Dödlig brist på jämställdhet i Srebrenica

by

 

Idag började den historiska rättegången mot den ökände arkitekten bakom Bosnien-kriget, Radovan Karadzic. En av åtalspunkterna avser massmord. Det gäller mord på 8.000 pojkar och män i FN-enklaven Srebrenica år 1995. Pojkar och män, var det. Svenska Dagbladets Negra Efendic skriver:

”Den 11 juli 1995 intog serbisk militär staden Srebrenica som skyddades av FN-styrkor. 8.000 män mördades, kvinnorna och barnen deporterades”. Längre ned står det om generalen Ratko Mladis, ”vars trupper mördade deras bröder, fäder och söner”.

Bröder, fäder och söner, var det. Inte systrar, mödrar och döttrar. De fick leva för att de var kvinnor. Det är mycket tydligt att en medveten uppdelning efter kön föregick mördandet. Visserligen framgår det att kvinnorna utsattes för både våldtäkter och deportation, vilket är vedervärdigt. Men det måste ändå betecknas som väsentligt mildare än att bli mördad. Livet självt är den yttersta av alla tillgångar.

Detta är ett av många exempel på att i verkligheten är det ofta så att män drabbas värst. Även om media inte låtsas om det och sällan säger det rakt ut. Alldeles särskilt är det män som drabbas värst i krig – trots att den nyligen konstruerade politiskt korrekta versionen är att kvinnor drabbas värst även i krig.

Intressant är att när rubriksättaren skulle formulera en rubrik för Svenska Dagbladets förstasida blev den ”Srebrenicas kvinnor och alla andra offer måste få upprättelse” (se bild ovan). Man undrar vad som berättigar rubriksättarens fokus på kvinnor, när verkligheten ser ut som den gör.

En sökning i Google på frasen ”män drabbas värst” ger 3.520 träffar. Frasen ”kvinnor drabbas värst” ger 60.000 träffar. Enligt vad som skrivs på internet är det alltså 17 gånger så synd om kvinnor som om män. Det säger en del om samhällsklimatet.

Läs mer om massmördandet och rättegången här, här, här, här.

Annonser

12 svar to “Dödlig brist på jämställdhet i Srebrenica”

 1. Lövet Says:

  ”…och alla andra offer”… Ja djäklar, de menar förstås kor, getter, får, guldfiskar och…
  …och….

  ….män… ja just det dom också…

 2. Nisse Says:

  I Srebrenica är det väl nästan bara kvinnor kvar i livet, eftersom männen var de första – om inte enda – som mördades. Det kanske bara är de levande som kan få verklig upprättelse.

 3. Ladislaus Horatius Says:

  Vid sain om den vanliga neutrala matematiken finns en annan som bygger på verkliga värderingar. Ungefär så här tycks mig värdena ligga:

  1 barn (”det värdefullaste vi har”) = 2 kvinnor

  1 kvinna = 5 män

  I så fall är ett barn lika mycket värd som tio vuxna män (?).

  Det är inte minst vi män, särskilt de som sitter fast i det ”höviska träsket”

  http://www.facebook.com/group.php?gid=73440451929

  som sprider denna subjektiva matte.

 4. Robert Says:

  Jo men då får man ju tillbaka att det var män som utförde dessa hemska gärningar. Hur bemöter man det?

 5. Robbie Says:

  När det gällde Titanic å sätta sig i räddningsbåtar, gissa vilket kön var överrepresenterad där …

 6. Erik Says:

  Robert:

  ”Jo men då får man ju tillbaka att det var män som utförde dessa hemska gärningar. Hur bemöter man det?”

  Enkelt, det var soldater som utförde gärningarna, soldater är bara ett verktyg för politiker och politiker väljs i lika hög grad av kvinnor som av män. Kvinnor bär sedan de fick rösträtt ansvar för den politik som förs. Att hävda kvinnor inte har nåt med krig som manliga politiker startar att göra är en återgång till tiden då kvinnor ansågs omyndiga barnungar.

  Man kan inte ha det ”both ways” Har man rätt att påverka så har man ansvar för resultatet också. Jag har redan bemött en feministkvinna på den här punkten redan och jag körde över henne för hon trodde på fullaste allvar att kvinnor inte hade rösträtt i 30-talets tyskland. När jag upplyste henne om detta misstag blev hennes svar ”shit, you are right, they did”

  En annan kvinna jag diskuterade med (som undervisar på högskolan) trodde att Olof Palme protesterade för att USA fällde atombomben i Vietnam. Jag vet inte varför men många feminstiska kvinnor är fruktansvärt dåliga på historiska fakta. Sbrenica har jag länge använt som ett typiskt exempel på hur organisationer som FN och Unicef helt vänt män och pojkar ryggen.

  Glöm inte att massakern på män och pojkar vid Sbrenica genomfördes mitt framför ögonen på FN-trupperna.

 7. vmm Says:

  Ofta påpekas det att dessa 8.000 som mördades i Srebrenica dödades för att dom var muslimer. Men dom lika muslimska kvinnorna i Srebrenica mördades inte, så då tycker jag man måste säga att det var kön snarare än religiös övertygelse som gjorde att dom mördades.

  Appropå ingenting så hörde jag nyss i Studio1 i P1 om att Finland hade koncentrationsläger för ryssar under andra världskriget. Tusentals människor dog i dessa läger. Det lite ovanliga med dessa läger var att det bara var kvinnor och barn som spärrades in. Jag vet inte varför man valde att inte spärra in män. Kan det ha varit så att det inte fanns några män kvar att spärra in?

 8. Andreas Says:

  Pär du är min idol, ett fantastiskt viktigt opinionsarbete du gör. Tack

 9. vmm Says:

  Jag vill inte släppa det här om dom finska koncentrationslägrena under andra världskriget som jag skrev om i mitt förra inlägg. Det var alltså läger där finländarna spärrade in ryska kvinnor och barn. Tusentals (vet ej exakt hur många tusen, utan det är bara den siffra jag hörde igår i Studio1 i P1) kvinnor och barn dödades i dessa läger.

  Varför spärrade man bara in kvinnorna och barnen? Varför valde man att inte spärra in männen?

  Och eftersom man valde att spärra in barn men inte vuxna män så undrar jag också lite hur det gick till rent praktiskt. Var det så att man kollade upp om en pojke var över eller under 18 och var han under 18 så skulle han in i koncentrationslägret men hade han fyllt 18 så räknades han som vuxen och då slapp han spärras in? Hur gick det till rent praktiskt? Någon som vet?

 10. Erik Says:

  wmm:

  ”Varför spärrade man bara in kvinnorna och barnen? Varför valde man att inte spärra in männen?”

  Varför spärrade man inte in civila män under kriget? Svar: det fanns inga där. Däremot så tog man krigsfångar, 64.000 hamnade i fångläger, av dem dog 15.000 i dessa länger. Men detta handlar om de civila lägren.

  När Finland förlorade stora delar av Karelen 1940 till Ryssland i Moskvafreden så rådde enorm bitterhet hos finnarna. 400.000 finnar tvingades flytta till de nya finska gränserna. När Tyskland attackerade Ryssland 1941 (Operation Barbarossa) betraktade Ryssarna Finland som allierade med Tyskland och bombade Åbo.

  Detta inledde det sk ”fortsättningskriget” Medans Ryssland var upptagna med tyskarnas attacker så tog finnarna chansen att ta tillbaka de förlorade områdena på Karelen. 10 Juli inleddes anfallet mot Ladoga. Därmed så var det ryska karelernas tur att fly åt Öster bort från kriget. De civila ryssarna (gamla, barn och kvinnor) evakuerades men alla hann inte fly kriget.

  Så de kvarvarande internerades i arbetsläger tillsammans med icke-stamfränder och politiskt ej tillförlitliga personer. Kvinnor, barn och åldringar utgjorde majoriteten av lägerfångarna som uppgick till ca 24.000. Det fanns två syften med interneringen. Dels att få bort civilbefolkningen från striderna. Dels att skydda de finska invånarna och trupperna från ryska partisanhandlingar.

  Och dels för att man hade planer på Stor-Finland via etnisk rensning. Så här ser siffrorna ut: Man internerade kanske 20.000 ryssar i arbetsläger på karelen. Uppskattningsvis 8.000 av dem dog.

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_408023.svd

 11. Chris Says:

  Erik: ”Jag vet inte varför men många feminstiska kvinnor är fruktansvärt dåliga på historiska fakta.”

  Kanske för att feminismen är en totalitär ideologi och totalitära ideologier (kommunism, nazism, feminism etc.) med sina emotionella och icke-rationella argument har en tendens att attrahera lågutbildade och mindre intelligenta människor.

  Nästa gång du möter en feminist som skuldbelägger männen för Hitler, nazismen, andra världskriget och förintelsen kan du påpeka att tyska kvinnor utgjorde majoriteten av dem som röstade på NSDAP 1933.

 12. Adam Weisshaupt Says:

  Chris,
  Dessutom så använder man känslor istället för saklighet samt är uppbackad av en elit. They can´t loose…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: