Tänkvärt om könsroller av Thomas Gür

by

 

Idag skriver debattören Thomas Gür en intressant krönika i Svenska Dagbladet om könsroller. Han attackerar den feministiska dogmen om ”könsmaktsordning”. Han konstaterar att det visserligen finns fler män än kvinnor i samhällets topp, men att männen också är i majoritet i samhällets bottenskikt. Han skriver också att samhällen genom hela historien huvudsakligen har använt män för farliga verksamheter – det är män som har offrats. Läs mer här.

Annonser

3 svar to “Tänkvärt om könsroller av Thomas Gür”

 1. Info Says:

  KÖNSROLLER OCH TEATERROLLER

  Radioteatern ger idag (i repris) sin nyinstudering av Hjalmar Bergmans berömda pjäs Swedenhielms från 1923. Förnämliga karaktärsskådespelare har genom åren gestaltat pjäsens huvudperson, den gamle professorn och blivande nobelpristagaren i fysik, Rolf Swedenhielm senior: Gösta Ekman, Edvin Adolphsson, Jarl Kulle, Sven-Bertil Taube.

  Bort sådant! Äntligen besätter nu (med mycket illa dold förtjusning i påannonseringen) radioteatern rollerna så som de ur ett riktigt genusperspektiv bör besättas. Hjalmar Bergmans solkiga genusglasögon putsas äntligen klara.

  Professor Swedenhielm spelas alltså – naturligtvis och till allas stora glädje – av en KVINNA, Marie Göranzon. Den roliga hushållerskan (för att inte säga huskorset) Marta Boman spelas lika självklart av en MAN.

 2. parstrom Says:

  Info:
  Förmodligen är det jämställdhet som ska åstadkommas. Under ett antal uppsättningar av pjäsen har ju en man varit ”överordnad”. Så nu måste det vara tvärtom ett tag. Hurra för jämställdhet i sin svenska tappning! Ska man inte byta namn på karaktärerna också?
  Pär S

 3. Grodan Boll Says:

  Vad blir nästa pjäs med ombytta roller? Lysistrate? =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: