Sajt för tjejer får 5,3 miljoner

by

I januari 2010 startar en ny sajt för tjejer, en portal för tjejjourer med namnet tjejjouren.se. Sajten får 5,3 miljoner kronor i stöd, vilket kommer från Allmänna arvsfonden, Ungdomsstyrelsen, ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) och SKR (Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund).

Till den nationella tjejjoursportalen ska tjejer mellan 12 och 20 kunna vända sig för att enkelt komma i kontakt med sin närmsta tjejjour. Dessutom kommer det att finnas en hel faktadatabas för unga tjejer under namnet Tjejguiden. Den ska innehålla lättläst information om allt ifrån onani och anorexi, uppges det. Fakta som är särskilt anpassad och riktad till unga tjejer. Allt detta framgår här, där mer information också finns.

Så här står det i pressreleasen om tjejjouren.se:

”Statistiken visar det svart på vitt; många unga tjejer har det tufft. De utsätts för kränkningar, övergrepp och sexuellt våld i en helt annan utsträckning än de jämnåriga killarna. Dessutom bär många på ångest och självmordstankar.”

Det vore intressant att veta vilka källor de har för sina påståenden om att det är mycket mer synd om tjejer än om killar. Exempelvis är det sedan länge väl känt att betydligt fler killar än tjejer begår självmord. Kan inte det tolkas som att killar har det tufft? Ifall det vore tjejer som begick flest självmord skulle feministerna definitivt tolka det som ett bevis på att tjejer är värst drabbade…

Jag tycker att den här typen av stöd till dem som har det svårt borde vara könsneutral. Behovet av hjälp, inte könet, borde styra. Det vore jämställdhet. Egentligen är det absurt att stödcentraler av olika slag som åtnjuter finansiering från skattebetalarna bara riktar sig till det ena könet. Och obegripligt hur den manliga halvan av vår befolkning kan finna sig i det.

Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg om en ung kille som behövde psykisk hjälp men blev avvisad under hela sin uppväxt. ”Ryck upp dig”, var allt han fick höra. De kuratorer och andra han tog kontakt med verkade inriktade på att hjälpa tjejer. Här kan du läsa ett annat färskt blogginlägg på GenusNytt om att landets enda killjour snart läggs ned (medan det finns 54 tjejjourer).

Annonser

32 svar to “Sajt för tjejer får 5,3 miljoner”

 1. Mannen Says:

  Helt absurt! Det är ju ganska enkelt att kolla på statisitik vilka som drabbas av misshandel i störst utsträckning. Misshandel är en grov kränkning av den personliga integriteten.

 2. Lövet Says:

  D e t t a är en viktig fråga! Vart tog ungdomsjourerna vägen?

 3. Nisse Says:

  Håller med om att detta är en skandal utan dess like! Värför ska hälften av ungdomarna, dessutom den hälft som är överrepresenterad i självmordsstatistiken, lämnas helt utanför!? Borde inte det vara av intresse även för feministerna att trygga killar får växa upp till trygga och stabila män? Naturligtvis ska även unga tjejer få samma möjligheter, men som det ser ut idag har de helt andra möjliheter till det än killarna. Den här obalansen är mycket oroande och definitivt ohälsosam – både för individerna och samhället i stort.

 4. Wagner Says:

  ”Borde inte det vara av intresse även för feministerna att trygga killar får växa upp till trygga och stabila män?” Nej.

 5. DrKejs Says:

  Nisse

  ”Borde inte det vara av intresse även för feministerna att trygga killar får växa upp till trygga och stabila män?”

  Nej, eftersom feminismen inte är intresserad av trygga och stabila män, de vill ha lättstyrda veklingar som inte opponerar sig mot deras styre och som utför alla skitiga och farliga jobb.

 6. Lasse Says:

  Hmmm…..om man tittar på allmänna arvsfonden är det uppenbart att dem har en feministisk favorisering i dem projekt som beviljas pengar.

  Hade det varit ombytta roller hade det varit ramskri i pressen. I skrivandes stund ljuder sången…..”älgarna demonstrerar, älgarna har fått nog” kanske dags för det 😉

 7. Nisse Says:

  Det kan säkert vara så att de (feministerna) inte är intresserade av det (trygga och stabila pojkar och män), men de _borde_ verkligen vara det…

 8. robjoh Says:

  Borde inte pengarna gå till en allmän ungdomsstyrelse?

 9. Joakim Steneberg Says:

  H

 10. Joakim Steneberg Says:

  Så här är det: ”Blott flickor har problem värda intresse.Och det probleemt ärpojkarna.” Punnkt, slut. Men detta är traditionell politisk symptomlösning, kontraprodukitv, men ”som ser bara ut”
  Fast så här låter en rättvis (jämställd) fortsättning: ”Kan pojkarna ha problem, värda intresse? Och kan flickorna ligga bakom åtminstone en del av pojkarnas problem?”
  Och en verklig lösning låter så här, om jag förstått rätt:
  ”Om ena eller andra könet, eller dvs om båda könen har problem. Då måste man intressera sig för BÅDAS problem, och lösa dem SAMTIDIGT, och kanske även tillsammans.” Borde inte detta vara elementärt?

 11. Joakim Steneberg Says:

  Tredje raden skall vara: ”Men som ser BRA ut”. Slarvigt skrivet, pytteliten dator, nya glasögon i morgon! Ursäkta felen!

 12. JH Says:

  Nästan vidrigt. Tänk om detta var köns neutralt… Kostar ingenting men kan köpa så mycket.

 13. JJ Says:

  Vad hade ni förväntat er när regeringen anslagit 800 miljoner för att bekämpa våldet mot kvinnor.

  Någonstans ska ju pengarna ta vägen?

 14. JJ Says:

  Det ser ut som det kommer råda bot på bristen av killjourer och skyddade boenden för män, om bara att nu går att få att fungera, se det nya projektet ”Ankan”.

  http://www.yakida.se/ankanindex.html

 15. KimhZa Bremer Says:

  Vi vet att många unga tjejer mår dåligt. Det har skrivits spaltkilometer om detta; ätstörningar, självskärarbeteende och känslor av otillräcklighet.

  Nästan ingen skriver om att unga killar mår dåligt. Att det är nästan dubbelt så många killar som tar sina liv.

  Hur kan det komma sig? Analysera den frågan stilla. Är det inte egentligen ett ganska tydligt språk? Att vi faktiskt lever i ett samhälle där radikalfeministiska vanföreställningar har infiltrerat inte bara våra förskolor, skolor och universitet, men även i hög grad alla traditionella medier.

  De som berättar om vem och vilka som mår dåligt.

  Har man blivit indoktrinerad i föreställningen om en könsmaktsordning (vars ideologiska doktriner även vår regering har skrivit under på), så finns det ett förtryckande kön – och ett offerkön. Oavsett individ. Vi skall ta hand om de som är utsatta – alltså de som är offer: och detta är kvinnor och tjejer. Inte pojkar och män.

  Pojkar och män är förtryckare och förövare, oavsett individ. Så enkelt är det, menar samhället.

  Skitsamma om de tar sina liv, hamnar i utanförskap, blir utmanövrerade i föräldraskapen, blir slagna eller bara ber om hjälp…

  De är Män. Let them burn.

  Så ser det ut, i Sverige 2009.

 16. Joakim Steneberg Says:

  En bra beskrivning! Och detta är det väsentliga. Men just därför, är det också intressant att det är så många tjejer som mår sämre idag än förr! De luras in i tron att de är näst intill felfria (som kön) och att de lever i en gräddfil, samt att alla fel finns utanför dem själva, hos pojkar och män.
  Men när verkligheten hinner i fatt, då inser de att detta inte stämmer, och då mår de dåligt genom nya krav och problem som de själva måste åtgärda!
  Dessutom, detta faktum kan och bör man också trycka starkt på, det är ett argument just i den kvinnofixerade debatten. ”Jämställdhetsfeminismen” är ett misslyckande för båda könen. Och för förhållandet mellan oss förstås!
  Feminismen är en kvinnofälla! Som diskriminerar män.

 17. Henrik Says:

  När alla dessa pengar går till kvinnor då börjar jag undra vad vi ska med lika lön till.

 18. JH Says:

  Har kontaktat ungdomstyrelsen för att se hur det ligger till.

  Fick ett svar och detta kan läsas i mailet:

  ”Det finns dock en liten detalj som är viktig att tänka på. För de tjejer som far illa, som självskadebeteende, anorexi-bulimi, hedersrelaterat våld, sexuellt våld med mera så engagerar sig flickor och unga kvinnor ideellt för att verka för en förändring. De går samman i föreningar, jobbar gratis och driver olika projekt som de söker medel för att genomföra. Som information i skolan, tjejgrupper, killgrupper, caféer, metodböcker med mera. Tjejjourer finns i många kommuner i landet. Det är inte staten som har gett flickor i uppdrag att organisera sig för att hjälpa andra tjejer utsatta för våld, utan de har själva valt det eftersom de vill göra något, där staten har brustit. Tjejjouren är ett samverkansprojekt mellan många jourer i Sverige som har gått samman. Det är inte staten som tvingat dem – projektet är deras eget och har vuxit fram ur ideellt engagemang i frågorna under flera år.

  Samma organisering bland pojkar och unga män, för att hjälpa de pojkar och unga män som är utsatta för våld, finns inte trots att vi vet att pojkar och unga män är de som är mest utsatta för våld i samhället. Ungdomsvåld, gatuvåld, det meningslösa våldet, urbant våld, alkovåld, handar allt om unga mäns våld mot andra unga män. Här har inte män eller pojkar engagerat sig ideellt för att hjälpa de pojkar och unga män som far illa i samhället på grund av våld på samma sätt som kvinnor har gjort för att hjälpa kvinnor som är utsatta för våld av män. När jag tänker på hur utsatta många pojkar och män är av våld så är det förvånansvärt att det inte finns fler män som engagerar sig i frågorna och arbetar förebyggande för att minska våldet.

  Trots att det är lite så pågår idag en hel del verksamheter som lyfter upp behovet av att arbeta med pojkar och unga män med jämställdhet och antivåldsprinciper:

  Män för jämställdhet: http://www.mfj.se/

  Amphi produktion: http://amphi.se/

  Sharaf hjältar: http://www.fryshuset.se/Fryshuset/elektra.aspx

  Jag får erkänna att jag fick ett gott skratt när jag såg länkarna som hon skickade till mig – hon bevisar bara mina poäng.

 19. Lasse Says:

  @JH

  Ja du JH man vet inte om man skall skratta eller gråta när man såg länkarna hon skickat.

 20. Access Says:

  JH: Sen kan man ju undra om hon inte fattar att om man ständigt påtalar för unga män att de inte duger nåt till så kommer de själva inte tycka att de är värda nåt – och då heller inte försöka göra nåt åt saken.

 21. Joakim Steneberg Says:

  ”Jämställdhet” ja. Utan att ah tittat på länken ovan (senare) så vågar jag påstå att ”män för jämställdhet” ‘är en feministgrupp. Ungefär som de som syssalr med ”mansforskning”, Jalmerts m.fl. Ur feministsynpunkt uteslutande. Så se upp med ”jämställdhet och genus”.
  Men den här sidan är förstås annorlunda och utmärkt, som kontraspionage ungefär.
  Nej unga män har bara ett syfte i debatt och politik – som skuldobjekt. och detta är ren fascism!

 22. Joakim Steneberg Says:

  Har kollat, vad var det jag sa? Och se på bilden av den där Thomas. Man saknar ord…
  ”Det är naivt och fjäskigt…” Peter Gill om negligeringen av kvinnors ”jämställda” våld. (Ur ”Mansförtryck och kvinnovälde)

 23. JH Says:

  Jag har nu ordnat ett möte med Ungdomstyrelsen den 28 Januari.

  Ifall ni har några frågor ni vill att jag ska ta upp, eller fakta/statistik så kan ni skicka era önskemål till min mail.

  addehelgered[at]hotmail(-dot)com

 24. Emma Söderström Says:

  Självklart bör det finnas stöd till både unga tjejer och killar, det finns ingen tvekan om att det finns behov hos båda könen.

  Men behoven ser olika ut eftersom vi lever i ett samhälle där tjejers och killars verklighet ser olika ut, tjejer är mer utsatta för sexuella trakasserier, för våld i nära relationer och för självskadebeteende. Detta är ämnen som tjejer ofta hör av sig till tjejjourer angående. Killar löper större risk att begå självmord och att utsättas för våld på offentliga platser.

  Tjejer riktar oftare sin destruktivitet inåt medan killar oftare är utagerande. Därför är det viktigt med riktat stöd såsom tjejjouren.se och killfragor.se.

  Män för jämställdhet har för övrigt tagit emot stöd från Allmänna Arvsfonden på sammanlagt 3,4 miljoner för projektet killjour på nätet (killfragar.se). Om de även fått pengar från annat håll vet jag inte. Men det visar att även projekt som innebär ett stöd för killar också får stora pengar.

  Ni som brinner för att stödja utsatta tonårskillar och för jämställdhet, gå ihop och starta en killjour! Det är så tjejjourerna har kommit till. Tjejjourerna har harvat på mestadels ideellt i 15 år innan ett sådant här gemensamt statsfinansierat projekt varit möjligt.

 25. Joakim Steneberg Says:

  ”Män för jämställdhet”, javisst! Se på länken till dem. När män kryper inför feminismen, som hudflänger allt manligt, då blir de/vi godkända!
  Hellre fattig och ärlig, än att fjäska för sådana pengar!

 26. Lasse Says:

  Smart

  Sätt massa feminister och dra igång en organisation som på ytan pratar om äkta jämställdhet och hur dem skall hjälpa utsatta män och killar.

  I själva verket är det en förlängning av detta genusvansinne och hjärntvätt av män. t.e.x. skall man lära sig nedan (utdrag ur deras hemsida):

  ”uppmuntra män att bryta med förtryckande manliga attityder”

  Undrar när dem skall dra igång motsvarande i alla stödinrättningar för kvinnor t.e.x.

  ” uppmuntra kvinnor att bryta med sin kvinnliga attityder som t.e.x. utnyttja sig sexuella makt mot män och på så sätt skaffa sig ett psykologiskt övertag över män”

 27. mamman Says:

  men pojkar, tycker ni verkligen att det är fel att man hjälper unga flickor? ni pratar om jämnställdhet men verkar tycka att flickorna inte är värda någon som helst hjälp. jag blir riktigt ledsen när jag ser vad ni har skrivit och hoppas verkligen att min son inte växer upp och blir så bitter som ni alla verkar vara.

  Det finns hjälp att få till alla,både tjejjer och killar, men jag tror att det är viktigt att ni killar vågar ta hand om varandra på det sättet som tjejjerna här försöker göra. män har kallat allt som rör kvinnors rättigheter för ”kvinnofrågor” i alla år och jag måste säga att jag tycker att det här är en ”mansfråga”. Det kan inte alltid ligga på kvinnornas ansvar att BÅDE ta hand om flickor OCH pojkar, ni män och killar måste faktiskt göra eran del, för det är först DÅ som vi blir jämnställda.

 28. Joakim Steneberg Says:

  Ja mamma lilla. Vissa läser kommentarer som f-n läser Bibeln…Bekvämast så?

 29. Lasse Says:

  Ja du Joakim

  Man blir så trött på dessa ”standard” feministkommentarer, dem brukar komma då det inte finns några argument kvar att luta sig emot.

  @Hörru Morsan

  du kan ju börja med att läsa rubriken på hela den här bloggen dvs.

  ”Belyser den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan”

  Sen trodde jag att vi skulle ta hand om varamdra och jobba gemensamt för jämlikhet. Men du är uppenbart inne på samma kurs som alla feminister dvs. segregera könen ytterliggare där kvinnnor skall inneha någon slags ”gräddfil” med bara rättigheter medans männen bara verkar ha skyldigheter.

 30. Malin Says:

  Jag undrar vilket slags stöd ni tycker att killar behöver. Vad jag har förstått bedriver mfj, fryshuset och amphi bra verksamhet som belyser killars svårigheter. För mig är det självklart att dessa svårigheter ska kopplas till mansrollen. Det är ju det killar har gemensamt, alla måste förhålla sig till en väldigt problematisk mansroll.
  Men jag är jättenyfiken på att höra om man kan se det här på något annat sätt som jag upptäckt än. Hur ska killverksamhet bedrivas?!

 31. Malin Says:

  Och en till spännande fråga: varför skulle det vara ok att kategorisera folk utifrån ålder (som man skulle göra med en UNGdomsjour) men inte utifrån kön?

 32. Joakim Steneberg Says:

  ”En väldigt problematisk mansroll” Kan du utveckla det lite?
  Vad jag minns av TV-inslag med Anders Carlberg, så framstod han som delvis feministiskt kontaminerad. Tyvärr. Men det kanske har ändrats?
  Till att börja med så måste man sluta upp med att skuldbelägga unga killar kollektivt. Och sedan bör man nog fundera åtminstone, på hur unga tjejer påverkar unga killar? Där mordet i Stureby är ett extremfall, men som ändå ger en VISS vägledning.
  Detta bör man göra samtidigt med att man jämför både tjej och killroller, både traditionella och mer ”moderna”. Hela fältet alltså, inte plocka ut några tårtbitar som symptom av ett helhetsproblem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: