Om kvinnlig hjälp att bygga bastu

by

Jag kan inte undanhålla GenusNytts läsare detta mycket roliga och tänkvärda blogginlägg från bloggen Nej till feminism. Apropå denna Aftonbladet-artikel om att män som ”hjälper till” hemma blir lyckligare gifta. Hur är det egentligen med den kvinnliga hjälpen när det ska byggas en bastu? Om detta och näraliggande frågor funderar Nej till feminism – klicka här.

11 svar to “Om kvinnlig hjälp att bygga bastu”

 1. Johan Nordberg Says:

  Får man verkligen kalla det ”hjälper till” när det gäller hushållsarbete? Trodde den termen var bannlyst om man ska vara politiskt korrekt.

  Men det var ändå en underhållande reflektion. 🙂

 2. Lövet Says:

  Jag tycker det var kul med just detta ”hjälper till”. Det ä r ju så kvinnorna ser på hemmet. De styr, ställer och bestämmer, medan mannen förväntas bidra med halva ansvaret.

  De har hela makten och fördelar gracerna och ”belöningar” efter eget ”omdöme”. En man som jobbar i hemmet ”gör vad som förväntas” och skall inte ha tack för att han ”hjälper till”.

  En kvinna är ett ”dubbelarbetande” offer för ”patriarkatet” som dock har noll, zip, zero att säga till om hemma.

  BTW: Nån som undrar vem som styr hemma hos Gudrun S?

 3. Bosse B Says:

  Ganska lustigt satt precis och diskutera detta med mina goda vänner.

  Tjejerna vill att vi skall dela hushåll/hem/ barn rakt av oavsett arbetsbelastning (man jobbar 11-12 timmar för att få ekonomin att gå ihop)

  Fast när det gäller bilarna, klippa gräset, snickra på altan, renovera badrummet och precis som Ni beskrivit bygga nya bastun. Då lyser dem med sin frånvaro. Om vi killar skall lära oss, kan ju även tjejerna lära sig, eller hur ?! 😉

 4. barfota Says:

  ”Bosse B”
  Delar dina erfarenheter, detta är nog snarare en regel än undantag.

 5. femme Says:

  hm, bastubyggen är ju inte ofta något som sker dagligdags, utan kanske 1 eller 2 ggr per livslängd. Att städa, tvätta, diska, laga mat och handla behöver däremot göras varje dag. Gör man dessa saker mer än dubbelt så ofta som sin partner borde man ha rätt att slippa bygga bastu. Dessutom tycker ju ni att kvinnor ska hålla sig till handarbete och inte närma sig hammaren, för då blir det ju bara knasigt!

 6. Access Says:

  femme:

  Du tar ett exempel och försöker göra det till hela argumentet, vilket du sen avfärdar.
  Sen avslutar du med ett påstående baserat i din uppfattning om dina meningsmotståndare, vilket du kritiserar dem för.
  Den typen av ‘argumentation’ är rätt korkad, faktiskt.

  Det handlar naturligtvis inte bara om bastubygge. Det handlar om löpande bygg- och reparationsarbeten av boendets infrastruktur, skötsel av bil, tyngre arbeten i trädgård och liknande. Här är det huvudsakligen mannen som utför arbetet, även om det oftast är kvinnan som fattar besluten (eftersom det ligger inom kvinnans maktsfär ”hus&hem”.

 7. Johan Nordberg Says:

  Femme: Visst har du rätt i att många hushållssysslor behöver göras oftare. Men det finns ändå en mental skillnad. En kvinna använder ofta argumentet ”jag kan inte” när det traditionellt manliga sysslor. Men som man är man en ojämställd idiot om man använder samma argument för att slippa stryka t ex.

  Jag tror faktiskt att fler män skulle kunna klara av att ta ett 100 % ansvar för ett hem, in- och utvändigt, inkl. bil, än vad en kvinna skulle. Även om män kanske inte anser det lika viktigt att stryka tvätt, så kan de göra det om de måste. Däremot är jag inte lika säker på att majoriteten av kvinnorna vet hur man kopplar in digitalboxen till TV:n eller hur man tar reda på vilken typ av propp man ska köpa och hur man byter den. Men de skulle förmodligen snabbt lära sig det om de var tvungna.

  För mig och min fru har bästa lösningen varit att dela upp olika ansvarsområden. Jag har i huvudsak hand om köket, matlagning, disk, handling, etc. Hon tar i huvudsak hand om tvätten. Städning delar vi på och ofta blir det att den ena går ut med dottern och den andra stannar hemma och städer i lugn och ro. Det fungerar för oss.

  Problemet blir ju när man försöker göra varandra till fiender som absolut måste förändras till att göra på ”mitt” sätt. Vill man att någon annan ska göra något får man också acceptera att det görs på deras sätt.

  // Johan

 8. Ett Apelsinen Says:

  @ Johan Nordberg

  Låter mycket vettigt.

 9. Zeli Says:

  [Jag tror faktiskt att fler män skulle kunna klara av att ta ett 100 % ansvar för ett hem, in- och utvändigt, inkl. bil, än vad en kvinna skulle.]

  Vad kan man säga – jag tror att du har fel. Alla normalbegåvade människor kan klara av att ta hand dessa grejer.

  Alla som påstår att de inte ”kan” tvätta, byta proppar, stryka, fylla på olja i bilen eller vad det nu må vara KAN så klart göra detta om de är intresserade av att lära sig.

 10. Zeli Says:

  Johan – i övrigt: Bra skrivet. 🙂

 11. Sofie Says:

  När jag står och mekar med bilen och någon man eller flera män ser detta brukar de komma fram, försiktigt fösa undan mig med orden ”lilla gumman, det här kan jag bättre än du, gå och gör något annat…”.
  Jag får inte en chans att göra detta själv. Frågar jag någon hur jag ska gå till väga får jag antingen inget svar eller så får jag ett förslag när han kan komma och hjälpa mig, dvs göra det åt mig.
  Låt kvinnorna meka med bilen själv! Låt det ta den tid det tar! Men bli inte sura när vi inte kan på första försöket, vi är inte vana för det är ju så sällan vi får tillfälle att snickra, tapetsera, meka eller hugga ved ifred… (ja, visst har man hört samma argument för män som vill sy i en knapp eller laga sin mat själv, så kommer en kvinna och ska ta hand om…)

  Jag har jobbat som personlig assistent åt en äldre man, fd bilmekaniker och snickare. Jag var yngst, runt 20, de andra som jobbade var äldre kvinnor. Jag vet inte vilken ålder ni som skriver är i men han tog verkligen till vara på mina intressen och sa att ”hushållsbestyren lämnar vi till de andra, nu går vi ut och mekar för det är du bättre på!”. Kanske är jag och mina vänner ett undantag men mina närmaste tjejkompisar och jag ber sällan män om hjälp. Vi kan faktiskt själva. Jag förstår att det inte alltid är så här men tjejer som kan -och GÖR själva, vi finns faktiskt. Typiskt exempel är väl att kvinnor låter män göra jobbet om det finns män i närheten, men skulle det inte finnas så gör man allt själv ändå! 🙂 Ibland kan det kännas som att vi inkräktar på ert område om vi inte låter er ”hjälpa” oss, som att man kränkt er manlighet.

  Fråga! Vad tänker ni om en kvinna som INTE är intresserad av hemmet? Mer än vad man förväntar sig av en medelsvensson-man. För jag kan uppfatta att det inte heller går hem hos män, att jag inte bryr mig om hemmet så som jag ”borde” göra som kvinna. :-/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: