Jämställdhet vid försäljning av statliga bolag

by

År av jämställdhetsarbete kan ”slås sönder” när statliga bolag säljs. Detta tror riksdagsledamoten Ann-Christin Ahlberg (s), och det oroar henne så mycket att hon skrivit en motion till riksdagen om saken. Motionen går ut på att regeringen ”vid försäljning av statliga bolag bör se till att jämställdheten i dessa behålls”. Se här.

Det blir nog svårt att sälja ett bolag om de nya ägarna inte får driva det som de vill. Den gamla ägaren kan knappast ligga kvar och bestämma lite grand. Sedan är det ju så att det finns lagstiftning om könsdiskriminering i Sverige, och man får ju utgå från att de nya ägarna följer svensk lag. Annars finns ju särskilda sanktionsmöjligheter.

Med anledning av ovanstående undrar man hur Ann-Christin Ahlberg har tänkt sig  att regeringen ska ”se till att jämställdheten behålls”.

För övrigt, vad menar hon i det här fallet med jämställdhet? Förmodligen handlar det om antal kvinnor respektive män i personalen, ledningen och styrelsen. Det leder in på tankar om kvotering. Är det detta som Ahlberg tänker sig att köparna av statliga bolag ska tvingas tillämpa?

Ann-Christsin Ahlberg står även bakom ett stort antal andra motioner om jämställdhet, se riksdagens lista här. I en av dem (här) skriver motionärerna så här:

”Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera den ojämlikhet som råder mellan könen. Vi vill synliggöra och bekämpa de maktstrukturer som underordnar kvinnor och som överordnar män. Målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv […] Inom alla livets områden, inom alla samhällsklasser och inom alla befolkningsgrupper är villkoren mellan kvinnor och män olika. Generellt är kvinnors villkor alltid sämre än männens.”

Det är inte särskilt nyanserat, och de mycket långtgående påståendena är inte underbyggda. Man kan också konstatera att intresse enbart finns för kvinnors situation. De områden där män har ett underläge förbigås helt. Motionärerna har genusglasögon som bara är öppna åt det ena hållet.

För övrigt, läs gärna mer om riksdagsmotioner om jämställdhet på Tanja Bergkvists blogg, här.

Annonser

4 svar to “Jämställdhet vid försäljning av statliga bolag”

 1. krille Says:

  suck

 2. prinsessan Says:

  Det är intressant att det de allra flesta gånger det handlar om kvotering antas att de kvinnor som tas in inte är kompetenta. Varför frågar man sig ALDRIG denna frågan om männen? Och att de där argumenten inte är underbyggda är inte sant. De områden där män är underordnade hänger ofta starkt ihop med könsmaktssystemet, och dessa områden kommer antagligen automatiskt att ändras om man arbetar för att uppnå jämställdhet.

 3. Prinsen Says:

  Vilket könsmaktssystem menar du prinsessan? Det har väl inte undgått dig att vi lever i ett statsfeministiskt land som trycker ned pojkarna eftersom de anses vara små förtryckare? Du har väl lagt märke till att högskoleprovet har gjorts om, att skolsystemet har gjorts om och att genuseriet dominerar – allt till flickors fördel eftersom genusforskning egentligen är feministisk kvinnoforskning? Du har väl lagt märke till att kraven har sänkts för kvinnor som vill bli jägarsoldater, brandsoldater och poliser? Du menar alltså att de män där män är underordnade, t.ex. inom socialomsorgen där kvinnor lättare får vårdnaden om sina barn oavsett bakgrund (se exempelvis daddys.se) är en ”patriarkal” konstruktion? Du har väl inte heller missat att eftersom feminismen bygger på tron om att mannen är överordnad kvinnan i och med det att kvinnan föder människans barn så strävar inte feminismen efter jämställdhet utan vill enbart förbättra villkoren för det ena könet och är därigenom allt annat än jämställd.

 4. Prinsen Says:

  Länken ovanför skulle vara daddys.blogg.se och inget annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: