella problem i det här landet, eller är syftet att avleda vår uppmärksamhet från det som borde intressera oss? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: