Gör testet: Hur mycket mansgris är du?

by

Upsala Nya Tidning har gjort en liten enkät som man kan fylla i på internet för att testa hur mycket mansgris man är. Ja, det är sant, ”Hur mycket mansgris är du?” är testets rubrik. Det innebär att tidningen utgår från att alla män är mansgrisar, det är bara frågan om hur mycket. (Det påminner mig en smula om den klassiska frågan ”Har du slutat slå din fru?”)

Rubriken är bara början, sedan följer en veritabel parad i mansfientlighet och politisk korrekthet. De flesta frågorna är laddade med en negativ attityd till män. Och man förstår direkt vad man förväntas kryssa i. Vad sägs om detta exempel:

Petter och Elin är på middag hos goda vänner. Petter håller precis på att berätta om familjens resa till Mallorca när sonen Arvid vill ha hjälp med ett toalettbesök. Vem ska följa med honom?

1. Eftersom Arvid helst vill att Mamma Elin ska gå med så blir det så.

2. Petter är ju mitt inne i sin berättelse, så då passar det bäst att Elin går.

3. Petter har hållit låda nästan hela kvällen och Elin var ju faktiskt också med på Mallorca. Därför kan gott hon ta över berättelsen medan Petter tar toabesöket.

Notera det nedlåtande i att kalla mannens pratande för ”hålla låda”. Det antyder att mannen brett ut sig hela kvällen och hållit kvinnan nere. Jag undrar också vad ordet ”gott” ska tillföra i uttrycket ”Därför kan gott hon ta över berättelsen…”. Det känns som någon slags pik mot mannen.

Sedan går det från illa till värre. Fråga efter fråga bygger på ett fullständigt okritiskt anammande av de vanligaste feministiska dogmerna. Eller vad sägs om denna:

De flesta rockstjärnor är män. Varför?

1. Jamen det är väl självklart – bara riktiga karlar rockar. Som Uffe och Brucan.

2. Kvinnors ljusare röster räcker inte riktigt till. Men det är bara att kämpa på och försöka.

3. Musikbranschen lider av en osund manlig dominans som exkluderar kvinnor.

Svaret ”Förmodligen är färre kvinnor än män intresserade av att bli rocksångare” finns inte med, vilket gör det svårt att ge ett vettigt svar. Här är en annan tillrättalagd fråga:

Hos Björnbergets hockeyklubb har pojklagen träning hela eftermiddagen. Klockan halv tio är det tjejlagets tur. Varför ser schemat ut så?

1. Tjejhockey är ju ingen riktig sport och dessutom finns risk för att tjejerna förstör isen för killarna.

2. De som är ansvariga för istiderna har fördomar mot tjejhockey och bryr sig helt enkelt inte om att tjejerna måste spela så sent. Så ser det tyvärr ut i många idrottsföreningar.

3. Det är bara att acceptera att de flesta tjejerna kommer att tröttna innan de har gått ur gymnasiet medan det bland killarna kan finns framtida hockeyproffs. Man måste vara realist och prioritera.

För att bli riktigt PK har enkäten också tagit till sig det intresse för queer som feminismen har gjort till sitt. Så här lyder en fråga:

Din son Bo säger att han vill ha kjol och nagellack på sig när han ska till dagis. Hur reagerar du?

1. Du följer med honom till garderoben och hjälper honom att väl en som passar årstiden.

2. Det går bra, säger du till honom, och stoppar in ett extra par långbyxor i ryggsäcken, han kommer nog att vilja byta.

3. Du säger vänligt till honom att det är fel. Och förklarar att de andra barnen kommer att mobba honom.

Är det någon som inte förstår vad han förväntas fylla i?

Det här testet hade kunnat vara seriöst om det hade varit annorlunda på dessa punkter:

– Det borde inte ha en rubrik som utmålar alla män som mer eller mindre mansgrisar
– Det borde inte bara mäta mäns grad av jämställdhet, utan både mäns och kvinnors
– Frågorna borde inte vara vinklade med en negativ attityd mot män
– Svarsalternativen borde inte vara valda med utgångspunkt i feministisk ideologi
– Det borde även finnas frågor som berör kvinnors beteende (och deras eventuella grad av kvinnogriseri)

Läs/gör testet här.

Vad tycker du? Är detta ett bra test på hur jämställd man är? Skriv gärna kommentar!

Annonser

31 svar to “Gör testet: Hur mycket mansgris är du?”

 1. Lavazza Says:

  Testet borde hellre heta ”Hur mycket manshatare är du?”. För testet besvarar faktiskt DEN frågan.

 2. Mormor Says:

  Otroligt vinklat, hela testet. Blir riktigt orolig över hur ”jämställdheten” utvecklas.

 3. Info Says:

  HÄR FÅR MÄNNEN GÄRNA FÖRETRÄDE (I SVERIGE)!

  Det finns som bekant sammanhang, där det inte finns någon gräns för hur många män som bör väljas i första hand. Så här skrev t.ex. Expressen tidigare i år:

  ”Varför inte åter välja en man som årets kvinna? Bengt Westerberg utsågs för flera år sedan till årets kvinna, det var ett bra val.”

  Nya moderaterna ville inte bara sämre utan korade 2008 på sin kommunkonferens i Göteborg Årets hedersjänta. Stolt Miss Hedersjänta blev det året ANDERS BORG. Feminist- och journalistsverige applåderade.

  VARFÖR TILLDELES TJEJERNA BARA HÄLFTEN SÅ LÅNG TID FÖR BOXNINGS- OCH BROTTNINGSTRÄNING SOM KILLARNA?

  1. Klubbarna vill utestänga tjejerna bara för att de är tjejer.
  2. Klubbarna tycker att grova kampsporter bland tjejer är oattraktiva och onaturliga eftersom de fått för sig att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Klubbarna vill i stället tilldela tjejerna mera tid för isdans.
  3. Klubbarna vill demonstrera sin manliga härskarteknik.

  http://www.malmgrenpaintings.se/adoration_of_the_delsida.htm

 4. PabloHoney_4 Says:

  Min sambo (kvinna och exfeminist) gjorde testet och sa självbelåtet innan resultatet: ”Jag var ändå ganska ärlig” underförstått, jag är ganska jämställd.

  Hennes resultat ”Du är inte ett helt hopplöst fall, men rätt mycket mansgris är du allt. Av slentrian låter du det ojämlika samhället få råda utan att du reagerar på det. Dags att vakna nu!”

 5. Info Says:

  HURRA! JAG FICK ALLA RÄTT!

  Nu har jag löst UNT:s nätfrågor och fick alla rätt – högsta tänkbara betyg! Se här:

  ”DITT RESULTAT
  Du hade inga felpoäng och det är bra, för här är det mansgrispoäng vi delar ut. Fortsätt att se på världen ur ett genusperspektiv och sprid gärna budskapet till andra.”

  Jajamen, här ska ses på tillvaron ur ett genusperspektiv och här ska spridas:

  http://www.malmgrenpaintings.se/1984_delsida.htm

  Observera UNT:s (Upsala Nya Tidnings) löpsedel längst ned till höger!

 6. PabloHoney_4 Says:

  Vem gjorde testet? Genustomten from hell?

  Det är brist på alternativ samt ledande pk-värderingar i varje svar. Det var nog det roligaste test jag har gjort för att det kändes som om man befann sig i ond Stalinistisk mardröm. Jag vet vad jag ska svara för att vara en duktig PK-idiot, precis som man gjorde i Kina under och efter kulturrevolutionen för att inte bli internerad. Men jag lätt bli att vara PK och svarade på den fråga som var minst idiotisk.

  Mitt resultat
  ”Du är inte ett helt hopplöst fall, men rätt mycket mansgris är du allt. Av slentrian låter du det ojämlika samhället få råda utan att du reagerar på det. Dags att vakna nu!”

 7. Joakim Steneberg Says:

  Herregud, vi (eller de) verkar vara tillbaka på 80-talet! (Som kanske var mer mansfientlig än 70-talet.) Det jag inte begriper, är hur den logiska, och moraliska nivån kan bli så låg hos vuxna(?) människor. Man skäms som människa, sånt här känns som medeltida religionsförtryck. Med inslag av 30-tal…

 8. Mormor Says:

  Joakim Steneberg: Precis, man förlorar hoppet… vad ska vi göra egentligen? Sprida budskapet tills folk börjar förstå, eller finns det fler metoder?

 9. Joakim Steneberg Says:

  Mormor (Är du mormor eller? Själv är jag morfar.)
  Män måste våga ge igen lite, mesigheten kan manliga politiker hålla på med tills vi röstar bort dem.
  I en debatt på newsmill om pengar och köpkraft, påpekade jag att kvinnor ofta har hand om pengarna/köpbesluten, ”mer att röra sig med”. Då svarar en kvinna att ”kvinnor rör sig med mindre, men rör sig mera.” Kul!
  Mitt svar: ”Visst rör sig kvinnor mer, kolla på stan mitt på dan. Vilka är det som springer ut och in i affärer, gallerier och boutiquer, om inte mest kvinnor?”
  Är detta ett sexistiskt påhopp, fast ganska sant, medan lögner om män är jämställdhet? Visst, kanske kvinnor handlar även mer mat osv.
  Men vågar man inte skämta med kvinnor, då ser man faktiskt ner på dem. Feministmän sätter kvinnor på samma gamla piedestal och vill överbeskydda dem. En nedvärderande björntjänst!
  Så tror jag.

 10. Wagner Says:

  Den där djävla tidningen har spårat ur helt. Ingen större risk att man förnyar prenumerationen. Snart bara döds-annonserna som är intressant och det betalar jag inte 2279/år för att läsa på papper.

 11. Erik Says:

  Testet:

  ”Kalle sköter bilen och underhållet av huset, Ada sköter mat, tvätt, städ och barn. Vad tycker du om det?”

  Uppenbarligen har det ingen betydelse vad nån tycker om det eftersom UNT redan bestämt vad man skall tycka vilket framgår tydligt av hur de konnoterar orden. Är inte det enklaste att sluta tänka och överlämna alla de viktiga besluten till UNT:s redaktion i fortsättningen?

  ”Din son Bo säger att han vill ha kjol och nagellack på sig när han ska till dagis. Hur reagerar du?”

  Jag kontaktar genast UNT och frågar hur jag skall reagera. Idag är reaktioner på sådana livsviktiga frågor för viktiga för att överlåtas åt individens eget val. Vi måste diskutera fram en värdegrund i grupp och basera en handlingsplan på resultatet.

  ”Lisa och Pelle är båda nyutbildade civilingenjörer och de har just fått jobb hos samma arbetsgivare. Ändå får Pelle 2 000 kronor mer i ingångslön. Varför?”

  Det beror på samma anledning som så många företag flyttar sin produktion från Indien till Sverige, företagen betalar gärna extra pengar för att få samma jobb utfört av en vit för de är rasister hela bunten.

  ”Aktiebolaget AB har inga kvinnor i styrelsen. Varför?”

  De skulle få alldeles för höga vinster annars. Kvinnor är för lönsamma, då blir företagen beskattade hårdare.

  ”Petter och Elin är på middag hos goda vänner. Petter håller precis på att berätta om familjens resa till Mallorca när sonen Arvid vill ha hjälp med ett toalettbesök. Vem ska följa med honom?”

  Eftersom vi inte skall sprida skadlig biologism finns det ju fyra personer som kan komma ifråga. Då det är viktigt att ha könsneutrala grupper får de ringa efter en femte person och sedan får de dra lott i den dominerande gruppen vem som skall följa med Arvid.

  ”De flesta rockstjärnor är män. Varför?”

  För att kvinnor kan sjunga?

  ”1921 infördes kvinnlig rösträtt i Sverige. Hur viktigt var det beslutet?”

  Helt oviktigt, kvinnorna röstade ju som sina män vilket visar att de fortfarande var förtryckta – förtryck som måste kvoteras bort. Det är endast när röstningen ger det av UNT anbefallda resultatet som kvinnorna kan betraktas som fria.

  ”Fia ska köpa en dator och tar med sig pojkvännen Petter in i datorbutiken. Trots att det är Fia som ska köpa datorn vänder sig den manliga expediten hela tiden till Petter. Varför?”

  Den manliga expediten vill ha Petters telefonnummer, han är inte intresserad av Fias.

  ”Småbarnsmamman Britta ska ha en kväll med tjejgänget på restaurang och pappa Lasse och barnen ska stanna hemma. Hur gör de med maten?”

  Ungarna beställer pizza.

  ”Hos Björnbergets hockeyklubb har pojklagen träning hela eftermiddagen. Klockan halv tio är det tjejlagets tur. Varför ser schemat ut så?”

  Om tjejerna fick träna mer skulle de vinna över killarna och det kan inte patriarkatet tillåta.

 12. Artikel 19 Says:

  Illa dold genuspropaganda i form av en genusvinklad enkät. Ett bra exempel på samhällets jämställdhetspropaganda. Tillrättalagda svarsalternativ i en uppfostrande ton. Usch!

  Uppsala Nya Tidning, Ditt resultat:

  ”Du är mansgris av den värsta sorten! Antingen har du ljugit dig igenom hela testet eller så har du allvarliga problem med hur du ser på mäns och kvinnors olika roller.”

  Allvarliga problem? Undra vad som egentligen torde vara att betrakta som ett problem i sammanhanget? Min inställning till jämställdhet eller Uppsala Nya Tidnings genusvinklade journalistik?

 13. Peter Says:

  Kvinnochauvinistiska feminazis, det är slut på tålamodet nu. Ta dem på allvar och tala om vad ni tycker om deras åsikter. Utan silkesvantar. Idioterna är Sverigedemokraternas bästa valarbetare.

 14. barfota Says:

  @Erik

  Jag gillar ditt test skarpt 😉

 15. Lasse Says:

  Vad ska man säga, är som i många enkäter. Man formulerar frågorna så man får dem svar man vill ha.

  Helt sjukt !

 16. Frida A Says:

  Testet var extremt fånigt.. Fördummande mot både kvinnor och män, men främst män. Som om en karl skulle bli helt handikappad bara för att britta” ska på tjejkväll.. Hade förstår om detta hade varit i en jävligt oseriös, tidning, men i Uppsala Nya tidning.. det är inte ok.

  Roligt att vi är överens för en gångs skull 🙂

 17. Pether Says:

  ”Du är mansgris av den värsta sorten! Antingen har du ljugit dig igenom hela testet eller så har du allvarliga problem med hur du ser på mäns och kvinnors olika roller.”

  Det visar tydligt på att jag har en jämställd och demokratisk syn, 🙂
  *stolt*

 18. Peter Says:

  Att vara mansgris i feministiska tappning är helt klart något bra. Man har klarat av att stå emot åratal av massiv propaganda och kan fortfarande se klart i moraliska frågor. Var stolta, i Tyskland på 30-talet är vi de som hade gjort motstånd mot Goebbels propagandakrig.

 19. Peter Says:

  Alla de här kastrerade typerna som löper med feminazis kampanjer påminner mig om en särskilt föraktlig kategori människor. En polsk frihetskämpe som tillbringat mycket tid i kommunistiskt fängelse träffade där på en del med bakgrund som spioner. När han tillfrågades om vad han tyckte om dem så sa han att han inte hyste någon respekt för dem. De var i regel sådana som i koncentrationsläger och fängelser samarbetar med fångvaktarna.

 20. Peter Says:

  I Sverige idag finns andra möjligheter för dessa karaktärstyper.

 21. Peter Says:

  OK för att vara mansgris, men att vara femi-nasse, där går gränsen!

 22. Peter Says:

  KAn ingen trycka upp t-shirts med texten” Hellre MANSGRIS är FEMI-NASSE”? Jag tar ett gäng direkt!

 23. Peter Says:

  Den var faan bra!

 24. Grodan Boll Says:

  ”Fia ska köpa en dator och tar med sig pojkvännen Petter in i datorbutiken. Trots att det är Fia som ska köpa datorn vänder sig den manliga expediten hela tiden till Petter. Varför?”

  Samma anledning hon tog med sig Petter till att börja med…?

 25. AV Says:

  Saknades det inte en del frågor? Gärna riktad till kvinnliga testare.

  1. Din dotter säger att hon vill arbeta inom gruvindustrin. Hur besvarar du henne?

  Men lilla gumman, det är väl ändå ett smutsigt och farligt arbete. Och tungt. Har du verkligen musklerna för det? Kom så ser vi Hollywoodfruar och Greys Anatomy.

  Du fixar en Prao-plats på Boliden och säger åt handledaren att visa de värsta sidorna. Sedan en plats på ett dagis.

  Du blir jätteglad att din dotter vill bidra till att bryta mansdominansen på en av Sveriges gubbigaste arbetsplatser. Kvinnor kan gott ta samma risker som män i arbetslivet.

  2. Det är dags att renovera köket. Pia väljer skåp, vitvaror, gardiner, tapeter, golv… Lasse bygger.

  Vadådå, det är ju hennes kök? Dessutom har karlar ingen som helst koll på vilka färger som passar ihop.

  Eftersom Pia är intresserad av inredning och Lasse är uppväxt i en hantverksmiljö är det väl helt OK att de gör det de är bäst på.

  Nej, vad är detta? Pia är alldeles för dominerande i familjens beslut men undrar sig arbetet. Att Lasse vet hur man gör är ingen ursäkt för att Pia inte skall lära sig. Skall Lasse diska kan Pia gott sätta ihop diskbänken.

 26. Joakim Steneberg Says:

  Utmärkt! Det är så här vi skall bemöta feminismen. Med humor och så det framkommer hur löjligt enögd och egotrippad den är!

 27. AV Says:

  @ Joakim

  Som i all bra humor finns det ett (stort) stråk av allvar. Det är lättare att ropa på andras privilegier än att ge upp sina egna. För kvinnor som för män.

  Att vi karlar lärt oss de traditionellt ”kvinnliga” hushållssysslorna är självklart bra. Det gör oss oberoende på ett sätt vår farfar och morfar inte var. Men kvinnornas vilja att ta tag i de traditionellt ”manliga” sysslorna är betydligt mera begränsad. Man hör oftare kvinnor säga att ”det där får karl’n fixa” än att en man säger ”Tvätta kläder? Jag? Nä vet du vad, det får kärringen fixa!”. Den senare kallar vi med rätta mansgris, men vad kallas hon? Sugga?

  Sikta mot styrelserummen och makten går bra. Där är vi flesta män också uteslutna pga klass. Det är ett överklassproblem av ett I-landsproblem. Men att ta sig an de farliga manliga yrkena (med högre lön) ligger inte högt upp på priolistan. Hyckleri kallas det.

 28. Joakim Steneberg Says:

  Erik och AV, jag tycker absolut att ni borde skicka era tester till UNT! Det ‘r den enda möjligheten vi har, att ”vanliga män bearbetar media och politiker med medvetna avslöjanden om feminismen.
  Jag har här ett litet bidrag:

  Lisa upptäcker att det blivit snöstorm under natten, och nu m.fl minusgrader. Trots varning från särbon Pelle har hon inte bytt till vinterhjul!
  Hon ringer med bedjande röst.

  Pelle.
  1) Visst Lisa, klart jag byter till dig. Helt rätt för jag visste ju att det skulle bli snöoväder men tog inte de jämställda konsekvenserna och hjälpte dig med hjulbytet. (Bra Pelle, om än i senaste laget som vanligt!)

  2) Det är klart jag hjälper dig…Men du ju vet hur kallt det blir i min lägenhet vid snöstorm..kan du inte greja pizza och vi kan mysa lite sen?
  (Ett sånt svin, här råder en lucka i sexköpslagen!)

  3) Nä, nä, jag varnade dig i god tid och nu råder det faktiskt jämställdhet här i landet! Och jag bytte mina hjul själv. Dessutom träffade jag en jyst tjej igår. (En sån gris, men typiskt svenska män!)

  Att det kan finnas ett fjärde alternativ, där ett par hjälps åt efter rådande villkor, den tanken finns förstås inte för UNT eller andra som tydligen helst vill cementera förhållandet mellan könen till ett evigt krigstillstånd!

 29. robjoh Says:

  Va fan:
  Ta den här frågan:
  Lisa och Pelle är båda nyutbildade civilingenjörer och de har just fått jobb hos samma arbetsgivare. Ändå får Pelle 2 000 kronor mer i ingångslön. Varför?

  Kvinnor är sämre löneförhandlare. Så de får skylla sig själva.

  Det är bara logiskt – män är i regel bättre på teknik.

  Kön styr lön, visar forskningen. Ett strukturellt problem som måste åtgärdas.

  Punkt 1 är många gånger sant. Kvinnor tar inte för sig och som nyanställd handlar det bara om att slås för sin lön. Idiot fråga.

 30. PabloHoney_4 Says:

  Fråga:

  Vanja har genom sitt engagemang tagit på sig flera olika styrelseuppdrag. Hon har under ett uppdrag skrivit under ett avtal som senare oturligt nog granskas av media. Media finner avtalet omoraliskt eftersom detta är allt för frikostigt och ger VD:n gräsligt mycket pengar. Vanja är kvoterad till ordförande i en stor organisation som stävar för att höja arbetarnas löner och villkor. Många kräver nu en förklaring till hennes agerande och vissa hennes avgång. Vad tror du att kritiken beror på?

  1. Män har genom tiderna bedrivit strukturell patriarkalt förtyck av kvinnor och har därför förbrukat sin rätt till talan. Som man har man ett nära släktskap med grottmänniskan och apan en bristande intelligens och har därför inte förstått att kvinnor inte får kritiseras. Män kan inte vänta på att förtrycka denna stackars kvinna, detta helgon och moder. Mäns reptilhjärna klarar inte av står emot biologisk medärvda förtryckarreflexer och det är därför det riktas kritik mot hennes kön (dvs. alla kvinnor). Män har inte förmåga att göra flera saker på en och samma gång. Detta kan Vanja eftersom hon är kvinna. Därför sitter hon i flera olika styrelser och klara av att göra flera saker samtidigt. Detta väcker därför avund för att hon är kvinna.

  X. Du tror kritiken beror hon som individ är allt för imponerad av makt och pengar och vill inte vara den i styrelsen som går emot en rådande kultur. Hon känner att hon vill vara en i gänget och går därför med på detta frikostiga avtal. Orsaken till detta är kan vara att makt korrumperar absolut. Man kliar andras ryggar och får något tillbaka, så fungerar makten.

  2 Du tycker att Vanja som medmänniska har agerat omoralisk och borde därför avgå. Hon borde åtminstone avsäga sig sina styrelseuppdrag eftersom detta strider mot hennes huvuduppdrag att arbeta mot kapitalism och höja låginkomsttagarnas löner.

  Välj ett alternativ så får du ett svar! 😉

 31. PabloHoney_4 Says:

  Facit:

  1. Ditt svar bevisar att du har stor självinsikt och förstått ditt kollektiva ansvar som man. Din reptilhjärna får dig dock att förtrycka denna stackars kvinna. Ditt avund gör att du idkar kritik mot ett helgon och en moder, vilket inte är acceptabel i vårt samhälle. Du är trots allt en riktig mansgris. Med din självinsikt så finns det ändå hopp. Var nu en duktig idiot och sprid gärna budskapet vidare.

  X. Du är förtryckare av värsta sorten eftersom du riktar kritik mot en kvinna. Du är därför en riktig mansgris. Var nu en duktig idiot och sprid gärna budskapet om din vidriga läggning.

  2. Du är troligtvis en arbetare. Din åsikt är av föga intresse eftersom Vanjas organisation inte delar ditt klassperspektiv. Du är nog en mansgris ändå eftersom du har klassiska arbetarvärderingar och tror på allas lika värde oavsett vem du är. Detta uppfattas explicit som kritik mot Vanja som kvinna och det är därför inte acceptabelt i vårt samhälle. Du kanske inte kan bättre eftersom du är man och arbetare och därför helt outbildad.

  Du drar dig inte heller för att misshandla en kvinna eller idka pedofili när du får chansen. Du borde därför inte få vistas ut fritt på gatorna utan koppel. Var nu en duktig idiot och anmäl dig själv på närmast polisstation. Ingen stödbevisning krävs idag som tur är, vid rättegångar mot män. Detta gör att du får snabb tillgång till vård inom fångvården. Där du får bo i bur, precis som vissa djur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: