Manliga dödsoffer kallas inte manliga

by

Minst 31 gruvarbetare har dödads vid en explosion i en gruva i Kina, och ytterligare 78 gruvarbetare är nu instängda 500 meter under markytan. Förra året dog 3.200 människor i kinesiska gruvolyckor enligt officiell statistik (siffrorna antas av många vara högre i verkligheten).

Jag utgår ifrån att alla eller nästa alla dödsoffer och instängda är/var av manligt kön. Därmed är detta en mansfråga. Av media behandlas dock frågan könsneutralt. Så är det oftast med sådant som drabbar män, medan media är snabba på att påpeka att just kvinnor/flickor är drabbade när så är fallet. På så sätt bygger man upp uppfattningen att kvinnor har det sämre än män.

Alla civilisationer sedan människans uppkomst på jorden har använt männen till de farliga sysslorna. Det är något som sällan kommer fram i svensk jämställdhetsdebatt. Den feministiska rörelsen brukar propagera för att man ska anlägga ett genusperspektiv på det mesta. Men vissa områden glömmer de…

Läs  mer i Ex DN SvD AB

Annonser

10 svar to “Manliga dödsoffer kallas inte manliga”

 1. Info Says:

  OM CECILIA MALMSTRÖM

  För att anknyta till en rad blogginlägg av Genusnytt den senaste tiden: Några upplysningar om Cecilia Malmströms EU-meriter.

  På regeringens uppdrag har Cecilia deltagit i en rad prajdparader runtom i Europa i avsikt att exportera svensk, statsfeministisk, överlägsen jämställdhetspolitik. HBT-personers rättigheter kommer följaktligen att vara en av hennes hjärtefrågor som EU-kommissionär. Här på bilden ses hon i täten för den svenska riksdagskontingenten i en prajdparad i Polen:

  http://www.qx.se/12404/malmstrom-nominerad-som-eukommissionar

  Men också på hemmaplan kör hon hårt. Från hemsidan ”stockholmpride”:

  ”EU-MINISTERN INVIGNINGSTALAR PÅ STOCKHOLM EUROPRIDE
  2008-07-01

  Idag presenterar Stockholm EuroPride EU-minister Cecilia Malmström som den andra av tre invigningstalare. – Jag är förstås oerhört hedrad. Jag är stolt att representera en regering som vill vara en stark röst för hbt-personers rättigheter. —

  Cecilia Malmström var den första svenska ministern som deltog i ett annat lands Pridefestival när hon deltog på ett seminarium och gick i paraden i Warszawa 2007. Hon arbetade också aktivt under sin tid i EU-parlamentet i arbetsgruppen för hbt-frågor. – Vi har valt Cecilia Malmström för att hon är ansvarig minister för Sveriges EU-politik. Vi är intresserade av hur hon vill använda EU som ett verktyg för att säkra hbt-personers rättigheter, framförallt i Östeuropa, säger Jonah Nylund, ordförande för Stockholm Pride.”

  Vad kan Cecilia Malmström i övrigt tänka sig att göra? Så här säger hon enligt hemsidan Europaportalen 2009-11-17:

  ”Sverige fortsätter därmed traditionen med att utse en kvinna som kommissionär efter de två tidigare socialdemokratiska kommissionärerna Anita Gradin, 1995-1999, och Margot Wallström som satt två mandatperioder, 1999-2009. Vilken portfölj Cecilia Malmström kan få är inte klart ännu. — Cecilia Malmström säger att flera portföljer är intressanta men att hon inte kan tänka sig ´vilken post som helst´. ”

  Ja, president för Europas Förenta Stater och därmed Världens Mäktigaste Kvinna blev hon i varje fall inte, det vet vi nu. Till sist några ord av Cecilia Malmström själv från hennes egen krönika på nätsidan alba.nu:

  ”ORIMLIG DISKRIMINERING AV HOMOSEXUELLA FÖRÄLDRAR

  Det är länge sedan den traditionella kärnfamiljen var regel i Sverige. Ensamhushållen dominerar i flera storstäder och många familjer idag är en ganska brokig konstellation av egna ungar, hans eller hennes ungar, gemensamma ungar, ett stort antal styvfarmödrar, låtsatssyskon, extra mammor och pappor etc. —

  Det finns olika uppgifter men tiotusentals barn beräknas leva i homosexuella familjer i Sverige idag. Jag känner flera sådana barn. En del har kommit till på ´vanlig´ väg, andra genom konstgjord befruktning, assisterad utomlands eller privat i hemmet. — De är som barn är mest och deras kompisar tycker inte heller att det är så konstigt att de har två mammor eller pappor. Däremot har kompisarnas föräldrar eller lärarna ofta fördomar. Kanske är det därför förslaget att låta homosexuella par ansöka om adoption är så oerhört laddat.

  Denna lag måste ändras och det fort. I början på året kom en efterlängtad utredning – Barn i homosexuella familjer (SOU 2001:10), en utredning många partier hänvisat till och därigenom undvikit att ta ställning i en fråga som djupt splittrar flera partier. Nu finns den här och det går inte längre att ducka. —

  I utredningen konstateras att det finns väldigt lite, i princip obefintlig, forskning om adopterade barn i homosexuella familjer. Däremot visar internationella studier om barn som växer upp i homosexuella familjer att dessa barn mår bra, att de utvecklas på liknande sätt om andra barn och att det viktigaste för barn är att växa upp i en kärleksfull miljö. — Det är kloka slutsatser som bör applåderas.”

 2. Joakim Steneberg Says:

  Män får mindre kärlek…

 3. Joakim Steneberg Says:

  Och apropå Cecilia Malmström, så vi inte glömmer henne. ”13 ministrar säger nej (eller nja kanske) till feminism.” Men Malmström säger: ”Det ingår i att vara liberal!” Lägg detta på minnet…
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_191337.svd

 4. Hm Says:

  Jaha, alltid bra att få sina ryggmärgsreflexer förklarade och uttolkade. Har alltid haft svårt för turbotrutar och Malmström i synnerhet. Ord trillar ur henne i en strid ström men man kommer aldrig ihåg vad hon sagt. Ett varningstecken om något är Sahlins belåtenhet över att Malmström utsågs!

 5. Peter Says:

  Isåfall är det bra att få bort henne från inrikespolitiken.

 6. vmm Says:

  I Sverige är ungefär nio av tio som dör i arbetsplatsolyckor män. Den könsfördelningen verkar ses som naturlig eftersom knappast någon uppmärksammar den anmärkningsvärt sneda könsfördelningen.

  Om man säger så här: hade nio av tio döda varit kvinnor så hade det förmodligen varit större uppmärksamhet generellt om arbetsplatsolyckorna och det hade också pratats om det ur ett genusperspektiv och att kvinnorna är offer. Förmodligen hade man helt pratat om fenomenet att människor dör i arbetsplatsolyckor som att KVINNOR dör i arbetsplatsolyckor och man hade satt upp nollvisioner för att ingen kvinna ska dö på arbetet och det hade ordnats riksdagsdebatter om hur vi ska kunna skydda kvinnorna på arbetsplatserna.

 7. Joakim Steneberg Says:

  Ja det här har jag tagit upp innan, den tidigare kampanjen mot arbetplatsolyckor som inte med ett ord nämnde att det nästan bara är män som drabbas.
  M formulerar om livslängd i sitt förra valmanifest ”Lika möjligheter för kvinnor och män”: ”Skillnaden i livslängd mellan fattiga och rika män utjämnas, men inte bland kvinnor.” Huvudproblemet, mäns kortare livslängd, med bl.a. färre pensionsår, nämns inte alls. Inte intressant? Ingenting att göra åt?

 8. KimhZa Bremer Says:

  Jättebra, som alltid!

  Jag tänkte på detta angående TV4s förmiddagstv’s ämnesval självmord, härom dagen. Man diskuterade alltså – och man använde uttrycket ”unga människor” eller ”personer” om de som tar sina liv. Utom när man påpekade att självmorden bland unga kvinnor ökar. Aldrig hörde jag (jag stängde av efter en dryg timme) att det faktiskt är dubbelt så många unga män som tar sina liv. Då är genusaspekten tydligen inte viktig.

  Ja, för man kan ju rent av ge sken av att mena att unga män faktiskt mår sämre än unga kvinnor. Och så kan vi ju inte beskriva verkligheten!

 9. Lasse Says:

  Kan inte ens titta på efter 10 eller förmiddags TV, blir bara ledsen, arg och frustrerad. Båda dem programmen är rena propagandakanaler för fascims feminismen.

 10. Joakim Steneberg Says:

  Är det tre kvinnor eller fler i en TV-soffa bör man stänga av eller förbereda sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: