Olikheter är inte automatiskt diskriminering, Borgström!

by

Idag har förre jämställdhetsombudsmannen och radikalfeministen Claes Borgström gått till generalangrepp i genusfrågan på DN Debatt (här). Istället för att öppna för en nyanserad debatt som tar hänsyn till båda könens svårigheter trampar han på i de gamla tröttsamma ullstrumporna. Det talas om ”patriarkal struktur”, och kvinnor utmålas som enormt förtryckta. För att understryka sin tes presenterar Borgström siffror från tredje världen, siffror vars ursprung inte redovisas. Som bekant vimlar det av siffror från undersökningar som bygger på felaktiga definitioner av begrepp eller som på annat sätt är vinklade. Undersökningar och statistik tas ofta fram av den ena parten i en debatt för att använda som argument.

Jag är den första att hålla med om att kvinnor har väsentligt sämre medborgerliga rättigheter i vissa delar av tredje världen. Detta bygger i huvudsak på kulturen i dessa länder. Det torde vara väldigt svårt för svenska politiker att förändra den kulturen. Förmodligen läser klanledare i Afghanistan inte så ofta DN Debatt. Sedan ska man komma ihåg att det också finns underlägen för män i tredje världen. Vid konflikter händer det exempelvis ofta att män (och enbart män) drivs ut ur sina hyddor och skjuts ihjäl. I en del fall är straffen för samma brott strängare för män än för kvinnor i tredje världen. I vissa fall är det dödsstraff för män men inte för kvinnor.

Om man istället riktar fokus på vårt land, Sverige, kan man konstatera att talet om diskriminering av kvinnor oftast saknar grund. Visst finns det statistiska skillnader mellan könen, men skillnader beror inte per automatik på diskiminering. Exempelvis är det väl känt att kvinnor inte i samma utsträckning som män är villiga att offra allt vad familjeliv heter och jobba dygnet runt för att göra karriär. Det beror sannolikt på en genetisk skillnad. Därför blir männen – genomsnittligt – mera framgångsrika i karriären. Det är inte diskriminering. Kvinnorna får något annat i stället – mycket större närhet till barnen exempelvis, vilket kanske i längden visar sig vara mera värt än pengar. Och kvinnor har väldigt ofta en dominerande maktposition i hemmet.

Faktum är att män är diskriminerade på ett flertal sätt i Sverige. Några exempel:

– Vid vårdnadstvister är socialtjänst och domstolar ofta rejält vinklade i sin inställning till mammans fördel. Se exempelvis GenusNytts video ”Strukturell pappadiskriminering” på YouTube om här
– Det vimlar av offentliga satsningar (med skattepengar) på sådant som män inte får söka – exempelvis starta eget-stöd och utbildning i styrelsearbete (läs gärna fler poster i denna blogg för fler exempel).
– Vid tjänstetillsättningar har det blivit så politiskt korrekt att välja kvinnor att män ofta väljs bort på grundval av sitt kön (exempelvis är ju Mona Sahlin i praktiken inkvoterad till partiledarposten). Enbart kompetens borde styra valet.
– Det finns en lag om kvinnofrid men ingen lag om mansfrid.
-Lagen mot könsstympning gäller bara för flickor – pojkar får könsstympas.
– Relationsvåld kallas av svenska politiker för ”mäns våld mot kvinnor”, vilket innebär att kvinnors våld mot män systematiskt osynliggörs. Ett flertal undersökningar visar att kvinnors våld mot män inom relationer är betydande.
– Trots att våldsbrott huvudsakligen drabbar män är det nästan bara våld mot kvinnor som tas upp i samhällsdebatten
– Det anses helt i sin ordning att håna män som grupp i alla möjliga sammanhang – men ve den som hånar kvinnor som grupp.
– Män kan fortfarande med lagens stöd tvingas ut att bli kanonmat vid fronten om det blir krig, medan kvinnor slipper på grund av sitt kön.

Claes Borgström, det är bra att du delar bloggen GneusNytts engagemang för jämställdhet. Synd bara att du bara ser hälften av problematiken. Sann jämställdhet måste gå åt två håll! Och glöm inte att jämställdhet inte betyder likhet. Jämställdhet betyder lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter.

17 svar to “Olikheter är inte automatiskt diskriminering, Borgström!”

 1. norah4you Says:

  Den allvarliga frågan som Borgström glömmer att ställa, är frågan VARFÖR så många år om än i olika omgångar som Socialdemokratiska regeringar inte sett problem som de själva skapat för kvinnorna.

 2. erik Says:

  Håller absolut med om att jämställdhet måste gälla åt båda hållen. Ett ojämställt samhälle påverkar både män och kvinnorpå ett negativt sätt och sätter ramar för deras sätt att vara man och kvinna för. Jämställdhet betyder absolut inte likhet det betyder att vi alla är unika och olika som individer vilket den snäva könskategoriseringen osynliggör. Skillnaderna sitter inte i könet utan hos individen.

  Gå in och läs och debattera ”Kristdemokraterna,kulturen och den vanlige människan” på http://5muppiluften.blogspot.com/2009/09/kristdemokraterna-kulturen-och-den.html

 3. Janne Says:

  Du bygger ditt resonemang på att det finns ”genetiska skillnader” mellan män och kvinnor har statistiskt sett olika mycket resurser. Bekänn färg. Var har du funnit belägg för dessa skillnader och sambandet mellan dem och mäns och kvinnors olika tillgång till resurser.

 4. Logitech Says:

  Borgström är ju blott en plufsigt blötfet rödvinskommunist, ja, en riktig PK-karriärist, med både mao- och genusglasögon.

  En verkligt motbjudande individ således.

  Tänk bara så sjukt skruvat att den uppenbart genusdogmatiskt förblindade dåren har varit vår fradgatuggande ”jämställdhetsombudsman” i Sverige. En ”man” som inte ens begriper vad jämställdhet faktiskt betyde, en ”man” som inte ens förstår skillnaden mellan vetenskap och så kallad genusvetenskap. En man som tror på kommunistlögnen *könsmaktsordningen* där kvinnor är maktlösa offer och män är onda förövare.

  Låt oss deportera dåren till Norra Korea, och håll tills dess för allt i världen det feta egoistsvinet långt ifrån maktens korridorer.

 5. Johanna Says:

  Men du får ju bestämma dig. Gener eller struktur? Du skriver att du tror att det är gener som gör att kvinnorna väljer att stanna hemma längre med barnen än papporna. Jag håller inte med, jag tror att många pappor hemskt gärna skulle stanna hemma med sina barn men av olika, kanske kulturella anledningar gör de inte det.

  Oavsett om man tror som du eller jag i den frågan, måste man väl kunna se sambandet med detta och det du kallar den strukturella pappadiskrimineringen? Om mamman är den som haft huvudansvaret för barnen innan, är det ju inte konstigt att hon får vårdnaden vid en eventuell tvist. (Men du! Det är ju inte direkt alla skilsmässor som leder till domstol heller! Det är ju ovanligt.)

 6. hampus Says:

  Janne:

  Skillnader i begåvningsprofil är belagda sedan länge tvärvetenskapligt. Detta innebär därför konsekvenser för allt från individens val till hans förmåga.

  Genetiska skillnader – jag vill påminna om att män har en hel kromosom som kvinnor helt saknar. Det, är en rätt hyfsad genetisk skillnad.

 7. Blended Says:

  Johanna skriver: ”Gener eller struktur?”

  Exakt vad menar du med ”struktur” i just det här fallet?

 8. Ulf Andersson Says:

  Hm….

  Räknas inte Claes Borgström in i Valerie Solans
  begrepp ”mansidiot”?

  Se
  http://www.dads-r-us.se/2009/09/20/utdrag-ur-scum-manifest-av-valerie-solanas/

  Uffe/PappaRättsGruppen

 9. Hur Borgström sköt sig själv i foten « Tanja Bergkvists Blog Says:

  […] Andra inlägg om Borgströms artikel: Axess, SVD (PJ), Artikel19, Genusnytt. […]

 10. Tanja Bergkvist Says:

  Apropå klagomålen om mäns makt och inflytande – om kvinnorna tar huvudansvaret för barnen, som Borgström skriver, är det då inte KVINNORNA som har störst inflytande vad gäller barnuppfostran? Borgström ser visst omhändertagande av barn som kvinnoförtryck – vilken vedervärdig människosyn han har!

 11. Johanna Says:

  Blended: Jag menar det här:
  ”- Vid vårdnadstvister är socialtjänst och domstolar ofta rejält vinklade i sin inställning till mammans fördel. Se exempelvis GenusNytts video ”Strukturell pappadiskriminering” på YouTube om här”

 12. Karl Says:

  Tanja, problemet är att det är kvinnorna som förväntas ta hand om barn och hushåll, detta underlättar inte direkt ett jämställdhetsarbete och att du missar att detta är vad Borgström vill säga tyder på att ditt hat mot feminister överskuggar allt annat, precis som för de flesta som gillar vad Ström har att komma med.
  Folk som Pär Ström och du underlättar för de som tycker det är bekvämt att kvinnan får göra det mesta av markservicen, genom att hävda att män pga genetiska orsaker istället bör satsa på sin karriär. Detta drabbar i slutändan både män och kvinnor när männen inte får vårdnaden samt när kvinnor får svårt att göra karriär efter småbarnstiden. Många av oss ser detta som ett problem, dock utan att lägga en värdering i vem det är mest synd om. Ström verkar å andra sidan anse att när kvinnor gör något så är det ett val(underbyggt av onda manshatare), när män gör något är det ett genetiskt arv, ett naturens val som de inte kan hjälpa och häpp så slipper han ta en diskussion om huruvida allt kanske faktiskt inte bör skyllas på feminismen.

 13. Adam Weisshaupt Says:

  Johanna;
  Definiera huvudansvaret för barnen, är det att se till att barnen får tak över huvudet, mat på bordet eller är det att sitta hemma med dem?
  Eller är det kanske både och….?

  Det finns inga vinnare i en vårdnadstvist men vi kan försöka motverka att det skall löna sig att bråka eller att vara kvinna.

  Dessutom är det fler pappor som vill vara hemma med barnen än vad det finns mammor som tillåter detta.

 14. Adam Weisshaupt Says:

  Karl;
  1.Kvinnorna VILL vara hemma med barnen.
  2. Var ser du hatet till feminister? är det inte bra att ifrågasätta en tokig ideologi?
  3. Ska vi basera vårt jämställdhetsarbete på feminismen som 90% av befolkningen motsätter sig eller ska vi börja om på nytt med något som SAMTLIGA människor kan ställa upp på?

 15. Karl@ Says:

  Till Karl:

  Så jämställdhet för dig är att ingen bryr sig om barnen, annat än staten (via genusdagis)? Där ser man. Eller?

 16. Speedy Gonzales Says:

  Problemet med att kvinnor upplever män som ojämställda är att kvinnor från början väljer män som inte praktiserar jämställdhet och skaffar barn med dem. Från min synvinkel ligger problemet hos dem själva.

  Svårare än så är det inte.

 17. Vad Säger Jämställdismen Del 3 - papparollen och biologiska skillnader - Genusfolket Says:

  […] Samtidigt har Jämställdismen en syn på biologiska skillnader mellan könen som inte alla pappor nödvändigtvis skulle känna sig bekväma med, till exempel att män av genetiska skäl offrar familjen för karriären. ”Visst finns det statistiska skillnader mellan könen, men skillnader beror inte per automatik på diskriminering. Exempelvis är det väl känt att kvinnor inte i samma utsträckning som män är villiga att offra allt vad familjeliv heter och jobba dygnet runt för att göra karriär. Det beror sannolikt på en genetisk skillnad.” (länk) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: