Genus i skidbacken med (s) och Metro

by

 

Snart har socialdemokraterna partikongress. Sossarna är som bekant feministiska, och nu ska det få genomslag i skidbacken också är det meningen. I motion D29 till partikongressen yrkas ”att Socialdemokraterna ska verka för att Sverige ska ha en jämställd skidsport där kvinnor och män åker lika långt.” Läs mer här.

Naturligtvis! Varför tillåta olika skidåkning?

Metro har idag en artikel med rubriken ”Rosa gräddfil för alla tjejer”. Den handlar om skidåkning särskilt för kvinnor, vilket är en trend i år. Metro visar på tre exempel.

Artikeln innehåller en viss mansfientlig genusvinkling. Apropå en ny tjänst kallad barnvagnsvakt vid Hundfjället säger backens marknadschef Linda Morell:

”Det är vanligt att vi tyvärr tar med oss de traditionella könsrollerna till fjälls och mammorna får ofta stå för markservicen. Då kan en timmes åkning på egen hand eller med de större syskonen vara värd varenda krona”.

Här är det meningen att vi män ska skämmas. Den fenomenala marknadsföring som marknadschefen lyckats få gratis i Metro är också värd varenda krona (fast det blir ju ingen krona, förstås).

För det första presenteras inget belägg för att mammorna står för ”markservicen” i skidbacken. Har  Hundfjället gjort någon forskning? Statistik? Enkäter?

För det andra kan man konstatera att ordet ”markservice” är negativt laddat. Som om det är ett straff att vara tillsammans med sina barn. Man kan ju lika gärna betrakta det som en förmån att få vara med sina barn.

För det tredje – tänk om det i själva verket är mammorna som vill vara med sina barn och puffar bort sina män från den förmånen? Så skulle det också kunna vara. En sorts mansdiskriminering.

Det valsar runt många ”självklarheter” i genusdebatten som egentligen inte alls är några självklarheter.

Annonser

4 svar to “Genus i skidbacken med (s) och Metro”

 1. Info Says:

  SVENSK IDROTTSFORSKNING MED GENUSPERSPEKTIV

  Kvoterad tjejskidåkning är nödvändig! All sport är kapad av patriarkatet! Så här ligger det till enligt tjejtidningen Darling:

  ”Ridning är det i särklass mest slående exemplet. I Sverige 1997 tränar och tävlar drygt 500 000 personer i ridning. 84 procent – eller drygt 400 000 – är tjejer. Ändå heter den svenske mästaren i hästhoppning Peter Eriksson. Liksom världsmästaren heter Franke Sloothaak, och världscupvinnaren heter Hugo Simon. De är alla män.

  Hur kommer det sig att den stora massan av kvinnliga hoppryttarinnor inte toppas av en elit av just kvinnor? Handlar det om en medfödd vinnarinstinkt, om hormonhalter och muskelmassa? Eller om uppfostran och nedärvda beteenden?

  Sedan 70-talet har idrottsforskarna grubblat mycket på just denna fråga. Och en sak är de säkra på:

  – Det handlar absolut inte om biologiska skillnader. När det gäller idrott kan bara en liten del av prestationerna förklaras av procentuell muskelmassa och hormonella variationer. Resultaten är till nittio procent beroende av träning och urval, säger Nathalie Koivula som forskar på kvinnlig och manlig idrottspsykologi vid Stockholms Universitet. —

  Nathalie Koivula tror i sin forskning först och främst på KULTURELLA förklaringar [könsmaktordningen och de manliga härskarteknikerna] till varför tjejer presterar sämre sportresultat än killar.”

  http://www.darling.se/nr6/sport/

  Gäller särskilt sporter som tyngdlyftning, längdhopp, schack och tungviktsboxning.

 2. Grodan Boll Says:

  Eller så är det matriarkatet som tvingar sina döttrar till flicksporter (tex hästsporter) och de få killar som söker sig dit är de som har kvar motivationen att fortsätta efter de passerat fjortisåldern.

 3. prinsessan Says:

  BRA SAGT (citerat) INFO!

 4. DrKejs Says:

  INFO

  Helt otroligt! Den sk forskaren Nathalie Koivula kommer med uttalanden som enkelt kan motbevisas av vem som helst som kan surfa in på wikipedia och kolla friidrottsresultat. Trots det skriver hon:

  ”Men dagens friidrottskvinnor slår ju samtliga femtiotalets manliga friidrottare.”

  Med undantag för 20 km gång och stavhopp så klarar sig de kvinnliga olympiska mästarna 2008 dåligt i konkurrens med de manliga olympierna 1956.

  Det verkar vara bra kvalitet på forskningen inom idrottspsykologi vid Stockholms Universitet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: