Bara kvinnor kan lösa världssvälten, säger tidning

by

Tidningen Hallands Nyheter har publicerat en ledare med rubriken ”Bara kvinnorna kan utrota svälten”. Det handlar om det tragiska faktum att cirka 1 miljard människor i världen svälter, eller åtminstone ständigt är hungriga.

Nyckeln till problemets lösning är kvinnorna, slår ledarredaktionen fast.

Tidningen skriver att världens i genomsnitt vanligaste bonde är en kvinna i ett u-land.  Sedan kommer ett uttalande präglat av feministisk ideologi: ”Kanske är det därför som det småskaliga jordbruket i Afrikas fattiga länder fått så lite uppmärksamhet såväl i Sveriges bistånd som i den internationella utvecklingsdebatten.”

Tidningen avslutar: ”Bara genom att förbättra förutsättningarna för det småskaliga jordbruket, som i huvudsak sköts av kvinnor, kan livsmedelsproduktionen öka så att svälten i världen kan utrotas inom överskådlig tid.” Läs ledaren här.

Kommentar: Det känns mycket krystat att göra genusfråga av världssvälten. Visst verkar det logiskt att det är viktigt att utveckla jordbruket i tredje världen. Men vad har det med genus att göra, egentligen? Även om det stämmer att fler bönder är kvinnliga än manliga så är det en jordbruksfråga och ingen genusfråga. Jag tycker för övrigt att det är ganska olustigt att något så hemskt som världssvälten utnyttjas som ett verktyg i genuskampen.

Grattis i alla fall, Hallands Nyheter, ni har lyckats vara väldigt PK!

Annonser

6 svar to “Bara kvinnor kan lösa världssvälten, säger tidning”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Visst är det meningslöst med detta ständiga könsvinklande, och att negligera männen! Vad vill man åstadkomma egentligen? Är vi verkligen inte män och kvinnor ihopa? I u-länderna är väl i de flesta fall individerna medlemmar i en familj. Med män och kvinnor, pappor och mammor.
  Det finns ju undantag, när mannen tagit sig till staden för att tjäna pengar. Eller när mannen är död genom krig, som i stora delar av sydvästasien.
  Enligt FN så står kvinnorna får 60%v av allt arbete i världen. Hur har de räknat ut det, kan man verkligen tro på det?
  När flera undersökningar gjorts i Sverige så visar de att mannen arbetar iaf ½-1 timme mer per dag. Den timmen som kvinnan ägnar åt egenvård.
  Men ”jämställdhetsdebatten”, som i artikeln, verkar bli alltmer feministiskt könssegregerad!

 2. tomaskarls Says:

  Suck!

 3. MoaLinn Says:

  Ja, jag tror våra tidningar verkligen gör poänger på sånt här. Denna rubrik i kyrkans tidning hoppade jag högt inför. Byt ut ”män” mot vilket annat ord som helst och rubriken hade varit helt opublicerbar.

  http://www.kyrkanstidning.com/nyheter/man_tanker_kortsiktigt_0_12160.news.aspx

 4. Lasse Says:

  Det som förvånar mig mest och är nästan lite skrämmande, hur kan chefredaktörerna släppa igenom artiklar som är så verklghetsfrämmande och rasistiska att man knappt orkar kommentera dem.

  Borde väl finnas någon form av yrkesstolthet och ribba. Lägsta nivån slår nya rekord varje dag.

 5. Erik Says:

  Joakim Steneberg:

  ”Enligt FN så står kvinnorna får 60%v av allt arbete i världen. Hur har de räknat ut det, kan man verkligen tro på det?”

  Kan man tro på det? Nej, det är en lögn.
  Hur har de räknat ut det? Genom att detaljstyra vad som som räknas som arbete såklart. Korgmålning blir arbete för det gör kvinnor. Snöskottning blir inte arbete för det gör män.

  Och ifall du undrar, de länder där män arbetar mer än kvinnor exkluderades eftersom FN anser folk tror män arbetar mer och detta ville de korrigera.

 6. ola Says:

  Dina resonemang är motbjudande Pär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: