80 procent kvinnor i styrelsen anses jämställt

by

 

Sametinget bryter mot sin egen jämställdhetspolicy, det sitter för få män i styrelsen. Detta trots att Sametinget har premierats för sin jämställdhet av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

I Sametingets styrelse, samernas viktigaste beslutande organ, sitter fem personer. Av dessa är fyra kvinnor och en man. Det är alltså 80 procent kvinnor och 20 procent män. Dessutom är det en kvinna på ordförandeposten.

Vi vet alla att i de fall männen dominerar med 80 procent anses det som ett stort jämställdhetsproblem. Men nu är det tvärtom. Vilken blir reaktionen då?

Sametinget har ett jämställdhetsprogram enligt vilken könsfördelningen ska vara jämn i styrelsen. Ändå anses kvinnodominansen inte vara ett problem. ”I det här läget när vi haft en sådan stor mansdominans tror jag inte att det är negativt för arbetet, utan snarare positivt mot hur det tidigare har varit”, säger Sara Larsson (läs mer här).

Jaha. 80  procent kvinnor (plus ordförandeposten) anses inte bryta mot en jämställdhetspolicy som förespråkar lika fördelning för könen. Svensk jämställdhet blir allt underligare…

Annonser

9 svar to “80 procent kvinnor i styrelsen anses jämställt”

 1. QED Says:

  Här är ett annat fall. Uppsala universitets ledning består av 5 kvinnor och 2 män. Upsala Nya Tidning granskade nyligen jämställdheten vid universitet men förbigick just detta exempel på att jämställdhetspolicyn inte uppfylls (det skall vara minst 40% av vardera kön).

  http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=6-AV_ID=978669,00.html?from=puff

 2. vmm Says:

  Har för mig att Fi motiverade sitt krav på max 25% män i styrelsen för partiet var att det egentligen ÄR en jämn könsfördelning för om det blir fler män än så så tar dom över och dominerar.

 3. Joakim Steneberg Says:

  Jo, så här stod det i Journalistförbundets egen tidning, ”Journalisten”. (2006.09.19.):
  ”Journalistförbundet arbetar för jämställdhet i mediebranschen. Men på förbundets eget kansli har jämställdhetsarbetet avstannat – samtliga chefer är kvinnor. En jämställdhetsplan finns och ska enligt beslut följas upp varje år. Detta har dock inte skett någon gång sedan planen upprättades 2003.”

  ”De tre sektionscheferna på kansliet i Stockholm är i dag kvinnor. Ytterligare tre chefer är kvinnor, bland annat Maja Aase, chefredaktör för Journalisten… Eva-Maria Kollberg, chef för administrativa avdelningen, ser heller inte könsstrukturen bland cheferna som ett problem:
  – Hela personalen domineras av kvinnor. Jag tycker att det är viktigare att sträva efter jämnare könsfördelning i personalen generellt än just bland cheferna.” Slut citat.
  Bla,bla bla…, och således precis tvärtom mot vad som hävdas om t.ex. företagens styrelser!

  Kan man tänka sig följande? ”Jag ser inte manlig dominans i styrelserna som ett problem. Det är viktigare att sträva efter jämnare könsfördelning bland industri- och gruvarbetare, eller bland väg- och husbyggare.” Naturligtvis inte, för här handlar det alltså om politik, media och ”jämställdhet”, ja dvs. om feminism med dess falska matematik!
  Hur det är idag är okänt, men hur det ser ut i media för det mesta och sedan 30 år, det vet vi ju.

 4. Joakim Steneberg Says:

  Efter förra valet i SVT:s Aktuellt: ”Mest jämtställda parti blev vänsterpartiet, med 64% kvinnliga ledamöter.”
  Ja man tror nästan inte det är sant. Feministisk matematik, inte bara hos feminismen, utan i media och ända in i folkets riksdag! Vägra rösta feministiskt!

 5. barfota Says:

  Gör världen en stor tjänst. Var med och avskaffa feminism och jobba för verklig rättvisa.

 6. Lovisa Says:

  Hej! Har läst en del ur din blogg. Du är duktig på att belysa när kvinnor tar/ges plats i samhället. Något jag ser som positivt. Det är grymt att du radar upp exempel efter exempel på att det faktiskt går framåt, även om din tanke med bloggen troligtvis är tvärtom.

 7. Lasse Says:

  Kollegor och vänner:

  Ovan ser vi ett skolexempel på en av ”feministernas” härskar tekniker. Man går helt ifrån sakfrågan och riktar in sig på ”förlöjligande” i stället.

  Detta är en mycket vanligt reaktion när ”feminister” saknar motargument.

 8. Gumman i lådan Says:

  Lovisa, självklart ser du det som positivt – du tänker ju ur ett könsperspektiv, och inte ur ett kompetensperspektiv. Rätt man/kvinna på rätt plats är min devis – låt kompetensen avgöra, inte könet.

 9. Män utesluts från satsning på samer « GenusNytt Says:

  […] Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg på GenusNytt om hur Sametinget bryter mot sin egen jämställdhetspolicy genom att ha en stark kvinnodominans i styrelsen. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: