Kvinnor blir sjukskrivna, män förväntas jobba sjuka

by

Kvinnor blir sjukskrivna medan män med samma diagnos tvingas jobba på som vanligt. Något hårdraget är det den slutsats om attityden mot de två könen som man kan dra av en granskning som gjorts av 150 patientjournaler vid Kolmårdens vårdcentral.

De diagnoser som studerades var värk, smärta och depression. Genusanalysen är intressant. 10 procent av männen som fick diagnosen depression blev sjukskrivna – men 50 procent av kvinnorna med samma diagnos. Fem gånger så många kvinnor blev alltså sjukskrivna. När det gäller diagnosen smärta blev kvinnor sjukskrivna i dubbelt så hög utsträckning som männen.

”På något sätt måste vi ju tänka annorlunda om kvinnor och män, för det finns ju ingen medicinsk skillnad som ligger till grund för att det ska vara på det här sättet”, säger David Ring, samtalsbehandlare vid vårdcentralen i ett pressmeddelande. Läs mer här, här och här.

Jo, nog tänks det annorlunda om kvinnor och män. Min gissning är att denna undermedvetna analys görs: Kvinnor är späda och sköra och dem är det synd om. När det gäller männen: En bra karl reder sig själv, bit ihop!

Vi har långt kvar till jämställdhet.

En parallell kan för övrigt dras till att kvinnor tenderar att dömas till mildare straff än män för samma brott. Män behandlas strävare av samhället än kvinnor.

Annonser

18 svar to “Kvinnor blir sjukskrivna, män förväntas jobba sjuka”

 1. Ola Jennebrink Says:

  Jag har samma erfarenhet och brukade inte gå till läkare. Bara med brutet ben,blodförgiftning och dylikt. Efter en svår olycka fick jag problem med psyket och efter tjat fick jag EN timme hos psykologen. Året efter fick jag en depression men då fick jag ingen hjälp. Bara några hemska piller. Nåja,jag klarade ut allting och det känns bra att ha klarat sig själv.
  Nu är det så att kvinnor i min omgivning får 100-tals timmar hos psykologer och psykiatriker. År efter år. ”Strävare” var ordet.

 2. barfota Says:

  Jag har för länge sedan slutat gå till läkare och har helt gett upp allt hopp om adekvat hjälp. Men vadådå… man är väl karl!

 3. JJ Says:

  Om du sen börjar räkna på det hela och dessutom tar med i kalkylen att kvinnor endast jobbat 50% vs männen + har 66% av alla långtidssjukskrivningarna så känns det fel att påstå att kvinnor förväntas jobba något över huvudtaget.

 4. PJ Says:

  Nu råkar jag precis vara hemkommen från en föreläsning om depression i en neurologi kurs och efter vad jag fick lära mig där är det inte alls konstigt om män och kvinnor behandlas olika när det gäller depression. David Ring har tydligen inte koll för det finns viktiga medicinska skillnader mellan mäns och kvinnors depressioner.
  Med viktiga skillnader avses att man kan se hur män och kvinnor reagerar helt olika på samma behandling, det finns givetvis variationer inom könen också.
  Vad som då är förvånande är inte att män och kvinnor behandlas olika när det gäller sjukskrivningar. Vad som är förvånande är att ingen verkar ha några skäl varför. Det senare vittnar om att det inte är frågan om en genomtänkt strategi där män och kvinnor behandlas så bra som möjligt utifrån sina olika förutsättnigar utan om ett ageraden som är rotat i något gammalt könsrollstänkande.

 5. barfota Says:

  Även om det finns ”medicinska skillnader mellan mäns och kvinnors depressioner” så skall man som man kunna kräva av sjukvården att bli tagen på allvar och få likvärdigt bemötande som kvinnor.

  Det står också i pressmeddelandet att ”Fler än hälften av männen i granskningen som led av depression fick medicin som behandling, jämfört med bara en femtedel av kvinnorna.”

  Nu är jag ute på djupt vatten men jag kan tänka mig att anledningen till detta är att rent ekonomiska. Som exempel på kan jag nämna en bekant familj till mig där kvinnan ”pimplade rödvin”, var ständigt sjuk på ett eller annat vis och fortfarande vid 29 års åldern aldrig velat ha eller haft ett varaktigt arbete. Hon hittade allting något lämplig förklaring till varför de få jobb somt erbjöds henne inte passade.

  Mannen mer eller mindre ”gick på knä” i sina förtvivlade försök att ta hand om henne, sköta hemmet, deras tre barn och mer än heltidsarbeta för att få den trassliga ekonomin att gå ihop. Han blev naturligtvis utbränd (en sjukdom som inte är accepterad), fick hjärt och sömnproblem plus en hel del annat. Hon tjatade länge på honom att ”du måste gå till doktorn” att gå till samma doktorer som inte lyckats med att lösa hennes problem på mer än 10 år var alltså hennes lösning på problemet. Hans lösning var en helt annan… att fortsätta jobba med en öppen fråga till henne ”och vem fan skall då ta hand om barnen, hemmet och ekonomin. DU?”

  Depressioner är ett samhällsproblem som definitivt inte löses med sänkta ersättningar eller bestraffning till arbetslösa, gamla och sjukskrivna. Inte heller löses de genom att man från myndigheters håll hänvisar till en arbetsmarknad med jobb som inte finns. Man blir heller inte friskare av att försäkringskassans förtroendeläkare anser att man kan jobba (med eller utan armar).

  Att sjukskrivningarna ”gått ned” har inte med någonting annat att göra än att de som redan är hårdast drabbade måste gå på jobb hur sjuka de än är. En bra strategi för att förkortas männens levnadslängd med kanske ytterligare något år så staten slipper betala den återstående delen av pensioner som man inte lyckats försnilla helt eller trolla bort.

  Vi har ett samhällsproblem som aldrig kommer att kunna lösas så länge alla ”ser att Jeppe super men ingen frågar varför.” Och framförallt ingen i maktposition vill göra någonting åt”

 6. barfota Says:

  Opss…
  Skulle vara

  ”Hon hittade alltid något lämplig förklaring till varför de få jobb somt erbjöds henne inte passade.”

 7. barfota Says:

  eller ännu bättre

  ”Hon hittade alltid något lämplig förklaring till varför de få jobb som erbjöds henne inte passade.” 😉

 8. Lasse Says:

  Har Ni tänkt på en sak, när det passar feministerna då finns det biologiska skillnad mellan könen. I andra sammanhang hävdar dem att det inte finns några skillander.

  Personligen tror inte jag att det finns några biologiska skillnader när det gäller depressioner. Inte förrän jag sett en seriös och faktaunderbyggd studie med egna ögon.

  Däremot har jag en känsla av att kvinnor äter mer antidepressiva (eftersom dem just blir sjukskrivna) män som får bita ihop eftersom dem inte fick någon hjälp tar nog till flaskan i större utsträckning.

 9. Matsushita Says:

  Och varför är då feminismen så ”stark” här uppe i Norden ? Svaret är – åtminstone för mig – tämeligen självklart: ju svagare manfolk desto större kaos i samhället. Vi svenska (OBS! gäller ej Finland) män är inte tillräckligt manliga/macho (längre?) och då slutar det oundvilkigen så här…

 10. Benket Says:

  alla ni är så tjatiga!

 11. Zeli Says:

  Matsushita… 🙂

  Ja, och i länder som typ Italien där man har lite mer macho karlar så har man ett mycket mer välordnat samhälle. ;-D

 12. Zeli Says:

  [Jo, nog tänks det annorlunda om kvinnor och män. Min gissning är att denna undermedvetna analys görs: Kvinnor är späda och sköra och dem är det synd om. När det gäller männen: En bra karl reder sig själv, bit ihop!]

  Just den här typen av resonemang är ju iof nått som ”feminister” länge vänt sig emot…

  En kvinna som begår ett brott ska väl för bövelen inte ges en mildare bedömning än en man!

 13. Joakim Steneberg Says:

  ”Alla äro jämlika, men vissa äro mer jämlika än andra!” (George ”1984” Orwell i ”Djurfarmen”)

 14. grovt initiativ Says:

  jag håller med. kul va?

  att kvinnor ses som offer är ett av de absolut största jämställdhetsproblemen idag. att det skulle vara feministers fel är däremot en annan sak.

 15. Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » “En bra karl reder sig själv, bit ihop!” Says:

  […] tycker att man kan läsa Pär Ström om de olika situationerna för män och kvinnor vad gäller sjukskrivningar. Det är nog första gången som jag läst något av Ström (men troligen inte första som […]

 16. Andreas Says:

  Intressant läsning. Ett lite aber vad det gäller siffrorna (kanske…)

  ”10 procent av männen som fick diagnosen depression blev sjukskrivna – men 50 procent av kvinnorna med samma diagnos. Fem gånger så många kvinnor blev alltså sjukskrivna.”

  ”Fem gånger”, detta håller bara om det var lika många av vardera kön som fick diagnosen depression. Men procentsatserna i säg talar ju sitt klara språk ändå 🙂

 17. Matsushita Says:

  Zeli – ge oss gärna din hypotes m.a.p. (tok)feminismens framträdande position i vårt samhälle ? E

 18. Pelle Says:

  Det här håller jag helt med om.. det är synd att du inte kan se att detta drabbar båda könen.. och att det inte handlar om feminism utan förutfattade meningar om båda könen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: