Regeringen blandar ihop orsak och verkan

by

 

Jag prenumererar på regeringens nyhetsbrev om jämställdhet. Idag kom ett nummer. Det blir konstigt redan från början. Så här inleds nyhetsbrevet:

Aktuellt under Sveriges ordförandeskap
Under Sveriges ordförandeskap i EU är fokus framförallt på jämställdhet och ekonomisk tillväxt samt arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Nog är prioriteringen tveksam. Ekonomisk tillväxt kommer tvåa efter jämställdhet. Två av tre saker som utgör huvudfokus har med området jämställdhet/feminism att göra. Nog är jämställdhet viktigt (i sin rätta form), men nog finns det en hel del andra frågor som också är viktiga i Europa just nu.

Sedan gör nyhetsbrevet en stor sak av ett samband man funnit mellan ekonomisk tillväxt och kvinnors sysselsättningsgrad. Så här står det:

Jämställdhet central för EU:s tillväxt
Finanskrisen gör att EU:s jämställdhetsarbete riskerar att hamna i skymundan. Men i länder där kvinnors sysselsättningsgrad ökar stiger också BNP. Som ordförandeland vill vi därför uppmana alla EU-länder att ge kvinnor förutsättningar att bli ekonomiskt självständiga, skriver Nyamko Sabuni, Anders Borg och Cecilia Malmström. Läs mer här.

Den som läst statistik vet att när det finns ett samband mellan två företeelser är det ofta mycket svårt att veta vad som är orsak och vad som är verkan. Är det verkligen så att om fler kvinnor förvärvsarbetar så stiger BNP snabbare? Mycket talar för att sambandet är det motsatta – i en ekonomi som växer snabbt ökar efterfrågan på arbetskraft, och då märks det särskilt på kvinnors sysselsättningsgrad eftersom kvinnor ofta fungerar som ”dragspel” på arbetsmarknaden utomlands. Eller också finns inget samband alls, utan båda företeelser orsakas av samma utlösande faktor. I regeringens nyhetsbrev tar man för givet att sambandet är det som passar ideologin bäst, utan att ens reflektera över vad som är orsak och vad som är verkan. Ointellektuellt.

Det står också i nyhetsbrevet att det den 9 november arrangeras en EU-konferens om ”mäns våld mot kvinnor” (läs mer här). Det är tråkigt att detta ideologiska begrepp, laddat med manshat, används i officiella EU-sammanhang. Varför osynliggörs kvinnors våld mot män, kvinnors våld mot kvinnor och mäns våld mot män?

För övrigt kan jag konstatera att det inte finns något i nyhetsbrevet om mäns tillkortakommanden, om områden där män är i underläge.

5 svar to “Regeringen blandar ihop orsak och verkan”

 1. x-tra Says:

  Skandal!
  Tycker du att feminism, kvotering och liknande diskrimineringar är fel?
  Klicka då på namninsamlingen och var med och förändra vår framtid.

 2. David Says:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article6020281.ab

  Schyman & co i farten igen. Krig drabbar kvinnor värst. Naturligtvis.

 3. Lövet Says:

  Här orsakar nog varken det en det andra eller det andra det ena….

  Snarare finns det en koppling mellan tillgång och efterfrågan på arbetskraft som också har en koppling till konjunkturen.

  Kanske sambanden ser ut så här:

  Konjunktur -> många jobb -> högre BMP
  Konjunktur -> många jobb -> fler kvinnor jobbar (heltid)

  Då korrelerar naturligtvis andelen kvinnor i jobb med BMP. Men ingen av de två har något orsakssamband med varandra utan de samvarierar som funktion av en tredje parameter.

  Ett otroligt vanligt förekommande ”spin” i politiska sammanhang – inte bara bland postmodernistiska avvarter.

 4. Pär Ström Says:

  Tack för din kommentar Lövet, du har rätt förstås, jag borde nämnt det från början. Har nu uppdaterat inlägget.

 5. Grodan Boll Says:

  Solklart samband!
  Precis som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: