Etiskt råd vill stoppa könsstympning av pojkar

by

 

I Sverige är könsstympning av flickor förbjuden men könsstympning av  pojkar är tillåten. Det handlar om det ingrepp på det manliga könsorganet som kallas omskärelse, och som huvudsakligen genomförs av religiösa skäl.

Att irreversibelt ta bort delar av könsorganet på småpojkar som inte kan ta ställning till saken själva är djupt oetiskt. Det är könsstympning. Märkligt nog försvaras den manliga könsstympningen med argumentet att ”det är bättre att stympningen görs lagligt än att den görs i hemlighet” – och därför ska den vara tillåten. Ingen skulle dock komma på tanken att försvara könsstympning av flickor med samma argument.

Ett annat argument till försvar för manlig könsstympning är religionsfrihet. Ingen skulle heller komma på tanken att låta det försvara stympning av flickor. Ännu ett exempel på hur pojkar/män behandlas strävare av samhället än flickor/kvinnor.

Ett tredje argument som politiker ofta för fram är att könsstympning av flickor är ett värre ingrepp än omskärelse på pojkar är. Det är förvisso sant i många fall (men inte alla). Men det utgör inget argument för att tillåta könsstympning av pojkar. Det vore ju som att hävda att man gott kan låta misshandel vara tillåtet eftersom mord är ett värre brott.

Inte nog med att könsstympning av pojkar är tillåten i Sverige – från den 1 oktober i år rekommenderar Sveriges kommuner och landsting alla Sveriges landsting att genomföra manlig könsstympning i landstingets regi.

Ett landsting som vågar stå emot det feministiska samhällsklimatet, och tillämpa lite egen tankeverksamhet, är landstinget i Jämtland. Deras etiska råd vill stoppa alla omskärelser som inte är medicinskt motiverade. Och de hänvisar till FN:s barnkonvention. Läs mer här. Heder åt Jämtland!

Den som vill omskära sig ska naturligtvis få genomföra det. När han fyllt 18 år och kan förstå konsekvenserna.

Här finner du en svensk informationssida om könsstympning av pojkar. Ett besök rekommenderas.

21 svar to “Etiskt råd vill stoppa könsstympning av pojkar”

 1. Henrik Says:

  Det är stor skillnad mellan manlig könsstympning och kvinnlig.

  Om manlig könsstympning hade varit att ta bort hela snorren så skulle det legat på samma plan.

  Visst… Att ta bort förhuden ska inte vara någon rutinåtgärd, men artikeln blir inte trovärdig när du drar jämförelsen.

 2. barfota Says:

  @Henrik

  Både vagina och penis är könsorgan som stympas. Vad som är märkligt är att pojkar får stympas men inte flickor eller djur. Det är t.ex. sedan länge förbjudet och straffbart att kupera öron och svansar på hundar.

  Att dessutom låta skattebetalarna vara med och betala för religiösa påfund är dessutom rena vansinnet. Tummen upp för landstinget i Jämtland.

 3. Kjell Says:

  Till Henrik:

  Du säger ”Det är stor skillnad mellan manlig könsstympning och kvinnlig”.
  Jag kan inte hålla med dig.
  Det finns en motsvarande omskärelse på flickor där klitoriskappan tas bort.
  Det motsvarar den manliga omskärelsen men det är inte ett lika stort ingrepp
  som omskärelsen på pojkar.

  Trots det så är alla omskärelser på flickor olagliga men det är tillåtet att
  omskära småpojkar.

  Det ska naturligtvis vara olagligt att omskära alla barn, oavsett kön !!!

 4. Wagner Says:

  ”Vi ska se till barnets bästa, och det är att omskärelse av pojkar sker med god hygien och med smärtlindring. Det bör utföras inom alla landsting. Annars kan det öppna för obehöriga att utföra ingreppet utan vare sig smärtlindring eller tillräckliga kunskaper, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.”

  Det här öppnar ju för nya möjligheter. Tänk vilken lättnad för alla som skär sig i handlederna, bara boka tid och få jämna fina snittytor. Självmord kanske? Inte så kul för frugan att städa upp i köket när karln skjutit skallen av sig. Bättre att landstinget sköter den biten också. Sen skickar man bara ett SMS till dom anhöriga och ber dom hämta kroppen.

 5. Lavazza Says:

  Henrik:

  Det är bara att gå in på lite plastikkirurgers hemsidor, så kan du se att vuxna kvinnor frivilligt gör omskärelser, som är ungefär lika (eller mer) omfattande som den omskärelse av penis som vuxna män gör. Ska vi tillåta föräldrar att uppdra åt läkare att göra omskärelse av små flickor upp till den största omskärelse som vuxna kvinnor frivilligt gör?

 6. barfota Says:

  @Kjell

  Håller fullständigt med dig om att…

  ”Det ska naturligtvis vara olagligt att omskära alla barn, oavsett kön !!!”

  Jag tycker det är dags att tala om det för våra politiker också. Det är fel! Dessutom dubbelt fel att skattepengar skall användas till att stympa människor med.

 7. Nina Says:

  Jag tycker inte att omskärelse borde vara tillåtet i Sverige. När man tillåter det i lagen säger vi att det ”ok”. Och det är det inte.
  I den här frågan är vi faktiskt överrens (förutom att det är samma sak att könsstympa flickor då man tar bort klitoris. Det är inte samma sak. Men båda sakerna är illa).

 8. barfota Says:

  @Nina

  All heder åt dig Nina, fortsätt så och försök vara objektiv i andra frågor också.

 9. Per Says:

  Det finns varianter av kvinnlig könsstympning t ex sk prickning som innebär att man rispar klitoris, dvs. ingen vävnad skärs av. Det är förstås lindrigare än att man skär av en förhud. Även prickning är förbjuden i svensk lag.

 10. Kjell Says:

  Jag ät pessimistisk över hur vi ska få våra politiker att ta sitt ansvar
  och förbjuda omskärelser på ALLA barn.
  Jag tror att det finns ett STORT folkligt stöd för det.
  Det finns tom judar och muslimer som vill få ett stopp på detta.
  Bland judiska män i Sverige är endast 40 % omskurna.

  Här är sosse-politikern Christina Meltin-Westerlund.
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=514&blogg=34906
  Hon har ruggiga åsikter.

  Folkpartisten Birgitta Rydberg är nästan i samma klass
  http://birgittarydberg.wordpress.com/2009/08/04/omskarelse-av-pojkar-ska-goras-ratt/

  Göran Hägglund hävdar att religionsfrihet går före barnens rätt.

  Tom RFSU har märkliga åsikter.
  http://www.rfsu.se/manlig_omskarelse_losning_pa_hiv_.asp

  Här kommer några bildsekvenser på biverkningarna:
  http://www.circumstitions.com/Restric/Botched1sb.html
  OBS! det är 8 bildsekvenser. Länkarna är längst ner.

 11. barfota Says:

  @Kjell

  ”Jag ät pessimistisk över hur vi ska få våra politiker att ta sitt ansvar
  och förbjuda omskärelser på ALLA barn.”

  Tyvärr så tror jag att detta politiska beslut och att nästan alla partier säger sig vara feministiska grundar sig i ”röstfiske” och ingenting annat.

  Det enda sättet att få politiker att vakna är att vägra rösta på dem. Glöm inte att all makt faktiskt ligger hos folket, men vi måste våga och vilja ta den makten också.
  De politiker som sitter vid makten i dag är ditsatta av deras väljare, vi har därför det samhälle vi förtjänar…..

  Skyll inte på mig bara jag har sedan länge tagit bestämt avstånd både från all religion och den förda politiken i Sverige.

 12. Logitech Says:

  Det ytterligt vidriga politikersvin som uttalar sig ens i närheten av positivt om att godtyckligt skära sönder barnens könsorgan borde rimligen åtalas för medverkan till grov misshandel. Vi lever ju trots allt inte på medeltiden.

 13. Tommy Jonsson Says:

  Ollonet skyddas av förhuden på samma sätt som klitoris skyddas av de inre blygläpparna. Ollonet och klitoris är våra känsligaste sexuella organ och det är förhuden och inre blygäpparna som tas bort och det är en könsstympning som kan anses som likvärdig. Den könsstympning där man tar bort främre delen av klitoris 0ch syr ihop öppningen till vaginan är den värsta varianten men är inte lika vanlig.

 14. Tommy Jonsson Says:

  Ollonet skyddas av förhuden på samma sätt som klitoris skyddas av de inre blygläpparna. Ollonet och klitoris är våra känsligaste sexuella organ och det är förhuden och inre blygäpparna som tas bort och det är en könsstympning som kan anses som likvärdig. Den könsstympning där man tar bort främre delen av klitoris och syr ihop öppningen till vaginan är den värsta varianten men är inte lika vanlig.
  Könsstympning skall kriminalliseras.

 15. Pether Says:

  Ett argument emot kvinnlig könstympning är att flickorna inte har egen sägen i frågan och därför inte ska göras.

  Samma sak gäller tydligen inte pojkar.

  En sak ‘för’ manlig stympning är att det skulle skydda mot HIV/AIDS(vilket det inte gör för övrigt). Men skulle det inte vara bättre då att cutta kuken när pojken eventuellt blir sexuellt aktiv? För inte ska han väl pippa smittade tjejer när han e 3?

 16. Urban Says:

  Hiv-argumentet är intressant då det ofta anförs.

  Till att börja med så sprider inte små gossar hiv varför det är ett konstigt resonemang; eventuella fördelar av omskärelsen har att göra med den vuxne mannen. Sedan så brukar jag fråga hiv-preventivförespråkarna varför de inte föreslår att alla pojkar i landet ska omskäras då det är ett så fantastiskt hiv-vaccin. De brukar bli tysta då.

 17. Lavazza Says:

  Om könsstympning är bra för små barn till judiska och muslimska föräldrar, så är det väl bra för alla män, och således något som borde bli obligatoriskt, ungefär som skyldigheten att bära bilbälte. 😉

 18. barfota Says:

  Helt förkastligt att en organisation som RFSU som i många sammanhang annars betraktas som en ”expertgrupp” går ut med ett sådant här uttalande. Om RFSU vill framstå som en vettig organisation så måste de också börja agera därefter.

 19. Kjell Says:

  Det finns stora ekonomiska intressen bakom omskärelser av spädbarn.

  Amputerad frisk vävnad från spädbarn används inom medicin/kosmetika -industrin.
  Amputerade förhudar från spädbarn säljs tydligen med stor förtjänst.

  http://www.foreskin.org/f4sale.htm
  http://www.heyokamagazine.com/HEYOKA.7.HEALTH.%20ForeskinFace..htm

 20. Biggles Says:

  @Tommy Jonsson: ”Ollonet och klitoris är våra känsligaste sexuella organ”

  Jag håller med din kommentar, men vill påpeka att ovan citat inte är helt korrekt. Förhuden är nämligen mer känslig än ollonet i många fall, och spelar stor roll sexuellt. Läs mer här:

  http://biggles-filosoferar.blogspot.com/2007/01/10-saker-du-inte-visste-om-frhuden-p.html

 21. Nero Says:

  Mellanösterns kvinnosyn kommer från dem känslomässigt stympade männen.
  Mutilerade män får en konstig självuppfattning och desperat behov av att äga en kvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: