Kvinnlig toppartist får tortera pojkvän?

by

Man undrar vilken reaktionen hade blivit ifall en känd manlig sångare hade gjort en musikvideo där han misshandlade och nästan torterade sin flickvän? Han hade nog fått sina fiskar varma, han hade kallats värsta sortens mansgris och det hade sagts att han uppmuntrade till kvinnomisshandel.

Men en kvinnliga toppartist kan uppenbarligen göra motsvarande mot en man. Det gör artisten Pink, se videon här. Misshandeln börjar ungefär 1:40 in i filmen och blir sedan allt värre. Orsaken till misshandeln i musikvideons story är att pojkvännen vill lämna Pink.

Vårt samhälles reaktioner på våld är inte jämställda.

Tack för tipset, Tobias!

Annonser

18 svar to “Kvinnlig toppartist får tortera pojkvän?”

 1. Klas Says:

  Hmm, vete fan alltså.
  Videon var ganska uppenbart menad att vara störd, inte direkt accepterad.

  Man kan också jämföra med http://www.youtube.com/watch?v=HeXYMUiN7SY , videon hittar jag inte, men, ja, låten handlar då om hur han skurit halsen av sin exfru, hennes nuvarande man och den mannens barn medan han sitter i en bil med dem och sitt och hans barn.
  Låten fick även en uppföljare på följande album som handlade om hur han faktiskt dödar henne efter att ha dödat mannen och barnet: http://www.youtube.com/watch?v=TJBeVT0q5Ss .

  Detta är också relaterat till hans egna familjeförhållanden och han använder rakt av namnet på sin dotter och sin exfru under låtarna.
  I andra låtar säger han även att ”the smartest thing I ever done was to take the bullets out of that gun cause I would’ve killed Kim and him both”.

  Detta är då från hans två bäst säljande album om jag inte misstar mig.

  Så jag vete fan, tror det är ”ok” att skriva och sjunga låtar om att misshandla/mörda sin partner.

 2. Frida Says:

  Eftersom det är väldigt ovanligt att en tjej torterar killar blir ju videon mer uppenbart skruvad. Man förstår att hon inte menar att det ”skulle vara okej”. När däremot Eminem (som nämns ovan) rappar om samma sak ligger det betydligt närmare dåd som verkligen sker.

  Att män sjunger om/skriver böcker om/gör filmer om att döda kvinnor är så vanligt att ingen ser det som ett uttryck för ”kvinnohat” – se bara hundratals skräckfilmer och deckare om manliga mördare och kvinnliga offer. Det ses som en vanlig film, vanlig bok, för det speglar verkligheten.
  Om en bok istället skulle handla om en kvinna som mördar män blir det genast en fråga om ”urspårad feminism” eller ”manshat”.

 3. barfota Says:

  Våld är aldrig bra. Underhållningsvåld förstår jag mig inte på. Vari ligger underhållningen?

 4. Lasse Says:

  Det sänder så mycket fel signaler att göra en sådan video till ungdomar och barn som tittar på den. Var sätter man gränsen när skall man stoppa eller bojkotta denna typ musikvideos.

  För mig är det ganska enkelt i det här fallet, ovan visad video har gått definitivt gått över gränsen.

 5. Erik Says:

  Klas:

  ”Videon var ganska uppenbart menad att vara störd, inte direkt accepterad.”

  Problemet i debatten är att när en kvinna gör något så talar man om orsaken och vad som var syftet/meningen med det. När en man gör något så är det handlingen i sig som bedöms, inte orsaken. Därmed så blir det realistiskt att mannen skall begå handlingen men orealistiskt att en kvinna skulle göra det (utan orsak) när vi inte vet någonting hittar vi på den orsak som passar bäst. Om exempelvis killen haft sex med någon annan så förtjänar han ju gott lite stryk (samt att få eventuella dyra saker han äger förstörda/vandaliserade). Cheatin bastard!

  ”Eftersom det är väldigt ovanligt att en tjej torterar killar blir ju videon mer uppenbart skruvad.”

  Vad vet vi om hur vanligt det är att tjejer torterar killar när alla sådana händelser per definition betraktas som skruvade? Vid en nyligen gjord undersökning ansåg 60% av de tillfrågade engelska kvinnorna att det var ok att bruka våld mot pojkvännen. Bland killarna var siffran mycket lägre. Resultatet av att det betraktas som skruvat när tjejerna gör något är att det anses mer ok när tjejerna gör något. Då finns liksom alltid en rimlig anledning. När killar gör något däremot är anledningen ”han är man män är grymma/elaka etc”

  ”Att män sjunger om/skriver böcker om/gör filmer om att döda kvinnor är så vanligt att ingen ser det som ett uttryck för ”kvinnohat” – se bara hundratals skräckfilmer och deckare om manliga mördare och kvinnliga offer.”

  För det första så dödas det fler män än kvinnor både på bio och i verkligheten. För det andra så dödas männen i majoritet i alla filmgenrer utom två. Den som handar om ondska, då blir kvinnorna dödade för att de representerar det goda. Samt den som handlar om brottsutredningar (CSI exempelvis) eftersom serierna skulle sälja sämre om de hade lika stor andel dödade män som det är i verkligheten.

  Nu var det dock varken en långfilm eller en bok utan en popmusikvideo. Såväl formatet (musikvideo) som genren (populärmusik) har betydelse.

  ”Det ses som en vanlig film, vanlig bok, för det speglar verkligheten.”

  Nej, verkligheten är att mordoffret är vanligen en man. Det speglar inte verkligheten att mannen dödar kvinnor. Det speglar publikens känslor (dvs filmen skapar inte känslan det är mindre ok att döda kvinnor, filmen speglar att publiken har den känslan från början och tar till sig filmerna i högre grad när de motsvarar publikens förväntningar på den punkten.)

  ”Om en bok istället skulle handla om en kvinna som mördar män blir det genast en fråga om ”urspårad feminism” eller ”manshat”.”

  När en film handlar om två män som åker runt och dödar de kvinnor som de sårats av så utnämns den inte av mansrörelser till årets film. Anledningen man pratar om urspårad feminism handlar om reaktionerna på filmen, inte filmens handling i sig. Feminismen framställer sig själv ganska urspårat.

 6. Christopher Says:

  Frida: ”se bara hundratals skräckfilmer och deckare om manliga mördare och kvinnliga offer… Det ses som en vanlig film, vanlig bok, för det speglar verkligheten.”

  Ja, skräckfilmer speglar ju verkligheten.

 7. Klas Says:

  ”Problemet i debatten är att när en kvinna gör något så talar man om orsaken och vad som var syftet/meningen med det. När en man gör något så är det handlingen i sig som bedöms, inte orsaken. Därmed så blir det realistiskt att mannen skall begå handlingen men orealistiskt att en kvinna skulle göra det (utan orsak) när vi inte vet någonting hittar vi på den orsak som passar bäst. Om exempelvis killen haft sex med någon annan så förtjänar han ju gott lite stryk (samt att få eventuella dyra saker han äger förstörda/vandaliserade). Cheatin bastard!”
  Nu låter du lite lika vinklande som feministerna tycker jag 😉
  Men, jag förstår din poäng.

  Men, min poäng handlade bara om att det i båda fallen handlar om något annat än genus eller ens våld, båda handlar istället om chockvärde och i viss mån att använda egen ”önskedagbok” som ett sätt att uttrycka sig publikt för miljoner och tjäna pengar på det.

 8. Joakim Steneberg Says:

  Frida. Visst är fysiskt våld kanske(?) värre än psykist. Inte säkert, svårt att mäta… Men 30 års klappjakt, skuldbeläggande och lögner, desssutom officiellt sanktionerade, om/mot oss män, måste väl slå värre än enskilt våld, även om det utövas av män. Eller av kvinnor kanske?

 9. Joakim Steneberg Says:

  Agenda (faktiskt!) tog nyligen upp om att våld minskar bland ungdomar, men ökar bland tjejer. I Dalarna var 1/3 del av anmält ungdomsvåld utfört av tjejer. Snart i fatt? Hela den ensidiga av politiker drivna kampanjen mot män, ”Mäns våld mot kvinnor” är ju livsfarlig! Den osynliggör verkligen kvinnors delaktighet, en faktisdk uppmuntran på detta sätt. Liksom att sexköpslagen slappt godtar att småtjejer (12 åring senast!) prostituerar sig.

 10. Joakim Steneberg Says:

  Ur SVD i höstas: …I en undersökning om ungdomsbrottsligheten i Finland visar det sig att finländska pojkar oftare än flickor har utsatts för våld i sina parrelationer. 9 % av pojkarna mot 2% av flickorna uppger att de har blivit slagna och sparkade av sin partner.”
  Mer än 4 ggr så mycket tjejvåld mot killar än tvärtom alltså! Hur är det här i Sverige? Locket på, eller den politiska upprepade lögnen: ”Mäns våld mot kvinnor.” Våra partiledare ljuger och fjäskar grovt! Med allvarliga konsekvenser naturligtvis. Man kan knappast får bort våld genom att vinkla eller ljuga om det.

 11. knäppo Says:

  Jag vet inte vilken planet man bor på om man inte tror att kvinnor är våldsamma eller att det är ovanligt med kvinnor som slår. Från den samhällsklass jag kommer ifrån så är det inte ovanligt att det finns en grupp kvinnor som slåss liksom en grupp män som gör det.

  Jag har personligen tjejkompisar som jag växt upp med som haft som hobby att gå ut och slåss. Då visserligen slogs dem oftast med andra kvinnor. Men jag kan säga att jag hört ganska brutala historier från vad de har gjort så den som tror att alla tjejer är små gulliga varelser kan glömma det.

  Men också tjejer som behandlat pojkar i sin skola – ”snälla killar” – jävligt illa. De snälla killarna skulle helt enkelt veta sin plats.

  Jag tror att det alltid finns de tjejer/kvinnor som vill söka den status som är manlig. I förorterna där det finns våldsamma killgäng kommer det att finnas tjejer som vill tävla om denna typ av status. Så när de vuxna skiter i grabbarnas problem och hur de uttrycks så skapar de problem med brutala tjejgäng också. Det har ingenting med feministernas framgång att göra. Feministernas framgång är att man totalt skiter i pojkar och deras problem så att deras situation nu suger.

 12. vmm Says:

  Appropå våld mot män och våld mot kvinnor i tv och film så vore det intressant att göra statistik på det här: hur många män och hur många kvinnor mördas i tv under t.ex. en vecka om man räknar in alla filmer och deckare?

  Det påstås lite då och då att det är fler kvinnor som mördas men jag vet inte om det är feministiskt önsketyckande eller om det är någon som verkligen har undersökt det.

 13. Joakim Steneberg Says:

  Visst är det fler kvinnor än män som ”mördas på TV”! Anledningen är mycket enkel. att det blir större effekt, vi reagerar känslomässigt kraftigare inför kvinnligt lidande än inför manligt. Det är ”mer synd om kvinnor”, och detta fenomen är vad hela ”jämställdhetsdebatten” bygger på!

 14. knäppo Says:

  Du skriver många bra kommentarer Joakim S.

 15. Joakim Steneberg Says:

  Mjaha tack. Övning ger väl viss färdighet… Har hållit på och kämpat i 30 år! För den som vill ha lite tankar, men även rena fakta från fältet, så finns här mina ca 20 artiklar i ämnet.
  http://www.sourze.se/Joakim_Steneberg_10520774_a.asp

 16. Erik Says:

  Klas:

  ”Men, min poäng handlade bara om att det i båda fallen handlar om något annat än genus eller ens våld, båda handlar istället om chockvärde och i viss mån att använda egen ”önskedagbok” som ett sätt att uttrycka sig publikt för miljoner och tjäna pengar på det.”

  Vad jag pratar om är narrativet, exempel: ”Red Jumpsuit Apparatus – Face Down”

  Det var inte vad de båda ”fallen” sysslade med det handlade om (det är regissören som gjort videon, inte artisten) utan samhällets och befolkningens reaktioner på de både fallen. Det handlar om genus eftersom en man som misshandlar en kvinna inte framställts som något positivt i en musikvideo oavsett om hon försöker lämna honom och oavsett om hon varit otrogen (de två vanligaste ursäkterna att få bruka våld mot män – ständigt upprepade)

  Män som slår beskrivs som svaga och ynkliga, kvinnor som slår beskrivs som starka och självständiga. Männen beskrivs som förtryckare – kvinnor beskrivs som rebeller för övrigt just den image som pink sammanknippas med. Narrativet i en video där en man slår är negativt, narrativet i en video där en kvinna slår är positivt.

  Avslutningsvis hur många manliga artister som sjunger om kvinnomisshandel spelar sig själva i videon? Säger en hel del om hur våld framställs på film.

 17. vmm Says:

  Om det där med att fler kvinnor än män mördas på TV och i film: igår tänkte jag på det här när jag såg Die Hard 4.0 i TV4. Jag räknade faktiskt inte antalet mördade män. Jag tappade räkningen. Gissningsvis 30-40 stycken. Antal dödade kvinnor: 1. Skadade kvinnor: 1. Hon som dog var storskurk och hjälten Bruce Willis fick stryk av henne men efter ett tag så sa han ”Jag slår vanligtvis inte kvinnor, men nu ska jag göra ett undantag” och så slogs dom och det slutade med att dom slogs i en bil som hängde i ett hisschakt och hon ramlade ur. Hon som blev slagen var hjältens dotter som var tillfångatagen av en skurk och skurken gav henne två slag vid två tillfällen ganska lättvindigt.

  Ingridienser: oräkneliga män mördades. Hjälten försvarade sig tillslut mot den kvinnliga storskurken men först efter att ha påpekat att han inte brukar slå kvinnor. Sedan dog hon ”indirekt”, dvs hjälten dödade henne inte medvetet utan hon föll under en slagsmålsscen. Den skurk som slog kvinnan slog henne orättvist.

  Något säger mig att det här är ett ganska vanligt mönster i filmer.

 18. Joakim Steneberg Says:

  Om film, obs: Jo, jag kanske skrev förenklat ovan. När gäller massdöd, gör det inte så mycket om många stryker med, som skurkaktiga män under svåra plågor.
  Men om en ensam oskyldig skall dödas och vi skall känna för denna oskyldiga, då väljer man nog gärna en kvinna.

  Rent generellt så är nog dödade kvinnor oftast oskyldiga, dödade män skurkar. Eller har jag delvis fel? (Kön är inte så enkelt som vissa, t.ex. feminister, vill göra det till.)
  Och som det där med att ”kvinnor är mindre värda.” Det kan ju också diskuteras. Könen har nog traditionellt haft olika värde. Men kvinnor behöver skydd i ett tidigare lokalsamhälle, annars dör detta. Det räcker däremot med en handfull män för att föra släktet vidare. Eller för att uppträda som gentlemän på Titanic…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: