Inte självklart med större kvinnliga lönelyft

by

Per Bardh, avtalssekreterare hos LO, skriver idag en debattartikel i Aftonbladet (här). Han säger bland annat att det är ”självklart” att avtalsrörelsen ska innehålla en ”jämställdhetspott”. Med det menar han, framgår det, extra stora lönelyft för branscher som har många kvinnor. Just för att de har många kvinnor. Kvinnor ska alltså gynnas särskilt i avtalsrörelsen.

Resonemanget bygger på att det skulle förekomma en diskriminering av kvinnor var gäller lönesättningen, vilket Bardh också påstår att det finns. Om så vore fallet skulle naturligtvis åtgärder omedelbart sättas in för att få slut på diskrimineringen. Diskriminering ska bekämpas med kraft varhelst den visar sig. Emellertid finns de verkligen inte mycket som talar för att skillnader i löner mellan olika branscher, och skillnader mellan genomsnittslöner för män och kvinnor, skulle bero på diskriminering.

I Sverige har vi marknadsekonomi (tack gode Gud för det, alternativet förskräcker!). Staten sätter inte löner. Lönerna blir vad de blir baserat på tillgång och efterfrågan. Det står varje ung människa fritt att välja yrke, och när det valet görs finns ju kännedom om löneläget. Många kvinnor väljer att ta jobb inom vården, trots att löneläget där inte är det bästa. Det är deras val. Att de sedan får lön efter vilket val de gjort är inte diskriminering.

Annonser

4 svar to “Inte självklart med större kvinnliga lönelyft”

 1. vmm Says:

  Det står så här i artikeln: ”Jämställda löner är även i avtalsrörelsen 2010 ett självklart krav för LO. Kampen mot den diskriminering som drabbar branscher med hög andel kvinnor kan inte göra halt i lågkonjunkturen.

  En jämställdhetspott är därför en självklar del i de gemensamma kraven.

  Utöver lönekravet på 620 kronor ska därför en pott på minst 125 kronor per heltidsanställd och månad tillfalla avtalsområden som har en genomsnittlig förtjänst lägre än 21 300 kronor per månad. På så sätt får LO-förbundens kvinnodominerade yrkesgrupper ett större lönepåslag än de mansdominerade.”

  Vad jag kan se är det alltså en låglönesatsning. LO säger att man inte vill satsa på lågavlönade för att de är lågavlönade utan för att kvinnor är överrepresenterade bland dom lågavlönade. Om någon lågavlönad man också får mer så är det inte meningen, och det är ju inte bra ur jämställdhetssynpunkt (eftersom då utjämnas ju inte löneskillnaden mellan män och kvinnor lika effektivt), men det är oundvikligt. Shit happens. Så tolkar jag det.

 2. barfota Says:

  Om kvinnor är överrepresenterade bland de lågavlönade så borde de vara överrepresenterade på arbetsplatser eftersom företagare mer än gärna vill spara in på lönekostnaderna.

 3. Chris Says:

  Hej Pär!

  Jag håller med om ditt resonemang. Däremot är jag kritisk till den überliberala tanken om att alla som vill kan välja sitt yrke. Riktigt så fungerar det förstås inte. Det handlar både om genetiska/biologiska förutsättningar, och givetvis även om ekonomiska. Däremot kan man undra om det verkligen är vettigt att alla ska kunna välja vilket yrke som helst – återigen tipsar jag om MATS ALVESSON och hans tankar i boken ”Tomhetens triumf”. Det är en spiral där vi bara konkurrerar och konsumerar allt mer utan att bli lyckligare. Vi mäter framgång i den karriär vi har – och tillskriver oss själva äran – som om enbart vi själva styr över händelseförloppet. För många handlar karriär om kontakter och formaila – det kan inte alla välja. Så Per – var litet mer pragmatisk och mindre ideologisk. Annars har du allt som oftast rätt.

  mvh

 4. kuweeer Says:

  du blir så jävla ägd i det här blogginlägget, pär

  http://townbloodyhall.livejournal.com/3307.html

  vad har du att säga till ditt försvar? antagligen ingenting eftersom du nästan aldrig svarar på sånt här. du bara skakar av dig argumenten med en axelryckning åt ”rabiata tokfeminister”. jävla tönt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: