Placeras kvinnor främst på bild?

by

 

Kvinnoförtryck hör vi talas om hela tiden, eftersom media, politiker och etablissemang är inställt på att leta efter det och lyfta fram det. Mansförtrycket finns runt omkring oss hela tiden, men vi tänker inte på det.

Jag läste en kundtidning om IT från företaget TDC, och fick syn på den artikel som visas på bilden ovan. Tre ”visionärer” intervjuas om deras syn på IT. En av dem är i förgrunden och därför stor, de två andra är i bakgrunden, mindre och dessutom suddiga. Den stora och skarpa är kvinna. De små och suddiga är män.

Är det en slump? Jag tror inte det. Jag tycker mig ha märkt att en kvinna bland män får mycket större uppmärksamhet i media än männen. Inte minst gäller det när personerna ska framställas på bild. En kvinna lyfts ofta fram stort.

Detta har betydelse, eftersom bilder talar mer än ord, och eftersom det undermedvetna påverkas. Den som är stor på bild framstår som viktig. Detta underlättar byggande av personligt varumärke, vilket underlättar karriären.

Jag tycker mig också ha märkt att en företagare ofta får värdefull gratis uppmärksamhet i media om hon är kvinna – medan en manlig företagare i samma bransch är ointressant. Den uppmärksamheten kan direkt översättas i intäkter.

Jag har förstås inga bevis för min teori. Det är mera en känsla jag har. Vad tycker ni som läser detta?

Annonser

16 svar to “Placeras kvinnor främst på bild?”

 1. Bierman Says:

  Du har rätt, Pär. En kvinna som startar ett företag kan alltid räkna med extra publicitet – enbart för att hon är kvinna.

 2. Mormor Says:

  Pär, du kan enkelt skaffa bevis för din teori. Bläddra igenom några tidningar, titta igenom varje nättidning, och räkna antal män/kvinnor på bild. Det är helt klart så att kvinnor verkar vara populärare att ha på bild.

 3. vmm Says:

  Min känsla är också att om det ska göras ett reportage om en arbetsplats där det jobbar 99 män och en kvinna så är det den enda kvinnan som hamnar på bild. Ska man göra ett reportage om en arbetsplats där det jobbar 99 kvinnor och en man så är det väldigt otroligt att fotografen ska rota fram den ende mannen.

 4. Urban Says:

  Ja, det stämmer.. märk också hur språket används där man alltid måste skriva ”han eller hon”, gärna också ”hon eller han” istället för enbart ”han” när man talar om chefen, kunden, personen osv. Det går jättebra att säga hon däremot och helt utesluta han i samma kontext. När man talar om människan så används ”hon” som synonym. En liten detalj, men något jag uppmärksammat. Även i dessa sammanhang ska ”han” motas tillbaka eller osynliggöras och ”hon” lyftas fram.

 5. Henrik Says:

  Vad jag tycker? Att du hade kunnat byta plats på subjekten så är det exakt vad vi hört från feministerna hela tiden. Hackande på teknikaliteter och smådetaljer som ingen lägger märke till egentligen… Och därför är det extra viktigt att synliggöra förtrycket som…. Det gör ont i händerna att skriva dessa ord med mitt tangentbord…

  Helt i stil med feministen som för länge sen i Metro skrev att vi skulle sluta säga mor och far för att mor inleder mord, morfin och morbid medan far inleder farao, fartfylld och farmakologi… Att far inleder farsot va inget hon tydligen tänkt på.

 6. vmm Says:

  Henrik: fast det finns ett värde i att påpeka att feministerna kanske har fått allt om bakfoten.

 7. hampus Says:

  Och minns gärna Genusmagazinets reaktion på hur en arbetsgivare till ff a manliga anställda valde att osynliggöra män på samma sätt:

  http://www.genusmagazinet.se/?p=2428

  Jag måste säga jag finner NCCs svar jävligt skönt rakryggat och ärligt.

 8. pyret Says:

  Det har ju gjorts en del undersökningar på området, här är två som jag hittade.

  ”Många Manliga Män” från Luleå tekniska univerisitet.
  https://www.ltu.se/arb/d1691/d3963/d3969/d802/1.4518

  SR väst gjorde en undersökning, mindre akademisk:
  http://www.sr.se/vast/nyheter/artikel.asp?artikel=1242941

  De kommer inte fram till samma slutsats som Pär dock, men så har de också ett par år på nacken. Kanske är det en motreaktion från tidningarnas sida att de försöker ballansera en tidage oballans (vad den sedan än må bero på), men då rör det sig om en ganska modern företeelse.

 9. Henrik Says:

  @vmm:

  Jo, det var det jag mena också. Jag ser detta inlägget som en parodi på deras analyser av hur förtryckta kvinnan är i olika sammanhang.

 10. vmm Says:

  Henrik: jag tolkar det inte som en parodi. Utan som att just raka motsatsen till det feminister hävdar känns mer troligt, dvs att känslan är att kvinnor hela tiden lyfts fram i alla möjliga sammanhang. Kanske har alla företags (och andras) stolthet för att visa upp kvinnor med könens status att göra. Jag tycker inte det är det minsta löjligt med den frågan.

 11. barfota Says:

  @vmm

  ”Min känsla är också att om det ska göras ett reportage om en arbetsplats där det jobbar 99 män och en kvinna så är det den enda kvinnan som hamnar på bild. Ska man göra ett reportage om en arbetsplats där det jobbar 99 kvinnor och en man så är det väldigt otroligt att fotografen ska rota fram den ende mannen.”

  Du har helt rätt, precis så är det!
  Media eller politiker har väl aldrig haft några som helst skrupler, kan man sälja lösnummer eller bli ”folkkär” så gör man det till vilket pris som helst (så länge det är politiskt korrekt) oavsett konsekvenser. Media och politiker är helt enkelt för dumma eller fega för att våga ha egna åsikter.

  Just nu är det inte politiskt korrekt att vara Sverigedemokrat och därför fryses de ut från media medan porr, förnedrings TV och feministiskt dravel får flöda fritt.

  För ordningen skull vill jag påpeka att jag fortfarande tar helt avstånd från religion och politik, ville bara peka på vilket skitmedia vi har i Sverige.

 12. barfota Says:

  @Bierman

  haha… Företaget Lappower hade nog inte funnits i dag om de inte i uppstarts skedet hade haft en kvinna som hängde ut brösten i media 🙂

 13. Erik Says:

  Henrik:

  ”Vad jag tycker? Att du hade kunnat byta plats på subjekten så är det exakt vad vi hört från feministerna hela tiden. Hackande på teknikaliteter och smådetaljer som ingen lägger märke till egentligen…”

  Javisst, och feministerna har ju hyllats för detta hela tiden. Tänk att någon var tvungen att säga exakt samma saker om män för att det skulle märkas att dessa saker är knäppa.

  ”Och därför är det extra viktigt att synliggöra förtrycket som…. Det gör ont i händerna att skriva dessa ord med mitt tangentbord…”

  Men faktum kvarstår, så länge det var kvinnor man sade dessa saker om var det ingen som klagade. Nu blir det däremot såklart klagan trots att det är exakt samma saker som sägs.

  ”Helt i stil med feministen som för länge sen i Metro skrev att vi skulle sluta säga mor och far för att mor inleder mord, morfin och morbid medan far inleder farao, fartfylld och farmakologi… Att far inleder farsot va inget hon tydligen tänkt på.”

  Inte att mor inleder morot heller.

 14. Noger Says:

  ”Är det en slump?”
  Nej, det är ingen slump. Fler och fler tidningar kör med genuskvotering av nyheter/bilder. Exempelvis Upsala Nya:
  http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=77-AV_ID=922590,00.html

  Jag kan inte undanhålla er denna ”genusvetenskapliga” pärla:
  Wera Grahn, ”Kön i kön – En studie av politikers och tjänstemäns tal om jämställdhet och kollektivtrafik i Östergötland”
  http://www.regeringen.se/content/1/c4/23/00/cb72f89a.pdf

  Författaren angriper Östergötlands kollektivtrafik ur ett genusperspektiv. I ett avsnitt (sid 9-12) analyseras en broschyr avseende en omstigningsplats. Broschyren talar om resenärer (inte män och kvinnor) och illustrationerna har gjorts könlösa.
  Det är väl bra tycker kanske du?
  Författaren anser att det är ett sätt att osynliggöra kvinnor och sätta mannen som norm! Hon tolkar figurer i bakgrunden som kvinnor, och därmed marginaliserade!
  Observera även överanvändningen av ordet ”diskurs” (3,6 ggr per sida). Läs och skratta (eller gråt).
  Wera Grahn kostar dig och mig många 10-tals skattemiljoner som borde kunna användas till annat.

  Disekeras även förtjänstfullt av Tanja Bergkvist
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/06/20/transportgenus-och-politiker-i-kbt-behandling/

 15. barfota Says:

  @Noger

  Arbetslösheten slår alla rekord.
  Skolor, Försäkringskassa, Arbetsförmedlingen, Sjukvård och äldreomsorg fungerar inte, inga nya arbeten skapas, rättssäkerhet och integriteten urholkas och vad gör då våra politiker???

  Ja de satsar enorma resurser på rent fjant som genusforskning och att osynliggöra den kanske mest kompetenta och arbetsvilliga manliga delen av befolkningen. Typ 0 kvinnliga sökande att jämföra med 24 manliga sökande till en utannonserad tjänst säger en hel del om kvinnornas villighet att ta vilket jobb som helst.

 16. krille Says:

  Men vem är det som säger mor och far nu för tiden. Dom flesta säger väl mamma och pappa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: