SvD kräver politik för män!

by

Idag kan vi notera ännu ett exempel på att en förändring börjar komma i genusfrågan. Svenska Dagbladets Johan Wennström skriver på tidningens ledarsida (här) att det behövs en politik för män. Det är helt otroliga insikter han har kommit till – inspirerad av debatten i Tyskland.

Den tyska familjeministern Ursula von der Leyen säger att den tyska politiken under många årtionden av genusdebatt har koncentrerat sig på att stödja och underlätta för kvinnor. Hon säger att hennes departement  har saknat kompetens när det gäller situationen för pojkar och män. Men det ska det bli slut på nu, för den borgerliga regeringen i Tyskland ska hädanefter lägga krut på mansemancipation (mansfrigörelse).

Man tror knappt sina ögon.

Johan Wennström drar slutsatser beträffande Sverige. ”Unga män har inte det givna stöd från samhället som unga kvinnor i allmänhet har”, skriver han. ”De lever också i en kultur som, vilket också Der Speigel har noterat, i allt högre utsträckning primärt vänder sig till unga kvinnor. […] Pojkar som har skurit sig själva i armarna vittnar till exempel om olusten inför att söka hjälp när de vet att de möts av en ungdomsvård som är helt inriktad på att hjälpa flickor som mår dåligt.”

SvD avslutar med att kräva att även Sverige får en Jungen- und Männerpolitik. En manspolitik. Det vore på tiden. I decennier har kvinnor och kvinnofrågor lyfts fram medan män och mansfrågor har sopats under mattan. Svårbegripligt. Men det är resultatet av en oerhörd framgång för den feministiska rörelse som säger sig sträva efter jämställdhet men i verkligheten bara är en fackförening för kvinnor. Makthavare, media och proffstyckare har slukat det grova betet med hull och hår.

Tack Johan!

En annan reflexion är att det är märkligt att det ska krävas en kvinnlig familjeminister för att det orimliga i decennier av mansfientlighet ska lyftas upp till ytan. En man hade inte vågat säga det hon sa. Vilken enorm mesighet vi män under många år har visat och fortfarande visar.

Läser du tyska? Läs om saken i Der Spiegel här.

Annonser

8 svar to “SvD kräver politik för män!”

 1. DrKejs Says:

  Beundransvärt! Ursula von der Leyen är en fyrbåk i vårt kompakta mörker.

  Vi har en hel del att jobba med framöver för att försöka få rätsida på dagens situation. Den politik som bedrivs i Sverige idag är mans- och familjefientlig och vi har mycket att lära av Tyskland.

  Som sagt, det dyker upp fler tecken på att det kommer en vändning samtidigt som genusvansinnet blir mer och mer överdrivet. Vi måste räkna med att det kommer att ta lång tid innan vansinnet är borta, se bara hur lång tid det tog innan allt vansinne från rasbiologin försvann (tvångssteriliseringen avskaffades 1975).

 2. barfota Says:

  Kul, vi kan vara helt säkra på att vändningen kommer men som sagt två fel gör inte ett rätt man borde inte konstruera någon manlig motsvarighet till feminism utan upphöra med all särbehandling. Varför inte prova att satsa på verklig jämlikhet på alla plan i stället.

 3. EP Says:

  Hej!

  Publicerar här mina inlägg från SvD, det verkar vara mycket missbruk bland kommentarerna där.

  Törnrosas uppvaknande; och Prinsens

  Kvinnors rätt måste inte innebära orätt mot män.

  Föregående kommentar är ett utmärkt exempel på förnekande av problematiken män står inför. (artikeln avfärdades som ett skämt, min anm)

  I decennier, sedan könsmaktsordningen antogs som doktrin har allt mätts efter den som måttstock.
  Vi är alla individer och kan inte behandlas utifrån dogmer. Alla är födda fria och med suveräna rättigheter.

  ”All human beings are born free and equal in dignity and rights.” UNDHR

  Även män och pojkar.

  http://endastp.blogspot.com

  mvh EP

 4. Äntligen börjar mansfrågorna lyftas Says:

  […] även vad Pär Ström skriver om detta […]

 5. EP Says:

  Många män med makt…

  …innebär inte att inga män far illa.

  Se gärna på DOs hemsida som inte ger någon länk vidare för män som far illa som grupp eller i heterosexuella relationer.

  http://www.do.se/Om-DO/Vad-DO-inte-gor/

  Det finns vidare inga direktiv för att stödja våldsutsatta män enligt Integrations- och jämställdhetsdepartementet via Ulrika Dackeby:

  ”Angående din fråga om det finns några direktiv angående män som utsätts för våld i heterosexuella relationer så är svaret nej, det finns inga sådana.”

  mvh EP
  2009-10-21 11:19

 6. Anders Flodqvist Says:

  Jag säger som Gert Fylking. ÄNTLIGEN! Har länge hävdat att det krävs mindre maktkamp och mer samarbete i jämställdhetsarbetet. Och i det arbetet ingår enligt mig att ta män och pojkar som mår dåligt på lika stort allvar som kvinnor. Men ofta möts man av inställningen ”kvinnor är förtryckta och därför ska man i första hand hjälpa dem”. Efter det vill man främst från feministhåll inte ens diskutera frågan.

  Enligt mig är det som att försöka laga ena hjulet på en cykel med dubbelpunka och sedan försöka cykla på den. Att ta både mäns och kvinnors problem på allvar är det enda rätta och något som kommer att hjälpa båda könen mot ett mer jämställt samhälle för alla.

 7. barfota Says:

  @Anders Flodqvist

  Jag säger som Gert Fylking. ÄNTLIGEN! Har länge hävdat att det krävs mindre maktkamp och mer samarbete i jämställdhetsarbetet. Och i det arbetet ingår enligt mig att ta män och pojkar som mår dåligt på lika stort allvar som kvinnor.

  Tack, det värmer. Tyvärr verkar det som fler är intresserade av att behålla ett könskrig än att finna hållbara och rättvisa lösningar för båda könen.
  Låt oss nu hoppas att förnuftet för en gångs skull segrar.

 8. Greasemonkey Says:

  ”Läs om saken i Der Spiegel”

  Översättningen är långt ifrån perfekt, men ändå.

  http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=de&tl=sv&u=http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,655309,00.html&prev=hp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: