Hur göra 1 kvinna av 24 karlar?

by

 

Som alla vet letas det med ljus och lykta efter kvinnor när en chefspost ska tillsättas i konungariket Sverige. Alldeles speciellt mycket är det så inom myndighetsvärlden. Därför måste nu Sjöfartsverket i Norrköping vrida sig i plågor. De ska rekrytera en ny generaldirektör. Vederbörande ska efterträda den nuvarande generaldirektören Jan-Olof Selén. Han är man, som namnet antyder. Därför är det naturligtvis alldeles extra viktigt att det blir en kvinna som anställs. Vi har ju jämställdhet i Sverige, eller hur? Varannan damernas – minst.

Tjänsten är utannonserad, och det hemska som har inträffat är att 24 män och noll kvinnor har sökt den! 24 representanter för patriarkatet och inte en enda kvinna! Hur göra? Hur mycket Sjöfartsverket än tillämpar positiv särbehandling (ett finare ord för kvotering) blir det väldigt svårt att pressa fram en kvinna ur dessa 24 män.

Vad ska de göra? Annonsera om igen kanske? Vi får se vad som händer. Norrköpings Tidningar har i alla fall skrivit en artikel om dilemmat här.

(Tack för tipset, Albin! Jag uppskattar bloggtips mycket!)

Annonser

10 svar to “Hur göra 1 kvinna av 24 karlar?”

 1. Klas Says:

  Med tanke på Ströms bitska inlägg förväntar jag mig allra minst en manshatande artikel fylld av utspel kring hur hemskt det är att det bara är män, dessa samhällets överflödiga amöbor, som sökt tjänsten. Döm om min förvåning då jag märker att det enda artikeln har att säga om detta är:

  ”Regeringen söker efter ny generaldirektör till Sjöfartsverket – ett jobb som bara verkar tilltala män.”
  ”Bland de 24 personer som sökt tjänsten som generaldirektör och chef över Sjöfartsverket finns inte en enda kvinna.”

  Konsten att läsa in manshatande radikalfeminsim mellan raderna brukar inte vara så svårt för käre Pär, men detta är ju bara löjligt. Roande är det förvisso men knappast på det sätt Ström tänkt sig då han vitsigt raljerar kring hur hemskt många säkert tycker det är att inga kvinnor sökt den aktuella tjänsten. vad ska man kalla detta? Synsk maskulinism kanske? Man antar helt enkelt i förväg vad folk kommer att tycka, överdriver detta in absurdum för att få en billig poäng och inbillar sig att man genom detta ska ges plats i andra offentliga debatter än de som sker på jämlikhetsfientliga forum som Genusnytt och liknande.

  För att kunna diskutera ämnen som dessa krävs att man lär sig skillnaden på tjänster som tillsätts av män för män oavsett antalet kvinnliga sökande och tjänster som ingen kvinna i detta fallet är intresserad av. Att förlöjliga problematiken(vilket drabbar både kvinnor och män eftersom även män kan bli förfördelade på arbetsmarknaden, believe it or not) genom ett tramsinlägg får mig att undra om något av Ströms barn loggat in på pappas dator. Skrämmande okunnigt och barnsligt.

 2. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  Hejsan Klas!

  Det är tyvärr så här ansökningarna ser ut när det gäller chefsjobb. De domineras av män. Att det är fler män än kvinnor som utses till chefer har således inget med könsmaktsordning eller diskriminering att göra, vilket många feminister tycks tro. Utan tillsättningarna avspeglar enbart könsfördelningen bland ansökningarna.

  Din kritik mot Pärs inlägg förstår jag inte mycket av, och du får gärna komma med ett förtydligande.

 3. martin Says:

  Femnister förklarar alltid kvinnors lägre representation på chefsposter med könsdiskriminering. Män väljer män, kvinnor osynliggörs…
  Kanske kan det vara så att män helt enkelt är överrepresenterade till att kandidera till dessa poster och att kvinnors underrepresentation beror på bristande intresse. Alla feminister vill ha fler kvinnor i chefspositioner, men få kvinnor verkar vara intressersade att ta på sig ansvaret. Lättare då att sitta på sin genusinstitution och klaga över patriakratet.

 4. vmm Says:

  ”Jan-Olof Selén. Han är man, som namnet antyder”

  Det går inte att säga något om kön längre när det gäller vuxna människor. Vuxna människor får byta namn till namn som traditionellt tillhör motsatt kön. Fast namnet ANTYDER än så länge att det är en man eftersom inte så många vuxna utnyttjat namnbytarrätten. Så visst… du har rätt. Ville bara kommentera 🙂

 5. Mormor Says:

  Om nu alla bestämmer sig för att nästa anställda måste vara en kvinna bara för att den förra var man, betyder det att nästnästa måste vara en man för att nästa är en kvinna? Skulle vara intressant om dom är jämställda i sin kvotering.

 6. C Says:

  Mormor:

  Naturligtvis inte.

  Ett lysande exempel på detta är när Mona Sahlin nyligen gick ut och kommenterade att det inte spelar någon större roll om Margot Wallströms efterträdare är moderat eller socialdemokrat – det viktigaste är att hon är kvinna.

  En man skall alltid efterträdas av en kvinna. En kvinna skall alltid efterträdas av en kvinna.

  Det finns tre totalitära ideologier: kommunism, nazism, feminism – klasskamp, raskamp, könskamp.

 7. solhimmel Says:

  Klas

  Jag tror nog att du missar hela poängen med flit, eller?

  24 män vill bli chef över Sjöfartsverket”

  Är det vanligt att tidningarna annonserar antalet sökande till statliga tjänster? Nej, just det. Vinkling handlar även om selektering av vilka nyheter som läggs fram – och det vet nog du också. Varför skrev inte tidningen bara att 24 st sökte jobbet, varför var det så viktigt att poängtera att det var män – och hur kan det komma sig att det blev en nyhet över huvud taget – var det kanske ett pressmeddelande från någon instans? Många frågor, har du kanske något svar?

 8. barfota Says:

  @ Klas

  Konsten att läsa in manshatande radikalfeminsim mellan raderna brukar inte vara så svårt för käre Pär, men detta är ju bara löjligt.

  Genom att skriva ”käre Pär” så försöker du använda härskarteknik mot Pär, ajabaja.

  En förklaring till varför det finns så ojämn fördelning av män/kvinnor på olika arbetsplatser, inom politiken och i diverse styrelser kan bero på att kvinnor helt enkelt inte vill ha (som du själv skrev) dessa platser.

  För att ta ett exempel som är alldeles färskt.
  Jag jobbade i valberedningen i en förening där vi skulle ha i 3 nya ledamöter. Jag tillfrågade 2 kvinnor och 1 man om de var intresserade, samtliga tackade ja. När det sedan var dags att hålla möte och rösta och tillsätta dessa tre personer så uppenbarade sig endast en av dessa tre…. Just det mannen, de andra två (kvinnorna) hörde inte ens av sig och lämnade återbud.

 9. Erik Says:

  Klas:

  ”Konsten att läsa in manshatande radikalfeminsim mellan raderna brukar inte vara så svårt för käre Pär, men detta är ju bara löjligt.”

  Konsten att läsa in manshatande radikalfeminism mellan raderna verkar stämma mer på dig Klas än på Ström då det ingenstans i hans text finns referenser till manshat eller radikalfeminism. Sådana referenser finns endast i din text. Att du PÅSTÅR det gör det inte sant. Falska anklagelser är inte legitima argument för ytterliga anklagelser, fatta!

 10. Martin Says:

  Läste att sjöfartsverket via headhunting till slut fick tag på en kvinna som tackade ja till jobbet. Hon är säkert jättebra, men jag undrar om man på förväg bestämt att det skulle vara en kvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: