Kvinnligt kön gav astronaut lindrigt straff?

by

 

Dom har fallit mot den amerikanska astronauten Lisa Nowak, som år 2007 försökte kidnappa en annan astronaut på grund av svartsjuka. Brottet kan ge upp till livstids fängelse. Nowak dömdes till två dagars (!) fängelse och skyddstillsyn i ett år. En mycket mild dom. Läs mer här och här och här.

Det går naturligtvis inte att bevisa, men man kan misstänka att Lisa Nowak fått en lågt straff delvis på grund av sitt kön. Det är ett känt fenomen att kvinnor ofta döms till lindrigare straff än män för samma brott. I Sverige har fenomenet kritiserats av flera höga jurister. Källor till detta finns i min bok Mansförtryck och kvinnovälde (finns som gratis pdf och mp3 här).

Varför döms kvinnor mildare? Tja, man kan bara gissa, men kanske spelar gammaldags gentlemannaideal in. En kvinna är ju ändå en kvinna… Hur som helst är det inte jämställt.

Annonser

2 svar to “Kvinnligt kön gav astronaut lindrigt straff?”

  1. Joakim Steneberg Says:

    Gentlemannaideal, precis. det är därför ”jämställdhet” bara handlar om på kvinnors villkor. ”Vi måste vara snälla mot kvinnor”, de är svaga och känsliga osv. Och det kanske är biologiskt riktigt. Utan tillräckligt med kvinnor så dör ett samhälle. Med män räcker det med en handfull. Men då skall man inte påstå att vi har ett patriarkat som behöver jämställdhet, för kvinnor. Utan kanske snarare tvärtom…?

  2. kaffekopp Says:

    Eller kanske för att hon är astronaut? ”Kändisar” får i regel också lindrigare straff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: