Är jämställdhet rosa?

by

 

Nu har en organisation kallad Rosa Näringsliv startat. Det är en paraplyorganisation för dem som eftersträvar ökad jämställdhet i näringslivet. Bakom det hela står tre kvinnor som sedan länge arbetar professionellt med kvinnors karriärutveckling. Läs mer här.

Man blir betänksam. Rosa är en symbolfärg för det kvinnliga. Är det då en lämplig färg för att symbolisera jämställdhet?

När man läser artikeln framgår det tydligt att Rosa Näringsliv ska kämpa för kvinnor i näringslivet, främst på chefsposter. Det kan ur ett jämställdhetsperspektiv ifrågasättas av två skäl:

1. Jämställdhet är inte 50/50 procent män och kvinnor – det är lika möjligheter och skyldigheter. Om fler män än kvinnor eftersträvar toppositioner i yrkeslivet till priset av stora uppoffringar på andra områden såsom familjeliv och kontakt med barnen så är det inte ojämställt att det också blir fler män på chefsposter.

2. Det är inte bara kvinnor som är underrepresenterade i näringslivet. På en del jobb är män kraftigt underrepresenterade. Skolan, till exempel, är ett veritabelt kvinnouniversum vilket inte är positivt för barnen. Varför jobbar inte Rosa Näringsliv generellt för underrepresenterad kön?

Ett bra exempel på att män i större utsträckning än kvinnor eftersträvar toppositioner utgör Sjöfartsverkets rekrytering av ny generaldirektör. 24 män och 0 kvinnor har sökt jobbet. Lär mer om det här.

Annonser

9 svar to “Är jämställdhet rosa?”

 1. martin Says:

  Anledningen till varför feministerna inte vill ha in mer män i förskolan hittar du här: http://www.nyan.ax/nyheter/?news_id=46992&news_instance=2
  ”Att ha mer manlig personal på daghemmen lägger kommittén ingen större vikt vid. Man anställer personal för att de är bra pedagoger, inte baserat på kön.
  – Tyvärr förstärker manlig personal ofta könsrollerna. De är ute med barnen och spelar fotboll eller är i verkstaden, säger Nikula.”

 2. Info Says:

  ROSA BARNKLÄDER

  I den svenska leksaksvärlden är dock rosa en ful och kvinnodiskriminerande färg.

  Rentav ondskefull. En färg, som inför varje jul upprör och engagerar en mängd myndigheter och högt avlönade tjänstemän. Sveriges radio sänder årligen ut en rad program på temat.

  I höst har cirkusen redan börjat. Fördömandet av världens leksakskataloger. Närmare bestämt av dessas framställningar av små flickor som små flickor och små pojkar som små pojkar. De förra som prinsessor (inte som riddare), klädda i ROSA (skärt), de senare som riddare (inte som prinsessor), ej klädda i rosa.

  Återigen hörs upprörd jämmer över, hur litet intryck de stora leksaksfabrikanterna världen över tagit av svenska genuspedagogers och dagisfröknars ansträngningar att utplåna det biologiska könet.

  Men det finns en gnista av hopp. En klass med 12-åringar någonstans i Sverige har nyligen genom sin feministiska lärarinna manipulerats att formellt anmäla och även lyckats få RO att fälla jätteföretaget Toys R Us på grund av ”nedvärderande” och könsrollskonserverande inslag i dettas leksakskatalog förra året.

  ”Det var för inför förra julen som klassen gjorde sin anmälan av leksakskedjans julkatalog, som finalen på ett treårigt projekt om jämställdhet. – Vi har jobbat med könsroller ända sedan fyran, förklarar läraren Kristina Tannerfalk för Smålandsposten.”

  Först ut att jubla är bl.a. feministavdelningen Wendela i Aftonbladet. Googla t.ex. på ord som

  leksakskatalog ro TOYS R US

  så kommer situationen att stå klar. Det samlade bloggjublet kan man följa här (Bloggportalen.se, kategorin Vardagsbetraktelser):

  http://192.71.239.235/BlogPortal/view/MostLinkedMediaEntries?id=310946&categoryId=29&pager.offset=0

  Kontentan hos den officiella, svenska tyckareliten tycks vara, att man inte ska begränsa barns utveckling genom att låtsas, att det finns olikheter mellan kvinnor och män. Enligt nyare genusteorier bör barnen i stället få utvecklas helt fritt. Utan någon som helst påverkan. Precis som eleverna i Kristina Tannerfalks klass ovan… Alltsedan fjärde klass…

  Som tur är finns numera också könsneutrala julklappar:

  http://www.malmgrenpaintings.se/1984_delsida.htm

 3. Klas Says:

  Info: I fallet du refererar till var det barnen själva som tog illa upp för att de porträtterades som antingen vildingar som vill springa runt med svärd eller prinsessor som vill sitta still. Ett hedervärt initiativ av ett gäng tolvåringar. Du kan inte på allvar mena att alla pojkar och flickor är stöpta enligt samma mall och att enda anledningen till att ett barn vågar säga emot samhället måste vara för att de blivit hjärntvättade av en feminist?
  Många pojkar gillar att leka krig och många flickor gillar rosa saker men de som inte gör det måste väl få läsa en leksakskatalog utan att känna sig utanför? Hur kan någon bli arg på detta? Jag är mållös över din intolerans.
  Hur kan man vara emot att någon utvecklas fritt förresten? Är du kanske rädd att de ska bli, hemska tanke, homosexuella eller öppensinnade människor som inte alltid måste hävda sig baserat på sitt kön?
  Tycker du inte att det bästa är att utgå från barn som individer istället för att automatiskt köpa svärd till killar och leksakssmink till tjejer(vilket verkar vara din metod). Jag tror barnen i din närhet skulle uppskatta att inte bli placerade i stereotypa fack eller använda som rekvisita för att få hata feminister.

 4. Tanja Bergkvist Says:

  Och här är AB-länk om toys n Rus: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5910159.ab

  Visst är de där katalogerna lite överdrivna, det kan tom jag instämma i.
  Fast Klas, ”Ett hedervärt initiativ av ett gäng tolvåringar” – tror du verkligen det var DERAS initiativ? 🙂

 5. Dalahest Says:

  Det är väl möjligt att det är lite överdrivet, men så är även den statliga genusindustrin. Skillnaden för mig som privatperson är att jag bara kan välja i det ena fallet. Jag kan välja att köpa mina leksaker i andra affärer, men om jag till exempel vill välja att studera på universitet eller starta eget företag finns inte den möjligheten (att välja bort genusperspektivet) eftersom den statliga ”jämställdheten” förhindrar det genom att förutsätta den obevisade hypotesen könsmaktsordningens/patriarkatets existens. Poängen är att även om katalogen är överdriven så borde de som ändå vill handla från den få göra det utan statens inblandning.

 6. Frida Says:

  För mig är det inte färgen i sig som är problemet utan vad färgen symboliserar (eller har gjort i alla fall).

  Frågan är ju också VARFÖR 24 män sökt jobbet och noll kvinnor.

 7. Adam Weisshaupt Says:

  Frida
  Är det månne männens fel, igen?

 8. Adam Weisshaupt Says:

  Vad symboliserar i så fall feminism?

 9. bloggläsare Says:

  Frida,

  Jag tror att felet som många, med dig, gör är att nedvärdera den ena färgen men inte den andra vilket beror på decenniers indoktrinering. Jag såg nyligen någon som skrev att kvinnorna har gått på världens nit eftersom de har tvingats ut i arbetslivet men ändå bara bytt ut vården av sina nära och kära mot vård av helt okända, och jag tror att det kan ligga något i det även om det inte gäller alla, men det gäller generellt sett.

  Det hade nog varit bättre om hemmalivet inte stigmatiserats utan istället uppvärderats och belönats på samma sätt som ute i det kalla arbetslivet som inte är så roligt som alla tror. Hur många har inte gått på myten om att karriär och hög lön gör en lycklig? För mig fungerade det i alla fall inte, jag blev inte lyckligare – tvärtom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: