Konsten att laga en cykel

by

Jag satt och väntade i bilen, och såg något som fick mig att reflektera. Ett ungt par, en kille och en tjej, höll på med en cykel. Antingen var det något fel med den, eller också behövde den ställas in och justeras på olika sätt. I alla fall så höll killen på i kanske 20 minuter och skruvade, tittade, vred och vände, skruvade igen, flyttade sig lite, tog nytt grepp, skruvade lite mer. Väldigt intensivt. Tjejen stod cirka 50 centimeter från honom – och tittade. Hon gjorde ingenting. Absolut ingenting.

Inget fel i det – det angår ju ingen annan hur de fördelar sitt arbete. Men jag kunde inte låta bli att tänka på hur det hade varir om scenen varit ett kök och rollerna de omvända. Tänk dig själv: En tjej står och diskar, skrubbar, tar i, hämtar fram lite stålull, skrubbar lite hårdare, sköljer, tar nästa kastrull – och så vidare. Killen står cirka 50 centimeter från honom – och tittar. Utan att röra en fena.

Hur hade omvärlden reagerat?

Märkligt nog är det ”tillåtet” för kvinnor att förenkla sitt liv genom att dra nytta av traditionella könsroller, men inte för män. Jämställt?

Annonser

15 svar to “Konsten att laga en cykel”

 1. Isak Gerson Says:

  Rent generellt sett har du nog rätt. Men i den situationen har du nog lite för lite att döma efter.

 2. Hanna S Says:

  Kvinnor som är hjälplösa är söta, män som är hjälplösa är lata.

 3. Plastfarfar Says:

  Jag är lat. Fast jag vet kvinnor som skulle ta ifrån mig både lödkolv och tapetgrejor om de såg mig använda verktygen i fråga.

  För övrigt var den alternativa scenen i din fundering mycket vanligt i mitt föräldrahem. Morsan klagade aldrig.

 4. John Says:

  Min första fru stod ofta och skrek sig hes för att jag inte ÄNNU lyckats laga X och Y. Min andra fru älskade att laga allt tekniskt. Hon slet fran verktygslådan och skruvade frenetiskt isär tvättmaskiner, brödrostar och cyklar. Då kunde jag sitta ned och läsa en tidning och njuta av att inte behövas. Nu är jag singel och 50+. Med en egen verktygslåda och en separat skruv och spikbox.

 5. C Says:

  Hanna S: ”Kvinnor som är hjälplösa är söta, män som är hjälplösa är lata.”

  Hjälplösa män är inte bara lata – de är patriarkala kvinnoförtryckare!

 6. Pelle Says:

  Hur vet du, Ström, att detta var ett exempel på ojämställdhet och inte ett exempel på två individer varav den ena inte kunde nåt om cyklar?

  Angående köksexemplet så hade de flesta ”maskulinister” sagt: ”Ja men hon väljer att göra mer i hemmet för att hon är kvinna, det har inte med ojämställdhet att göra, kvinnor och män är olika av naturen, etc”.
  Kan inte detta gälla även cykelreparationer?

 7. seww Says:

  Lustigt Ström, själv tänker jag exakt samma sak när man ser något liknande. Som du säger, de tänker nog inte ens på det, och inget fel med det, men lustigt är det…

 8. Pelle Says:

  Ah Pär, inte ett av dina skarpare inlägg kanske, du har nog glömt och gått vidare. Men ett svar på min tidigare fråga kan man väl få ändå?

 9. Erik Says:

  Pelle:

  Du missade poängen i det Ström skrev eller? Han sade ju tydligt och klart att det inte var något fel i det enligt honom. Han reflekterade över hur omvärlden reagerat om rollerna var de omvända och det var ett kök inte en cykel. Det var alltså omvärldens sätt att se på detta om kritiserades. Inte deras sätt att fördela rollerna för det angår ju precis som han säger ingen annan förutom dem själva.

 10. Janne Says:

  Uppenbarligen reagerar omvärlden inte alls eftersom det är så det går till i många, många hem. Så även i mitt när jag växte upp, morsan lagade mat, dukade, dukade av och diskade medan farsan la sig på soffan och läste tidningen.

  Och det är små betraktelser av det här slaget som gör att det är väldigt svårt att ta Per Ström på allavar när det gäller jämställdhetsfrågor.

 11. noirs Says:

  Riktigt dåligt exempel.
  Och ingen tycker det är konstigt att kvinnor diskar medan männen ser på, kolla upp statistik på hur heteropar fördelar arbetsuppgifter i hemmet.

 12. Din granne Says:

  Om en kvinnlig lastbilschaufför behöver byta däck på sin egen bil behöver hon bara visa lite kvinnlig charm så har några gubbar fixat det på nolltid. Om en manlig lastbilschaufför vill byta däck på sin egen bil får han antingen bjuda på öl, göra det själv eller åka till någon gummiverkstad.

 13. Lövet Says:

  noirs: ”kolla upp statistik” – Referenser?

 14. Bajz Says:

  Re: Din granne

  Inte on topic, men är man lastbilschaufför och inte klarar av att byta ett däck själv bör man seriöst överväga byte av bransch. Har man ens körkort utan att klara av ett däckbyte själv ligger man risigt till. Jag förstår dock din poäng 🙂

 15. Zeli Says:

  [Märkligt nog är det ”tillåtet” för kvinnor att förenkla sitt liv genom att dra nytta av traditionella könsroller, men inte för män. Jämställt?]

  Ha ha ha… jo, det verkar ju vara väldigt ”otillåtet” för män att låta frugan göra allt från att stryka kläderna till att städa.. 🙂
  Hysteriskt kul inlägg faktiskt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: