Man dog för att han inte var kvinna

by

När en kvinna på något sätt blivit drabbad av något så anlägger media väldigt ofta ett genusperspektiv på saken. Hon drabbades för att hon är kvinna, anses det. Ibland sägs det rent ut och det ropas på bättre jämställdhet, ibland antyds ett samband mellan det som hänt och kvinnans kön.

När en man blivit drabbad av något anläggs det däremot väldigt sällan ett genusperspektiv – inte ens när det är uppenbart att den drabbade har drabbats för att han är man. Såsom när soldater dör i krig. Det är ingen mansfråga. Det är ingen genus- eller jämställdhetsfråga.

Här följer ett litet och enkelt exempel på något som hänt där offret är en man och det finns ett tydligt genusperspektiv (även om det inte behandlas så i tidningen): En man i 60-årsåldern från Norrköping dödades av en lastbil när han skulle byta däck på sin personbil efter att ha fått punktering. Med anledning av punkteringen vistades han utanför bilen, vilket är farligt att göra på en stor väg med snabb trafik. Samtidigt satt mannens hustru inne i bilen och väntade. Läs mer här.

Det inträffade är tragiskt och jag lider med hustrun. Men som ett inslag i genusdebatten hävdar jag att det sannolikt inte var en slump att just mannen var ute på farligt område medan kvinnan satt säkert inne i bilen. Det ingår i ett könsrollsmönster där män offrar sig för kvinnor. I stort och i litet. Den här uppoffringen var menad att vara liten (smutsa ned sig och byta däck), men blev stor (ge sitt liv).

Det är synd att den feministiska rörelsen brukar glömma den här aspekten på genusfrågan.

Annonser

2 svar to “Man dog för att han inte var kvinna”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Det är kanske 5-6 år sedan som Arbetarskyddsstyrelsen (vet inte om det är Arbetsmiljöverket numera) hade en kampanj, i T-banan bl.a., mot arbetsplatsolyckor. Men fick veta att drygt 90 ”personer” dog i sådan olyckor varje år. Jag kollade själv upp med verket vilka ”personerna” var. Just det året var de så när som på en (1!) kvinna samtliga drygt 90 män! Vilket alltså inte alls togs upp, på affischerna i på stan alla fall.
  De kallaste, skitigaste, tyngsta, och förstås farligaste, jobben är i stort sett förbehållna män. Kan däremot inte kvinnorna ta sig in i styrelserna så skall det propageras, år efter år. Om kvinnorna vill, och klagar.
  Här är min artikel som tar upp ämnet: ”Snöröjning i insnöad könsdebatt.” Och om hur jämo skulle kunnat få pluspoäng i en f.ö. iskall könspolitik!
  http://www.sourze.se/Sn%C3%B6r%C3%B6jning_i_insn%C3%B6ad_k%C3%B6nsdebatt_10565471.asp

 2. Maria Thunholm Says:

  Bra skrivet, men jämställdhet existerar ju inte i verkligheten. Det pàstàs att det existerar, men man màste ju mötas halvvägs om man ska en reell jämställdhet…

  Men jämställdhet gäller ju inte endast mellan könen, det finns sà mànga andra människor som diskrimineras pga andra orsaker…

  Sà fortsätt med att skriva om detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: