Låt honom svälta, han är man

by

Hjälp till fattiga länder, så kallat bistånd, ska bara gå till kvinnor. Det kräver författaren och journalisten Hillevi Wahl i en krönika i tidningen Metro (här). Orsaken är: ”Kvinnor arbetar hårt och är ansvarstagande. De dricker inte, spelar inte och överger inte sin familj”.

Hon generaliserar ganska friskt, Hillevi. Hos henne är det inte tal om att se människor som individer. Mänskligheten är enligt Wahl två kollektiv – gruppen män och gruppen kvinnor. Inom respektive grupp är alla lika. Och rollfördelningen är klar: Männen är det skyldiga könet, kvinnorna är det behjärtansvärda könet alternativt det drabbade könet.  Så en svältande karl i tredje världen ska inte ha någon hjälp, inte.

Jämställdhet i Sverige år 2009 efter Kristus.

 

Annonser

19 svar to “Låt honom svälta, han är man”

 1. Bierman Says:

  Hej Pär,

  Det går inte att läsa hela detta inlägg. Eller är det kanske bara min dator som krånglar?

 2. barfota Says:

  Lite elakt och ironiskt. Men har inte kvinnor alltid varit bra på att använda andras pengar? :=)

 3. vmm Says:

  Jag har hört Gunilla Carlsson säga flera gånger att svenskt bistånd ska vara fokuserat på att hjälpa kvinnor. Och att nu måste vi hjälpa dom fattiga kvinnorna. Och liknande uttalanden.

  Så jag tycker det känns som att Hillevi sparkar in en öppen dörr här.

  ”Ändå avsattes 2005 bara 7,5 miljarder av världens samlade bistånd på 108 miljarder till kvinnor.”

  Det här tolkas raskt som att män får nästan allt bistånd bara för att en mindre del absolut måste ges till personer som är kvinnor.

  Och siffran kan knappast stämma heller. Sverige ger ju ungefär 30 miljarder i bistånd varje år så att världens samlade bistånd skulle vara 108 miljarder låter osannolikt.

 4. parstrom Says:

  Bierman!
  Om du menar klippet ur krönikan, med bild, så är den beskuren. Det är inte meningen att hela ska vara läsbar där. Du kan klicka på länken för att läsa hela. Upphovsrätt…
  Pär

 5. Klas Says:

  Oh, citatet kom ju inte ens från henne utan från Percy Barnevik.
  Lite intressant att en man som har tjänat uppåt en miljard i sitt liv om jag inte missminner mig tycker att kvinnor är mycket bättre på att förvalta pengar.

  Helt otroligt att Anna Anka ens höjer ett ögonbryn när något sånt här skrivs av en seriös journalist.

 6. Magnus Says:

  hmmm….kanske ska ge henne som förslag att driva frågan om arbetsläger för män? på det sättet så är ju kvinnorna skyddade samtidigt som de lever som vanligt, på ngn annans arbete 😉 …ironi…men man blir onekligen lite trött i mössan.

  föresten har jag försökt att finna ut hur definitionen av en patriarkal struktur ser ut eg. men det enda jag kan finna är att den inte finns annat än en massa text skriven om vad div. genusvetare anser att det är men att ingen inom det fältet ens försökt sig på att göra en klart avgränsad definition av det.

 7. Pille Says:

  En patriarkal struktur innebär att män tjänar mer, sitter på de högsta posterna i samhället samt uttrycker rädsla när kvinnor kräver jämlikhet. Se Genusnytt som exempel på detta.
  Ang artikeln så är det väl ganska tydligt att hon vill skapa en debatt. Dessutom nämner hon att man genom att fokusera på kvinnor gagnar hela samhället(där även män ingår). Därmed inte sagt att jag håller med henne men att påstå att hon struntar i män blir ju därmed en ren lögn käre Pär. Att du illustrerar det hela med en bild av en utmärglad man bidrar inte heller till journalistisk trovärdighet.

 8. Sötis Says:

  Hillevi Wahl. En kvinna som helt öppet vädrar det nakna ideologiska hatet mot vissa människor. Naket hat på basis av medfött kön. Ett hat mot människor som hon aldrig har träffat, och aldrig kommer att träffa.

  Feministen Hillevi Wahl sprider sitt eget sjuka hat med stöd av en verklighetsförnekande, avhumaniserade och avindividualiserande kollektivistisk ideologi: ‘femin’ -ism.

  En verklighetsförnekande, avhumaniserade och avindividualiserande – kollektivistisk ideologi. Det låter bekant.

 9. Klas Says:

  Det är roligt att när en feminist skriver här eller på andra liknande sidor så blir det nästan alltid samma melodi:
  1: Se så okunniga ni är.
  2: Ni är dåliga som gör det ni gör, ni borde veta bättre.
  3: Härskartekniker med basis i 1-2.

 10. Ulf Andersson Says:

  @ Klas

  ”Det är roligt att när en feminist skriver här eller på andra liknande sidor så blir det nästan alltid samma melodi:
  1: Se så okunniga ni är.
  2: Ni är dåliga som gör det ni gör, ni borde veta bättre.
  3: Härskartekniker med basis i 1-2.”

  När ni feminister hävdar att ni vet bättre än oss som är för sann jämställdhet utan att ni har belägg för det ni skriver,
  får ni ju räkna med mothugg.

  Man måste kunna styrka sina påståenden
  när man går in i en diskussion
  på seriösa bloggar som GenusNytt.
  Tycka en massa saker kan man göra
  på oseriösa bloggar istället.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 11. Logitech Says:

  Den förmodat okyssta feministsuggan Hillevi Wahl formligen vältrar sig i feministiska fördomar och genuskorrekt manshat. Hon ger onekligen den unket feministiska könsrasismen ett ansikte. Och det är verkligen inte vackert.

  Hillevi Wahl behöver mentalvård, stöd, och hjälp för att ta sig ut ur sitt sjuka och destruktiva hat mot människor av annat kön än henne.

  Mentalvård, därför att hon förstår inte det för oss allra flesta fullständigt självklara; att hjälp bör utgå ifrån den fattiga och svältande människans aktuella behov, och inte efter blint och naket feministiskt hat mot ett förutbestämt könskollektiv.

 12. Adam Weisshaupt Says:

  Pille,
  Finns det någon lag om att kvinnor inte får tjäna pengar eller sitta i styrelser? Är männens liv lyckligare i Sverige för att de tjänar 1,7% mer än kvinnor generellt?
  Om det finns ett patriarkat så måste det ju också finnas ett matriarkat, hur ser det ut där?
  Är mannen jämställd med kvinnan i familjesituationen?
  Har män/barn lika rättigheter till varandra som mammor/barn?
  Finns det samhälleliga myndigheter som diskriminerar män på kvinnans maktarena?
  Finns det någon feminist som anser att detta är orättvist?

  Dags att vakna Pille!

 13. Grodan Boll Says:

  ”Mänskligheten är enligt Wahl två kollektiv – gruppen män och gruppen kvinnor.”

  Njae, det var inte helt rätt. Alla Metros krönikörer skriver ur var sitt givet perspektiv varje gång. Hillevi Wahls perspektiv är moderns. Den ger henne tre grupper, inte två:
  1. Mödrar
  2. Barn
  3. Andra

 14. Erik Says:

  Pille:

  ”En patriarkal struktur innebär att män tjänar mer, sitter på de högsta posterna i samhället samt uttrycker rädsla när kvinnor kräver jämlikhet. Se Genusnytt som exempel på detta.”

  Nämen vad coolt, en matriarkal struktur å sin sida innebär att män i högst grad sitter i fängelset och är uteliggare. Den innebär också att de som i högst grad kritiseras för sitt normala beteteende och språk är män. Den innebär också att personer som påpekar detta anklagas för att vara rädda.

  ”Ang artikeln så är det väl ganska tydligt att hon vill skapa en debatt.”

  Det där är också ganska utmärkande för matriarkatet. För män handlar det om vad som faktiskt görs, för kvinnor handlar det om vad man ville åstadkomma och då är man såklart friare att säga och göra vad man vill.

  ”Dessutom nämner hon att man genom att fokusera på kvinnor gagnar hela samhället(där även män ingår).”

  Och därmed var könsdiskriminering ok. Fast bara om du är kvinna för då är det vad du försöker åstadkomma man utgår från. OM en man däremot försöker åstadkomma ett mer lönsamt bolag genom att bara anställa män då är det genast vad han GJORDE och inte varför som räknas. Samma dubbelstandard hela tiden.

  ”Därmed inte sagt att jag håller med henne men att påstå att hon struntar i män blir ju därmed en ren lögn käre Pär.”

  Nej det spelar ju ingen roll, när det handlar om kvinnofrågor är det ju alltid vad man försöker åstadkomma. När det handlar om mansfrågor är det vad man gör. Då är människosynen i själva handlingen och inte i det eftersträvade resultatet. Därmed så spelar det när det handlar om kvinnofrågor ingen roll om man lyckas.

  ”Att du illustrerar det hela med en bild av en utmärglad man bidrar inte heller till journalistisk trovärdighet.”

  Nej, det hade däremot en utmärglad kvinna gjort för journalistisk trovärdighet och säljande är samma sak idag. Därav orsaken det av någon konstig anledning skrivs mest om dödade kvinnor och barn trots att WHO beskriver män som den främsta riskgruppen för våldsam död.

 15. vmm Says:

  Jag tycker Hillevis inställning påminner om den som rådde på 1800-talet där mannen sågs som familjens överhuvud och fick alla pengar och kvinnor ansågs som alldeles för slarviga och oansvariga för att kunna betros med pengar.

  Hade vi gett bistånd på 1800-talet så hade det säkert bara gått till män i enlighet med att det är bäst för samhället och att det kommer hela familjen till del.

  Så intet nytt under Solen, men nu med omvända kön.

 16. vmm Says:

  Jag hör på nyheterna att Röda Korset ska börja dela ut matpaket i Europa. Många, till exempel ensamstående föräldrar, har det svårt, säger dom.

  Jag kan se framför mig hur Hillevi står där i matkön och selekterar personer på grund av könstillhörighet. Män till höger, kvinnor till vänster. Män får ingen mat för hon tror att dom bara tjuväter den själva och inte ger till sina barn så säkrast att inte ge dom mat alls…

 17. profanum_vulgus Says:

  Sett detta?
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article5980119.ab

 18. barfota Says:

  @profanum_vulgus

  Intressant läsning. Blir en svår nöt för Carl Bildt att få in mera rättvisa i krigen. Rosa små prickar på kanonerna kanske 🙂

 19. PinkElephant Says:

  ”Kvinnor arbetar hårt och är ansvarstagande. De dricker inte, spelar inte och överger inte sin familj”.

  -Metro 2009-10-17

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5981228.ab

  -Aftonbladet 2009-10-19

  Ironi när den är som bäst 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: