Schyman gör ner män i byggbranschen

by

 

Gudrun Schyman är på krigsstigen igen. Tillsammans med ordföranden i Hyresgästföreningen Barbro Engman går hon till generalangrepp mot ”gubbarna” i byggbranschen i en debattartikel i Expressen (här). De två skribenterna lyckas med konststycket att få med ordet ”gubbe” i någon av sina former hela 10 gånger.

Det börjar med rubriken: ”Sega gubbar ger oss högre hyror”. Sedan får vi höra att ”gubbarna i byggbranschen är förändringsobenägna och handlingsförlamade”. Vi får veta att ”de stillastående gubbarna hindrar därmed unga vuxna från att röra på sig och flytta hemifrån”. Och så skriver feministerna att ”om inte denna självklara självsanering sker kommer de handlingsförlamade gubbarna att förstöra för en hel generation unga vuxna”. Sist skriver de att ”gubbarna” måste ”skärpa sig”.

Man kan ju ana vad skribenterna är ute efter, och mycket riktigt: ”Ett sätt för byggbranschen att slippa framstå som ett gubbgäng år efter år vore att bredda kompetensen. En och annan kvinna skulle om inte annat krångla till det för rapportmakarna på de statliga myndigheterna”. Det där med rapportmakare syftar på två statliga utredningar som behandlar frågan, med titeln ”Skärpning, gubbar” respektive ”Sega gubbar”.

Om detta kan man säga följande:

1. Nog finns det skäl att  kritisera byggbranschens sätt att fungera, med bristande konkurrens och höga priser. Men det är ett branschfenomen och inte ett genusfenomen. Feministerna tar chansen att (helt omotiverat) hacka på det manliga könet, eftersom de tyvärr är präglade av manshat.
2. Att använda ordet ”gubbe” är nedlåtande mot det manliga könet. Tänk om en manlig skribent hade använt ordet ”kärring” eller ”tant” tio gånger i en debattartikel – hade han betraktats som seriös?
3. Jag undrar om nästa debattartikel kommer att rikta sig mot könsfördelningen i skolan eller socialtjänsten? Jag ser det framför mig – Gudrun Schyman skriver: ”Ett sätt för socialtjänsten att slippa framstå som ett kärringgäng år efter år vore att bredda kompetensen. En och annan man…”. Obs ironi.
4. Det stämmer att det finns en övervikt av män i byggbranschen. Är det för det första ett problem? Vad är det som säger att bristen på fungerande konkurrens beror på könet på personerna i branschen? För det andra: Att vara byggnadsarbetare är ett farligt, tungt och smutsigt arbete med många olycksfall och dödsfall på arbetsplatserna. Man kan konstatera att kvinnor inte vill ha sådana jobb. Liksom vår västerländska civilisation gör har alla civilisationer använt män för farliga verksamheter.
5. Det är i högsta grad anmärkningsvärt att statliga utredare använder nedlåtande begrepp som ”gubbe” och ”gubbar” i titeln på sina utredningar. Det är ett sexistiskt grepp. Om en statlig utredning hade haft ordet ”tant” eller ”kärring” i titeln hade utredarna omedelbart stämplats som mansgrisar.

Kort och gott: Detta var ett osakligt och sexistiskt inlägg i debatten från Gudrun Schyman. En veritabel genusattack. Återigen.

Apropå genusattack: Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg om Gudrun Schymans genusattack mot Christer Fuglesang.

Tack för tipset, Clabbe! Jag tar gärna emot tips på par@atomer.se

Annonser

19 svar to “Schyman gör ner män i byggbranschen”

 1. Clabbe Says:

  Vad är det för fel på fruntimret Schyman?

 2. John Apse Says:

  Och egentligen hade debattartikeln inget att komma
  med vad gäller förslag på förändringar.
  Eller menar dom att man skall byta ut alla män mot
  kvinnor så ordnar det sig?
  Ja, Barbro Engman är ju gammal riksdagsledamot för
  (S) så man undrar om hon hade samma synpunkt när
  hon då träffade Byggnads?

  Ps. Är tillbaka nu! Ds.
  http://nejtillfeminism.blogspot.com/

 3. Grodan Boll Says:

  Att betrakta Schyman är lite som att se ett glas halvfullt eller halvtomt, man antingen skrattar eller gråter….

 4. Ulf Andersson Says:

  Jag skäms för att vara med i Hyresgästföreningen.
  Men är man inte med, drabbas man av kollektiv
  förföljelse av grannarna.

  Uffe från PappaRättsGruppen

  P.S. Missa inte
  http://www.dads-r-us.se/2009/11/02/man-ar-bra-knivstall-kvinnlig-humor/

 5. Clabbe Says:

  Att de kallar män så ofta i artikeln är givetvis ingen slump. Gruppen män är den stora fienden och därför väljer man att använda en nedsättande term.

 6. Wagner Says:

  Tycker Anna Anka har vettigare synpunkter än Röda Gudrun. Hon agerar åtminstone efter ett manus, vad har Schyman för ursäkt?

 7. Erik Says:

  Jag har sagt det tidigare men kan säga det igen. Gubbe är den nya motsvarigheten till neger. Samtliga negativa konnotationer som tillskrivs neger kan lika gärna användas som beskrivning på gubbe. Det är helt enkelt inte en beskrivande term utan en nedvärderande.

 8. And-vändare Says:

  Precis vad jag tänkte säga. En neger kan säga neger till en neger, och en gubbe kan säga gubbe till en gubbe, men en rasist kan inte säga neger till en neger, och en feminist kan inte säga gubbe till en gubbe – för det är nedvärderande och respektlöst.

 9. vmm Says:

  I artikeln om kvinnor och klimatet

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article6020281.ab

  som Gudrun Schyman var med och skrev nyligen så skrev hon ju att kvinnor har en alldeles särskild kompetens i att bygga hus, närmare bestämt vindtåliga hus.

  ”Kvinnors kunskaper om hur man bygger vindtåliga hus […] har skyddat generationer av fattiga människor mot de värsta effekterna av översvämningar.”

  Tänk vad duktiga kvinnor är! Undrar om det är medfödda talanger?

  Eftersom kvinnor har en naturbegåvning för att bygga hus så måste det faktum att dom flesta som bygger hus är gubbar bero på en könsdiskriminering av kvinnor.

  Eller?

 10. André Says:

  Det är ju statliga utredningar som använder gubbe. Det säger såklart en del om byggbranschen att de väljer en sådant informellt och nedvärderande ord i titlar. Att man sedan använder ordet i en debattartikel är väl självklart för att visa vilken ovanligt problemfylld bransch det rör sig om.

  Debattartikelförfattarna skjuter bara den samlade rapportfloran om byggbranschen framför sig. Är det sexistiskt, menar ni?

 11. seww Says:

  Grabbar, jag vet inte vem som låtit Schyman komma till tals men vi gör det vi män gjort hela tiden, vi slutar bry oss. Ännu mer.
  Hur många normala män bryr sig om vad Schyman säger/tycker? Alla med en egen hjärna (som inte staten fått kontroll över) vet ju att hon är en äcklig alkoholist, och vem lyssnar på dem?

  Så låt henne hållas med sin maffia. Om de ”vinner”, så slipper vi jobba och kan leva på deras politik (bidrag). Nu kör vi.

 12. Albert Says:

  seww:
  Nej, om de ”vinner” så kommer dom att ta vara på våran sperma och sen göra tvål och kattmat av oss… Eller något sådant

 13. Erik Says:

  André

  ”Det är ju statliga utredningar som använder gubbe.”

  Nej, däremot är det några enstaka statliga utredningar som nu börjar med det. Vilket markerar precis samma sak som om de utredde mörkhyade och kallade dem negrer eller hottentotter. Dvs MANISMEN flyttar fram sina positioner när rasismen drar sig tillbaka. Exakt vad amerikanska debattörer och forskare har beskrivit håller alltså på att hända i Sverige. Mindre rasism, mer mansism.

  ”Det är ju statliga utredningar som använder gubbe. Det säger såklart en del om byggbranschen att de väljer en sådant informellt och nedvärderande ord i titlar.”

  Nej det säger inte ett dugg om byggbranchen, däremot säger det en hel del om personerna som gör statliga utredningar och om den allmänna synen som folk tycker det är ok att ha på deras arbetsplats.

  ”Att man sedan använder ordet i en debattartikel är väl självklart för att visa vilken ovanligt problemfylld bransch det rör sig om.”

  Nej, man använder ordet i en debattartikel för att det feministiska perspektivet ifall nån missat det närhelst ett problem finns lyder som följer ”vi har problem – männen är problemet” Att kalla männen för gubbar är i sin tur enbart en negativ värdering av könet ifråga som skall stärka intrycket att det är männen som är problemet.

  ”Debattartikelförfattarna skjuter bara den samlade rapportfloran om byggbranschen framför sig. Är det sexistiskt, menar ni?”

  Hädanefter använder jag inte ordet sexism för associationen folk gör har visat sig vara sexig vilket associeras till kvinnor (Nästan alltid fallet med sexistisk reklam exempelvis) Därmed så använder jag ordet manism (man+rasism) Och ja det är utan tvekan manistiskt av både utredarna och journalisterna. Utredarna som skrev rapporterna och journalisterna som spred dem vidare och därmed bidrog tilll legitimeringen av manismen som utredarna redan gjort sig skyldiga till.

  Observera att manism är handlingen, manshat är orsaken.

 14. Erik Says:

  seww:

  ”Grabbar, jag vet inte vem som låtit Schyman komma till tals men vi gör det vi män gjort hela tiden, vi slutar bry oss. Ännu mer.”

  Jag vet inte vem som inbillat dig att det funkar att inte bry sig men sist ”ni” inte brydde er så lyckades ni för första gången i historien få manshatet inte bara ökat utan framför allt legitimerat i institutionerna. Att inte bry sig funkade när manshatet var en privat angelägenhet och bestod av tjejer som skämtar med kompisar. När tjejerna drog med sig manshatet in i sociala och rättsvårdande myndigheter blev det inte en personlig fråga längre. Och för övrigt, manshat funkar som småbarn i skolan. De testar hela tiden gränserna och kommer sålunda konstant att bli värre tills läraren säger ifrån.

  ”Hur många normala män bryr sig om vad Schyman säger/tycker?”

  Det är inte huruvida normala män bryr sig om det som är problemet. Det är huruvida statliga myndigheter gör det som är problemet. När Schymans åsikter är instutionaliserade så finns inte valet vad ni tycker. Då kommer de sakerna att vara lagstiftande och ni har inte längre valet ni har idag. Redan idag så utbildas regelbundet jurister, socionomer etc i just de åsikter Schyman representerar.

  ”Alla med en egen hjärna (som inte staten fått kontroll över) vet ju att hon är en äcklig alkoholist, och vem lyssnar på dem?”

  Till en början nästan ingen, sedan några fler och sedan är hennes äckliga alkoholiståsikter statlig policy ni måste lyssna på och följa.

  ”Så låt henne hållas med sin maffia. Om de ”vinner”, så slipper vi jobba och kan leva på deras politik (bidrag). Nu kör vi.”

  De kommer aldrig att ”vinna” för de har inte för avsikt att vinna. De är som småbarn. De kommer att testa gränserna värre och värre i all evighet tills ni tvingas agera. Det är bättre att bemöta dem nu än senare. Det största misstag vi kan göra är ”inte bry oss” för det tar den andra sidan på regeringsnivå som ”fritt fram”

 15. André Says:

  Oj, ångrar att jag skrev något här. Ingen vidare trevligt tonläge.

 16. Erik Says:

  André:

  Inget vidare trevligt ämne

  Det vore fundamentalt oärligt och missvisande att glamorifiera att en statlig utredning beskriver ena könet i nedsättande ordalag. Istället för att klaga på mitt tonläge (det är ju inte nån annans fel hur jag skriver)

  kan du inte först låtsas det hade stått sega kärringar ger oss dålig vård istället? Hade du tyckt likadant om en sådan statlig utredning och en journalistisk artikel som upprepade kärringar är ineffektiva, dyra etc… eller är det dålig ton av mig att fråga?

 17. And-vändare Says:

  André, sanningen svider – eller hur?

 18. Chris Says:

  seww: ”vi gör det vi män gjort hela tiden, vi slutar bry oss. Ännu mer.
  Hur många normala män bryr sig om vad Schyman säger/tycker?”

  Judarna i Nazityskland resonerade precis likadant som du gör.

  Män borde bry sig om vad Schyman säger/tycker eftersom hon och hennes feministiska meningsfränder har så pass stort inflytande att deras åsikter idag genomsyrar alla samhälleliga institutioner – dagis, utbildning, forskning, sjukvård, rättsväsende, kultur, media, politik, näringsliv etc.

 19. Zeli Says:

  Men anser ni inte alls att det är i alla fall ett liiitet problem att unga tjejer ofta motarbetas av ”gubbarna” i byggbranchen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: