Män exkluderas från missbrukarhjälp

by

800.000 kronor satsas nu på att hjälpa unga på Gotland som är missbrukare eller våldsutsatta. Målet är att upptäcka problemen tidigt så att hjälp ska kunna sättas in i ett tidigt skede.  Enligt länsstyrelsen finns det ca 300 personer på Gotland med drog- eller alkoholproblem.

Det är bara en hake med denna nya satsning: Män är exkluderade. Det är bara ”unga kvinnor” som hjälpen riktar sig till. Läs mer här.

Annonser

11 svar to “Män exkluderas från missbrukarhjälp”

 1. Christopher Says:

  Män är överrepresenterade bland alkoholmissbrukare.

  Män är överrepresenterade bland narkotikamissbrukare.

  Män är överrepresenterade bland våldsutsatta.

  Slutsats: Kvinnorna behöver hjälp.

  Manshatet i Sverige påminner om judehatet i Nazi-Tyskland och rashatet i Apartheid-Sydafrika.

 2. Lasse Says:

  @ Christopher

  Bra analys av läget, tror inte många inser hur illa det är. Ovanstående på gotland är ju ren och skär ”könsdiskriminering”.

  Det är som man mår illa. Måste finnas något mer man kan göra. Vet att Stenbeck startade tidningen Z en gång i tiden eftersom han var så trött på den vinklande pressen och journalistkåren.

 3. barfota Says:

  Snart är det val igen.

  Partier med feministisk vinkling
  Moderaterna
  Kristdemokraterna
  Centerpartiet
  Folkpartiet
  Mmiljöpartiet de gröna
  Feministiskt Initiativ
  Socialdemokraterna
  Vänsterpartiet
  Kommunistiskapartiet
  Sverigedemokraterna
  Inget av dessa partier kan inte räkna med mina sympatier

 4. Artikel 19 Says:

  barfota:

  Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna måste ändå anses inneha en antifeministisk dagordning även om deras realpolitik torde sakna udd i genusfrågan. Kristdemokraterna försvarade inte familjens roll i samhället gångna mandatperiod, vilket utgjorde ett svek av enorma mått. Partiet torde ändå inte vara att betrakta som feministiskt. Med andra ord återfinns två alternativ om man inte vill bidra till att stärka statsfeminismens position i Sverige.

 5. barfota Says:

  @Artikel 19

  Tja, jag vet inte det.
  Följande är hämtat ur resp. partis program

  Kristdemokraterna
  I Kristdemokraterna Partiprogram så skriver man bl.a. ”Befria kvinnor i offentlig sektor. Låt dem välja på flera arbetsgivare än i dag.” och ”En kvinnas nej till sex ska vara ett nej även i lagens ögon.” Även detta parti fokuserar på kvinnor eftersom man anger kön, allas nej till sex borde respekteras.

  Sverigedemokraterna
  På Sverigedemokraternas hemsida så skriver man bl.a. ”Kvinnofriden är mer hotad nu än på många år.” Kvinnofriden? Var är friden för oss andra?

 6. Zeli Says:

  Fast nu drar du slutsatser som man faktiskt inte kan dra av att läsa artikeln som du länkar till.

  Det enda vi faktiskt kan utläsa från artikeln är just att man satsat pengar på att kunna upptäcka och hjälpa kvinnliga missbrukare i ett tidigt skede.
  Så långt har du helt rätt – men för att kunna dra de slutsatser du dragit (att män exkluderas) så måste du tex förs veta hur situationen ser ut sedan tidigare och vilka andra åtgärder som tas.
  – Kanske är det så att man redan sedan tidigare har en bättre verksamhet för att hjälpa manliga missbrukare och man sätter in extra resurser för att lyfta hjälpen för kvinnliga missbrukare till samma nivå som män redan har?
  – Kanske är det så att man samtidigt som man gör den här satsningen på att hjälpa kvinnliga missbrukare gör en annan eller liknande satsning på att hjälpa manliga missbrukare?

  Nu säger jag inte att jag vet att det ÄR på det viset… men innan man vet hur det ligger till så kan man inte dra några slutsatser.
  Men skulle precis lika gärna kunna dra slutsatsen att vården för kvinnliga missbrukare varit väldigt eftersatt på Gotland, och nu tar man ett första steg mot att försöka ge alla oavsett kön en likvärdig vård.
  Det finns inget i artikeln som stöder den ena eller andra slutsatsen!

 7. barfota Says:

  Underrubriken ser ut så här
  ”Över 800 000 kronor satsas på att hjälpa unga kvinnor på Gotland som är missbrukare och våldsutsatta.”

  Borde sett ut så här
  ”Över 800 000 kronor satsas på att hjälpa människor på Gotland som är missbrukare och våldsutsatta.”

  Med sådana rubriker är tolkningen given. Det gäller ”unga kvinnor” och inte alla utsatta människkor.

 8. Lasse Says:

  @Zeli

  Pröva att hitta någon form av artikel där det uttryckligen står att ”missbrukande MÄN får hjälp”. Eller med andra ord hoppas du börjar inse hur ensidigt det verkar vara med hjälpinsatser. Det kvinnliga könet har en enorm fokusering på sig medans det manliga knappt får någon uppmärksamhet alls.

 9. Zeli Says:

  Lasse..

  Kanske det var så här: http://www.fof.se/tidning/2004/7/missbrukande-man-far-battre-vard
  på Gotland, och därför bestämde man sig för att försöka höja vården för kvinliga missbrukare till SAMMA nivå som för män?

  Det verkar ju vara så att man upplever att man har svårare att nå ut till kvinliga missbrukare med hjälp. Det är en grupp som växer.. och man har sett att beroendeutvecklingen
  är generellt betydligt snabbare och aggressivare än hos männen och de kommer ofta senare än män till utredning och behövdling.
  Kan det inte vara det man försöker ”rå på” så att säga…. och om det är så, tycker du då att det är fel att göra en punktinsats för att nå ut till den gruppen?

 10. Henrik Says:

  @Barfota:
  Vad jag vet så vill Sverigedemokraterna motverka genusflummerier i skolor.

 11. Lasse Says:

  @Zeli

  Svårt att bedöma eller kommentera en undersökning som är fem år gammal (från 2004). Är allergisk mot allt som heter enkäter eftersom dem oftast är väldigt vinklade i sin frågeformulering och i många fall inte kan användas som statistiskt material. Får ändå berömma dig för att du lyckades hitta den 😉

  Reagerar fortfarande på rubriksättningen och att dem själva säger att MÖRKERTALET är stort dvs. ca 2000 personer.

  Hur kan dem då veta att största delen är kvinnor och att det är just dem som är i behov att mest hjälp ?

  Se utdrag nedan:

  I första hand skall pengarna användas till att utbilda de inom kommunen som kommer i kontakt med dessa kvinnor.

  Enligt länsstyrelsens beräkningar finns i dag omkring 300 personer på Gotland med drog- eller alkoholproblem. Men mörkertalet är stort. Ser man till antalet personer i riskzonen för alkoholberoende handlar det om över 2 000 personer på Gotland.

  Man undrar vad problemet är egentligen, varför måste hjälp hela tiden könsbestämmas bestämmas. Vet inte om du följt denna blogg Zeli, men om du studerar lite mer ingående kommer du upptäcka många källor till den frustration som lyser igenom p.g.a. fokuseringen mot det kvinnliga könet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: