Slipper pisk för att hon är kvinna?

by

I en del muslimska länder råder en syn på kvinnor som jag anser vara helt oacceptabel. Kvinnor har inte fulla medborgerliga rättigheter, måste be sin man om lov enligt lagen, får inte köra bil, får inte ta vissa jobb och så vidare. I värsta fall kan en kvinna bli straffad för att hon våldtagits. Det är ytterst sorgligt, och helt uppenbart finns på dessa ställen ett stort behov av feminism.

Men det är inte alltid så. Det finns, som så ofta, en annan sida av myntet som sällan kommer fram i samhällsdebatten. Igår läste jag exempelvis på Svenska Dagbladets ledarsida (här) om den malaysiska fotomodellen Kartika Sari Dewi. Hon blev gripen av polisen när hon satt och drack öl. Det är nämligen brottsligt i Malaysia (oavsett kön).

Kartika har dömts till piskstraff för sitt brott. Men nu kommer det intressanta. Enligt Svenska Dagbladet är det högst osäkert om straffet kommer att verkställas. Straffutmätningen har skjutits upp och Kartika har uppmanats att överklaga. Varför då? Hon är kvinna.

Svenska Dagbladet skriver i samma artikel att Amnesty uppger att minst 35.000 personer har fått piskstraff sedan 2002. Närmare bestämt 35.000 män. Kvinnorna har uppenbarligen sluppit. Om Kartika piskas blir hon den första kvinnan som piskas, och det ger uppenbarligen regeringen i Malaysia våndor.

Det är inte alltid en nackdel att tillhöra det täcka könet.

24 svar to “Slipper pisk för att hon är kvinna?”

 1. Logitech Says:

  Det borde ju innebära att män är ca. 35.000 gånger så värdelösa i våra ögon, när detta inte rönt någon betydande uppmärksamhet, emedan vi går i taket över att en (1) kvinna eventuellt kan drabbas.

  Jag tycker mig i detta skönja en viss obalans (ca. 1:35 000), och detta på basis av biologiskt kön.

 2. vmm Says:

  I Singapore kan man också riskera spöstraff. Flåt, jag glömde prickarna och menade ”kan män också riskera spöstraff”.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Caning_in_Singapore

  ”Of these, judicial caning, for which Singapore is best known, is the most severe. It is reserved for male criminals aged under 50, for at least 30 different offences”

 3. Simon Says:

  Ingen tycker att det alltid är en nackdel att vara kvinna.
  För övrigt: Tuff tjej! Modig. Sharia-lagarna är givetvis inte bra för någon(inte ens för kvinnor som ju alltid har det bättre än män!)och hennes ”kupp” kommer förhoppningsvis ge efterdyningar i de mer moderata länder där dessa lagar börjat uppluckras alltmer.

 4. Erik Says:

  Nej nej du har fått det helt om bakfoten, det här är en del av det patriarkala förtrycket. Nu skall killarna ha att bli piskade för sig själva också, aldrig får tjejerna vara med om allt kul män har. Malaysiska tjejer borde demonstrera och kräva lika fördelning av piskrapp. Kinky tjejer förtrycks i Malaysia, varför får inte de bli smiskade de med?

 5. Simon Says:

  Byt plats på könen i ditt inlägg Erik, så har du ju Genusnytt i ett nötskal:). Din historik tyder dock på att det inte var det budskapet du ville förmedla. Bättre lycka nästa gång.
  Vet inte vad som stör mig mest på den här sidan: det systematiska nedvärderandet av allt utom mäns problem eller förlöjligandet av allt som inte är specifikt mäns problem. Era försök kan aldrig leda någonstans innan ni insett att martyrrollen inte är klädsam, vare sig för feminister eller för maskulinister.

 6. Erik Says:

  Simon:

  Kan du vänligen visa mig till den artikel på genusnytt där killar vill bli piskade? Det börjar bli lite väl tjatigt med uppenbart falska påståenden här. Något nedvärderande av kvinnors problem sker inte här. Tvärtom, i de flesta debatter här analyseras all statistik.

  Fast du kanske menade att man nedvärderar kvinnors UPPLEVDA problem genom att inte orkritiskt bara hålla med och hålla med oavsett om problemen är korrekta i sak eller inte? Var det upplevda problem eller faktiska problem du menade blev nedvärderade för kvinnor Simon?

 7. Access Says:

  Jag tycker det är helt rätt att hon slipper bli piskad, oavsett orsak. Ännu bättre vore om det inte ens hade betraktats som ett brott.

  Det stora felet är att männen inte slipper bli piskade.

  Frågan handlar alltså egentligen inte om kritik av hur kvinnor behandlas, utan kritik av hur män behandlas. Men det verkar vara en icke-fråga i den officiella politiska debatten.

 8. Simon Says:

  ”Fast du kanske menade att man nedvärderar kvinnors UPPLEVDA problem genom att inte orkritiskt bara hålla med och hålla med oavsett om problemen är korrekta i sak eller inte? Var det upplevda problem eller faktiska problem du menade blev nedvärderade för kvinnor Simon?”

  Ja du, Erik. I rest my case. Att nedvärdera andras problem är en sak, att ha en okritisk hållning är en helt annan. Hur avgör man vad som är ett faktiskt problem och vad som är ett upplevt problem och framför allt: Vem bestämmer detta? Hur kommer det sig att varje gång en feminist generaliserar, nedvärderar samt förlöjligar sina medmänniskor så blir det ramaskri, men när Ström gör det får han stående ovationer? Upplevda problem gäller inte män va?
  Offermentaliteten(ie jag är man, mig är det synd om) flödar på den här bloggen.

 9. hampus Says:

  ”Byt plats på könen i ditt inlägg Erik, så har du ju Genusnytt i ett nötskal:).”

  Jaaa, just precis! För en gångs skull analyseras mäns viljor. Till skillnad från hatisk manspropaganda annars.

  Finner det lustigt att det verkar kännas provocerande för dig.

 10. hampus Says:

  SIMON:”Upplevda problem gäller inte män va?”

  Nej, absolut inte, när vi undrar om våra grundläggande mänskliga rättigheter, nu drygt femton år senare hundar fick sina, avfärdas vi med anklagelser om kastrationsångest.

  Hur vill du förklara denna diskrepans (nej religion har inget med detta att göra eftersom svensk lag tillåter manlig könsstympning på blott ”starka övertygelser”?

  Lämna gärna ett svar.

 11. hampus Says:

  ACCESS:”Frågan handlar alltså egentligen inte om kritik av hur kvinnor behandlas, utan kritik av hur män behandlas. Men det verkar vara en icke-fråga i den officiella politiska debatten.”

  Spik på.

 12. Simon Says:

  Hampus: Nu har vi det svart på vitt, från allas vår Erik(som nog försökte vara lite sådär ”ironisk” med sitt tillspetsade inlägg om kinky piskrapp, du ska alltså inte ta det på allvar)) att syftet med den här bloggen inte alls är att lyfta fram mäns problem.
  Vad man vill är att nedvärdera kvinnors upplevda problem för att på så sätt få det att verka som män är de som alltid har det svårast, förtrycks mest och hatas av alla, inklusive hundar som inte ens anser dem värda att urinera på. Detta förklarar varför Pär Ström inte anses som en direkt knivskarp debattör utanför den maskulinistiska bloggosfären(Yes Erik I’m talking about you och Billing och den där tanten som stänger ner sitt kommentarsfält när hon får kritik). Det är alltså inte för att massmedia är hjärntvättat av feminister eller för att det är så himla inne att vara PK eller för att det sitter en liten liten tant uppe i himlen som hatar män.

  Jag hade välkomnat en blogg som utgår från att båda könen har problem, inte att det ena könet bara upplever att de har många sina problem medan det är det andra könet som det är verkligt synd om. En total motpol till Genusnytt kan man säga.

  Förresten: Kastrationsångest, vad har jag missat?!

 13. Erik Says:

  Simon:

  ”Ja du, Erik. I rest my case. Att nedvärdera andras problem är en sak, att ha en okritisk hållning är en helt annan. Hur avgör man vad som är ett faktiskt problem och vad som är ett upplevt problem och framför allt: Vem bestämmer detta?”

  Vem som bestämmer det varierar efter behov men det är den moderna upplysningstraditionen grundsten. Om du exempelvis känner dig sjuk och går till doktorn så gör denne kontroll av om du verkligen är sjuk.

  ”Hur kommer det sig att varje gång en feminist generaliserar, nedvärderar samt förlöjligar sina medmänniskor så blir det ramaskri”

  Förmodligen för att feministerna inte alls generaliserar utan ljuger. Dvs de försöker inte ens prestera objektiva fakta. Vilket de båda forskare som granskade Eva Lundgren tydligt slog fast. Det är ju därför hon får fortsätta, hon försöker inte ta fram objektiva data.

  ”men när Ström gör det får han stående ovationer? Upplevda problem gäller inte män va?”

  Upplevda problem utan konkret koppling till verkligheten gäller ingen. Det är därför moderna vetenskapen undersöker om det påstådda stämmer. Sedan har vi förstås intervjuarna som överhuvudtaget inte har en aning om vad de kommer fram till stämmer men de är ju politiska aktivister som Eva Lundgren.

  ”Offermentaliteten(ie jag är man, mig är det synd om) flödar på den här bloggen.”

  De som skriver på denna blogg är individer, personer. Jag kan bara tala för mig och för män allmänt (dvs statistiken) jag kan inte tala för alla personer på en blog och de är inte representativa för nån grupp överhuvudtaget. Vem som helst kan skriva här för till skillnad från feminister så utestängs inte personer här. En och annan false-flag feminist hittar du säkert.

 14. Erik Says:

  Simon:

  ”Hampus: Nu har vi det svart på vitt, från allas vår Erik(som nog försökte vara lite sådär ”ironisk” med sitt tillspetsade inlägg om kinky piskrapp, du ska alltså inte ta det på allvar)) att syftet med den här bloggen inte alls är att lyfta fram mäns problem.”

  Är det någon som har en aning om vad du pratar om? Vad mitt inlägg gjorde var lyfta fram mäns problem med piskstraff. Den malaysiska fotomodellen Shukarno försöker hjälpa män, Lustigt att det inte alls poängteras i SVD att hon bekämpar ett mansförtryckande system. Om man skall klaga på Sharia så är det bara att den förtrycker kvinnor och homosexuella. Hur den behandlar män är sällan diskuterat.

  Om detta var offentlighetens Sverige så vore nu det normala att debattören anklagas för att förminska kvinnors problem men de personer som vill använda den taktiken har samma problem som islam. Det är ju en kvinna som är debattör. Varken islams eller feministers vanliga sätt att tysta oliktänkande funkar alltså när en kvinna talar. Återstår då deras sista strå. Att anklaga henne för att gå mörka högerkrafters ärenden. Kom igen svenska vänstern, vi väntar ivrigt på er attack på Shukarno.

  ”Vad man vill är att nedvärdera kvinnors upplevda problem”

  Det finns inget som heter värdering av upplevda problem. Förutsättningen för värdering är att nåt kan mätas, hur mäter du en upplevelse? Hur gör du när två personer har olika upplevelser? Håller med bägge eller sitter du som Moore och känner dig obekväm när en kvinna talar för män?
  Så här är det. Det finns välgrundade påståenden och grundlösa påståenden. Vid 7.52 i denna video får vi ett typiskt exempel.

  ”för att på så sätt få det att verka som män är de som alltid har det svårast, förtrycks mest och hatas av alla,”

  Argumentationsfel! Personattacker som den där (mot avsikter) hör inte hemma i denna diskurs, eller i nån annan diskurs för den delen.

  ”Detta förklarar varför Pär Ström inte anses som en direkt knivskarp debattör utanför den maskulinistiska bloggosfären(Yes Erik I’m talking about you och Billing och den där tanten som stänger ner sitt kommentarsfält när hon får kritik).”

  Å andra sidan så är den åsikt som min lärare i argumentationsteknik har om mig betydligt viktigare än den åsikt nån som inte ens kan debattera utan personangrepp tycker om hur ”skarp” nån är på att debattera enligt premisser vi inte ens känner till.

  ”Det är alltså inte för att massmedia är hjärntvättat av feminister eller för att det är så himla inne att vara PK eller för att det sitter en liten liten tant uppe i himlen som hatar män.”

  Jag har aldrig påstått att massmedia är hjärntvättat. Tvärtom har jag fått kritik för att jag sade massmedia var huvudsakligen kommersiell.

  ”Jag hade välkomnat en blogg som utgår från att båda könen har problem, inte att det ena könet bara upplever att de har många sina problem medan det är det andra könet som det är verkligt synd om. En total motpol till Genusnytt kan man säga.”

  Jag bedömer varken problem män upplever sig ha eller problem kvinnor upplever sig ha. Jag är ingen psykoanalytiker, tvärtom så har jag redan sågat sådana bedömningars värde på bloggen. Vad jag gör är bedömer hur väl påståendena stämmer på verkligheten. Logos kallas det på retorikspråk. Vill du ha nåt att jämföra med så lyssna på Der Fuhrers tal från 30-talet. De är ett utmärkt exempel på en person med upplevda problem.

 15. Erik Says:

  Access:

  Klockrent inlägg.

 16. Lövet Says:

  Inte direkt det skarpaste inlägget hittills: Var ligger problemet i att hon ev slipper spöstraff?

  Hela inlägget är ju ett syftningsfel… …för inte är det värre att en kvinna slipper straff än att en hel hoper Malaysiska män får pisk för skitsaker?

  Det är sådana här formuleringar som öppnar för anklagelser om kvinnohat-

 17. Erik Says:

  Lövet:

  Inte direkt det skarpaste inlägget hittills: Var ligger problemet i att hon ev slipper spöstraff

  Vem har påstått det är ett problem att hon slipper spöstraff? Läste vi överhuvudtaget samma text? Den jag läste framställde det som ett problem att män inte slipper spöstraff men att ingen reagerar på det.

 18. Lövet Says:

  Erik: Om fokus hade legat på spöstraffet som sådant, så borde naturligtvis Kartika Sari Dewis ev straffeftergift varit helt ointressant.

  Det skrämmande är Malaysias (m fl länders) medeltida syn på bestraffning – inte att någon (tjej) då och då slipper straff.

  Genom att så tydligt ta avstamp i att K S D skulle slippa straff för att hon tillhör ”det täcka könet” så blir det bestående intrycket att Per Ström fastnat för orättvisan och egentligen gnäller: ”Varför slipper hon bara för att hon är tjej??”

  Jag tycker att det är BRA att hon slipper (och skiter i varför). Vi är dock – gissar jag – överens om att det är åt h..e i allmänhet med spöstraff för en pilsner.

 19. Erik Says:

  Lövet:

  ”Om fokus hade legat på spöstraffet som sådant, så borde naturligtvis Kartika Sari Dewis ev straffeftergift varit helt ointressant.”

  Om detta blogginlägg skrevs i ett vacuum hade din kritik varit valid men detta är ett jämställdhetsforum där hela debatten handlar om att påpeka att en viss teori är full av hål och inte borde användas ens till att avgöra färgen på vardagsrumsmattan. Än mindre som vägledning för seriöst menat samhällsarbete. Det intressanta med Kartikas straffeftergift är såklart hur könsteorin måste vara dubbelriktad:

  Om hon straffas är det kvinnoförtryck och visar hur hemskt man behandlar kvinnor, om hon inte straffas är det också kvinnoförtryck för då visar det man omyndigförklarar kvinnor.

  ”Det skrämmande är Malaysias (m fl länders) medeltida syn på bestraffning – inte att någon (tjej) då och då slipper straff.”

  Detta är ett jämställdhetsforum, om alla män och kvinnor piskades så vore det sålunda ett friskhetstecken när vi utgår från jämställdhet. Vilket är vad diskussionen handlar om. Att medeltidsbestraffningar är skrämmande tycker nog alla här även om ämnet pga ”professionella antirasisters” maktmissbruk inte går att debattera seriöst i Sverige. Men det är inte det ämne som diskuteras här.

 20. Lövet Says:

  Ja Erik, du har förvisso rätt. Detta är ett forum för jämställdhetsfrågor. Men jag vänder mig mot att det blir för enögt när man väljer att leta ”könsteorihål” i alla frågor. Detta exempel blev minst sagt småaktigt och perspektivlöst.
  …ja rentav lite nördigt.

  Med det här inlägget öppnar man sig för relevant kritik om att sila mygg (Kartikas ”kvinnliga” straffeftergift) och svälja kameler (Det är ok med spöstraff bara tjejer också får stryk.)

  JA jag inser att det inte var det PS menade men han borde ha filat på inlägget. Eller ännu hellre skippat att skriva det. Olycksfall i arbetet antagligen.

 21. Erik Says:

  Lövet:

  Jag upplevde detta inlägg i sig (dvs utan att läsa länken) som en nyansering av tanken att det alltid är en nackdel att vara kvinna i muslimska länder. När jag läste länken så tänkte jag mest på hur hon kämpar för att män skall slippa behandlas efter en princip som hör hemma i medeltiden för att hon kan det. Och hon kan det just för att hon är kvinna. Det är alltså likadant i Malaysia som i Sverige, man måste vara kvinna för att kunna yttra sig i dessa frågor och bli tagen på allvar. Det spelar ingen roll om man förklarar det med nedvärdering eller uppvärdering av kvinnan, faktum kvarstår att hennes möjligheter är större än mannens på det området. Och avslutningsvis, hur hade du själv svarat om Pär Ström var en kvinna som skrivit det där inlägget? Ströms inlägg kunde precis lika gärna vara skrivit av Wendy McElroy, hade du då anklagat henne för samma sak?

 22. Lövet Says:

  Mjaa du Erik… Vet inte riktigt vad jag skall svara på den frågan.

  Jag upplever väl egentligen att W M är lite för ”meta-politisk” för mig. Lite för snårigt tes-teoretisk helt enkelt, så jag läser henne sällan. Dessutom så gör den av mig upplevda snårigheten (säkert förstärkt av att jag inte har engelska som modersmål) att jag blir oöm mot dåliga rubriker och missriktade punchlines såsom de jag reagerade på i ovanstående inlägg. Mitt någorlunda reella svar på din högst hypotetiska fråga blir således att:

  Nej, jag hade inte anklagat henne för det (vad då ”anklagat” förresten*) – jag hade antagligen bommat hennes inlägg helt.

  *) Jag upplever dina inlägg blogg som att jag ”anklagar” (ditt ordval) Pär Ström för att kräva att KSD skall få spö av jämställdhetsskäl. Det är inte min kärnpunkt. Min kärnpunkt är att jag ”menar att” (mitt ordval) Pär S för att ha skrivit ett inlägg som kan t o l k a s så. Något som i bästa fall berodde på slarvig formulering, men som i sämsta fall är resultatet av slentrianmässigt ryggmärgstänk och d å är det dags att skärpa till argumentationen. Pär S kan bättre – därav mitt inlägg.

 23. slipper Says:

  Hey, you have a great blog here! I’m definitely going to bookmark you! Thank you for your info. And this is slippers site. It pretty much covers slipper related stuff.

 24. bst984 Says:

  Nu var det kanske så att eftersom denna kvinna faktiskt är en reklampelare för malaysia genom att hon är internationell fotomodell, så ville man kanske inte sabba detta:) Om det vart en kille som var internationellt känd så hade han förmodligen klarat sig med. http://i262.photobucket.com/albums/ii85/mahmara/62.jpg Synd på rara ärtor kanske de tänkte..hehehehe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: