Nu görs genus av republikfrågan

by

Svenska Dagbladet har intervjuat den nya ordföranden för Republikanska Föreningen, förre kd-riksdagsledamoten Peter Althin (här). På frågan varför han vill skrota kungahuset svarar han:

”Jag vill fördjupa demokratin med utgångspunkt i jämställdhet, religionsfrihet och likhet inför lagen. Vi kämpar exempelvis för att män och kvinnor ska ha samma ställning. En vuxen kvinna”

Huvudsakligen nämner han jämställdhet. Det är märkligt. Statsskicket är ju en fråga om huruvida offentliga ämbeten ska ärvas eller inte, och huruvida vi ska ha likhet inför lagen eller inte. Det är krystat och väldigt PK att göra genusfråga av frågan om övergång till republik. Pinsamt, Althin!

För övrigt gäller enligt Successionsordningen (en av Sveriges grundlagar) att både en kronprins och en kronprinsessa måste inhämta regeringens godkännande för att gifta sig. När Peter Althin skapar ”kvinnodiskriminering” av att Victoria måste be om tillstånd är det alltså hämtat ur tomma luften.

Att utmåla kronprinsessan som ett offer, utsatt för diskriminering på grund av sitt kön, är skrattretande. En mera priviligerad människa är svår att hitta. Och vad könet anbelangar tror jag att hon snarast har nytta av det. Hennes stora popularitet har sannolikt blivit extra stor på grund av att hon är en ung och vacker – just det – kvinna.

Annonser

6 svar to “Nu görs genus av republikfrågan”

 1. Björn Says:

  Orkar inte ens läsa men se http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article6119429.ab

 2. Matte Matik Says:

  Björn: Nej läs inte artikeln. Det är bara ytterligare en sån där horribelt dålig ensidig historia som bara kvällspressen kan lyckas få till.

 3. Joakim Steneberg Says:

  Tja, Althin efterträder ju extremfeministen och SVT:s Birgitta Ohlsson (SVT:s främsta riksdagslinslus.) Hans tillsättning har säkert varit villkorad med full renlärighet i hennes anda. Så fungerar nämligen feministdiktaturen. (Mona Sahlin: ”feminism är demokrati”.) Offentliga män som ej anpassar sig till diktaten förpassas ut i kylan. Nämn en enda känd man som vågat sprattla emot! (OK, det finns några…)

  Dock, ”genus och jämställdhet” i detta sammanhang. Silvia blev drottning på stört, gift med en kung. Daniel, liksom Philip i England m.fl. blir aldrig mer än prins, om än gift med en drottning. (Man har kanske iofs varit rädd för att en ingift som ”kung” skulle ta över?)

 4. Christopher Says:

  Oväntat. Peter Althin efterträder Sofia Karlsson som ordförande. För er som inte minns var Sofia Karlsson en av talespersonerna för Feministiskt Initiativ när det startades. Mer behöver inte sägas.

 5. vmm Says:

  Joakim Steneberg: förklaringen jag har hört att Silvia blev drottning med Daniel bara blir prins är att kvinnor ses som mindre värda än män. Könsmaktsordningen. En drottning har alltid lägre rang än en kung och därför kunde ingifta Silvia få bli drottning för hon är i alla fall underordnad kungen. Daniel kan inte få bli kung för då skulle han ha högre rang än den framtida drottning Victoria som ju ärvt tronen.

  Så att Daniel bara får bli prins och Silvia får bli drottning är alltså ett tecken på manlig överordning och kvinnlig underordning. Undrar hur det hade låtit om Daniel fått bli kung och Silvia prinsessa? Låt mig gissa att det också setts som ett tecken på manlig överordning och kvinnlig underordning. Det hade som vanligt alltid tolkats som att kvinnor är underordnade och män överordnade hur man än gör.

 6. Erik Says:

  wmm:

  ”förklaringen jag har hört att Silvia blev drottning med Daniel bara blir prins är att kvinnor ses som mindre värda än män. Könsmaktsordningen. En drottning har alltid lägre rang än en kung och därför kunde ingifta Silvia få bli drottning för hon är i alla fall underordnad kungen. Daniel kan inte få bli kung för då skulle han ha högre rang än den framtida drottning Victoria som ju ärvt tronen.”

  Och om det var Daniel som blev kung för att han är man medan stackars Silvia bara fått bli prinsessa för att hon är kvinna?

  ”Undrar hur det hade låtit om Daniel fått bli kung och Silvia prinsessa? Låt mig gissa att det också setts som ett tecken på manlig överordning och kvinnlig underordning.”

  Teorin är likadan oavsett vilket, det enda genusfuskarna gör är byter rollen de applicerar teorin på. Om en adlig man gifter sig med en kvinna appliceras teorin på kvinnan, hon får hög titel för den är under mannens. Hade det varit en man hade han inte kunnat få den titeln. OM en adlig kvinna däremot gifter sig skulle teorin applieras på mannen och bevisas felaktig men i själva verket appliceras teorin på kvinnan, hon får då lägre titel för hon är kvinna. Hade hon varit man hade hon fått en högre titel såklart.

  Anledningen till detta är att förklaringen på orsaken är syftesbaserad. Frågan som ställs är inte ”varför blir Daniel inte kung?” frågan som ställs är ”vilken analys bekräftar åsikten mannen är mest värd i samhället?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: