Bok som kritiserar Eva Lundgren makuleras

by

Uppsala universitet har bestämt sig för att makulera hela upplagan av en bok som riktar skarp kritik mot Eva Lundgrens forskning om hemliga manliga nätverk som sliter foster ur livmodern på gravida kvinnor och ritualmördar dem. Anledningen är att ett formellt fel i handläggningen av forskningsärendet i efterhand har upptäckts. Boken är redan tryckt men hela upplagan ska nu förstöras. Läs mer här och här. Tack för tipset, A, jag uppskattar bloggtips!

39 svar to “Bok som kritiserar Eva Lundgren makuleras”

 1. Lasse Says:

  Det går framåt i ”feministdiktaturens” Sverige, snart börjar dem väl bränna alla böcker som innehåller fientligt material gentemot deras ideologi och agenda.

  Det går kalla kårar var är vi på väg !?

 2. Erik Says:

  Var det feminister som brände den? För det kan väl inte finnas någon annan föklaring än att femenisterna tvingat de som bestämmer att ta bort boken. Hur lyckades de med det då förresten?
  Fy fan, var är samhället på väg igentligen.

 3. Lövet Says:

  Snarare undrar man vart vi har hamnat?!

 4. seww Says:

  Var det inte nazisterna som brände en massa böcker för ca 60-65 år sen? Man känner liksom igen situationen…

 5. Jonas Says:

  Ja verkligen, för visst kan det inte finns någon annan förklaring än att boken bränts pga påtryckningar från diverse feminister som inte tål att en kvinna kritiseras? Det måste bara vara så! Lagar och förordningar gäller ju inte i deras värld!!

 6. profanum_vulgus Says:

  Jonas:
  Har du en annan förklaring?
  Motiveringen är ju att dekanen inte skrivit på en handling som han skulle skriva på. Därför ska boken hämtas hem från alla universitet på 5 kontinenter som den skickats till och brännas. Låter det rimligt?

 7. Tommy Jonsson Says:

  Docent Max Scharnberg kritiserar i sitt bästa alster Eva Lundgren och det sk Södertäljefallet m fl och det får man tydligen inte göra.
  Jag har ett exemplar så jag får väl se när de kommer för att hämta det.

 8. Lövet Says:

  Tommy: Vad sägs om att scanna valda delar och fildela lite!!!

 9. Tommy Jonsson Says:

  Lövet gärna, men jag kan varken scanna eller fildela. Ska höra vad Max Scharnberg säger han har säkert boken elektroniskt redan.
  Sänd mig ett mail tommyjonsson45@hotmail.com

 10. Allan Says:

  Vulgus:
  En förklaring kan ju t exvara att att ”ett formellt fel i handläggningen av forskningsärendet i efterhand har upptäckts”. Vad är din förklaring?
  Är Uppsala Universitet känt för att vika sig för feministers krav, för det är väl dit ni vill komma?

 11. Sigge Says:

  ”För att söka pengar från Vetenskapsrådet måste den sökande ha prefektens underskrift. I det här fallet har Vetenskapsrådet behandlat Max Scharnbergs ansökan utan prefektens godkännande.

  – De har handlat i tron att Scharnberg var anställd på universitetet. Scharnbergs agerande är däremot oacceptabelt, säger Lennart Wikander.
  Att boken dras tillbaka är enligt Wikander en markering från universitetets sida att boken inte har godkänts.

  – Från universitetets sida finns inte boken i den aktuella serien. säger Lennart Wikander.

  Är det inte väldigt drastiskt att dra tillbaka boken?

  – Det är en chockerande upplevelse för oss allihop. Men redaktörerna för ACTA-serien kan inte stå för innehållet
  när den inte har bedömts och godkänts av dem för publicering i denna serie.

  Har innehållet i boken med beslutet att göra?
  – Jag har inga åsikter om ämnesvalet utan det här handlar bara om förfaringssättet, säger Lennart Wikander.”

  Nazism, feministdiktatur, bokbål…
  Grabbar, gränsen mellan befogad kritik och paranoia är hårfin. Läser ni inte in lite väl mycket i detta? Boken var aldrig godkänd, därför dras den nu in.

 12. Allan Says:

  Yes, att ett innehåll aldrig vare sig bedömts eller godkänts är väl skäl nog att dra tillbaka en bok, med eller utan galna feminister som lurar i faggorna.

 13. Tommy Jonsson Says:

  Jag håller med Bo Rothstein att Uppsala Universitet har fått sådan fanatisk feministisk slagsida av genustjafs att det bör läggas ned.
  Några här på bloggen har tydligen avvikande uppfattning

 14. Allan Says:

  Låter spännande Tommy! Länk, tack?
  Jag är ju en sån där tråkmåns som tycker att regler är till för att följas och att böcker med innehåll som inte godkänts av ett universitet ej ska släppas under dess namn etc 😉
  Nä men skämt åsido, kan någon visa att detta skett för att feministerna tagit över Uppsala Universitet och att boken inte makulerats om den t ex handlat om att män är djur (eller vad feminister nu pysslar med)så ska jag så klart revidera min uppfattning.

 15. Access Says:

  Allan! Det är ett så typiskt manligt perspektiv att omedelbums kräva BEVIS innan ett fenomen accepteras, istället för att se till det STRUKTURELLA problemet.

  (/slut ironi)

 16. Allan Says:

  Hehe, okidoki Access, på vilket sätt är stoppandet av boken ett strukturellt problem?
  För mig är det tydligt varför boken stoppades, är man av en annan åsikt borde man väl kunna presentera andra argument än att ondsinta feminister säkert varit i farten? Nog för att jag gillar sagor men…

 17. Tommy Jonsson Says:

  Allan jag håller med dig i att du är en tråkmåns som inte vill följa sanningar utan nöjer dig med feministiska lögner som din sanning.
  Att revidera din uppfattning får du sköta själv efter bästa oförmåga.

 18. Erik Says:

  Allan:

  Scharnberg har redan besvarat alla funderingar kring hans arbete. Det råder ingen som helst tvekan om att hade boken haft annat innehåll hade man inte återkallat den pga en formalitet. Det finns en två sidors beskrivning av varför boken återkallades men då det inte är den första boken i ACTA-serien är det lätt att se om de första böckerna uppfyllde alla krav prefekten Wikander nu plötsligt satt upp.

  ”Beträffande min första bok i Uppsala-serien gick det ännu mer o-wikanderskt till. Det var nämligen uteslutande jag själv som ombesörjde tryckningen. Hela upplagan samlades i min lägenhet, innan den del jag inte skulle behålla kördes till Uppsala. ”

  För övrigt så säger prefekten själv på frågan varför boken återkallas

  ”Det är en chockerande upplevelse för oss allihop. Men redaktörerna för ACTA-serien kan inte stå för innehållet när den inte har bedömts och godkänts av dem för publicering i denna serie.”

  Ok så varför granskar de den inte i efterhand då boken redan är tryckt då? Jo för de kan inte stå för innehållet. Och vad är då innehållet? Jo

  ”Elviras incestterapeut arrangerade att hon fick träffa Steve Harvey fem gånger. Den första gången ägde rum den 23:e augusti 1992. Harvey är en amerikansk terapeut som hävdar att rituella barnmord är mycket vanliga i USA (fastän FBI inte har hittat ett enda). Det är öppet medgivet att det just var p g a Elvira’s mordberättelser som han fick denna terapeutiska kontakten. Det följer att Elvira måste ha berättat om barnmorden för sin incestterapeut tidigare än den 23:e augusti.
  Det är då väldigt egendomligt att hon håller tyst inför polisen fram till den 22:a november. I mellantiden förekom både andra polisförhör och rättegångar. Den rimligaste förklaringen är att någon tillrådde henne att hålla tyst om morden intill hovrättsdomen hade avkunnats – och detta hände den 5:e november. – Det fanns jo den risken att fadern skulle bli friad, ifall Elvira hade postulerat allt för absurda berättelser.”

  Nu återstår bara att få södertäljefallet flyttat från juridiska dokument till samma sorts låtsasbiografi ”som Gömda” och vidare skall enligt intervjuer med Lyotard tydligen Lacans böcker betraktas som poesi.

 19. Ulf Andersson Says:

  Allan:
  ”Är Uppsala Universitet känt för att vika sig för feministers krav, för det är väl dit ni vill komma?”

  Sov du när SVT visade dokumentären Könskriget i två delar av Evin Rubar,
  där den fanatiska feministen och manshataren Eva Lundgrens teorier
  om sexuella ritualmord framfördes via hennes medverkan i diverse debattprogram?

  Vid vilket universitet är Eva Lundgren verksam? Uppsala Universitet
  Var ligger Sveriges Rasbiologiska Institut? Uppsala Universitet, och är fortfarande en del av universitetet

  Könskriget del 1 av 2_2005_58 min_SVT2
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=26971&a=383884

  Könskriget del 2 av 2
  dokumentär och debatt_2005_1h 23 min_SVT2 och TV4

  Källa:
  http://www.dads-r-us.se/om-papparattsgruppen/prgs-arkiv-dvd-mp3/

  Ulf Anderson/PappaRättsGruppen

 20. Dalahest Says:

  En URL
  http://www.dn.se/opinion/debatt/uppsala-universitet-maste-laggas-ned-1.730383

  En till
  http://www.dn.se/opinion/debatt/mannen-diskrimineras-av-urartad-feminism-1.620959

  Och en till
  http://www.dn.se/opinion/debatt/svenska-genusforskare-haller-inte-mattet-1.563575

 21. Dalahest Says:

  Inte ens radikalfeministen Westerberg (årets kvinna -94) kan säga emot.

  ”Min slutsats blir att Bo Rothsteins kritik mot politisering i varje fall måste anses kraftigt överdriven.”
  – Bengt Westerberg, Vetenskapsrådet

  http://www.dn.se/opinion/debatt/bo-rothsteins-kritik-kraftigt-overdriven-1.703563

 22. Ulf Andersson Says:

  Allan:

  Sorry, me bad:
  Dekanhuset (Sveriges Rasbiologiska Institut)
  ligger mitt i Uppsala.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Statens_institut_f%C3%B6r_rasbiologi

 23. profanum_vulgus Says:

  Ulf Andersson:
  Vad var fel?
  Universitetet är ju inte en plats i Uppsala utan ligger till stora delar just mitt i Uppsala.

 24. Allan Says:

  Tommy Jonsson: Vad jag ville ha var argument, inte Standup-comedy. (Fast jag har kollat igenom kommentarerna och sett hur du brukar replikera, jag förlåter dig).

  Till er andra: Jag har aldrig sagt att jag är feminist, bara ifrågasatt varför ni alla direkt hävdat att detta är en kupp iscensatt av feminister?
  Den enda ni länkar till är Rothstein, varför anser ni att han är en så pålitlig källa att det räcker med honom? Med tanke på hur han tidigare uttalat sig om Uppsala Universitet är det inte så oväntat att han vill få det till att detta bara handlar om feministstyre.
  Det är verkligen inget illa menat, jag undrar bara vem människan är och har ingen lust att googla, ge mig snabbversionen är ni hyggliga.

  Att Eva Lindgren eventuellt är komplett tokig har väl inte direkt med saken att göra Ulf, detta handlar om en bok som av formella skäl dragits tillbaka, innehållet har inte med saken att göra. Tror ni alltså inte den dragits tillbaka om den handlat om något som de däringa feministerna gillar?

 25. Ulf Andersson Says:

  profanum_vulgus

  Jag menar att ett universitet brukar vara på en plats,
  och att jag därför gjorde ett felaktigt påstående
  på grund av okunskap.
  Däremot stämmer det att ”Institutet” fortfarande är en del av universitetet,
  men nu som ”genetisk” forskning.

 26. Steve Says:

  Helt otroligt med denna ständiga censur. Det hade varit bättre reklam för universitetet om de ställt sig bakom en bok som avslöjade de feministiska fantasierna om ritualmord.

 27. Dalahest Says:

  Allan

  1. Det har blivit populärt att säga: ”Jag har aldrig sagt att jag är feminist”. Håll med om att det påminner lite om: ”Jag är inte rasist, men”.

  2. Läs först artiklarna och googla. Något ska du väl kunna göra själv, även om du är van vid att få allt serverat på silverfat. Rothstein är intelligent, klarsynt, kaxig (eftersom han vågade sticka ut hakan så pass tidigt), och har skön humor. Betänk även att självaste Westerberg kände sig manad att replikera, dock utan framgång. Example på vad jag menar:

  ”En möjlighet vore naturligtvis att Uppsala universitet degraderas till att bli en högskola. Men jag tycker det vore nedrigt mot de många högskolor i landet som verkligen strävar efter att bedriva verksamheten efter de principer som gäller för universitet. En mer lämplig möjlighet är något i stil med att verksamheten benämns Statens Institut för Reglerad Kunskapsproduktion i Uppsala (Sirkus). Eftersom verksamheten nu styrs av de principer om lydnad och lojalitet mot ledningen som utmärker privata företag kan rektor lämpligen bli verkställande direktör, professorerna kan betitlas Managing Directors och doktoranderna bör då rimligen bli Trainees.”

  Citat av Rothstein, från URL nummer 1

 28. Tommy Jonsson Says:

  Här kommer förordet till Docent Max Scharnbergs bok Textual Analysis of a Recovered Memory Trial Assisted by Computer Search for Keywords

  Abstract

  This book has two aims: to describe techniques for the analysis of legal evidence, which are valid and independent of specific features of the investigator; and to apply these techniques to the Södertälje case, which has hitherto neither been subjected to a logical nor a critical analysis. All pre-trial information, inter alia 40 police interrogations of the injured party (“Elvira”), was scanned into one single document of 245,000 words. The following cardinal results were obtained:

  (1) The foster mother knows literally every event Elvira “had experienced” several months before Elvira knows and confirms them. This pattern proves that the foster mother is the person who had fabricated and indoctrinated the assaults.

  (2) The number of assaults may be around 250. Elvira has given concrete descriptions of only 12. This is important because Elvira claimed that her two-year-younger sister was an eyewitness of 11 of the 12 concrete assaults. At 7 concrete assaults there were additional eyewitnesses. – All alleged eyewitnesses deny that they have seen or experienced any indecent behaviour.

  (3) When the five judges of the court of appeal presented their justifications for the verdict on pp. 42 and 44 of the written judgment, they had grossly false recollections of both the mother’s testimony in the very same court, and of their own account of the latter on p. 22 of the same judgement. As a result they succeeded in convicting the father of a large number of assaults of which Elvira had never accused him.

  (4) During the three months that preceded the first police interrogation, four meetings occurred. At each meeting Elvira absolutely denied having any recollection of sexual abuse. She denied the same thing during the first police interrogation. But here she was also absolutely sure that no assault had occurred during the last 5½ years. (Her psychotherapist confirmed that Elvira did not recount any concrete events until after the first police interrogation.)

  No trace of the crimes for which the father was convicted can be found in any of the first four police interrogations.

  Twenty-seven judges found the father guilty. None of them detected the cardinal facts.

  Many other important results were obtained, and some other cases were also studied. Further topics discussed are the judges’ responsibility for false verdicts, and how such mistakes can be avoided.

 29. profanum_vulgus Says:

  Ulf Andersson:
  Jag menar att du hade rätt båda gångerna . Dekanhuset ligger mitt i uppsala och är en del av universitetet.
  Universitetet ligger ju i centrala uppsala på västra sidan av ån (förutom nya juridikum som ligger på fel sida) och sträcker sig sedan rakt västerut mot innerstans utkant och sedan söderut utanför stan.

 30. Ulf Andersson Says:

  profanum_vulgus

  Jag tackar för vänligheten.

 31. JB Says:

  Kanske dags att vi drar tillbaka rösträtten för kvinnor nu när dom tydligt visar att dom inte kan hantera situationen?

  Tillbaks med dom i köket bara. Lyder dom inte så lägger man dom bara över knät och ger dom smisk.

 32. Dalahest Says:

  JB

  Låter väl drastiskt. Däremot skulle någon form av licens kanske vara bra. Ett prov som visar att man vet vad man röstar om. Man får ju inte köra bil utan körkort. Men man får rösta utan någon som helst kunskap om partiprogram etc.
  ______
  On Topic
  Undrar om den här boken hade dragits in om ämnet varit mindre kontroversiellt. Nu verkar det mer som om de har försökt hitta något formellt fel för att kunna skylla på det. Han har ju gett ut böcker i serien Acta Universitatis Upsaliensis även tidigare, men när man ser Uppsala Universitets pressmeddelande så är det kyligare än Sibirien. Det låter som om de inte ens vet vem han är.

  http://www.uu.se/nyheter/nyhet.php?id=686&typ=artikel

  Nej, det här låter mer som han som fick sparken för att ha tagit med sig en penna och ett gem från kontoret. Tänk om ”Slagen Dam” hade fått samma sorts kyliga behandling. Då hade nog läget varit ett helt annat.

 33. Tommy Jonsson Says:

  Klippt ur Uppsala Nya Tidning./tj

  Författaren Max Scharnberg tror dock att universitetet vill undvika ett nytt Eva Lundgren-bråk.
  – Inget kunde knappast vara mer löjeväckande än att skylla på handläggningsfel. Så här har jag alltid gjort när jag givit ut böcker i den här bokserien. Min bok har den internationella vetenskapen på sin sida och kommer att väcka reaktioner, säger han.
  Av: Niklas Skeri

 34. Sådden Says:

  http://newsmill.se/artikel/2009/06/03/bokbal-i-sverige-nu-stoppas-forskares-bok-om-misstankt-justitiemord

 35. Vetenskapsteoretiska reflexioner kring »professor» Eva Lundgrens »forskning» « Kunskap * Bildning * Tradition Says:

  […] »Genusvetenskap – vår tids Lysenkoism», i Tradition och Fason (2010-04-05). Ström, Pär. »Bok som kritiserar Eva Lundgren makuleras», i GenusNytt (2009-05-24). — — »Feministisk satanist-professor attackerar patriarkatet», i […]

 36. Man & Woman United Says:

  @ Ion

  Rättsväsendet bygger fortfarande på socialdemokraternas politiska beslut på 90talet och även nu alliansens radikalfeminism samt stora delar av eva lundgrens forskning trots att hon är sparkad.

  Bok som kritiserar Eva Lundgren måste makuleras
  by Johan Lundberg 2009-05-22

  Uppsala universitet har bestämt sig för att bränna hela upplagan av en bok som riktar skarp kritik mot Eva Lundgrens forskning om ritualmord på barn. Anledningen är att ett formellt fel i handläggningen av forskningsärendet i efterhand har upptäckts. Men varför detta skall leda till att den redan tryckta boken makuleras förblir oklart.
  Forskaren Max Scharnberg, docent vid Uppsala universitet, och kritiker av Freuds teorier i allmänhet och teorierna om förträngda minnen i synnerhet, beviljades av Vetenskapsrådet anslag för att skriva en bok om det omdiskuterade så kallade Södertälje-fallet, där en pappa och en mamma dömdes till 10 respektive fem års fängelse av Svea hovrätt för att ha våldtagit sin dotter under flera år. Efter den fällande domen började dottern berätta om ritualmord på barn för sin fostermamma. Hon berättade även hur föräldrarna sålt henne till andra män som ska ha förgripit sig på henne. Föräldrarna beviljades resning av Högsta domstolen i november 1993. I en ny rättegång friades mamman helt medan pappans straff sänktes till 5 år.
  Scharnberg kom i sin granskning som presenterades i år i boken Textual Analysis of a Recovered Memory Trial Assisted by Compouter Search for Keywords fram till att fallet är ett exempel på falska minnen. I sin bok menar han att fostermamman indoktrinerat dottern. Södertälje-fallet har tidigare varit i fokus på Uppsala universitet, genom genusprofessorn Eva Lundgren, som i boken La de små barn komme till meg hävdar att Södertälje-flickans uppgifter är korrekt samt använder dem som stöd för sina egna teorier om systematiska ritualmord på barn.
  Om det beror på att Scharnberg i sin nya bok riktar skarp kritik mot Lundgrens teser låter jag vara osagt men faktum är att Scharnberg nu har fått sin bok indragen trots att den redan är tryckt och trots att Scharnberg har gett ut sex tidigare volymer i nämnda acta-serie och fram till sin pensionering var verksam som docent vid den institution som har gett ut boken.
  Den som är mer konspiratoriskt lagd än undertecknad skulle givetvis kunna tycka sig se ett mönster: först blir Susanne Dodillet anmäld för forskningsfusk av en forskare i Uppsala, detta efter att hon ägnat stort utrymme i sin avhandling åt att kritisera Eva Lundgren. Därefter får Max Scharnberg finna sig i att en annan forskare i Uppsala bestämmer att man måste bränna hans bok, detta efter att han ägnat stort utrymme åt att kritisera Eva Lundgren. Själv är det mig givetvis främmande att tro att det härvidlag skulle finnas ett samband, men lite konstigt ter det sig icke desto mindre att man väljer att makulera en redan befintlig bok, skriven av en välrenommerad forskare.

 37. Man & Woman United Says:

  @ Ion

  Ingen tjänar på att skicka oskyldigt dömda i fängelse och ej heller att förövare går fria. Införande av Resningskommission gagnar rättsäkerhet och jämställdhet. Kvinnlig straffrabatt är också passé i ett jämställt samhälle.

 38. Man & Woman United Says:

  @ Ion

  Om du råkat missa

  Ingen kvinna tjänar på felaktiga våldtäktsdomar som den … – Newsmill
  18 okt 2010 … Grünewald. Ann-Britt Grünewald och Gudrun Schyman …. Men idag döms det män på detta vidriga sätt. Permalänk …. Ifrån förträdesvis ”oskyldiga kvinnor”, om än genom krokodiltårar?
  http://www.newsmill.se/node/29266

 39. Man & Woman United Says:

  @ Ion

  JK Göran Lambertz efter avgångskraven: Då min kritik mot domstolarna har fog för sig är den värd att framföra även om tilltron till rättssystemet hotas.. En risk som jag tar är att förtroendet för rättsväsendet sjunker när jag som JK kritiserar rättssäkerheten i svenska domstolar. Är mitt agerande värt denna risk? Nej, inte om jag har fel. Men om jag har rätt i min övertygelse är svaret ja. Det skriver JK Göran Lambertz samtidigt som han hårt attackerar sina kritiker: De sysslar med ohederligheter, vilseledanden och i ett fall direkt lögn. Hur kan dessa jurister låna sig till att säga något så idiotiskt som det de framför om min syn på sexualbrott? undrar Lambertz.

  Madeleine Leijonhufvud, Christian Diesen och Inger Nyström anser att jag är olämplig som justitiekansler (DN Debatt 20/12). För att styrka vissa anklagelser åberopar de tio halvsanningar (ohederligheter eller vilseledanden) och en lögn.

  Om jag förstår det rätt är det värsta jag har gjort att ta fram en enligt skribenterna undermålig rapport (”Felaktigt dömda”, 497 sidor), där rättssäkerheten i den svenska brottmålsprocessen undersöks. Det näst värsta är att jag har hävdat offentligt att det sitter oskyldiga i svenska fängelser.

  Båda dessa punkter rör JK:s tillsyn över myndigheterna. Tillsynen sker främst genom granskning av klagomål, undersökningar av enskilda fall på eget initiativ, inspektioner av myndigheter eller utredning av möjliga ”systemfel”. Ett systemfel kan vara exempelvis att en fråga faller mellan myndigheternas stolar så att ingen känner ansvar för den, eller att rättssäkerheten är otillräcklig inom ett visst område.

  För JK:s tillsynsverksamhet tillämpar jag bland annat följande tre principer: 1. Tillsynsverksamheten ska vara så samhällsnyttig som möjligt. 2. Misstankar om allvarliga så kallade systemfel ska om möjligt utredas. 3. När jag tillfrågas uttalar jag min mening om eventuella systemfel under förutsättning att jag anser mig ha tillräckliga belägg.

  Systemfel? För några år sedan uppstod misstankar om brister i brottmålsprocessen sedan först Yasser Askar och därefter Joy Rahman hade frikänts efter resning sedan de dömts till fängelse på livstid och avtjänat en del av sina straff. Sedan 1950 hade det inte tidigare förekommit i Sverige att livstidsdömda personer hade frikänts efter resning. År 2004 beslöt jag att starta en utredning för att undersöka om det fanns fel i brottmålsprocessen som gör rättssäkerheten otillräcklig.

  I utredningens rapport i juni har elva resningsfall från de senaste 15 åren undersökts. Personerna hade dömts till tre års fängelse eller mer, avtjänat delar av straffet men sedan frikänts efter resning. Antalet fall innebär en mycket kraftig ökning jämfört med åren 1950-90, då det förekom två motsvarande fall. Det som var två fall under 40 år har alltså blivit elva på 15 år. Brottsutredningarna och domarna uppvisade i många fall allvarliga brister. Och redan statistiken torde stämma till eftertanke.

  Denna rapport ondgör sig de tre skribenterna över. Den som ledde utredningen, Hans-Gunnar Axberger, har själv svarat på kritiken (DN Debatt 22/12). Jag avstår därför från detta. Min uppfattning – med drygt 20 års erfarenhet som utredare eller granskare av utredningar och dylikt – är att det rör sig om en mycket kvalificerad rapport efter ett ovanligt noggrant och skickligt arbete.

  Jag har nyligen sänt rapporten till justitieministern tillsammans med en skrivelse med JK:s förslag till åtgärder. Jag förutsätter att departementets jurister gör en egen bedömning av rapportens halt och värde.

  Jag nämnde vikten av samhällsnytta i tillsynsverksamheten. För egen del bedömer jag att mitt initiativ till rättssäkerhetsprojektet, som alltså slutade med rapporten ”Felaktigt dömda”, är något av det mest samhällsnyttiga som jag har gjort.

  Jag har fått kritik för att uttala mig för lättvindigt och svepande om vissa förhållanden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: