Mansfria kvällar har blivit oerhört populära

by

 

Igår kunde jag blogga (här) om en person som satt sig på bussen från Arjeplog till Piteå. Han blev avslängd av chauffören eftersom han var av manligt kön, och det var minsann ”tjejkväll” i Piteå den dagen. Basta!

Det har börjat vimla av tjejkvällar. Kommuner, företag, institutioner och andra ordnar olika typer av evenemang bara för ”tjejer”. Killkvällar är däremot inte så vanliga. Jag googlade ordet ”tjejkväll” och fick 96.700 träffar. En googling på ”killkväll” gav 2.430 träffar. Kort sagt går det ungefär 40 tjejkvällar på varje killkväll om man ska döma efter Google.

Här nedan finner du lite exempel. Bidra gärna med fler exempel som bloggkommentar.

– Tjejkväll på Solvalla travbana. ”Upp till 400 tjejer träffas under glada omständigheter för att lära sig mer om travspelet”. Här.
– Tjejkväll på operan – här.
– Tjejkväll på brandstationerna i Götene och Skara. ”Om du är kvinna och har fyllt 18 år, då är du välkommen till brandstationen i Skara eller Götene för att pröva på yrket.” Här.
– Tjejkväll på lastbils- och busstillverkaren Scania i Södertälje. ”En kväll för bara oss tjejer! Att gå på Tjejkvällen inför gymnasievalet är något vi rekommenderar varmt.”  Här.
– Tjejkväll hos butikerna i Karlstad centrum. ”Vi tycker att det skulle vara trevligt att göra någonting för alla tjejer mellan 0 till 100 år”.  Här.
– Tjejkväll på Örebrotravet – här.
– Tjejkväll på Smålandsrasta – här.
– Tjejkväll på Curt Nicolin-gymnasiet. ”Bor du utanför Finspång och har svårt att ta dig till och från tjejkvällen? Kryssa i det i rutan nedan i formuläret så hjälper vi dig med detta”. Här.
– Tjejkväll hos Villaägarnas Riksförbund – här.
– Tjejkväll på KomTek hos Örnsköldsviks kommun – här.
– Tjejkväll för butikerna i Örnsköldsviks kommun. ”Ladda för en härlig tjejkväll i Örnsköldsvik”.  Här.
– Tjejkväll hos Gunnars golfklubb i Storuman.   Här.
– Tjejkväll på BIC Factory i samarbete med Företagarna. ”Fantastiskt erbjudande till dig som går i starta eget tankar. Du kan få kostnadsfri tillgång till en mentor under ett år”.  Här.
– Tjejkväll på fritidsgården i Västerviks kommun – här.
– Tjejkväll på Almi Företagspartner. ”Kom och låt dig inspireras av företagsamma och innovativa tjejer som berättar om sin resa från idé till företag!” Här.
– Tjejkväll hos Davidssons Bil i Växjö – här.
– Tjejkväll i massor av butiker i Västervik – här.
– Tjejkväll på Mantorptravet – här.
– Tjejkväll på Sundsgymnasiet – här.
– Tjejkväll på Kronoparkens fritidsgård – här.
– Tjejkväll hos Bilmånsson – här.
– Tjejkväll, Träkvista fritidsgård – här.
– Tjejkväll på IDG.se – här.
– Tjejkväll i Karlstad city – här.
– Tjejkväll i Gävle centrum – här.
– Tjejkväll på travet i Årjäng, fri entré för alla tjejer. Här.

Ett tips: Om du är av manligt kön kan du slå ett slag för jämställdheten genom att bege till en ”tjejkväll” och bli avvisad. Sedan skriver du en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen om könsdiskriminering. Man måste personligen ha blivit diskriminerad för att kunna anmäla, därför krävs det att först bli stoppad i dörren. Lycka till! Allra roligast blir det förstås om du filmar det hela med en dold mobiltelefon och lägger upp avvisningen på YouTube. Glöm inte att tipsa GenusNytt!

Annonser

27 svar to “Mansfria kvällar har blivit oerhört populära”

 1. Mormor Says:

  Hade jag vetat att Piteå hade tjejkvällen hade jag försökt, varpå jag hade anmält.

  Ska hålla utkik.

 2. Ragnar Arvidsson Says:

  Vem blir Sveriges Rosa Park?

  Rosa Park var den svarta medborgare i amerikanska södern som vägrade lämna sin plats till en vit. Den händelse som blev startpunkt för en viktig medborgarrättskamp. I den kampen bojkottades bussarna av de svarta och de gick istället till sina arbeten. Det är kanske inte lika lätt att gå från Arjeplog till Piteå så vi får kanske använda andra metoder men låt oss inspireras av Rosa Park.

 3. Info Says:

  TJEJKVÄLL PÅ HERRTOALETTEN.

 4. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  Bra jobbat Pär!

  Kommer med ett eget bidrag, släktforskarträffar enbart för kvinnor. förvisso ca 1,5 år gammalt men ändå intressant.
  http://www.genusmagazinet.se/?p=244

 5. parstrom Says:

  Tack Magnus, jag lägger till det i listan snart!
  Pär

 6. Den Sekulära Västerlänningen Says:

  1. Vad beror denna könssegregering på?

  2. Vad är positivt med könssegregering?

  3. Vad är negativt med könssegregering?

  4. Ökar eller minskar könssegregeringen i Sverige?

  5. Kan det vara behagligt med enkönade miljöer ibland?

  6. När är enkönat ok, och när är det inte ok?

 7. barfota Says:

  Jag tycker att du @parstrom skall gå i täten och organisera en jätteprotest och manifestation mot feminism. Andra antifeministiska bloggar och organisationer vill nog samarbeta med dig i den här frågan.

  Jag tänker inte lägga min värdefulla röst på något parti som säger sig ha en feminists vinkling. Ja skall som vanligt rösta Blankt hur gör ni andra?

 8. Adam Weisshaupt Says:

  För någon vecka sedan fick jag en mindre chock då jag slog upp tv tablå-sidan i aftonbladet för att mitt emellan TV3 och TV4 hitta reklam på dyraste möjligaste spot i hela tidningen. Det var ett telefonnummer till kvinnofridslinjen, självklart ringde jag dem eftersom jag var nyfiken på detta könrasistiska steg men också för att jag själv personligen har blivit fysiskt och psykiskt misshandlad av en kvinna, jag har dessutom sett mitt barn blivit misshandlad av samma kvinna.
  Efter 5 minuter så kom jag fram till en kvinna som presenterade sig som terapeut och efter att jag berättat ovanstående för henne så fick jag til svar att
  -” Vi hjälper bara kvinnor”
  Frågade då om jag kunde vända mig till någon mansfridslinje men fick då till svar (på ett ytters syrligt sätt)
  -” Du kan ju alltid ringa mansjouren och höra om de är intresserade”

  Detta svar fick mig at flyga upp i taket och jag talade om för henne att det kändes obehagligt att det förekom sån tydlig könsrasism i detta samhälle varpå hon svarade att hon hade lite tid och jag upptog just denna viktiga tid med att vara man och obstruerade henne i hennes kamp för bara ett köns frid. Om jag hade problem så kunde jag alltid kontakta hennes chef.
  Detta gjordes och just i dagarna så fick jag ett brev att det var ok för mig att ringa till kvinnofridslinjen även om dom inte hade någon större utbildning om hur dom skulle hantera detta ärende. Naturligtvis inte då denna våldsutbildning som dessa terapeuter får är baserad på ”könsmaktsordningen”.
  Tilläggas kan att jag skrev att om jag inte fick hjälp av dem så tänkta jag vända mig till DO.
  Detta är inte en fjantig fråga, detta är en principiellt otroligt viktig fråga tycker jag.

 9. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  Tjejkvällen på Årjängs travbana var extra intressant.
  Fri entré och program till alla tjejer. Män får betala

  Studerar man menyn på travet ser det ut enligt nedan.

  ”Räkfrossa inkl. 1 glas öl eller vin 175 kr (225 kr för herrar)

  Räkfrossa inkl. alkoholfritt alt. 135 kr (175 kr för herrar)”

  Är mycket tveksam till om DO skulle acceptera dessa skillnader om en anmälan kom in? Vet att DO tidigare riktat kritik mot en hockeylag i de lägre divisonerna som lät kvinnor betala en lägre entréavgift.

 10. yesman Says:

  Showen ”Ladies night” kanske kan läggas till denna lista.

  http://www.ica.se/FrontServlet?s=butiker&state=butiker_dynamic&viewid=1432435

 11. vmm Says:

  Magnus skrev: ”Är mycket tveksam till om DO skulle acceptera dessa skillnader om en anmälan kom in?”.

  Det är olagligt men DO kommer inte att göra någonting åt det. Könsdiskriminering av kunder bedöms som att det är så obetydligt att eventuella böter inte överstiger 5000 kronor och då kommer inte någon domstol att ta upp fallet och därför kommer DO inte att försöka driva det i domstol.

  Så det är aja baja och fy fy för det är olagligt men vem bryr sig? Inte DO i alla fall.

 12. Andreas Says:

  Underbart Pär, du är en inspirationskälla och jag plockar mycket material härifrån din blogg när djag för debatter på insändarsidor och fester. Heja Pär…
  Vi har haft två mord i länet detta året. Båda mördarna är kvinnor som stuckit ner karlar… Igår hade vi en artikel i lokaltidningen om svår misshandel och skadegörelse var förövaren en man??? Nej en kvinna som gjorde upp med sin otrogna man. Samtidigt står det artiklar om tjejkvällar på Sparbanken, teaterbuss för enbart kvinnor och kvinnojouren som behöver mer pengar. Var finns mannen?? Varför är det helt ointressant när män är offer?? Oj vad samhället håller på att bli tråkigt, PK, och ojämlikt…

 13. Urban Says:

  Vill bara påminna om det här som var på tapeten för några år sedan.
  Här hjälpte tydligen inte motiveringen att det tar längre tid att klippa kvinnor och att dom ofta har mer avancerade frisyrer

  http://www.sr.se/Blekinge/nyheter/artikel.asp?artikel=3127638

  http://www.dn.se/ekonomi/hos-frisorerna-vill-man-behalla-lagre-pris-for-man-1.361805

  http://www.sr.se/cgi-bin/UPPLAND/nyheter/artikel.asp?artikel=2191511

  http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=2383639

 14. Klas Says:

  De flesta kvinnor skulle nog byta bort dessa fantastiska privilegier mot rätten till samma ingångslön som män, eller rätten till att bli trodda i ett sexualbrottsmål trots att de haft kort kjol på sig. (Bara som en parentes bland allt kvinnohat här).

 15. barfota Says:

  @Klas

  De flesta kvinnor skulle nog byta bort dessa fantastiska privilegier mot rätten till samma ingångslön som män, eller rätten till att bli trodda i ett sexualbrottsmål trots att de haft kort kjol på sig. (Bara som en parentes bland allt kvinnohat här).

  Du har fått det hela om bakfoten. Jag tror de flesta efterlyser rättvisa oavsett kön. Det skulle ju gagna kvinnorna också… eller?

 16. Adam Weisshaupt Says:

  Klas;
  Några faktafel:
  Det finns inget kvinnohat här men de flesta ovanstående exemplen påvisar att det mesta kvinnohatet kommer från de som förespråkar diskriminering av män med att ge kvinnor fri tillgång. Vilken otroligt dålig kvinnosyn tycker jag, att anta att kvinnor inte kan eller förmår utan måste ”hjälpas” fram.
  Apropå löner så vill jag att du genast tar fram en kopp te och öppnar sidan http://www.youtube.com för att sedan ange sökorden ”The startling truth behind the paygap” Om du inte redan är cementerad av en åsikt så kommer du att se att det inte finns någon lönediskriminering. Warren Farrell beskriver utförligt och sakligt vad som ligger till grund för en bra lön.
  Rätten att bli trodd i ett sexualbrottsmål trots att de har haft en kjol på sig måste ställas mot rätten att inte bli dömd utan bevisning. Visst det är sorgligt och fruktansvärt med våldtäkter men vänd på steken och se vad som händer om vi börjar döma folk utan bevis. Hela samhället skulle förfalla.

 17. Ann Says:

  Klas: Jag instämmer med dig! Jag ställer mig mestadels tveksam till könssegregering, och särskilt i de exempel som anges ovan. Men ibland finns det behov för positiv särbehandling för att få bort den strukturella diskrimineringen av t ex kön eller etnicitet.

 18. barfota Says:

  @Ann

  Men ibland finns det behov för positiv särbehandling för att få bort den strukturella diskrimineringen av t ex kön eller etnicitet.

  Rimmar detta inte lika illa som att bekämpa krig med vapen. Var det inte bättre om det var rättvisa åt alla? Mig veterligen har något krig aldrig vunnits av någon alla har snarare varit förlorare på ett eller annat vis.

 19. Adam Weisshaupt Says:

  Ann
  Vem ska döma när ”ibland” ska gälla? Ytterligare en statlig myndighet?

 20. Sötis Says:

  Säg den feminist/kommunist som inte rapat standardlögnen ”kvinnohat” som svar till människors påtalande av diskriminering som drabbar pojkar eller män?

  Såsom en duktigt rövknullad genuspapegoja. Birdbrain.se =)

 21. barfota Says:

  @Sötis

  Håller med dig och det är faktiskt likadant med t.ex. invandrarfrågan då du blir anklagad för att vara rasist om du har en enda liten åsikt som inte passar in i åsiktsmaffians standardåsikter. Åsiktsmaffian är en hoper människor som antingen inte har egna åsikter och därför ansluter sig till den ”politiskt” korrekta mobbningen, de måste helt enkelt tillhöra en grupp för att våga tycka. Just nu är det män och rökare som är den aktuella måltavlan.

 22. Erik Says:

  Ann:

  ”Men ibland finns det behov för positiv särbehandling för att få bort den strukturella diskrimineringen av t ex kön eller etnicitet.”

  Nej de behoven är bara en personlig känsla. Det är precis som narkotikamissbruk. Behovet ifråga saknar reella orsaker att finnas. Du tror det finns ett sådant behov för att du bedömer det på basis av hur orolig och rädd du själv är/kan fås vara.

 23. The Genderrorist Says:

  Alltså, att ta upp den här frågan är definitivt inget uttryck för ”kvinnohat”, utan ett berättigat inlägg i genusdebatten. Just anklagelsen om kvinnohat är också ett typiskt, känsloladdat tjuvknep i syfte att ogiltigförklara korrekta argument.

  Dock är det kanske svårt att försvara formuleringar som ”en duktigt rövknullad genuspapegoja”, eller…? Skall vi män vara trovärdiga i debatten MÅSTE vi höja oss över den nivån!

 24. Erik Says:

  Genderrorist:

  ”Alltså, att ta upp den här frågan är definitivt inget uttryck för ”kvinnohat”, utan ett berättigat inlägg i genusdebatten.”

  Nej helt rätt men att göra anklagelsen är i sig en ofta använd teknik från den andra sidan i frågan. De löper ju annars risk att fråntas rätten säga saker utan täckning.

  ”Just anklagelsen om kvinnohat är också ett typiskt, känsloladdat tjuvknep i syfte att ogiltigförklara korrekta argument.”

  Faslska anklagelser som påstått kvinnohat är en av de vanligaste teknikerna ja. Men det finns många andra anklagelser med samma funktion som är minst lika urtypiska. Exempelvis ”det känns som om du tycker vi skall återgå till 50-talet” är en minst lika typisk teknik. Syftet är inte att ogiltgigförklara argument, syftet är att ogiltigförklara behovet av debatt överhuvudtaget så de själva inte riskerar tvingas komma med egna argument.

  ”Dock är det kanske svårt att försvara formuleringar som ”en duktigt rövknullad genuspapegoja”, eller…?”

  Var är behovet för försvar? Det där är ju bara ett uttryck för ilska. Hur absurt är det inte att de enda som får vara arga över någonting är feminister och pk-aktivister själva? Och påståenden att män som inte är arga ges större trovärdighet är som sagt inte empiriskt belagda. Vi skulle (till stor del för att vi själva är män) gärna föredra det var så men åter är våra önskemål inget argument för faktiska verkligheten.

  Skall vi presentera den faktiska verkligheten av hur den andra sidan (den sida som var den som i verkligheten fått alla fördelar och all trovärdighet) betett sig? Hoppa fram 2 minuter i denna video och bedöm själv om de behövde visa respekt för att få makt och trovärdighet.

  Meet the people shaping Americas future (mina lärare har uttryckligen fått flera av de saker de säger på lektionerna från dessa personers framgång)

 25. Sötis Says:

  The Gender Terrorist,

  I din nervösa strävan att vara den riktigt duktigaste hunden missar du helt att:

  ”En duktigt rövknullad genuspapegoja” ju är en ovanligt korrekt och koncis beskrivning av en helt ordinär, feministisk standard-”debattör”.

  Att följaktligen meddela den feministiska ”debattören” att denne de facto är en ”en duktigt rövknullad genuspapegoja” är således inte att ”sänka” sig själv till den låga feministiska floskelrapningen.

  Det hela är istället naturligtvis blott att helt sakligt upplysa den synnerligen billiga genuspapegojan om dess uppenbart låga trovärdighet och tydligt obefintliga mentala aktivitet.

 26. Monodemon Says:

  http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/kvinnopanelen-pa-davidsons-ordnade-tjejkvall(1564212).gm

 27. Chalmers slutar med tjejkvällar « GenusNytt Says:

  […] har blivit oerhört populära. Här har jag listat en del tjejkvällar. Killkvällar finns nästan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: