Pappaförtryck uppmärksammas stort av tidning

by

Tidningen Östgöta-Correspondenten har gjort något alldeles fantastiskt. Eller, för att vara mera specifik, reportern Carina Glenning på den tidningen har gjort något alldeles fantastiskt – det är hon som är ensam initiativtagare. Det handlar om en hel helgbilaga som huvudsakligen ägnats åt den tragedi som många pappor drabbats av – att ha berövats sina barn i samband med en vårdnadstvist. Idag har bilagan släppts som pdf-version – här. Sprid den gärna!

Tidningsbilagan tar upp pappornas horribla underläge vid vårdnadstvister i hela sin omfattning. Bland annat får socialtjänsten svidande kritik. Citat:

”Sluta göm er i buskarna, socialsekreterare! Kom ut i ljuset och våga diskutera öppet varför ni anser att mammor är bättre föräldrar än pappor”.

Några andra citat, från pappor: ”Jag har hamnat i ett helvete”. ”Socialen gynnar mammorna”. ”Jag har levt i en mardröm i 10 år”. ”Hon anmälde mig för misshandel”.

I tidningsbilagan uttalar sig flera makthavare som alla bekräftar mansförtrycket på barnområdet. ”Helt klart har vi ett mansförtryck i Sverige”, säger exempelvis riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp). ”Det handlar om rättsvidriga förhållanden”, säger riksdagaledamoten Betty Malmberg (m).

Mansdiskrimineringen när det gäller barn är ett av de största – kanske det största – jämställdhetsproblemen vi har i Sverige. Det är märkligt att det är så bedövande tyst om saken från proffstyckarna inom politik och media (undantaget är denna bilaga). Och visst är det märkligt att den feministiska rörelsen – som säger sig kämpa för generell jämställdhet och inte specifikt för kvinnor – helt har råkat missat den här frågan…

Om du uppskattar att information om pappaförtryck kommer fram, hör gärna av dig till exempelvis de tre personer som nämnts i detta blogginlägg med ett tack för deras insats. Tre kvinnor… visst är det märkligt att män tycks behöva kvinnors hjälp för att ta sig ur mansförtrycket! Riksdagsledamöterna når du på camilla.lindberg@riksdagen.se respektive betty.malmberg@riksdagen.se. Reportern når du på Carina.Glenning@corren.se.

Här finner du en YouTube-film som GenusNytt gjort om det här problemet, med titeln Strukturell pappadiskriminering.

Annonser

17 svar to “Pappaförtryck uppmärksammas stort av tidning”

 1. Ljusnan Says:

  Fan va skönt att det tycks som om det här problemet äntligen kommer upp till ytan. En stor eloge till alla som vågar stå på sig. För det handlar nämligen om att våga, och om att orka. Men trägen vinner, och till slut kommer äkta jämställdhet att träda fram som lön för mödan – och då kommer allt slit att kännas guld värt.

 2. barfota Says:

  Underbart. En stor eloge till dessa damer.

 3. Ulla Hedberg Says:

  Tack medkvinnor för att ni vågar ta upp problemet med ofrivilligt frånvarand pappor. Hoppas att ni inte förtröttas utan orkar fortsätta kämpa. Mitt fulla stöd!

 4. Ulf Andersson Says:

  Tack alla ni kvinnor som inser hur situationen
  för barnen och papporna i vårdnadstvister ser ut i verkligheten!

  Hoppas att fler kvinnor vill engagera sig för barnens rätt
  till båda sina föräldrar och att papporna ska jämställas
  som vårdnadshavare och boendeföräldrar med mammorna.

  Hälsningar,

  Uffe från PappaRättsGruppen

 5. Joakim Steneberg Says:

  Varför män är tysta! Det är väldigt känsligt att män skall erkänna förtryck! Även om det är genom en övermakt som i detta fallet. Samma med frågan om våldet, när kvinnor slår.
  Det är mycket ”bättre”, högre status för män att framställas och erkänna sig som förtryckare än förtryckt. Därför har vi också feministiska män, som skriver, även böcker, om hur illa de (eller andra män förstås) har behandlat kvinnor. Och sen får de beröm av feministkvinnor för detta!

 6. hampus Says:

  Fan, vad trist det börjar kännas att besöka Pär Ströms blogg. För även här börjar man känna sig nedvärderarad utan sakliga grunder.

  Att kvinnor enkom tillåts massmedialt utrymme, kan inte det vara ett tecken på vad jag är säker på flertalet män inklusive mig känt bero på att mäns åsikter lätt negligeras?

  Jag förösker t ex just nu i talande stund intervjua våra partier i diverse mansfrågor, och samma attityd är glasklar.

  Usch vad tråkigt. När man förösker. Men kanske jag bar är en dum kille som borde hålla käften?

  Ja, så verka det.

 7. DrKejs Says:

  Enormt!

  Det är riktigt bra att det börjar komma till ytan. Nu handlar det om landsortspressen, frågan är om ägarna till våra stora dags- och kvällstidningar sätter ner foten och säger till alla feminister på dessa tidningar att skärpa till sig eller få sparken.

  Mycket bra att även många kvinnor ser dessa orättvisor som drabbar deras pappor/bröder/män/söner/vänner/bekanta och agerar för att förändra det hela; det är talande för vårt samhällsklimat att det är kvinnor som kan föra fram detta budskap, hade det kommit från mig eller någon annan man så hade vi fått oändligt med skit för det.

 8. Pappa-Robinsson Says:

  Våra barn tas som slagträn i konflikter som bara rör vuxna… allt helt
  i andan som frammanas av den lag om vårdnad, boende och umgänge som kom 2006. Lagen är vidrig och skadlig för våra barn.. Bort med den. Fram för gemensam vårdnad, när det inte handlar om kriminella föräldrar.

 9. Ulf Andersson Says:

  @ Pappa-Robinson
  Instämmer, broder!

  @ DrKejs
  Kul att se dig på arenan igen!

  Uffe från PappaRättsGruppen

 10. Pappor som vill vara pappor Says:

  […] (Tipset om reportaget via Genusnytt.) […]

 11. Lövet Says:

  …och Carina Glennings karriär som journalist tog därmed slut innan den ens började.

  …med ett sådant knäck i CV:n så lär hon inte få jobb på någon mediaredaktion någonstans någonsin.

  …ja inte i Sverige i alla fall…

  Hoppas något privat företag ger henne ett bra informatörsjobb när hon tröttnat på Corren!

 12. Carina Glenning Says:

  Hej Lövet!

  Hav förtröstan. Jag lever och har jobbet kvar ännu fem dagar efter publiceringen! Jag har en binge anhängare i detta. På den egna redaktionen också. Och ”karriären” har inte direkt börjat. Jag fyller snart 48 … vilket kan vara en poäng i sammanhanget. Jag vet vad det innebär att ha gemensam vårdnad, inte bara på pappret utan också i praktiken, i verkliga livet. Men jag undrar om en man hade kunnat skriva den här artikeln utan att ligga i nåt dike vid det här laget..?

 13. KimhZa Bremer Says:

  Helt fantastiskt att C. Glenning skriver om detta!

  Tusen rosor från två tusen pappor och barn runt om i landet!

 14. Ulf Hedberg Says:

  Carina! Vad dina artiklar har spettat om i en ojämlik värld. Hoppas att folk i soc-svängen, i domstolar och i riksdagen tar det här till sig.Lilla justitieministerns råd att ´stanna i äktenskapet så behöver inte situationer, lika de som här belysts, inträffa väcker förundran. Barn mår inte bra av trätande föräldrar. Konsten är att skiljas med värdighet, tacka varandra för den tid som varit OCH ORDNA DET BRA FÖR BARNEN
  Det är inte deras fel att förhållandet spricker. Ulf

 15. Carina Glenning Says:

  Ja, visst Ulf!

  Det är därför jag tycker alla par borde upprätta ett BARNavtal innan de ens börjar fundera på avel.

  http://www.corren.se/bostad/?articleId=5031273&date=&menuids=

 16. GramtonePelle Says:

  Vänta bara till i januari. Då tror jag det blir svårt att inte tala om saken. Jag har blivit lovad utrymme i flera rikstäckande dagstidningar och föräldratidningar, på Newsmill och vi försöker få plats i TV4-morgon. Jag hoppas förstås boken blir välläst och omtalad… OCh att något faktiskt förändras framöver.

  /P

 17. ulph Says:

  Hur gör jag, när jag upptäcker att min älskade som jag älskar ljuger och går bakom min rygg. Jag blir otroligt sårad. Jag är alltså man. Men det kanske låter som en kvinnas bekännelse.
  Ja men lämna henne då !
  Tänker ni kanske.
  Men hur lätt är det att lämna någon i ett asocialt förhållande, vi har varandra eller
  hon stämplar in i min panna – du är en idiot !
  men det är ändå vi två
  så vill hon ha sex
  Nästa sekund slår mig i ansiktet så att glasögonen flyger lång väg
  sedan ringer hon POLISEN och säger att JAG har slagit henne, Va !
  Jämlighet, jag vet inte inför lagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: