Ökad andel hemlösa män ses som framgång

by

 

Den senaste statistiken från Enheten för hemlösa i Stockholm visar att ovanligt många är hemlösa. ”Det är väldigt höga siffror”, säger enhetschefen Claudette Skilving i en artikel i DN (här). Kanske finanskrisens fel?

Det är 414 män och 77 kvinnor som har anmält sig som hemlösa under den period som statistiken avser. Det är dels ovanligt höga siffror över huvud taget, dels en ovanligt hög andel män. Det senare anses vara positivt:

”Det är intressant att det är färre kvinnor som kommer till oss”, säger Claudette Skilving i DN. ”Vi kan tolka det positivt och anta att vi har betat av en del, vi har hjälpt många hemlösa kvinnor till ett eget boende”.

Vad hon verkar glömma är att en minskad andel  kvinnor per definition innebär en ökad andel män. I den aktuella statistiken rör det sig om 81 procent manliga hemlösa mot 16 procent kvinnor. Det brukar vara ungefär 75 procent män och 25 procent kvinnor av de hemlösa. Andelen hemlösa män har alltså ökat från en redan hög nivå.

Man kan få intrycket att Claudette Skilving tycker att det är värre om en kvinna är hemlös än om en man är det, och att det därför är en förbättring när andelen män ökar. Skilving säger också i artikeln att de kvinnliga hemlösa som kommer till Enheten för hemlösa är i ”sämre skick” än de manliga hemlösa som kommer. Det är intressant. Är det så, eller är det en feministiskt inspirerad tolkning? Det vore intressant att se underlaget för bedömningen att kvinnorna är i ”sämre skick”.

I artikeln nämns det för övrigt att det är lättare för en kvinna utan bostad att ”haka på” en man som har bostad och därmed lösa sitt problem, än tvärtom. Det innebär att kvinnor har en fördel gentemot män när hemlöshet börjar bli aktuell. Kan det vara därför de kvinnor som dyker upp på Enheten är i ”sämre skick” än männen? Att alla kvinnor utom de som är i särskilt dåligt skick lyckas hitta en man att bo hos?

Om det nu stämmer, det där med ”sämre skick”. Vi har ju sett rätt många feministiska vinklingar genom åren som mynnar ut i att det i princip alltid är mera synd om kvinnor än om män. Så det finns skäl att vara lite skeptisk.

Kort sagt kan utvecklingen sammanfattas som en skrämmande ökning av antalet hemlösa män i Stockholm. Jag tycker att hemlöshet är fruktansvärd, och ska bekämpas helt utan hänsyn till kön.

Annonser

4 svar to “Ökad andel hemlösa män ses som framgång”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Ja, det är väl ”könsmaktordningen”? Redan DN konstaterade för några år sedan, det tog 30 år för dem iofs, att män i vissa fall verkar drabbas mer. Tidningen var så förvånad att de såg detta, (och skrev om det!)som de egentligen visste sedan länge, så de kunde inte komma på ett svar, en anledning till denna aha-upplevelse!
  Men det löste sig: det låg förstås ”patriarkaliska strukturer”! Och visst, kokurrensen mellan män är ju stor. Men att dessa strukturer i så fall kunde ha uppkommit genom bakomliggande (om det finns) ”matriarkaliska strukturer”,(konkurrensen igen, och att män måste lämna hemmet vid skilsmässa osv) kunde DN inte räkna ut. Det hade varit mot själva tidningens normgivande könsdebatt sedan 30 år. En könsdebatt som de facto mest grundar sig på traditionella könsvärderingar. Kvinnor är det mer synd om, dem måste vi vara mer snälla mot, att män far illa är det normala och gör inte så mycket!
  OK det kanske är biologiskt betingat, vi försvarar och värnar om kvinnor, ända in i debatten! Eller? Men kalla det då inte för ”jämställdhet!

 2. Frida Says:

  Håller med, hemlöshet är fruktansvärt och tragiskt att det ska finnas i Sverige.
  MEN, jag anser att du analyserar helt fel! vad gäller rubriken i synnerhet. Vilken normalt funtad människa skulle se en ökad andel hemlösa män som en framgång. Att det finns mindre hemlösa kvinnor än tidigare, det är självklart bra! Men det blandas äpplen och päron. Att männens andel ökar är inte bra, och det ska självklart utredas och sättas in resurser för dessa män och det snarast!
  Men kom inte å säg att det är en framgång att fler män är hemlösa bara för att färre kvinnor blivit det. Det finns det nog ingen som med allvar anser.

 3. The Genderrorist Says:

  Pär, jag brukar verkligen uppskatta det du skriver, men här kan jag inte låta bli att undra ifall du inte gör ett felslut…? Hur andelen förändras är väl ändå mindre viktigt än hur absoluta tal gör det? Antag att 100 män och 100 kvinnor är hemlösa, varpå antalet hemlösa kvinnor sedan minskar till 50. i det scenariot går ju den manliga andelen upp från 50% till 67%.

  Så som du lägger upp det utgör detta i så fall ett problem, vilket är ett falskt antagande. Problemet utgörs möjligen av att det bara är det absoluta antalet KVINNLIGA hemlösa som minskar – varför minskar inte antalet hemlösa män? Har samhället satsat fel?

  På så vis har du en poäng. Det vore så klart idealt att antalet hemlösa minskar lika mycket ifråga om båda könen – ÅTMINSTONE i absoluta tal räknat, och kanske även procentuellt. Samtidigt gör inte två fel ett rätt, och om antalet kvinnliga hemlösa minskar är detta UTAN TVEKAN något positivt – även om det rent statistiskt innebär en ökad andel manliga hemlösa! Häri ligger ditt felslut.

  Fullt rättvist vore det (utifrån den beskrivna fördelningen) ifall de ~400 hemlösa männen minskade till 300 (-25%), och de ~80 kvinnliga till 60 (-25%).

  Nu kanske någon tycker ”Men borde inte den procentuella minskningen skall vara större för män, då männen är överrepresenterade i nuläget?”. I mina ögon ligger ett sådant resonemang farligt nära tankarna om kvotering – vilket för mig inte är önskvärt. Insatserna för att motverka hemlöshet skall naturligtvis vara könsneutrala.

 4. Pierre Says:

  Integrationscoaching är en integrationskurs som syftar till att ge hemlösa och utsatta i samhället, en chans att komma tillbaka till ett normalt liv.
  målet är att göra eleverna till självförsörjande och produtiva människor.
  Jag var den första eleven och fungerar kanonbra idag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: