DN dubbelbestraffar män om kvinnligt teatervälde

by

 

Idag har DN en notis på sidan 2 i kulturbilagen med rubriken ”Nu styr kvinnorna teatrarna” (ej utlagd på internet). Där står att andelen kvinnliga teaterchefer i Sverige nu överstiger antalet manliga. Källan är Riksteaterns nättidning. Av totalt 65 chefer (på 53 instsitutioner) är 34 kvinnor. Även bland de konstnärliga ledarna på teatrarna är kvinnorna i majoritet med 57 procent mot 43.

Sedan kommer en intressant formulering. ”Orsakerna är bland annat lyckade ledarskapsutbildningar och politisk vilja – men också att de statliga anslagen har minskat under det senaste decenniet. När pengarna försvinner gör också männen det – och lämnar plats till kvinnorna”.

Här byter DN ämne – från att skriva om teaterchefer till ett allmänt genusideologiskt resonemang. Det är omotiverat i en kulturnotis.

Dessutom verkar det inte som om DN-skribenten har något underlag för påståendet att teatrarnas sämre ekonomi är ett av skälen till att de manliga cheferna har ”lämnat plats åt kvinnor”. Det skulle ju krävas omfattande forskning för att komma fram till något sådant, och någon forskning nämns inte. Sannolikt är det istället journalistens genusideologiska glasögon som gör att han eller hon drar till med en feministisk dogm.

För det tredje kan man konstatera att män som kollektiv i notisen är utsatt för det som feminister brukar kalla dubbelbestraffning – en av de så kallade manliga härskarteknikerna. Dubbelbestraffning innebär att vad man än gör i en valsituation så får man kritik. I det här fallet har det manliga kollektivet under många år (orättfärdigt) fått kritik för att vara överrepresenterad på chefspositioner. När så situationen förändras – och kvinnorna är i majoritet bland cheferna – så anses männen ändå vara klandervärda – just för att de inte längre är i majoritet.

Här kan du läsa om det hela i Riksteaterns nättidning.

Annonser

6 svar to “DN dubbelbestraffar män om kvinnligt teatervälde”

 1. John Apse Says:

  Vad innebär detta?
  Vad blir bättre av denna jakt på mm-rättvisa?
  Och om det fortsätter blir fler kvinnor och
  mindre antal män, har vi då ett nytt problem
  med jämställdhet?
  Är man då lika angelägen om att rätta till det?

 2. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  ”När pengarna försvinner gör också männen det – och lämnar plats till kvinnorna.”

  Detta var intressant. Ofta brukar feministerna hävda det omvända.
  Inom skol- och barnomsorg hävdar man ofta att lönerna är låga för att arbetsplatser domineras av kvinnor.
  Snarare är det nog så att när lönerna började halka efter, så sökte sig männen till andra yrken medan kvinnorna stannade kvar kvar.

  Ur det perspektivet så var citatet i artikeln ett föredömme.

 3. barfota Says:

  Det är naturligt att kvalificerad arbetskraft (kvinnor som män) söker sig till nya jobb om lönerna sjunker.

 4. Joachim Says:

  Jag efterlyser verkligen underlaget för antagandet att män lämnar teatern för att de tjänar mer pengar någon annanstans. Teatern är inte en bransch vilken som helst, andra drivkrafter gör att kan söker sig dit från början, och kompetens i att göra teater är inte alls nödvändigtvis något du kan slå mynt av i en annan bransch och därmed höja din lön. Jag skulle tro att det faktiskt är riktigare att prata om utslagning, män som blivit tvingade ifrån teatervärlden har inte så lätt att hitta andra jobb. Vilket så klart gäller alla som inte kan försörja sig på sitt konstnärliga yrke oavsett kön.

 5. barfota Says:

  @Joachim

  Du har förmodligen rätt. Konstnärliga yrken brukar ha andra drivkrafter än pengar. Det var bara en hypotes jag slängde ur mig.

 6. Joakim Steneberg Says:

  Ja, när kvinnnor är i majoritet, då är det för att de är så duktiga enligt vokabulären. Alternativt är de ”utnyttjade”, om det gäller mindre attraktiva platser.
  När män är i majoritet så råder mansdominans, ja benämningen är väl oftast ”gubbvälde” osv. I de fall det anses som attraktiva platser.
  I annat fall är det självklart att män skall ta på sig de värsta jobben…
  DN kultur kämpade jag med i 20 år, att få in en enda artikel. Men njet.
  Men fula ord har de haft där, om män och manskön!
  ”Damens Nyheters kukulturbilligagga” kallar jag dem för numera… (Stryk detta Pär Ström, OM det är för kontroversiellt.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: