Flykt från mansförtrycket på motorcykel

by

”Våren 1960 kom min kompis och jag till Sverige på en BMW med sidovagn för att söka jobb och undkomma den hotande tvååriga tyska värnplikten”, skrev Harald Alberti i en liten notis i DN igår (se bilden nedan). Han presenterar det bara i förbifarten, just like that. Inget särskilt med det.

Oförmågan att se mansförtrycket i det ovanstående exemplet är typisk för vårt samhällsklimat. Mansförtrycket finns överallt runt omkring oss, men vi tänker inte på det för vi är inte vana vid att betrakta det som förtryck. Män biter ihop. Gör sina uppoffringar i tysthet. Dock är det så att många saker som män måste stå ut med skulle få feminister att gå i taket och slå dubbelvolter om det var kvinnor som var drabbade.

T’änk dig exempelvis ett par kvinnor som skrev i tidningen att de var tvungna att emigrera för att slippa tvångstjänstgöra som dagisfröknar i två år utan lön, med hot om fängelsestraff vid vägran. Beskyllningarna om patriarkat och könsmaktsordning skulle hagla, och det land där detta medeltida kvinnoförtryck tillämpades skulle brännmärkas som nästan antikrist själv.

Men nu är det ju bara en man som har drabbats. Då finns det ju ingen anledning att bry sig. En karl ska väl göra lumpen!

För övrigt, här skriver DN om jämställdhet i Frankrike. Papporna ska förmås att ”ta ansvar”. Låter bekant…

För övrigt 2, idag skriver bloggaren Daddy ett oerhört viktigt inlägg. Ett sista desperat försök att rädda sin dotter. Se här. Ge  honom gärna stöd i form av en kommentar.

mcflykt

Annonser

6 svar to “Flykt från mansförtrycket på motorcykel”

 1. Info Says:

  APROPÅ MANLIG VÄRNPLIKT

  Den allmänna värnplikten är ju numera i det närmaste avskaffad i Sverige. I den mån den finns kvar, tycks den främst tjäna syftet att få så många unga tjejer som möjligt att bli stridspiloter, granatkastarbefäl, fjälljägare osv. Emellertid – jag rekommenderar Tomas Gürs mycket intressanta ledare i Sv.D. idag. Han belyser frågan ur en i dagens Sverige något oväntad synvinkel.

 2. vmm Says:

  Jag läste för några år sedan i en kenyansk dagstidning om ett fall där en man jagats av en folkmobb och när dom fick tag i honom hade dom omskurit honom. Det stod att han därefter förts till sjukhus med svåra blödningar.

  Vad hade hänt om den mannen före överfallet flytt till Sverige och sökt asyl på grund av att han inte ville bli omskuren? Risk för könsstympning är något som kan ge asyl i Sverige men då snackar vi om kvinnor. I Sverige är ju omskärelse av män något lagligt så den här mannen riskerade alltså att utsättas för något som är lagligt i Sverige – dvs inte en chans att han hade fått asyl.

  ELLER: Tänk om han hade fått asyl!! Då hade han alltså fått asyl för att han flytt från något i ett annat land som vi i Sverige inte anser olagligt… Undrar hur motiveringen till beslut om asyl hade låtit då!

  (jodå, jag vet att man inte får omskära män i Sverige mot deras vilja, men å andra sidan brukar ingen ägna sig åt att fråga när det gäller t.ex. småbarn)

 3. vmm Says:

  Och appropå mitt ovanstående inlägg – hur är det med värnplikt och asyl? Kan man få asyl i Sverige på grund av att man riskerar att måsta göra värnplikt i ett annat land? I Sverige är ju värnplikt laglig så det är väldigt motsägelsefullt om vi ska ge människor från andra länder asyl i Sverige på grund av värnplikten samtidigt som vi tvingar våra egna medborgare att göra värnplikt… Men jag vet inte hur det är med den här saken.

 4. vmm Says:

  Appropå igen det jag skrev ovan: kanske är det så enkelt som att kvinnor kan få asyl i Sverige på grund av risk för könsstympning eftersom det är olagligt i Sverige med könsstympning av just kvinnor. Och att kvinnor kan få asyl i Sverige på grund av hotande värnplikt eftersom det i Sverige är olagligt att tvinga kvinnor göra värnplikt (i praktiken skulle det då gälla bara israeliska kvinnor eftersom dom är dom enda i hela världen som kan tvingas göra värnplikt, vad jag vet).

  I sådana fall skulle män inte kunna få asyl på grund av hotande omskärelse eller hotande värnplikt. Men jag vet inte om det är så här.

 5. Lavazza Says:

  Min före detta svärfar flyttade också till Sverige från Tyskland vid ungefär samma tid för att slippa göra militärtjänst. Han nämnde det i en radiointervju och reaktionerna var retsamma eller upprörda kommentarer om smitning, snarare än medlidande för att behöva lämna sitt hemland pga förtryck pga könstillhörighet. 😉

 6. Jakob Says:

  Tja, i våras skrev ledarna för ett par politiska ungdomsförbund, samt Värnpliktsrådet i upprörda ordalag om att det förekom könsdiskriminering inom värnpliktsutbildningar. Denna könsdiskriminering bestod tydligen i att vissa kvinnor, som frivilligt väljer att göra lumpen, inte känner sig som en lika självklar del av försvaret som de män som tvingas dit.

  Att män (och bara män) i Sverige, år 2009, kan tvingas att ägna en stor del av sitt liv till oavlönat, hårt och ibland farligt arbete skulle vara könsdiskriminering fanns inte på kartan. Att män (och bara män) i Sverige år 2009 kan tvingas ut i krig och bli kanonmat, är inte heller könsdiskriminering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: