Mäns lidande i Afghanistan osynliggörs

by

 

Två debattörer vid namn Sonali Kolhatkar och Mariam Rawi har skrivit en upprörd debattartikel (här) i Aftonbladet om USA:s krigföring i Afghanistan. Det som fått dem att fatta pennan är att kvinnorna i Afghanistan inte skyddas tillräckligt i kriget. ”USA skyddar inte kvinnorna”, är rubriken för artikeln.

Debattörerna är upprörda över att en feministisk organisation vid namn Feminist Majority Foundation förespråkar en förstärkning av de amerikanska trupperna i Afghanistan. ”Kvinnor drabbas alltid oproportionerligt hårt av krigets följder, och att tro att kvinnors rättigheter skulle kunna erövras med kulor och blodspillan är en farligt naiv ståndpunkt”, skriver Sonali Kolhatkar och Mariam Rawi. ”Den amerikanska närvaron i Afghanistan gör ingenting för att skydda afghanska kvinnor. Kvinnor tvingas offra sig själva i en aldrig tidigare skådad omfattning. När ingen rättvisa ges åt kvinnor finner de ingen annan utväg än självmord.”, slkriver de vidare.

Kvinnor, kvinnor, kvinnor. Det andra könet nämns inte. Det tycks inte vara ett dugg synd om männen i Afghanistan, av denna debattartikel att döma. Varken om den manliga delen av civilbefolkningen eller om de män som tvingats ut i kriget som stridande soldater, förmodligen under hot om att annars bli dödade.

För övrigt repeteras här än en gång den famösa myten att kvinnor drabbas värre än män i krig. Sanningen är naturligtvis den motsatta. Även om det stämmer – och är hemskt – att kvinnor drabbas av våldtäkter i krig så drabbas män av att bli sönderskjutna och söndersprängda. Knappast ett bättre öde. Men som så ofta osynliggörs mäns lidande.

Nog är det sant att kvinnor på många håll i Afghanistan har sämre medborgerliga rättigheter än män, att flickor på en del håll förhindras att gå i skolan, och liknande. Detta är naturligtvis djupt orättvist och ska bekämpas. Men det utgör inget skäl för att osynliggöra mäns lidande.

Annonser

2 svar to “Mäns lidande i Afghanistan osynliggörs”

  1. profanum_vulgus Says:

    Ja en sak som kan nämnas är att före USA:s krig utgjordes befolkningen i Afghanistan av 66% kvinnor. Kriget hade alltså dödat så många fler män att de bara utgjorde en tredjedel av befolkningen.

  2. Inte konstigt att vi shoppar så mycket « Angeläget! Says:

    […] Det- är-syndast-om-männen-bloggen gjorde för någon dag sedan gällande att de stackars afghanska männen osynliggörs i media. Som vanligt tar Pär Ström tillfället i akt och vänder på pannkakan. Visst är det synd om människor som lever i fanatisk diktatur. Men skillnaden mellan könen i en könssegregerad kultur kan du inte föreställa dig förrän du dragit en burqa över huvudet och vinglat omkring själv, på grusvägar i högklackade sandaler. Afghanistans kvinnor har inte sig själva att skylla, till lika stor del som männen där kan tänkas ha det. Det är ju faktiskt männen som bestämmer och då menar jag bestämmer. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: