Operan utestänger män och pojkar

by

 

Nu ska Operan i Stockholm ordna tjejkväll. Det verkar innebära att män och pojkar inte är välkomna på grund av sitt kön, något som är definitionen på könsdiskriminering. Detta från en institution som åtnjuter mycket omfattande stöd från skattebetalarna, vilket får betraktas som anmärkningsvärt.

Här finns info om tjejkvällen, som går av stapeln redan den 11 november.

Här beställer man biljett. Den som beställer biljett och sedan blir stoppad i dörren på grund av sitt kön har ett underlag för att anmäla Operan till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering. Man måste vara personligen drabbad för att kunna anmäla.

(Tack Access för tipset! Jag tar gärna emot tips på par@atomer.se!)

Annonser

15 svar to “Operan utestänger män och pojkar”

 1. Chris Says:

  Inget nytt under solen. Nazisterna utestängde judarna från operan också. USA utestängde svarta från operan förr i tiden.

 2. vmm Says:

  Kanske skulle man kunna bilda något nätvärk av män som försöker gå på alla sådana här evenemang som inte män får vara med på. Antingen så har man en dold kamera med sig och spelar in vad som händer och så kan man lägga ut på Youtube eller anmäla

  eller

  så kör man det storskaligt och man kommer som en grupp och filmar öppet och har med sig journalister och färdigskrivna anmälningar till DO som man med en knapptryckning skickar iväg inför alla kamerablixtar och yrkar en krona i skadestånd.

  Skulle vara lite spännande att dra igång ett sådant nätverk, faktiskt.

 3. Lövet Says:

  Well…. Opera is for sissys anyway! 😉

 4. knäppo Says:

  Finns privata klubbar endast för män och dessa är ju populära att klaga på? Men de är ju just privata.

  Detta är inte OK. Jag kan köpa det om de ordnar motsvarande för män, men det skulle de aldrig våga.

  Och btw, varför vill man gå på sådana evenemang helt utan män. Vem ska man då flirta med?

 5. Stine Says:

  Man kan ju göra en anmälan till EU-kommissionen så det blir ett överträdelseförfarande mot svenska staten; http://ec.europa.eu/community_law/your_rights/your_rights_sv.htm
  Och grunda detta på EU:s likabehandlingsdirektiv etc.

 6. seww Says:

  Håller helt klart med VMM.
  Nån liknande aktion skulle vara, om inte annat, himla rolig.

 7. Frida Says:

  Förstår inte riktigt varför det gnälls så mycket över separatistiska kvällar. Förmodligen vill man väll få in fler kvinnor för att det inte annars kommer så många. Förmodligen ligger det väll nån typ av statistik bakom.. Så görs det ju på kvinnodominerade yrken, organisationer eller institutioner med.

 8. Access Says:

  Frida, det låter som att du tror att jämställdhet är detsamma som könsbalans. Ett vanligt misstag.

  Man måste naturligtvis fråga sig; Varför måste det vara könsbalans? Vad är poängen med det, om nu det är fler män än kvinnor som är intresserade? Är det ett ”fel” som måste ”åtgärdas”?

 9. John Apse Says:

  reception@operan.se

  Mailadressen som ni kan skriva för att klaga.
  Jag har gjort det.

  Ps. Det är märkligt att tjejer som Frida
  alltid tycker vi män är knäppa som klagar. Ds.

 10. totte Says:

  @Frida
  1. Jag tror att ‘gnället’ bottnar i den uttalade könsrasismen som uppvisas av en verksamhet som till stor del finansieras av skattebetalarna.

  2. Vill du vara snäll och ge konkreta exempel på könsrasism där kvinnor aktivt diskrimineras (och där det läggs fram som något bra). De mest självklara ställena att börja leta vore väl de traditionellt kvinnliga områdena som sjuksköterske- och barnskötarutbildningarna, eller rentav våra vidriga genusvetenskapsklubbar som huserar på lärosäten runt om i landet. Minns en nylig skandal när man idkade det du förespråkar på en veterinärutbildning, och det blev väl en del rabalder.

 11. John Apse Says:

  Svar från Operan:

  ”Självklart motarbetar vi inte jämställdhet mellan könen, men samtidigt är det inte fel att då och då rikta sig specifikt till en viss målgrupp. Vi ordnar ju ibland även singelkvällar som vänder sig till dem som är singlar, med ett program som medger lite möten med andra människor i en trevlig miljö. Detta gör vi såklart inte som en protest mot alla som är gifta.

  Att ordna en tjejkväll är inte ett sätt att säga att könen mår bäst av att hållas isär eller behandlas olika. Det är snarare ett sätt att differentiera utbudet så att vi kan ge det bästa till de flesta. På samma sätt ordnar vi barn- och ungdomsaktiviteter där programpunkterna är sådana att de har största möjlighet att attrahera just den gruppen. Vi ordnar även familjedagar, vilket inte ska betraktas som ett hån mot ensamstående.

  Om temat för evenemanget var ”Så skapar vi jämnställdhet” så vore det en katastrof att bara bjuda in kvinnor eftersom jämnställdhet förutsätter samverkan mellan män och kvinnor. Nu är det dock inte programmet för kvällen.

  Kungliga Operan har ca en kvarts miljon besökare om året på evenemang som är gränsöverskridande avseende kön, etnicitet och sexuell läggning. Om en gruppering på totalt 200 om året behandlas specifikt med ett program, så är det en försvinnande liten andel av totalen.”

 12. vmm Says:

  Tack, Apse, för att du la in deras svar.

  Men det är ju ändå helt orimligt att dom säger att bara för att bara kvinnor får komma in så är dom inte emot män eller jämställdhet och att dom jämför det med verksamheter för unga eller familjer eller singlar… Jag skulle hellre jämföra det med verksamhet där man stänger ute människor på grund av sexuell läggning, eller hudfärg. Min fördom säger mig att bland män som går på opera så finns en överrepresentation av homosexuella. Varför ordnar inte operan en bögfri dag? En dag per år kan dom väl låta bara heterosexuella män komma in. För att ”differentiera utbudet” eller vad dom nu kallar det för. Hur ska man veta om män är homosexuella eller inte? Det behöver man inte veta. Det räcker med att dom sätter upp en skyllt i entrén om att homosexuella inte är välkomna för att vi ska få en debatt om det är okej eller inte att utestänga människor på grund av sexuell läggning (som dom nu gör med kön).

 13. Grodan Boll Says:

  Det kanske var som svar till:
  http://www.powergamer.se/2009/10/28/castlevania-konsert-far-varldspremiar-i-sverige/

 14. vmm Says:

  Grodan Boll: kommer dom släppa in tjejer också? Eller kommer dom bara att släppa in tjejer? Eller är det öppet för alla kön? Det framgår ju inte!

 15. Grodan Boll Says:

  VMM:
  Det var mer innehållet som skulle vara riktat till män specifikt (om något).
  Alla är välkomna dit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: